Ihanat puffihihat on tämän hetken ehdoton hitti pukeutumisessa. Puffihihat saavat olla muhkean runsaat tai tyttömäisen kepeät. Näin käsityöntekijänä aloin miettiä itse tehtyä puffihihapuseroa ja sen ompelua.
Olin jo vuoden alussa tehnyt päätöksen käyttää kaappieni sisältöä sen sijaan, että ryntäisin uuden idean syttyessä saman tien kangaskauppaan. Näin pönkiessäni kaappejani löysinkin itseltäni ihania käyttämättömiä huiveja, joista tämä puffihihapuseron ajatus jäi kytemään mieleeni. Ohuesta huivista tulisikin ihan super-ihanat puseron hihat. Koska päädyin istuttamaan puffihihat jo valmiiseen puseroon, aloinkin pohtia kuinka muokkaan T-paidan hihat ihaniksi puffihihoiksi.
Lisää ideoita huivien ompelusta: Maatuskahuiveista käyttövaatteeksi.
Kuinka muokkaan T-paidan hihat puffihihoiksi
Oikeastaan tämä puseron tuunausidea pohjimmiltaan lähti siitä, että ensin ihastuin omaan käyttämättömään huiviini uudelleen ja mietin mitä siitä voisi tehdä, jotta sitä tulisi käytettyä. Pyörittelin kaunista huivia käsissäni ja siitä sitten pulpahti mieleen nuo ihanat 80-luvun puffihihat, jotka ovat nyt tulleet uudelleen super-muodikkaiksi.
Ajattelin siis huivin sopivan ihanasti puseron puffihihoiksi. Seuraavaksi hihoille oli löydyttävä sopiva puserokangas. Pengontakierroksen tuloksena päädyin kumminkin valmiiseen punertavaan T-paitaan. Luonnonvalkoinen värinä olisi ollut myös hyvä vaihtoehto, mutta koska minulla ei nyt sattunut olemaan sen väristä kangasta tai valmista hihallista puseroa kaapissani, puseron värimaailmaksi muovautui harmoninen punertava sävy.
Idea ja materiaalit olivat siis valmiit ja sitten vain aloinkin tuunaamaan. Muokkasin tästä T-paidan omasta hihasta kaavan, jota käytin sitten puffihihoihin. Oma kaavan muokkausmenetelmäni sopii hyvin tähän kevyeen puffihihaan. Ison ja muhkean hihan kaavamuutos vaatii jo erilaisen muokkaustekniikan.
T-paidan hihan kaavan muuntaminen puffihihan kaavaksi
- Ensin ratkoin T-paidan hihan irti. Irti ratkottua hihaa käytin kaavana (kaava no 1), kaavapaperina käytin vanhaa lakanaa. Kaavaan kannattaa merkitä aina hihan etuosa, näin työstäminen on matkan varrella helpompaa.
- T-paidan hihaa (kaava no 1) voi käyttää myös suoraan kaavana ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen (kaava no 3) eli sitä ei välttämättä tarvitse jäljentää kopioksi lakanakankaalle (kaava no 2).
- Seuraavaksi leikkasin lakanakaavan (kaava no 2) keskitaitteesta kahtia ja levensin 6 cm kaavaa hihan yläosasta poimutusta varten. Tämän uuden levennetyn kaavan leikkasin uudesta lakanakankaasta (kaava no 3).
- Merkkasin uuteen kaavaan (kaava no 3) hihan aukon keskiosan ja poimutuslankojen välin, joka on sama kuin vanhan kaavan levennysosa. Ompelin poimutuslangat.
- Ompelin hihasauman ja istutin hihan paikoilleen. Mielestäni 6 cm lisäys ja rypytys oli liian vaatimaton, joten ratkoin hihan ja palautin sen takaisin kaavaksi (kaava no 3). Levensin kaavaa (kaava no 3) uudestaan em. levennyssysteemillä vielä 8 cm lisää (kaava no 4). Tämän jälkeen koko hihan keskiosan levennys oli siis yhteensä 14 cm (kaava no 4).
- 14 cm levennys näytti kauniilta koeompeluksessa, joten tyytyväisenä ratkoin koehihan irti. Tällä kaavalla (kaava no 4) ompelin huivista T-paitaan hihat. Kaikissa kaavoissa (kaavat no 1-4) on valmiina saumavarat, sillä ne on tehty alkuperäisen valmiin puseron hihasta.
Huivin ompeleminen diy-kaavoilla valmiin T-paidan hihoiksi
- Hihakaavaan (kaava no 4) lisäsin tässä kohtaa hihalle pituutta, sillä kaavamuunnoksessa keskityin vain hiha-aukoon. Silitin huivin, nuppineuloitin kaavan kankaaseen, merkitsin kaavasta hihojen keskikohdat ja poimutusvälit.
- Seuraavaksi leikkasin hihat yksitellen: ensin toisen hihan huivin toisesta päädystä, sitten käänsin kaavan nurinpäin ja leikkasin toisen hihan huivin toisesta päädystä. Samalla pidensin hihaa suoraan huivin jo valmiiksi käännettyä reunaa kohti. Näin hyödynsin huivin kummankin pään jo valmiit taitteet eikä hihan suihin tarvinnut ommella taitteita.
- Huolittelin leikatut hihat saumurilla kuten myös valmiin T-paidan hihan suuaukot.
- Vinkki: viimeistään tässä vaiheessa vaihda ompelukoneeseesi uusi terävä neula esim. kokoa 70. Näin sinun on helpompi ommella ohutta huivikangasta (rypytyslangat, hihojen alasaumat). Ohut kangas vaatii myös pidemmän tikin pituuden, joten testaa sopiva tikin pituus etukäteen.
- Seuraavaksi ompelin poimutuslangat paikoilleen, sitten hihasauman.
- Sen jälkeen laitoin hihan ja puseron oikeat puolet vastakkain siten, että hihan alasauma ja puseron sivusauma olivat kohdakkain. Poimutuksen jälkeen hihan keskimerkin ja olkasauman tulee olla myös kohdakkain.
- Yleensä puffihihoissa on hieman vähemmän poimutusta takana kuin edessä. Itse mittasin poimutusta kumminkin sekä olkasauman taakse että eteen kummallekin puolelle 4 cm. Yhteensä poimutukset tulivat siis 8 cm matkalle, kummallekin puolelle saman verran.
- Pusero on nyt valmis.
Tälle muotipuserolle tuli hinnaksi 5,90e
Kaavojen modistaminen ei ole ainakaan minulle helppoa puuhaa ihan siitä yksinkertaisesta syystä, etten ole tarpeeksi kokenut tällä saralla. Ommellut olen nuoresta asti, mutta kaavojen muokkauksessa tarvitsen vielä lisää oppia ja treenaamista. Ompelupuolen koulutuksessakaan en ole muokannut vaatteiden kaavoja.
Tästä yksinkertaisesta kaavamuunnoksesta on kumminkin halutessaan helppo aloittaa, sillä tässä ei tarvitse keskittyä muuhun kuin hihan kaavan muokkaukseen. Puseroa ei tarvitse itse ommella ja hihan sopiva peruskaava on käytettävissä kunhan ratkoo puserosta vain hihan irti.
Tälle T-paidalle tuli hinnaksi 5,90 euroa, sen tästä puserosta joskus maksoin. Sopiva hinta tämän vuoden kuumalle hitti-puserolle.
T-paidan hihat on muunneltavissa puffihihoiksi eikä tämä muunnostyö osoittautunut onneksi liian vaikeaksi. Tämän minun tapani muokata T-paidan valmista hihaa puffihihaksi kehittelin itse enkä siis tiennyt alun alkaen tulisiko se toimimaan. Siksi on enemmänkin kuin viisasta kehitellä kaavamuunnoksia juurikin koeompeleuksien avulla.
Mielestäni tämän paidan hihan kevyeen puffiin sopi ihanasti avoin ja vapaasti laskeutuva hiha. Runsaassa buffissa on jo oltava poimutusta myös hihan suussakin, jotta hihasta tulisi kaunis.
Omia kaappeja kannattaa siis ponkiä, sillä sieltä saattaa löytyä monenmoisia aarteita. Näistä aarteista saa yhdistelemällä yllättäviäkin juttuja aikaiseksi.
Tuija