Kuinka värikäs makuuhuone voi olla?

Kuinka värikäs makuuhuone voi olla? Minulle opetettiin sisustuskoulussa, että makuuhuoneen tulee olla väritykseltään neutraali, jotta siellä rauhoittuu ja saa hyvin unen päästä kiinni. Tämä varmasti pitää useiden ihmisten kohdalla paikkansa, mutta ei kumminkaan omalla kohdallani. Itse olen sellainen, että voin erittäin hyvin värikkyyden keskellä ja rauhoitun, kun ympärilläni on paljon värejä.

Muutimme vuosi sitten uuteen ja helpompaan asuntoon kuin mitä entinen kotimme oli. Iso vanha omakotitalo oli aivan ihana, ja siitä on edelleenkin pelkkiä hyviä muistoja jäljellä. Samalla kumminkin iso talo ja puutarha alkoi muuttua 15 vuoden jälkeen enemmänkin työlääksi ja vaativaksi, vaikka se oli ollut siihen asti unelmien elämäntapa. Olimme tulleet tiemme päähän ja aloimme miettiä elämäämme uudelleen. Tämän artikkelin olen kirjoittanut rakkaudella meidän entisestä makuuhuoneestamme, entisessä ihanassa ja värikkäässä kodissamme.

Kuinka värikäs voi oma makuuhuone olla ja mitä värejä itse makuuhuoneessani siedän, jotta viihdyn? Kaikella on rajansa, mutta omat rajani eivät tule vastaan värien runsauden suhteen vaan törmään väriasioissa rajoihini niiden sävyissä.

Värikäs makuuhuone ei luo levottomuutta kunhan sen värimaailma on sopusoinnussa, mielestäni värien ja sävyjen ymmärtämisellä on suurin merkitys siinä kuinka värikkään tilan sisustamisessa onnistuu. Omassa makuuhuoneessamme on 9 itse tehtyä käsityötä, joten makuuhuoneen sisustaminen ei ole syntynyt hetkessä.
Värikäs makuuhuoneemme
Värikäs makuuhuone ei luo levottomuutta kunhan sen värimaailma on sopusoinnussa, mielestäni värien ja sävyjen ymmärtämisellä on suurin merkitys siinä kuinka värikkään tilan sisustamisessa onnistuu. Omassa makuuhuoneessamme on 9 itse tehtyä käsityötä, joten makuuhuoneen sisustaminen ei ole syntynyt hetkessä.
Itse tehty on persoonallista ja uniikkia

Kuinka värikäs makuuhuone voi olla?

Värit ovat aina subjektiivisia, sillä joistain väreistä vain tykkää ja joistain ei. Tai sitten voi tykätä vain joistain värin sävyistä, mutta jostain saman värin sävystä taas ei, jokaisessa värissä kun on aina paljon sävyjä. Näistä väriasioiden mieltymyksistä ei luonnollisestikaan voi kinastella ja jokainen saa vapaasti tykätä juurikin niistä väreistä ja sävyistä, jotka itseään miellyttää, vaikka vain muutamasta tai sitten todella monesta.

Värien merkitys on myös yksilöllistä. Minulle värit merkitsevät enemmän kuin muodot ja itse asiassa tykkään ihan kaikista väreistä. Itsellenikin tulee kumminkin myös rajoja eteen. Itse asetan omat rajani värien sävyjen yhteensopivuuteen ja onnistuneisiin värisävyjen yhdistelemisiin, sillä en vain yksinkertaisesti voi hyvin, jos värisävyt riitelevät keskenään.

Samassa värissä voi olla niin paljon eri sävyjä, että sävyt liukuvat kesästä syksyyn ja talvesta kevääseen, kylmiä ja lämpimiä sävyjä on useita ja niidenkin välillä on eroja.

Jos tilassa on paljon värejä ja sävyjä, ja ne sopivat hyvin yhteen ja yleiskuva on levollinen, värikkyys saa minut itse asiassa täysin rauhalliseksi. Väärin yhdistellyt värisävyt tuovat taas itselleni levottomuutta, vaikka tila olisi muuten kauniisti sisustettu, tällaisessa makuuhuoneessa en itse pystyisi rentoutumaan.

Värikäs makuuhuone ei luo levottomuutta kunhan sen värimaailma on sopusoinnussa, mielestäni värien ja sävyjen ymmärtämisellä on suurin merkitys siinä kuinka värikkään tilan sisustamisessa onnistuu. Omassa makuuhuoneessamme on 9 itse tehtyä käsityötä, joten makuuhuoneen sisustaminen ei ole syntynyt hetkessä.
Lämminsävyinen makuuhuoneemme, jossa itse rentoudun mielelläni

Värikkään makuuhuoneen väreistä

Väreille mielletään emotionaalisia ominaisuuksia. Niiden avulla voidaan puhua tunteista, niillä on voimaa, niiden avulla viestitään, ne stimuloivat tai rauhoittavat. Värit vaikuttavat ihmisten psyykkeisiin.

Avaan seuraavaksi omaa näkemystäni makuuhuoneemme sisustuksen värien ja sävyjen valinnoista. Tehosteväreinä tässä makuuhuoneessa toimivat lämpimät punainen, vihreä ja keltainen. Näitä tehostevärejä rauhoittaa lämpimät ruskean ja valkoisen sävyt.

Punainen

Oman makuuhuoneemme voimakas punainen väri voi saada aikaiseksi joillekin levottomuutta tai ärtymystä. Kumma kyllä, minulle ei. Punainen väri aiheuttaa minussa itse asiassa mielihyvää. Tämä johtuu siitä, että makuuhuoneessa käytetty punainen väri on sävyltään lämmin, lämmin punainen toimii siis hyvin lämpimän sävyisessä ympäristössään. Oikean sävyinen punainen voi olla tyyni ja maltillinen silloin, kun se on yhdistetty oikeaan sävymaailmaan sen ympärillä. Ristiriidat ympäristön kanssa saavat värien ominaisuudet yhteentörmäyskurssille, ja näin ne voivat näyttäytyä ärsytystä herättävinä eikä niinkään voimaannuttavina.

Lämmintä punaista makuuhuoneessa on

 • tehosteseinä
 • vanha täkki
 • verhon kukissa
 • kattovalaisimen kukissa

Makuuhuoneen vaaleanpunaiset sävyt ovat myös lämpimiä. Olen aina rakastanut punaista ja käytän vaatetuksessanikin mielelläni voimakasta lämmintä punaista, siinä on jotain selittämätöntä rakkauden voimaa ja suurta tunnetta.

Värikäs makuuhuone ei luo levottomuutta kunhan sen värimaailma on sopusoinnussa, mielestäni värien ja sävyjen ymmärtämisellä on suurin merkitys siinä kuinka värikkään tilan sisustamisessa onnistuu. Omassa makuuhuoneessamme on 9 itse käsin tehtyä sisustuselementtiä ja huonekalua, joten makuuhuoneen sisustaminen ei ole syntynyt hetkessä.
Lämpimät punaisen sävyt sopivat yhteen toistensa kanssa

Vihreä

Punaisen värin vastaväri on vihreä. Vastavärit luovat aina mielenkiintoista särmää sisustukseen eikä sisustettava tila näytä lattealta vaan vastavärit tuovat päinvastoin mielenkiintoa tässä makuuhuoneessa. Vastavärit toimivat aina erinomaisesti, jos ne vain sopivat sävyiltään hyvin yhteen.

Tästä makuuhuoneesta löytyy vihreitä sisustuselementtejä neljä

 • ensimmäinen on entisöimäni ja verhoilemani vanha jakkara
 • toinen on vanhasta arkusta ja vanhasta pianon jakkarasta nikkaroimani taso
 • kolmas on kalkkimaalattu vanha peili
 • neljäs on kalkkimaalattu Ikean kattovalaisin, jonka olen koristellut kukkasin ja timantein

Pienemmätkin vastavärien pinta-alat toimivat mainiosti tässä kokonaisuudessa. Paljon punaista ja vähän vihreää joukkoon, vastavärit ovat kiinnostavia ja tehokkaita elementtejä sisustuksessa.

Vihreä on ollut lempivärini jo lapsesta asti, vihreä merkitsee minulle kasvua, luonnon voimaa ja elämää. Vihreän sävyistä keltapohjainen, kevään lämmin ruohonvihreä on mielestäni kaikkein kaunein.

1. Vihreä jakkara

Vanhan jakkara on entisöity uniikiksi huonekaluksi.
Entisöimäni ja kevytverhoilemani vanha jakkara
Vanha jakkara on täysin uniikki entisöinnin ja kevytverhoilun jälkeen.
Kultaiset jakkaran jalat ovat näyttävät, kullan väriä löytyy myös muualtakin makuuhuoneesta
Runsaus ja värikkyys voi olla myös harmonista
Runsaus ja värikkyys voi olla myös harmonista

2. Vihreä taso

Taso, jonka olen nikkaroinut vanhasta pianon jakkarasta ja arkusta. Tason tapetoin Designers Quildin tapetilla.
Taso, jonka olen nikkaroinut vanhasta pianon jakkarasta ja arkusta. Tason tapetoin Designers Quildin tapetilla.
Diy tasoani koristaa lämpimän sävyinen söpö pitsi
Kulmia koristaa lämpimän sävyinen söpö pitsi
Diy taso voi näyttää tältäkin.
Koristenauha on sävyltään lämmin
Diy tason jalkoihin kuumaliimasin lämpimän sävyisen kultaisen timanttinauhan
Jalkoihin kuumaliimasin lämpimän sävyisen kultaisen timanttinauhan
Diy tasossa on timantti nupina.
Sama jalkojen timanttinauha koristaa myös tason kantta. Taso on tehty arkusta, jonka kannen saa auki timanttinupin avulla.

3. Peili

Kalkkimaalattu vanha peili
Vanha peili uudessa lämmin sävyisessä maalissa (maalattu vihreällä kalkkimaalilla)
Värikäs makuuhuone

4. Kattovalaisin

Makuuhuoneen Ikean kattovalaisin on maalattu vihreäksi ja koristeltu kukkasin ja timantein
Makuuhuoneen Ikean kattovalaisin on maalattu vihreäksi ja koristeltu kukkasin ja timantein
Itse tekemällä saa sisustukseen persoonallisuutta
Maalilla, kukilla ja timanteilla saa pelkistetystä valaisimesta täysin uudenlaisen
Itse tekemällä saa sisustukseen persoonallisuutta

Vanhat tammiset pariovet olen entisöinyt ja veistänyt niihin muutaman puuttuvan puukukan. Pariovien verhoista voit lukea lisää artikkelista Miten saisin ripauksen verran lisää verhoihini.

Keltainen

Keltainen on yksi pääväreistä punaisen ja sinisen rinnalla. Yhdistän keltaisen värin lämpöön, aurinkoon, iloon, elämään, voimaan ja uuteen toivoa täynnä olevaan päivään. Keltainen on toinen lempiväreistäni, ja se tulee heti vihreän jälkeen kakkosena väripaletissani.

Oma keltaisen sävyni on kevään lämmin tipun keltainen, kirkas, raikas ja voimakas, sellainen, josta tulee hyvälle tuulelle.

Keltaista väriä löytyy makuuhuoneen

 • räsymatosta
 • ohuina raitoina ruskeasta räsymatosta

Makuuhuoneesta löytyy myös kullankeltaista, joka sopii kaikkien lämpimien sävyjen kanssa hyvin yhteen (kevään ja syksyn).

Räsymattoja
Lämminsävyinen keltainen räsymattoni on oikea makuuhuoneen ilopilkku
Makuuhuoneen värit sointuvat hyvin yhteen

Lue myös makuuhuoneen verhoista artikkeli Miten olen kierrättänyt samoja verhoja kodista kotiin

Muut makuuhuoneen värit

Makuuhuoneen toinen räsymatto on pääväriltään kevään lämpimän keskiruskean sävyinen. Räsymatot olen asetellut osittain päällekkäin kuten ennen vanhaan tehtiin, tällainen mattojen asettelu sopii kivasti vanhaan taloon tänäkin päivänä.

Värikäs makuuhuoneemme
Kaksi erilaista räsymattoa on aseteltu osittain päällekkäin kuten vanhaan aikaan oli tapana

Makuuhuoneessa on tapetoitu kaksi seinää suurikuvioisella tapetilla, jonka pohjasävy on myös lämmin ruskea. Makuuhuoneen toinen vanha peili on maalattu kullan värillä ja toisena huoneen tasona (yöpöytänä) toimii vanha pöytä, joka on alkuperäisessä ruskeassa maalissa.

Vanha pöytä on korkea ja toimii näin mainiosti yöpöytänä sängyn vieressä. Suurikuvioinen tapetti, vanha pöytä ja vanha peili luovat romanttista tunnelmaa makuuhuoneeseen
Vanha pöytä on korkea ja toimii näin mainiosti yöpöytänä sängyn vieressä. Suurikuvioinen tapetti, vanha pöytä ja vanha peili luovat romanttista tunnelmaa makuuhuoneeseen.
Vanha peili sai lämpimän kultaisen pinnan
Vanha peili sai lämpimän kultaisen pinnan

Olen itse tehnyt makuuhuoneen tapetista vekkivarjostimen lukulamppuun, joka on vanha ruosteinen jalkalamppu. Vanha jalkalamppu on pelastettu roskista, ja sen sähkötyöt teetätin ammattilaisella.

Tapeteista jää yli aina ylimääräistä ja jämätapetin palasia voi käyttää myös tällaisiin vekkivarjostimiin. Tapettivarjostimella saa ihanasti sidottua sisustuksessa kokonaisuutta yhteen.

Itse makuuhuoneen seinätapetista tehty vekkivarjostin, joka koristaa vanhaa poisheitettyä ja pelastettua jalkalamppua
Itse makuuhuoneen seinätapetista tehty vekkivarjostin, joka koristaa vanhaa poisheitettyä ja pelastettua jalkalamppua
Itse makuuhuoneen seinätapetista tehty vekkivarjostin, joka koristaa vanhaa poisheitettyä ja pelastettua jalkalamppua

Värikäs makuuhuone voi olla harmoninen, sillä värien sävyt eivät riitele keskenään

Makuuhuoneen tehosteseinä ja suurikuvioinen tapetti yleensä sijoitetaan toisin päin eli ehjäpintainen päätyseinä tapetoidaan ja ulkoseinä sekä oviaukkoinen seinä maalataan. Tässä makuuhuoneessa olen kumminkin tehnyt toisin päin. Makuuhuoneen värimaailmankin kanssa toimin oman näkemykseni kautta, paljon voimakkaita tehostevärejä, vaikka yleensä makuuhuoneisiin haetaan aisteille rauhoittumista neutraaleilla väreillä.

Vaaleilla väreillä makuuhuonetta saa mukavasti raikkaammaksi, vaaleat värit myös rauhoittavat kokonaisuutta. Makuuhuoneessa on paljon lämmintä luonnonvalkoista, joka tuo valoa ja luo puitteet tummemmille ja raskaammille elementeille. Tumma ja vaalea toimivat yhdessä yhtä mainiosti kuin vastaväritkin, yleensäkin kontrastit saavat asioita korostumaan ja näkymään paremmin.

Sisustamiseen kannattaa aina varata aikaa

Itse tekemällä saa helposti sellaista ja sen väristä kuin haluaa, mutta kaupastakin tai kierrätettynä löytää varmasti ajan kanssa omaan makuun ja värimaailmaan sopivia sisustuselementtejä ja huonekaluja. Tämä oman makuuhuoneemme sisustaminen ei ole syntynyt hetkessä vaan se on vaatinut paljon aikaa. Sisustamisen kanssa kannattaa olla itselleen lempeä, jotta se ei liikaa kuormita arkea. Valinnan vaikeus ja tarjonnan runsaus voi helposti sekoittaa pään ja nopeat ratkaisut saattavat myöhemmin kaduttaa.

Tässä vanhan talomme makuuhuoneessamme on itse tehtyä

 • ikkunan verhot, ompelu ja tuunaus
 • kattovalaisin, kalkkimaalaus ja koristelu
 • pariovet, entisöinti ja puuttuvat puukukat
 • pariovien verhot, koristelu
 • vanha jalkalamppu, vekkivarjostin
 • kaksi vanhaa peiliä, kalkkimaalaus
 • vihreä yöpöytätaso, nikkarointi vanhasta arkusta ja pianon penkistä, tapetointi, entisöinti, koristelu
 • makrameekoriste, sängyn verhokatoksen koriste
 • vanha jakkara, entisöinti ja kevytverhoilu

Kumma kyllä, mutta olen huomannut itsestäni, että palaan aina värien ja värikkyyden pariin, olkoon kyseessä sitten sisustaminen tai pukeutuminen. Vaikka perus- ja neutraalit väritkin viehättävät minua ja vaikka sisustaisinkin niillä, olen aina huomannut, että viihdyn niin hyvin värikkäässä ympäristössä, että alan joka kerta kaivata värejä ja tuon niitä takaisin sisustukseeni, jos en lähtökohtaisesti ole jo sisustanut tehosteväreillä.

Nykyisessä uudessa kodissamme makuuhuoneemme kylpee väreissä. Lempivärini vihreä ja keltainen ovat pääosissa, mutta tyyli on aivan jotain muuta kuin maalaisromanttista, tähän palaan vielä myöhemmin.

Värikäs makuuhuone voi olla harmoninen, sillä värien sävyt eivät riitele keskenään

Näin värikäs ja itse tehty oma makuuhuoneemme oli vanhassa talossamme. Värikäs makuuhuone ei luo levottomuutta kunhan sen värimaailma on sopusointuinen. Kun värit ja sävyt yhdistelee oikein, värikkään tilan sisustaminen onnistuu aina. Kaikki värit ja sävyt eivät vain toimi keskenään.

Mitä mieltä sinä olet, voiko makuuhuone olla värikäs ja silti siellä on levollinen tunnelma ja siellä voi rauhoittua? Kommentoi vapaasti.

Tuija

Vanhan talon tunnelmallinen ikkuna

Seuraa Värikästä Kädenjälkeä myös Instagramissa.