Lempipaitulin pelastus onnistuu paikkaamalla reiät ja ikiliat päällikeompelulla

Mitä tehdä, kun lempipaituli on jo elämänsä loppupuolella, mutta siitä ei halua eikä pysty luopumaan? Kun tuo rakas paituli, joka on ollut itselle kuin turvallisuusnalle, jossa on ne tutut ja rauhoittavat tuoksut ja jonka kanssa on aina ollut niin kotoisan hyvä olla, alkaa hajota ja hiutua, mitä sille voisi tehdä? Onko se pelastettavissa vielä roskikselta ja voisiko sille vielä jollain konstilla antaa jatkovuosia? Kyllä voi, onneksi.

Poikani Kalle toimitti minulle nuoruusvuosina Jenkeistä ostetun ison T-paitansa korjattavaksi. Tämä vanha T-paita oli päätynyt Kallen puolison Amandan oloasuksi ja aikaa myöten hänen lempipaitulikseen. Amandan lempipaituli päätyi siis minulle reikien korjaukseen, korjaus laajeni ikitahrojen peittämiseen, ja lopulta paitulista tuli sitten runsaiden tapahtumien temmellyskenttä, ruusupallojen täyttämä, ehjä ja jatkoaikaa saanut lempipaituli.

Reiät on nyt siis paikattu ja tahrat piilotettu, ja lempipaituli voi sujahtaa päälle kokonaan uuden näköisenä, ja onneksi myös edelleen mieleisenä. Tämä on tarina siitä kuinka tuunasin lähes loppuun käytetyn jätti-T-paidan ruusuiseksi paituliksi ja kuinka Amandan lempipaituli sai näin lisää mukavia käyttöpäiviä (kenties jopa vuosia). Annan sinulle tässä artikkelissa tämän korjausprojektin ohjeet ja vinkkini siihen kuinka joustavaa trikoota koristellaan, paikataan ja peitetään sen pinttyneet tahrat päällikeompelulla.

Koska T-paita on nykyään paituli, käytän kumpaakin nimeä artikkelissani. Samoin paikka, pallopaikka, trikoopaikka ja trikoopallo tarkoittavat samaa asiaa.

Iso T-paita muuttui ajan kanssa tyttöystävän lempipaituliksi. Ajan saatossa tulleet osumat on korjattu ja peitetty päällikeompelulla.
Isosta T-paidasta tuli ajan saatossa lempipaituli, joka reikiintyi, hiutui ja siihen jäi tahroja, joita ei saanut enää pesemällä pois. Nyt nuo kaikki elämisestä tulleet osumat ja kulumat on korjattu ja peitetty päällikeompelulla, ja näin vaate sai lisää käyttöikää.
Reikiä ja ikitahroja, niistä pääsee eroon päällikeompelulla ja paikkaamalla.
Reiät ja ikitahrat on iloisesti peitetty päällikeompelulla ja paikkaamalla.

Paikkaamalla reiät ja ikitahrat piiloon, suunnittelulla alkuun

Aluksi kartoitusta ja päätös käsityötekniikan valinnasta

Jätti-T-paidan kainaloissa oli reikiä ja sen kangas oli varsinkin kainaloiden alueelta hiutunutta. Lisäksi -T-paidassa oli reikiä sekä etu- että takaosassa sekä pinttyneitä ikitahroja siellä täällä. Se mitä T-paidalle täytyisi tehdä, oli reikien paikkaaminen, hiutuneiden kohtien vahvistaminen ja pinttyneiden tahrojen peittäminen. Nämä kaikki ongelmat hoituisivat samalla tekniikalla eli päällikeompelulla.

T-paita näytti ennen paikkaamista tältä.
T-paita näytti ennen paikkaamista tältä.
Paikkaamalla ja koristelemalla saa tämän vanhan paidan elämää jatkettua.
Lähempi tarkastelu näyttää pinttyneet tahrat, hiutuneen kankaan ja reiät.

Paikkoihin liittyviä valintoja

Seuraavaksi mietin yhtenäistä teemaa T-paidan paikoille, sillä paita tarvitsisi useita paikkoja ympäriinsä. Koska T-paidan etuosassa on koripallon kuva, nappasin pyöreän muodon paikkoihin tästä koripallosta. Nyt oli siis paikkojen muoto valittu. Jotta saisin pyöreisiin pallopaikkoihin vaihtelevuutta, päätin tehdä niitä kolmea eri kokoa, pariton määrä näyttää aina paremmalta kuin parillinen. Tämä ei perustunut sen kummemmin mihinkään, tein vain tällaisen päätöksen, jotta pääsin eteenpäin.

Seuraavaksi oli mietittävä paikkojen materiaalia. Paikkojen materiaalin tulisi olla samaa tai ainakin hyvin lähellä paikattavan tekstiilin materiaalia. Tässä tapauksessa paikat olisivat siis joustavaa trikoota kuten T-paitakin. Joustava trikoo tuo omat haasteensa, sillä päällikeompelussa joustavat trikoot usein venyy ja kupruilee, ja lopputulos ei ole kaunis. Tähän minulla oli omat tekniset apulaiseni jo olemassa eli homma hanskassa (kerron tämän myöhemmin, jatka siis lukemista), joten siirryin miettimään mitä erilaisia trikoita löytäisin kaapistani.

Trikoopaikkojen värivalinnan lähtökohtana pidin T-paidan väriä, joka on syksyn okra. Syksyn värit ovat lämpimiä värejä, joten lajittelin trikoopaloista pois kaikki kylmän väriset kankaat. Seuraavaksi arvioin paikkojen lukumäärää, jonka totesin olevan iso, ja tämän vuoksi hylkäsin kaikki pienet kangaspalat. Olin jo aikaisemmin päättänyt, että paikkoja on kolmea eri kokoa, joten ajattelin aluksi, että valitsisin myös kolme erilaista isohkoa trikookangasta. Näistä kolmesta trikookankaasta kaikki olisivat kirjavia ja värimaailmaltaan lämpimiä.

Pallopaikkojen sapluunoita tein kolme kooltaan 10,5 cm, 12 cm ja 13,5 cm.

Leikkasin kolmea kokoa olevaa pyöreää sapluunaa, ja jokaisella sapluunalla muutamia trikoopalloja, joita sitten pyörittelin T-paidassa. Tämä näytti kumminkin levottomalta silmiini ja testailujeni jälkeen päädyin siihen, että koska T-paita on yksivärinen ja trikookankaani ovat kirjavia, yksi ja ainut kirjava trikookangas sopisi parhaiten tähän projektiini. Näin päädyin valitsemaan ruusuaiheisen trikookankaan pallopaikoiksi T-paitaan, sillä tätä kangasta oli sopivasti ja Amanda pitää ruusuista. Tämä valitsemani trikoo on jäänyt minulta yli mekosta, jonka olen ommellut jo muutama vuosi sitten.

Tähän trikoomekkoartikkeliin ja ruusukankaaseen pääset halutessasi tutustumaan täältä.

Lopuksi valitsin vielä trikookankaaseen lämpimän sävyisen ja kirkkaan ompelulangan, joka erottuisi hyvin kankaasta, näin se samalla korostaisi ihanasti pallopaikkojen reunoja.

Pallopaikkojen suunnittelua ja langan värin valintaa.
Pallopaikkojen suunnittelua ja langan värin valintaa.

Vielä varmistusta olenko oikeilla jäljillä

Nyt olikin sitten kaikki valinnat tehty, ja oli aika siirtyä itse työhön. Tässä kohtaa hieman jännitti millaiselta lopputulos tulisi näyttämään. Työ ei ollut ollenkaan henkisesti helpoimmasta päästä, sillä lempipaituli on aina lempipaituli eikä sitä halua missään nimessä pilata, varsinkin kun paituli ei ole oma. Tämän vuoksi kysyin vielä kuvien kera Amandalta mitä mieltä hän on suunnitelmistani. Sain luvan jatkaa, joten sitten vain tuumasta toimeen.

Näin siistit paikat tehdään päällikeompelulla

Tarvitset:

 • trikookangasta ja siihen sopivasti erottuvaa ompelulankaa
 • revittävä tukikangas
 • kaksipuoleinen liimaharso
 • nuppineuloja
 • kangassakset ja paperisakset
 • pahvia ja kynä sapluunoihin
 • kangaskynä tai -liitu
 • ompelukone

Päällikeompelun tarkat ohjeet löydät artikkelistani Päällikeompelu ja tilkut luovat kauniita koristekuvioita kodin tekstiileihin. Kahden venyvän trikoon (tämän artikkelin paituli) yhdistäminen poikkeaa napakoiden kankaiden (artikkelin koristetyyny) yhdistelemisestä siinä, että trikoisiin käytetään kaksipuoleisen liimaharson lisäksi vielä revittävää tukikangasta. Selitän revittävän tukikankaan tarkoituksen ja sen käytön paitulin trikoopallojen (paikkojen) ompeluohjeen yhteydessä.

Paikkaa paikan päälle.
Paikkaa paikan päälle.
Lempipaitulin takapuoli valmiina.
Lempipaitulin valmis takaosa.

Trikoopallojen (paikkojen) ompeluohje:

 • aluksi ompele auenneet saumat kiinni. Reikiä ei tarvitse ommella, sillä ne silitetään liimaharsoon kiinni, minkä jälkeen ne eivät enää suurene.
 • lue tarkemmat ohjeet päällikeompeluun, ne löytyvät yllä olevasta linkistä (mm. kaksipuoleisen liimaharson työstäminen, siksakin tiheys, alalangan kireys, ompeleen kohta trikoopaikan reunassa…)
 • tee pahvista sapluunat (käytä paperisaksia)
 • asettele nuppineuloilla sapluuna trikooseen ja leikkaa trikoosta pyöreitä kangaspaloja (trikoopalloja)
 • leikkaa ja silitä kaksipuoleinen harsokangas trikoopalloihin, siisti reunat kangassaksilla
 • sovittele erikokoisia trikoopalloja paitulin reikien, hiutuneiden kohtien ja tahrojen päälle. Itse aloitin suurimmista ongelmakohdista eli kainaloista. Jos kangas ei ole suora (esim. miehustan, takaosan ja hihan yhtymäkohdat), käytä näihin kohtiin pienimpiä paikkoja, jolloin paidan trikookangas on helpompi pitää suorana paikan alla.
 • poista paperi harsokankaasta ja silitä trikoopallo paituliin kiinni
Valitse sopiva paikka, aseta se paikoilleen oikealle puolelle kangasta, silitä ensin liimakangas paikaan ja sen jälkeen kankaaseen kiinni.
Valitse paikalle sopiva paikka, aseta se paikoilleen oikealle puolelle kangasta, nurjalta puolen näkyy aseteltu paikka reikien läpi. Silitä ensin kaksipuoleinen liimaharso paikkaan kiinni, sen jälkeen silitä paikka kankaaseen kiinni (kuvassa).
 • leikkaa revittävästä tukikankaasta reilusti trikoopallon kokoinen kappale ja laita se nuppineuloilla kiinni paitulin nurjalle puolelle keskelle trikoopalloa. Tämä varmistaa sen, että kaksi venyvää trikoota pysyvät hyvin paikoillaan ompelun aikana.
 • ompele trikoopallo tiheällä siksakilla kiinni kankaaseen
 • revi nurjalta puolelta revittävä tukikangas irti
 • asettele uusia trikoopalloja paituliin ja ompele ne
 • silitä lopuksi paikat
Leikkaa revittävästä liimakankaasta paikkaa suurempi pala, asettele se kankaan nurjalle puolelle, nuppineuloita revittävä liimakangas kiinni kankaaseen ja ompele. Revi revittävä liimakangas pois nurjalta puolen, lopulta valmis paikka näyttää nurjalta puolen tältä.
Leikkaa revittävästä tukikankaasta paikkaa suurempi pala, asettele se kankaan nurjalle puolelle, nuppineuloita revittävä tukikangas kiinni kankaaseen ja ompele paikka. Revi revittävä tukikangas pois nurjalta puolen, lopulta valmis paikka näyttää nurjalta puolen tältä.

Vinkki venyvien trikoiden päällikeompeluun

Kaksi ohuehkoa ja venyvää trikoota (trikoopaita ja trikoopaikka) on haasteellista ommella toisiinsa siististi. Tässä auttaa kaksi liimakangasta: kaksipuoleinen liimaharso ja revittävä tukikangas.

Kaksipuoleinen liimaharso tukee trikoopaikkaa ja revittävä tukikangas trikoota, johon paikka ommellaan. Ompelun jälkeen revittävä tukikangas revitään irti, sillä sen tarkoitus on ollut vain tukea paidan trikoota paikan ompelun ajan. Näitä kahta erilaista tukikangasta käytettäessä trikookankaaseen ommeltu trikoopaikka on siisti, kumpikaan kankaista ei kupruile eikä loimuile.

Trikoopaikkoja voi ommella myös siten, että ne menevät osittain päällekkäin.
Trikoopaikkoja voi ommella myös siten, että ne menevät osittain päällekkäin.
Trikoopaikat ovat eläväisempiä, kun niitä on erikokoisia. Myös paikkojen rento sijoitus kankaassa näyttää hyvältä. Tässä paitulissa paikkojen sijainti määräytyi reikien, hiutuvan kankaan ja ikitahrojen mukaan.
Trikoopaikat saivat inspiraation paidan koripallosta. Paikat ovat eläväisempiä, kun niitä on erikokoisia, myös paikkojen rento sijoitus kankaassa näyttää hyvältä. Tässä paitulissa paikkojen sijainti määräytyi reikien, hiutuvan kankaan ja ikitahrojen mukaan.
Kaikkiaan Amandan lempipaituli sai tässä korjausprojektissa yhteensä 31,5 pallopaikkaa. Tämä yksi puolikas paikka on ommeltuna paitulin helmaan.
Kaikkiaan Amandan lempipaituli sai tässä korjausprojektissa yhteensä 31,5 pallopaikkaa. Tämä yksi puolikas paikka on ommeltuna paitulin helmaan.

Paikkaamalla saa vaatteen elinikää pidennettyä näppärästi, mutta samalla myös vaatetta on mahdollista koristella kauniilla paikoilla. Näinkin kuluneen ja elämää nähneen vaatteen korjaaminen on ollut ehdottomasti kannattavaa.

Keväisin korjausterveisin, Tuija