Kuviotrikoot, miten yhdistän niihin värejä?

Kuviotrikoot ovat todella trendikkäitä ja nykyään markkinoilla onkin aivan valtava määrä ihania kuviollisia trikookankaita, joista on usein todella vaikea valita sitä kaikkein parasta. Kun valinnan on saanut tehtyä, seuraava tenkkapoo tulee siinä kohtaa, kun miettii minkä värin tai värien kanssa kuviotrikoota yhdistäisi.

Ompelin kuviotrikoosta koululaiselle resorillisen hupparin, ja ompelemaani huppariin yhdistin vielä legginsit. Kuviotrikoon saa rauhalliseksi valitsemalla oikeat värit siihen lisättyihin yksityiskohtiin sekä muuhun asuun. Millä perusteella nämä värit sitten itse valitsin, kun trikoon kuvioissa oli jo sinänsä paljon eri värejä?

Kuviotrikoot, miten yhdistän niihin värejä?
Kuviotrikoon värimaailmasta on joskus vaikea saada kiinni.

Kuviotrikoot ja niiden värimaailmasta kiinni saaminen

Kuviotrikoissa on lähes aina sekä kylmiä että lämpimiä värejä sekaisin, kuten kuviollisissa kankaissa yleensäkin, ja siksi niiden värimaailmasta voi olla vaikea saada kiinni. Värimaailmaltaan vain yhteen vuodenaikaan kuuluvat kuviotrikoot ovat hyvin harvinaisia ja niissä onkin lähes aina mukana sävyjä, jotka kuuluvat muihin vuodenaikoihin.

Tämän hupparitrikoon kankaan taustaväri on kylmä musta ja sen kuvioissa on myös kylmiä värejä, mutta myös yhtälailla paljon lämpimiä värejä. Koska kankaassa on jotakuinkin yhtä paljon kylmiä että lämpimiä sävyjä, jättäisin sen yleensä ostamatta. Miksi sitten päädyin tähän kankaaseen, jos sen värimaailma on levoton ja ristiriitainen?

En yleensä osta kankaita, joiden värimaailmasta en saa kiinni tai kankaan värien sävyt ovat hyvin sekavat. Tämän kankaan kohdalla tein poikkeuksen, sillä ompelin kankaasta lapselle hupparin. Lasten kohdalla en ole niin tarkka tai nipota niin paljoa värien yhdistelemisten kanssa kuin omien vaatteideni ja sisustamiseni kanssa. Tämä ei kumminkaan tarkoita sitä, etten pitäisi periaatteistani kiinni. Kangasta ostaessani tiesin kuinka saisin sen värimaailmaa selkeytettyä. Kerron nämä vinkkini perustellen myös sinullekin.

Tässä trikookankaassa

  • kuviot ovat selkeitä ja värit ovat selkeästi käytettyjä
  • taustaväri on yksivärinen ja selkeästi erottuva. Kuviotrikoon taustan värimaailman tulisi mätsätä suurimpaan osaan kuvioiden värien kanssa. Tähän palaan.
  • on paljon sekä kylmiä että lämpimiä värejä ja niitä on jotakuinkin yhtä paljon. Kirjavien kankaiden värimaailman tulisi olla suurimmalta osalta joko kylmiä tai lämpimiä. Tähänkin palaan hetken kuluttua.
  • kuvio on lapsen huppariin hauska ja iloinen
  • laatu on erinomaista

Kun itse katselen tätä kuviotrikoota, hahmotan sen värimaailman sen taustavärin mukaan. Musta on värinä kylmä ja se kuuluu talven väreihin. Lämpimän väriset eläimet eivät riittäisi saamaan kankaasta yleissävyltään lämmintä, niin voimakas määrittäjä on tässä kuviollisessa kankaassa sen taustaväri. Tässä kuviotrikoossa taustaväri on selkeä ja pinta-alaltaan kumminkin melko iso, joten sitä ei pysty edes lämpimät kuviot ohittamaan.

Tämän kuviotrikoon katson kuuluvaksi talven kylmiin väreihin.

Kuviotrikoot, miten yhdistän niihin värejä?

Kuviotrikoot ja muiden värien yhdistäminen siihen

Koska tämän hupparin kuviotrikoon värimaailma on nyt saatu määriteltyä, siihen on tämän jälkeen helppo etsiä oikeat värit sen rinnalle. Siksi valitsen kaikki kuviotrikooseen yhdistettävät muut kankaat myös talven väreistä. Näin ne sopivat kuviotrikoon kanssa yhteen eikä asusta tule värien sekametelisoppaa.

Tämän hupparin

  • kangas on Forssan Kankaisen trikoota, jonka ostin Tampereen Kädentaitomessuilta
  • kaavat ovat Suuri Käsityö -lehden numerosta 1/2022
  • hihan helman suihin on ommeltu resorit Nextiilin kierrätetystä resorikankaasta
  • yksityiskohdiksi lisäsin vielä trikoorimpsuja hihan suihin ja hupun reunaan
  • hupun vuori on mustasta kierrätetystä T-paidasta
Trikoohupparin hihansuun yksityiskohtia
Hihansuun resori ja kaksi riviä trikoorimpsuja (musta ja kuviollinen)
Trikoohupparin hupun yksityiskohtia
Hupparin huppu, jossa on trikoorimpsu ja vuori on mustaa yksiväristä trikoota
Kuviotrikoinen huppari

Hupparin resorit, hupun vuorikangas ja asuun kuuluvat legginsit ovat valittu talven värikartan mukaisesti, jolloin koko asun värimaailmassa on samalla yhtenäinen juju. Tosin olisin tämän kankaan kohdalla hyvin varovainen, jos lisäisin asuun vielä jotain muuta esim. hiusdonitsin. Tämän trikoon kanssa en yhdistelisi enää muita talven värejä, sillä sen kuviot ovat pääasiassa lämpimän vuodenajan värejä, ja lisäämällä muita talven värejä asuun, sen värit hyppisivät silmille. Donitsiin valitsisin kankaan pastellin vihreästä, mustasta tai samasta kuviotrikoosta.

Resorikangas on väriltään talven pastellin vihreä kuten myös hupun vuoren musta väri, joka kuuluu siis myös talvelle. Koska valitsin vielä asuun yksiväriset mustat legginsit, kylmä värimaailma sai sekä hupparista että koko asusta yliotteen ja asusta on saatu rauhallinen. Niin rauhallinen kuin nyt tällaisesta kuviotrikoosta, jossa on paljon kylmiä ja lämpimiä värejä, voi osana asua yleensä saada.

Resoriksi olisin voinut valita myös mustan, mutta mielestäni hupparista olisi silloin tullut synkempi, nämä raikkaat resorit sopivat lapselle paremmin. Resorien pastellin vihreä värin nappasin kankaan kuviosta, joten tälläkin saa kuviotrikoon värimaailmaan mukavasti selkeyttä ja yhtenäisyyttä.

Kuviotrikoot, miten yhdistän niihin värejä?

Kuviotrikoot saattavat olla värimaailmaltaan haastavia yhdisteltäviä

Olen aikaisemminkin kirjoittanut kirjavien kankaiden värimaailmojen haastavuudesta ja siitä millainen kirjavan kankaan pitäisi väriensä puolesta olla, jotta se toimii hyvin ja jotta sitä voisi yhdistää muihin väreihin ilman isoja ristiriitoja. Kuviotrikoot ja kirjavat kankaat voivat siis tuottaa melkoisestikin pään vaivaa, kun niihin yhdistellään värejä. Joskus kankaan kirjavuus voi olla niinkin levotonta, että jättäisin sen yksinkertaisesti ostamatta, mutta jos kuviollisen kankaan värimaailmasta saa kiinni, ostaisin sen huoletta.

Kuviotrikooseen voi yhdistää mainiosti muitakin trikoita, jotka ovat kuviollisia, mutta kuvioiltaan erilaisia. Tässä tarvitsee vain ottaa huomioon eri kuviotrikoiden värimaailman, sillä jos ne kuuluvat selkeästi samaan värimaailmaan, niiden yhdisteleminen onnistuu mainiosti ja lopputulos on varmasti ihastuttava.

Mielestäni kuviollisten kankaiden yhdisteleminen joko toisiin kuviollisiin tai yksivärisiin kankaisiin, alkaakin värien ja sävyjen ymmärtämisestä, ei niinkään siitä sopivatko erilaiset kuviot yhteen. Tätä kautta kun miettii kuviotrikoiden ja kuviollisten kankaiden yhdistelemistä muihin väreihin, harmonisen kokonaisuuden saavuttaminen onnistuu varmasti.

Ihanaa viikonloppua sinulle, Tuija

Mitä mieltä olet tästä käsityöaiheisesta postauksesta, jossa käsittelen myös värien oikeaa yhdistelemistä? Haluaisitko tämän kaltaisia artikkeleita jatkossa lisää? Kommentoi vapaasti.

Lue myös: Ihana muumilaukku syntyy kehyskukkaron ohjeella kierrätetystä pussilakanasta. Artikkelissa käsittelen käsityön lisäksi myös kirjavan kankaan värimaailmaa ja värien yhdistelemistä.

Lue myös: Kuinka värejä yhdistellään oikein, osa 1

Koululaisen kuviotrikoinen huppari
Houppi uudessa trikoopuserossaan