Lumivärjäys on hauskaa kylmävärjäystä, jolla saa vanhat ja uudet tekstiilit näyttämään mielenkiintoisilta ja muodikkailta. Kuten käsin värjäyksissä yleensäkin, lopputulos yllättää joka kerta, mutta se onkin juuri tämän tekniikan juju. Kahta samanlaista värjäystä ei varmasti onnistu sattumaltakaan saamaan aikaan, sen verran hallitsematonta lumivärjäys on.
Koska lunta näyttää vielä kaikkialla riittävän, lumivärjäys on helppoa toteuttaa. Toki tätä värjäystekniikkaa voi harrastaa myös kesäisin, jolloin värjäys muuttuu pakastimen avulla jäävärjäykseksi, sama idea kummassakin.
Värjäsimme Houpin kanssa lumivärjäyksellä kaksi lasten valkoista puuvillaista T-paitaa ja kahdet sukat. Paidoista ja sukista tuli todella uskomattoman upeat, mutta silti jäimme vähän kaipaamaan jotain lisää. T-paitoihin löytyi lopuksi upeat yksityiskohdat kierrätyskeskuksesta. Tekstiilejä voi uusiokäyttää ja saada niille lisää käyttöikää monella tavalla, yksi keino on lumivärjäys ja kierrätyskuvien käyttäminen, tästä tekstiilien elvytystyylistä lapsetkin tykkäävät!
Lumivärjäys onnistuu vähin välinein
Lumivärjäystä teimme Houpin kanssa reaktiiviväreillä, samoilla väreillä kuin olen mikrovärjännytkin aikaisemmin, mutta erotuksena on mm. se, ettei tässä lumivärjäyksessä tarvita mikroa. Värjäyksissä ei voi käyttää elintarvikkeisiin käytettävää mikroa, eli mikrovärjäykseen on hankittava oma mikronsa. Tässä kohtaa lumivärjäys on välineistön suhteen helpompi toteuttaa kotioloissa, sillä mikron tilalla käytetään luonnon lunta.
Lumivärjäyksen ohjeet löytyy Anna-Karoliina Tetrin Tekstiilivärjäys-kirjasta.
Lumivärjäykseen tarvitset:
- puuvillaisen tai pellavaisen tekstiilin, vanhat tahran saaneet materiaalit käyvät tähän mainiosti
- reaktiiviväriaineita, suolaa, soodaa
- astian, vettä, hanskat
- lunta
- muovia astian peittelyyn
- vettä
- kattilan
Houpin 2 valkoista T-paitaa ja 2 valkoiset sukat painoivat yhteensä 266 g (133g/pari), käytössä meillä oli kahta eri väristä reaktiiviväriä, sitruunan keltaista 9g ja pinkin punaista 8g. Nämä värijauheet Houppi ripotteli kahteen eri astiaan käsituntumalla (1 T-paita ja 1 sukkapari / astia). Vaatteet olivat sangon pohjalla sattumanvaraisesti levitettyinä.
Lumivärjäys sopii myös tahrojen piilottamiseen, ei pelkästään piristämään yksiväristä kangasta. Tahrat eivät näy värjätystä ja kirjavasta kankaasta, kunhan värjäysvärit on valittu tahroihin sopiviksi. Myös kuviollisia kankaita on mahdollista värjätä. Lumivärjätä voi myös taiteltuja tekstiilejä, ja erilaisia kokeiluja voi tehdä oman innostuksensa mukaisesti.
Värjättyyn vaatteeseen voi lopuksi lisätä esim. kirjontaa, kangasta tai kuvia toisesta kierrätetystä tekstiilistä, toki lumivärjätty vaate on kaunis ihan sellaisenaankin.
Houppi oli käynyt äitinsä kanssa kierrätyskeskus Nextiilissä ja he löysivät kaksi käännettävillä paljeteilla olevaa kuvaa. Kääntöpaljettikuvat on leikattu irti käytetyistä vaatteista, nämä kuvat Houppi toi minulle tuunailuja varten. Tämä ajoittui sopivasti lumivärjäilyjemme kanssa yhteen, väritkin sopivat toisiinsa ihan kuin kuvat olisi ostettu juuri näitä paitoja varten.
Lue myös:
- Tahrat piiloon kauniisti käsityöllä
- Syksyistä väriloistoa puseroon batiikkikuvioilla ja rimpsuilla
- Kirpparimekosta muotiluomukseksi kotipihan kasveilla
- avainsanalla värjääminen löytyy myös muita eri värjäysmenetelmien artikkeleita
Lumivärjäyksen hauskuutta
Työnä tämä lumivärjäys ei ole monimutkainen, mutta sitäkin jännittävämpää se kyllä on. Muotia voi tehdä vanhoista ja uudistetuista vaatteista, myös yhdessä lapsen kanssa. Tässä työssä yhdistyy kierrättämisen ja käsillä tekemisen ilo, itse tekemälläkin saa kauniita ja muodikkaita vaatteita, jotka ei varmasti jää kaappiin lojumaan. Muistot pysyvät varmasti tallessa läpi lapsen elämän, ja kenties hänkin palaa näihin käsitöihin vielä tulevaisuudessakin, siemen on ainakin jo kylvetty.
Tuunaus- ja värjäystunnelmin, Tuija ja Houppi