Kuinka yksilokeroinen nahkainen korttitasku valmistetaan

Nahkainen korttitasku ei ole monimutkainen valmistaa, mutta nahan käsittelyssä ja käsin ompelussa on hyvä tietää muutaman asia ennen kuin aloittaa näinkin yksinkertaisen ja pienen nahkatyön. Nahkainen korttitasku on kätevä mm. silloin, kun koko lompakkoa ei tarvitse tai halua ottaa mukaansa. Tällainen pieni nahkainen korttitasku on juuri sopivan näppärä ajo- ja maksukortin säilytykseen, kun muita kortteja et lähtiessäsi mukaasi tarvitse. Käsityökoulussa olen parhaillaan nahkakurssilla ja näitä korttitaskuja tehdessämme tuli oma poikani mieleen, sillä hänellä on usein vain nämä kaksi korttia mukanaan. Käyttöä siis tällaiselle olisi.

Ompelen tässä artikkelissa käsin tukevasta, aidosta nahasta yksilokeroisen korttitaskun, jonka alakulmaan myös kuvioin omistajansa sukunimen. Laadukkaasta nahasta valmistettu korttitasku säilyy hyvin käytössä vuosikausia, ja kun se on vielä itse käsin tehty, se on varmasti uniikki. Kaiken lisäksi siihen saa mukavasti käytettyä pieniä ylijäämänahan palasin.

Nahkainen korttitasku, jonka valmistin pojalleni.

Nahkainen korttitasku, kuinka se valmistetaan

Paksun nahan kanssa työskentelyyn tarvitaan joitakin työvälineitä, jotka poikkeavat tavallisesta ompelusta. Siksi sen työstäminen vaatii myös omat välineensä. Nahan käsittelyn työvälineesi voivat poikeata jonkun verran tästä omasta listastani.

Nahkaisen korttitaskun työvälineet

 • kaavan piirtämiseen pahvia, lyijykynä, sakset ja metalliviivain
 • nahkakynä
 • naskali alkureikien tekoon, alusta
 • timanttinaskali varsinaisten reikien tekoon, sekä kova ja paksu styrox-alusta
 • nahan leikkaamiseen mattopuukko
 • 2 tylppää nahkaneulaa
 • vahalankaa pituudeltaan 4x ommeltava mitta
 • nahkaa esim. 2 mm paksua
 • aakkospunsselisetti, vasara, alusta, kostea rätti nahan kirjainkuviointiin

Nahkaisen korttitaskun valmistaminen

 1. Piirrä kaavat pahville. Takakappale 10,5 x 6,5 cm ja etukappale samoilla mitoilla, mutta alla olevan kuvan mukainen kaari etuyläosaan. Kaari alkaa 1,0 cm reunasta ja on syvimmillään 1,6 cm. Leikkaa kaavat irti.
 2. Mittaa viivaimella 0,5 cm välein kaavaan tikkien paikat ja merkkaa ne kynällä. Reiät ovat 0,5 cm päästä reunasta. Reikien on oltava täsmälleen samoilla kohdilla etu- ja takakappaleessa.
 3. Laita kaavat päällekkäin alustalle ja pistele naskalilla ompelureiät.
 4. Piirrä nahkakynällä kaavojen mukaiset etu- ja takakappaleet nahalle. Leikkaa siten, että kynän jälki ei tule valmiisiin kappaleisiin mukaan.
 5. Leikkaa mattoveitsellä nahkakappaleet irti, voit käyttää halutessasi metalliviivainta apuna. Jos nahasta jää hiipakoita, leikkaa ja siisti ne saksilla pois.
Valmiit kaavat, leikatut nahat, metalliviivain, mattopuukko ja nahkakynä

6. Rei´itä naskalilla kaavan läpi ompelupistojen paikat. Käytä alustaa alla.

Kaavan alla on nahkainen etukappale. Kaavan päältä merkataan nahkaan naskalilla ompelupistojen tarkat paikat.

7. Kun ompelupistojen paikat on merkitty naskalilla (pyöreä jälki), tehdään varsinaiset ompelupistojen reiät timanttinaskalilla (viiltojälki). Reiät tehdään aina nahan oikealle puolelle. Voit halutessasi pitää nahan nurjaa puolta oikeana puolena, jos se näyttää sinusta paremmalta.

Timanttinaskalia pidetään pystysuorassa, mutta sen kärki on 45 asteen kulmassa reunaan nähden (ikään kuin viilto olisi vähän vinossa). Timanttinaskali uppoaa styrox-alustaan puoleen väliin teräosuutta = sopivan kokoinen reikä.

Styrox-alustan päällä on hyvä rei´ittää ompelureiät timanttinaskalilla

8. Jos haluat nimikoida korttitaskusi, nimikointi on hyvä tehdä tässä kohtaa ennen ompelua.

 • suunnittele kirjainten paikat
 • kastele nahka kirjainten kohdalta pyyhkimällä sitä kostealla rievulla, kirjainkuviointi kannattaa testata ensin erilliseen nahkapalaan
 • aseta kirjainpunsseli kohtisuoraa nahkaa vasten ja kopauta sitä vasaralla muutama kerta
 • toista uudella kirjaimella, kopautuksia aina saman verran
Nahan kuviointi kirjainpunsseleilla. Kirjainta ja vasarointia kannattaa aluksi harjoitella ylimääräiseen nahan palaan.

9. Aseta etu- ja takakappaleiden nurjat puolet vastakkain ja ala ompelu siten, että pujotat langan kumpaankin päähän nahkaneulat. Määrittele langan keskiosa.

Varsinainen ompelu alkaa tästä

 • ensimmäinen ommel sijoittuu lankojen keskiväliin. Kuljeta oikea neula reunan yli, sitten vasemmalta puolen reiästä takaisin oikealle puolelle.
 • kaikki ompeleet aloitetaan aina oikealla neulalla. Vie oikea neula seuraavasta reiästä läpi ja jätä sen lanka pienelle silmukalle (=lankaa ei kiristetä loppuun asti tässä vaiheessa).
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Kuinka-yksilokeroinen-nahkainen-korttitasku-valmistetaan-2021-5..jpg
Ommel alkaa aina oikealla neulalla
 • vie vasen neula samasta rei´ästä oikealle puolelle, mutta jätä neula vielä reikään. Testaa ettei neula mene jo reiässä olevan langan läpi siten, että vedät oikean puolen silmukkalangasta.
 • tee solmu: kierrä kaksi kertaa oikealla olevaa silmukkalankaa neulan ympäri itsestäsi poispäin.
 • vedä neula kokonaan reiän läpi oikealle puolelle
Jokaiseen ompeleeseen tehdään solmu. Näin ompeleesta tulee tukeva.
 • ota kummastakin vahalangasta kiinni ja kiristä ommel siten, että ompeleen solmu asettuu nahkojen keskelle (nahkojen väliin piiloon)
Solmu kiristetään vetämällä samaan aikaan kummastakin vahalangasta. Otin kuvaa vasemmalla kädellä, siksi sain kiristyskuvaan vain toisen käteni.
 • toista
 • lopeta ompeleminen siten, että ensin ommellaan reunojen yli yksi pisto (kuten alussakin). Tämän jälkeen palataan takaisin päin parilla pistolla. Lopuksi langat pujotetaan nahkojen väliin ja ylimääräiset langat katkaistaan.
Valmis korttitasku etupuolelta
Valmis korttitasku takapuolelta

Huom! Timanttinaskalilla tehdään reiät kaikkien nahkojen oikeille puolille. Kun ompelu aloitetaan, nurjat puolet asetellaan vastakkain. Tästä seuraa se, että kappaleiden reiät (viiltojen suunnat) tulevat ristiin ja ompeleet tulevat toiselle puolelle siisitimmät kuin toiselle. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jotta kauniimpi käsiala sijoittuisi nahkatyön oikealle puolelle.

Harjoittelu tekee mestarin nahkatöissäkin

En ole aikaisemmin ommellut nahkaa käsin ja koin sen aluksi hieman vaikeaksi, mutta kun ideasta sai kiinni, työ helpottui. Tämän korttitaskun ompeleet eivät olleet ihan ensimmäisiäni, mutta jo parempia kuin ihan alussa. Silti käden jälkeni kaipaa vielä lisää harjoittelua.

Treenattavaa minulla on

 • leikkausjäljen parantamisessa
 • timanttinaskalin käytössä ja reikien saattamiseksi tasaisesti yhtä kauas, myös reunasta
 • siisitimmän ompelujäljen sijoitus työn etupuolelle
 • solmujen piilottamisessa nahkakappaleiden keskelle, solmujen vetämisessä tarpeeksi tiukoiksi
 • ompeleiden lopetuksessa, katkaisin langat nahkojen keskellä liian lyhyiksi jolloin viimeinen ommel purkaantui (se reunan yli menevä ommel). Toki ompeleiden väliset solmut estävät näppärästi koko ompeleen purkumisen eli lähinnä tämä on ulkonäöllinen kömmähdys.

Tällainen pieni diy nahkatyö on mainio työ tutustuttaessa käsinommeltaviin nahkatöihin. Se soveltuu loistavasti helppoutensa ja pienitöisyytensä vuoksi myös ensimmäiseksi käsin ommeltavaksi nahkatyöksi.

Näitä arjen tarpeellisia tuotteita on aina erityisen mukava valmistaa, sillä käyttökelpoinen käsityö on aina myös hyödyllinen. Nahkaisen korttitaskun voi myös valmistaa kierrätys- tai jämämateriaalista, joten tämäkin ajatus itseäni tässä työssä viehättää. Myös uusiin tekniikoihin ja materiaaleihin tutustuminen on joka kerta aina yhtä inspiroivaa ja antoisaa, joten tämä tuttavuus paksuun käsin ommeltavaan nahkaan sai kyllä minut innostumaan nahan mahdollisuuksista.

Syksyisin kässäterveisin, Tuija