Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit? Joulun alla useimmat meistä leipovat kotona perinteisiä piparkakkuja. Mutta entäpä, jos tänä jouluna valmistaisikin itse piparkakkumuotit ja leipoisit niillä piparkakut? Jokaiselle perheen jäsenelle voi tehdä ihan oman muotin ja oman näköisiä piparkakkuja! Aika ihana ajatus on myös itse tehdyt piparkakkumuotit joululahjaksi ystävälle.

Opettelin vuosi sitten käsityökoulussa piparkakkumuottien tekoa. Jotenkin tuntui veikeältä valmistaa omat muotit ihan itse. Suunnittelin jokaiselle perheen jäsenellemme oman piparkakkumuotin. Muotin idea lähti siitä, kun ajattelin muotin saajaa. Päätin, että ensimmäisenä henkilöstä mieleen tullut asia päätyisi piparkakkumuotin malliksi.

Millaisia näistä perheeni piparkakkumuoteista tuli ja miten ne valmistin? Entäpä millaisia piparkakkuja niillä sai leivottua? Katsotaanpa.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit

Piparkakkumuotteja voi muotoilla valmiista pläkkipellistä. Ensin piirretään paperille haluttu muoto piparkakkumuotille ja sen jälkeen tätä muotoa jäljitellen taivutellaan pläkkipelti. Sauma/t juotetaan kolvilla yhteen. Käyn työohjeet vielä tarkemmin läpi.

Itse tehdyillä piparkakkumuoteilla saat oman näköisesi muotit joko leivontaan, lahjaksi ystävälle tai koristeeksi paketin päälle tai kenties joulukuuseen.  Ulkona pläkkipelti ruostuu ihanasti, jolloin patinan ystävät saavat vaivattomasti piparkakkumuoteista vanhan näköisiä koriste-esineitä pitämällä niitä jonkin aikaa säiden armoilla.

Koska aihe oli siis monelta kantilta mielenkiintoinen ja käsityökoulussa sattui tulemaan kurssillani tilaisuus tehdä piparkakkumuotteja, päätinkin tehdä niitä enemmän. Kirjoitin vielä jokaiseen muottiin saajansa nimen. Ideat muotteihin syntyivät vaivattomasti.

Miten piparkakkumuottien ideat syntyivät?

Minun mieheni on ohjastanut nuorempana ravihevosia. Ravihevosia on ollut omiakin ja vaikka hän ei enää ohjasta eikä omista hevosia, raveja hän katsoo joka päivä. Ei siis ihme, että miehestäni tuli mieleen hevonen. Hänelle tein siis piparkakkumuotiksi hevosen pään.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Hevosen pää -muotti.

Vanhin tytär on asunut, opiskellut ja tehnyt töitä pitkään ulkomailla, eri maissa. Hän on viihtynyt erittäin hyvin lämpöisessä ja pitää aurinkoisista rannoista. Häntä kun ajattelin, tuli mieleeni palmu. Hänelle siis suunnittelin palmu-muotin.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Palmu-muotti.

Nuoremmat lapset ovat kaksosia. Poika harrastaa salilla käyntiä ja kun ajattelin häntä, tuli tuo hänen rakas harrastuksensa ensimmäisenä mieleen. Hänen piparkakkumuottiinsa tuli siis kookas hauis.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Hauis-muotti

Kaksosista nuorimmainen on tytär, joka rakastaa kenkiä. Hänellä on harrastuksia, hän on sosiaalinen ja paljon muuta, mutta kenkä vain tupsahti jostain mieleeni, kun ajattelin häntä. Siksi hänen piparkakkumuotistaan tuli kenkä. Kaunis sellainen.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Korkokenkä-muotti.

Vanhimman tyttären tytärtä kun ajattelin, mieleeni tuli karamelli. Hän on perso karamellille, kirpeille varsinkin, mutta suklaakin kelpaa. Ja moni muukin. Piparkakkumuotista tuli siis yksinkertaisesti karamelli.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Karkki-muotti.

Entäpä minä? Ajattelin itseäni ja ensimmäisenä tuli mieleen käsityöt ja Lisbethin tuoli. Tykkään mm. verhoilla ja entisöidä vanhoja huonekaluja harrastuksenani. Siisäpä tein itselleni Lisbethin nojatuolin piparkakkumuotiksi.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Nojatuoli-muotti.

Tarvikkeet piparkakkumuotteihin

–  valmista pläkkipeltiä, jota myydään suikaleina. Pellin toinen reuna on terävä (alareuna) ja toinen huoliteltu (yläreuna). 
–  pyöröpihdit, muita pihtejä mieltymyksesi mukaan
–  suorat levysakset
–  eri kokoisia tasaisen pyöreitä tikkumaisia esineitä (puutikkuja, työvälineen varsiosaa yms.)
–  paperia, kynä, sakset
–  ompelumittanauha/paperi
–  kolvi, tinalanka, juottoneste ja sivellin, märkä sieni, kaakeli juottoalustaksi (tai juottoteline) tai käytät valmiiksi tehdyt piparkakkumuotit pajalla, jossa ne juotetaan puolestasi
–  kirjasimet, jos painat tekstiä muotteihin, vasara ja alusta
–  viila hiomiseen
–  käsineet

Valmisteluvaiheita

  • Muotin muoto suunnitellaan ensin paperille todellisessa koossa. Muottien suunnitelussa kannattaa miettiä kulmien määrää ja niiden terävyyttä.  Hyvin terävät kulmat ja ohuet kohdat voivat käytännössä olla hankalia, sillä piparkakut saattavat niistä kohdista palaa.
  • Myös juottosaumojen kohdat kannattaa miettiä, sen mistä olisi paras aloittaa pellin taittelu ja mihin kohtaa toinen sauma tulee, jos yksi pläkkipelti ei riitä muottiin.
  • Itse en ihan onnistunut kaikkien muottien saumojen suunnittelussa ja muutinkin työn alkaessa joidenkin muottien sauman kohtaa sopivampaan paikkaan.
Itse suunniteltuja piparkakkumuottien mallipiirroksia.
Kuvassa muottien suunnittelua. Kuvassa on laskettu myös pläkkipellin mitat ja suunniteltu saumojen kohtia (osaan tulee kaksi saumaa, vaikkei niiden paikkaa ole kuvissa suunniteltuna).
  • Leikkaa seuraavaksi paperista pläkkipellin pituinen ja kokoinen paperi. Tämä siksi, koska kankealla pläkkipellillä ei voi mitata reunan pituutta vaan tarvittava pläkkipellin pituus mitataan taipuisalla paperilla seuraamalla piirrettyä viivaa.
  • Mittaa leikkaamallasi paperilla piirustuksesta muotin reunan pituus. Näin arvioit pläkkipellin pituuden.  Ompeluun käytettävä  taipuvaa mittanauhaa voi käyttää paperin asemesta, itse pidin paperilla mittaamisesta.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit
Keskellä pläkkipelti ja sen alapuolella on paperi, joka on pläkkipellin kopio. Paperia käytetään muotin ääriviivojen mittaamiseen. Näin saadaan tietää paljonko muottiin kuluu pläkkipeltiä.
  • Valmiin yksittäisen pläkkipellin pituus on 30 cm. Jos piparkakkumuotin reuna on pituudeltaan yli 30 cm, sitä on jatkettava toisella pläkkipellillä. Tämä tapahtuu juottamalla (näytän sen myöhemmin).
  • Lopulliseen pläkkipellin pituuteen on lisättävä vielä työskentely- ja saumavara. Paperimittauksen tulokseen lisätään työskentelyvaraa vähintään 4 cm (riippuu muotin kulmien määrästä) ja lisäksi lähes sentin saumavara.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit
Pläkkipellin työskentelyvaraa kuluu kulmiin ja saumaan.
  • Pläkkipellin taivutteluun tarvitaan erilaisia työkaluja, joiden avulla se taivutellaan piparkakkumuotin muotoon. Itselleni löytyi työn edetessä aina toinen toistaan sopivampia välineitä, joten kokeilemalla löytyy siis parhaat työvälineet.
  • Alla olevassa kuvassa on joitakin vaihtoehtoja kulmien taivutteluun sopiviksi työkaluiksi.

Pläkkipellin taivutukseen soveltuvia työvälineitä.

Pläkkipellin työstöä

  • Muotoile pläkkipeltiä oman piirroksesi päällä siten, että pellin terävä reuna on alaspäin eli piirrosta vasten. 
  • Taivuttele peltiä kohtisuoraan paperia vasten pöydällä.
  • Ennakoi kulmaa piirtämällä vesiliukoisella tussilla tarkasti kulman kohta. Väännä kulma peltiin apuvälineellä 90-asteen kulmassa peltiin nähden.  Näin saat kulmasta suoran eikä muotin ylä- ja alareunat laineile omaa elämäänsä. 
  • Työskentely tapahtuu pääasiassa pöydän pinnassa, nosta pläkkipelti käsiesi varaan vain kulmien taittelun ajaksi.

Piparkakkumuotin saumakohdat

  • Saumakodan pellit menevät päällekkäin, ei puskuun.
Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit
Tästä kuvasta voit nähdä saumakohdan peltien päällekkäisyydet. 
  • Ennen juottoa hio pellin päätyjä kevyesti siten, että hionta tapahtuu viilalla kumpaankin suuntaan (peltiä hiotaan edestakaisilla liikkeillä). 
  • Saumat juotetaan tämän jälkeen kolvilla. Voit myös ulkoistaa juoton ja viedä muotit juotettavaksi muualle.
Piparkakkumuotin sauman juottamista.
  • Tee sauma piparkakkumuotin ulkopuolelle, koska se on näin helpoin kolvata.
  • Levitä saumaan siveltimellä juottonestettä, joka on vesiliukoista, mutta öljymäisen tuntuista.
  • Vältä juottonesteen joutumista iholle, joten käytä siis käsineitä tässä työvaiheessa.
  • Juottoneste pitää pellin pintaa puhtaana ja kuljettaa tinaa saumassa sekä auttaa sitä leviämään myös saumakohdassa peltien väliin.
  • Kuuma kolvi käytetään kerällä olevan tinalangan kärjessä.


 

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit
Tinalankakerä
  • Tinalanka sulaa välittömästi kuuman kolvin kärkeen tipaksi, tuo se saumaan ja kuljeta saumassa.  Mitä vähemmän tinaa on, sitä siistimpi saumasta tulee. Yksi tinatippa siis riittää.
  • Puhdista kolvin kärki märässä sienessä.
  • Jos kumminkin joudut käyttämään toisenkin tipan, ja mielestäsi sauma kaipaa siistimistä, voit kaunistella saumaa uudelleen.
  • Puhdista taas kolvin kärki sienessä (varmistus) ja kuljeta sen kärki saumaa pitkin, jolloin muotin ollessa kyljellään ylimääräinen tina valuu alas kaakelialustaan. 
  • Sauma on valmis hetkessä ja se on elintarvikekelpoinen.
  • Pese piparkakkumuotti ennen käyttöönottoa.

Vinkkejä

Pläkkipeltiin voi myös kirjoittaa lyhyitä sanoja. Kirjaimet painetaan nahkakirjaisimilla ja vasaralla alustan päällä. Itse painoin jokaiseen muottiin sen saajan nimen. Kirjainten painaminen on tehtävä etukäteen ennen pläkkipellin taivuttelua muotiksi.

Nimen paikka kannattaa myös miettiä etukäteen. Nimi tulee ulkopintaan eikä se saa jäädä piiloon tai katketa kulmissa.  Muottiin voi painaa saajan nimen sijaan vaikkapa hyvän joulun toivotuksen muotin eri reunoille.

 Kirjaimia.
Nahkakirjaisimia

Nyt pääsee leipomaan piparkakkuja omilla muoteilla

Pestyillä piparkakkumuoteilla pääsee nyt leipomaan.  Tähän puuhaan minä sain avuksi lapsenlapseni Houpin, joka oli vuosi sitten 5-vuotias.

Alla olevassa kuvassa piparkakkumme olivat juuri uuniin menossa.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit. Piparkakkuja itse tehdyillä muoteilla.

Tällaisia niistä sitten tuli paistamisen jälkeen.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit
Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit
Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit

Houppi halusi vielä koristella leipomiamme piparkakkuja. Piparkakkuja voi koristella ihan niin kuin itse haluaa. Tässä lapsen taidonnäyte koristelusta.

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit

Lue myös: Kierrätetty joulukuusi-toimiiko se?

Jouluiset piparkakut ja -muotit, ihan itse tehty

Kuinka teen itse jouluiset piparkakkumuotit

Joulu lähestyy kaikkine ihanine koristeineen, glögeineen, tunnelmallisine kynttilöineen ja valoineen.
Itse alan joulun tunnelmaan virittymisen 31.7, jolloin kaivan ensimmäisen lyhtyni pehmeään ja pimenevään loppukesän iltaan. Se on minulle lyhtyjen yö.

Tuosta lyhtyjen yöstä sitten pikku-hiljaa alkaa materiaalien kerääminen ja askartelu. Kierrokset sen kun vain lisääntyvät loppukesän jäädessä taakse ja syksyn alkaessa ottaa kunnolla otettaan.

Luulisi siis, että minulla on hyvin aikaa valmistella joulun tuloa, mutta todellisuudessa joka joulu aika tuntuu loppuvan kesken. Olen vuosien varrella oppinut olemaan kumminkin itselleni armollisempi. Joulu on joka vuosi tullut, vaikka kaikkea mitä haluaisi ei ennättäisikään tehdä.

Ehkäpä sitä kannattaakin vain nauttia hetkestä ja vaikkapa leipoa piparkakkuja ja juoda takkatulen ääressä kuumaa glögiä. Rauhassa ja kiireettä. Tulee se joulu näinkin.

Rauhallista ja piparkakkuista joulun aikaa, Tuija