Kuinka joulukranssiin saa tehtyä vuorenkilven lehdistä upeita kukkia?

Kuinka joulukranssiin saisi tehtyä kukkia pihalla kasvavien näyttävien vuorenkilpien lehdistä? Hoitaessani puutarhamme vuorenkilpiä useita vuosia, ajattelin monasti, että vuorenkilvestä voisi saada mielenkiintoista ja kokeilun arvoista materiaalia askarteluun. Vielä silloin en vain oikein tiennyt, että mitä niistä tekisin. Vuosien kokemuksella olin kumminkin kiinnittänyt huomiota siihen, että vuorenkilpi on erittäin sinnikäs ja sitkeä, joten se ei varmasti kovin helposti tykkäisi huonoa siitä, että joutuisi minun askarteluihini testiraaka-aineeksi.

Tänä jouluna keksin sitten mihin vuorenkilven lehtiä voisin käyttää, halusin askarrella niistä kukkasia. Kerron tässä artikkelissani näistä vuorenkilpikukkasistani ja kokeilujeni tuloksista, joissa poimin vuorenkilven lehtiä lumen alta ja joissa ne joutuivat kokemaan useita sulatuksia, kuumuutta ja jälleen kovaa pakkasta. Miten tämä sitkeä kasvi lopulta tykkäsi käsittelyistäni?

Vuorenkilven lehdistä saa askarreltua ihania kukkasia joulukranssiin.

Kuinka joulukranssiin sai askarreltua vuorenkilvestä kukkasia

Koko jouluisen kranssin idea pohjautui vanhaan ja käytettyyn kranssipohjaan, jonka olen tehnyt jo monta vuotta sitten koivun risuista. Tätä kranssipohjaa käytin viimeksi tänä syksynä Halloween kranssiin.

Nyt kranssiin on vaihtunut taas uudelleen koristeet, tällä kertaa jouluiset sellaiset. Sama kranssin pohja toimii siis eri vuoden aikoina kranssinamme, vain koristelu muuttuu.

Käyn seuraavaksi läpi tämän joulukranssin koristelun valmistusvaiheita, joista keskityn enemmän näihin vuorenkilven lehdistä tehtyihin kukkasiin. Tämä kukkien tekoprosessi oli välillä kutkuttavan mielenkiintoista, välillä epätoivoista, mutta lopulta sitten keksin kuinka sain kukkaset pysymään kasassa ja kiinni kranssissa.

Kuinka joulukranssiin saa tehtyä vuorenkilven lehdistä upeita kukkia? Ohjeet Värikkään Kädenjäljen blogissa.
Vuorenkilven lehdet ovat pääosassa tässä joulukranssissa

Mitä joulukranssiin tarvitaan

Joulukranssiin tarvitaan

 • koivun risuista tehty kranssin pohja
 • vuorenkilven lehtiä
 • havuja ja tuijan tms. oksia
 • mieleisiä koristeita (punatulkku, tähti yms.)
 • jouluista kuitukangasta tai vastaavaa
 • rautalankaa, sivuleikkurit, pihdit
 • sakset, neula ja lankaa
 • kuumaliimapistooli
 • kirkkaita muovimukeja x3
 • pääsiäismunien koteloita x3 tai vastaavia (esim. styroxisia munia)
 • valot, jos haluat
Vuorenkilven lehdistä saa askarreltua ihania kukkasia ja sydämen muotoisia koristeita kranssiin.

Kuinka joulukranssiin tehdään koristelut

Aloitin joulukranssin koristelun haastavimmasta päästä eli kukkasien askartelun vuorenkilpien lehdistä. En ollut aikaisemmin askarrellut mitään tämän terhakkaan kasvin lehdistä, mutta uteliaisuuteni vei minut kokeilemaan tätä sitkeää lehteä ja sitä kuinka se kestäisi varsinkin kuumaliimauksen. Mietin myös pitäisikö kuumaliimaus vuorenkilven vahamaiset lehdet kiinni toisissaan ja mitenkä liimaus reagoisi valmiisiin kukkasiin ulkona pakkasella. Pian sain vastauksia näihin pohdintoihini, joista kerron myös sinullekin.

Vuorenkilven lehdet sopivat myös askarteluun.

Vuorenkilven lehdistä tehtyjen kukkasten periaate on aivan sama kuin Halloween kranssiin tekemäni kreppipaperikukkienkin. Nyt materiaalina on vain luonnon kasvi, jonka koostumus on hyvinkin erilaista verrattuna kevyeen kreppipaperiin.

Halloween kranssin kreppipaperikukkasten työohjeet löydät täältä.

Alla olevassa kuvassa on samalla ohjeella tehtyjä kukkasia, vasemmalla kreppipaperista, oikealla vuorenkilven lehdistä. Risukranssin pohja on sama molemmissa kuvissa.

Toimi näin:

Vuorenkilven lehdestä leikataan sapluunalla terälehtiä. Sapluunoita on kahta kokoa ja yksi kukkanen on aina valmistettu samalla sapluunalla. Isommalla sapluunalla on tehty kaksi kukkaa, pienemmällä yksi.

Kukan keskiosana on pääsiäismunan kotelo, joka päällystetään vuorenkilvellä. Liimaukseen käytetään kuumaliimaa.

Terälehdet kuumaliimataan keskiosan ympärille. Lopuksi sidoin rautalangalla kukan varsiosan yhteen.

Vuorenkilven lehdistä syntyy kauniita kukkasia.

Kukat vein tässä kohtaa ulos pakkaseen odottamaan kiinnitystä kranssiin, sillä pelkäsin vuorenkilven lehtien tykkäävän huonoa kuumasta liimasta, ja olin huomannut, että ne pitivät enemmän kylmästä kuin pitkiä aikoja sisällä olosta.

Tässä vaiheessa jännitin eniten nopeita ja suuria lämpötilan vaihteluita eli sitä miten vuorenkilpi tulisi niihin reagoimaan. Toisaalta aloin myös huolestua kuinka saisin nämä kukkaset pysymään kranssissa.

Mutta jatketaanpa nyt kranssin koristelua. Seuraavaksi leikkasin lehdistä eri kokoisia sydämiä vapaalla kädellä.

Vuorenkilven lehdistä saa kauniita sydämen muotoisia koristeita kranssiin.
Vuorenkilven lehdistä leikattuja sydänkoristeita

Sommittelin sydämet ja vihreät kasvit kranssiin, kiinnitin ne rautalangoilla ja kuumaliimalla. Pieni punatulkkukin lennähti istumaan ja euron kirppislöytyö, sellainen ihan oikeasti vanha kuusen latvatähti, löysi myös tiensä tähän kranssiin.

Kuinka joulukranssiin saa tehtyä vuorenkilven lehdistä upeita kukkia? Ohjeet Värikkään Kädenjäljen blogissa.

Kukkien kiinnittäminen joulukranssiin oli aluksi melko pulmallista

Kukkasien kiinnittäminen joulukranssiin oli niin ongelmallista, että lukuisten yritysten jälkeen vein koko keskeneräisen kranssin ulos pakkaseen ja päätin nukkua yön yli. Olen huomannut, että kun turhaudun ja jumitun, ei ole järkevää enää jatkaa. Tämä toimi jälleen tällä kertaa, sillä iltamyöhään keksin nukkumaan mennessäni ratkaisun kiinnitysongelmaan.

Seuraavana päivänä jatkoin askarteluja ja työnsin kukkaset läpinäkyviin muovisiin mukeihin. Muovimukien reunoja madalsin saksilla ja lisäsin niiden sisäreunoihin kuumaliimaa. Näin varmistin kukkasien pysymisen mukeissa. Ilokseni tämä toimi!

Kuinka joulukranssiin saa tehtyä vuorenkilven lehdistä upeita kukkia?

Muovisten mukien ympärille leikkasin jouluista kuitukangasta, jonka alareunaan ompelin poimutuslangan. Poimutetun kuitukankaan kuumaliimasin muovisen mukin päälle, näin kukkaset saivat suloisen jouluisen koristeen ympärilleen ja samalla sain muovimukit piiloon. Joulunpunainen kuitukangas toi myös kauniisti vastaväriä vihreälle ja mukavaa särmää koko asetelmalle.

Muovimukit kiinnitin toisiinsa ja kranssiin kuumaliimalla. Vein joulukranssin ulos pakkaseen, kiinnitin sen ulkoseinään ja odotin. Vähän jännitti pysyisikö liimaukset paikoillaan. Ja pysyiväthän ne, siellä tuo kranssi on edelleenkin sellaisenaan ulkoseinässämme.

Miten vuorenkilvet pärjäsivät käsittelyissäni?

Tämä sinnikäs Siperiasta ja Mongolian armottomista olosuhteista kotoisin oleva perenna on kestävin kukkalaji suomalaisessa puutarhassa. Luultavasti siksi se ei ollut moksiskaan käsittelyistäni, ei kuuman kuumasta eikä paukkuvista -20 asteen pakkasista. Se ei myöskään välittänyt nopeista ja lukuisista lämpötilan vaihteluista, kun kuskasin sen lehtiä vuoron perään ulos ja sisälle. Melkoisen ihmeellinen kasvi tämä evoluution muokkaama vuorenkilpi on.

Olen tosi iloinen tästä vuorenkilven lehtien kokeiluprojektistani askartelumateriaalina. Ihan en olisi uskonut, että saisin siitä näin kauniita kukkiakin väänneltyä.

Haasteina koin

 • lehden vahamaisen pinnan ja kuumaliiman yhteen sopivuuden. Jokainen liimaus ei ensimmäisellä yrittämisellä onnistunut, toisaalta yritin välttää myös liiallista kuumuutta (liiman määrää), sillä pelkäsin lehden kuolevan tai kärsivän. Näin ei onnekseni käynyt ja kaiken sain liimattua.
 • pääsiäismunan kotelon, styroxmuna olisi ollut parempi valinta kukan keskukseksi. Näin olisin saanut styroxiin työnnettyä rautalangan, jolla olisi ollut hyvä kiinnittää kukkanen kranssiin.
 • kukkasien koossa pysymisen. Yhdestä kukkasesta irtosi tyviosaan kierretty rautalanka, mutta kukkanen pysyi tukevasti muovimukiin liimattuna kiinni, joten se sai olla ilman rautalankaa. Kukkasia käsitellessä jouduin lisäilemään kuumaliimaa. Lopulta kukkaset pysyivät kumminkin suloisesti (minun helpotuksekseni) koossa muovimukiin liimattuina. Pakkanen ei lopulta vaikuttanut liimauksiin.

Tällainen joulukranssi syntyi tänä vuonna koristamaan kotimme ulkoseinää.

Oletko sinä askarrellut vuorenkilven lehdistä kranssia tai jotain muuta? Aika ihanaa ja kokeilun arvoista materiaalia se kyllä osaa olla.

Jouluisin askartelujen parissa, Tuija

Kuinka joulukranssiin saa tehtyä vuorenkilven lehdistä upeita kukkia? Ohjeet Värikkään Kädenjäljen blogissa.
Kuinka joulukranssiin saa tehtyä vuorenkilven lehdistä upeita kukkia? Ohjeet Värikkään Kädenjäljen blogissa.