Maatuskahuivien kirkkaat värit ja ruusut ovat viehättäneet minua jo nuoresta asti. Nykyään lankean niiden lumoihin kirppiksillä ja siksi omistankin maatuskahuiveja jo useita, oikeastaan melko paljon. Koska pidän niistä ja minulla on niitä enemmän kuin mitä ennätän käyttää, ajattelin voisiko maatuskahuiveista ommella jotakin ja olisiko ompeluksesta käyttövaatteeksi.
Maatuskahuiveista käyttövaatteeksiko?
Ajatus maatuskahuiveista ommelluksi käyttövaatteeksi sai lopullisen päätöksen sen jälkeen, kun kokeilin huiveja rinnan ja ne näyttivät värikkyydeltään ja ruusuteemoiltaan aivan vastuttamattoman upealta kokonaisuudelta. Olen aina pitänyt voimakkaista väreistä ja kuvioista ja nautin suunnattomasti niiden yhdistelemisestä, joten tämä huivien yhteen rimmaaminen oli kerrassaan suloista puuhaa.
Olen kirppisreissuillani osteskellut erilaisia maatuskahuiveja siten, että kaikki huivit sopivat värisävyjensä puolesta toisiinsa, joten työläin työvaihe oli oikeasti jo tullut tehtyäkin. Seuraavaksi oli vain päätettävä montako huivia käyttäisin ja mitä niistä ompelisin.
Hetken harkinnan ja huivien pyörittelyn jälkeen päädyin käyttämään kolmea huivia, joista suunnittelin kimono-tyyppisen vaatteen. Yhdestä huivista tuli takakappale, yhdestä etukappaleet ja pienimmästä huivista hihat.
Kimonoon halusin lisätä myös maatuskahuiveille tyypilliset hapsut. Yhdessä näistä maatuskahuiveista oli alkuperäiset hapsut, mutta niitä en valitettavasti voinut enää hyödyntää kimonossani. Onneksi minulla on näitä muitakin kirppishankintoja kaapeissani, joten hapsunauhoistakin pystyin valitsemaan parhaiten tähän työhön sopivat. Onneksi on tullut ahkerasti pyörittyä kirppiksillä, joten tähän työhön ei tarvinnut enää ostaa mitään lisää.
Maatuskahuiveista saa helposti ommeltua upean kimonon
Seuraavaksi suunnittelin kimonolle kaavan. Oheinen kaavapiirros ei ole mittakaavassa eikä siihen ole lisätty saumavaroja. Näin yksinkertaisen kimonon pelkät mitatkin riittävät jo kimonon työstämiseen. Koska kimono on unisex-kokoa ja malliltaan simppeli, voit hyvinkin muunnella sitä omien huiviesi ja mieltymyksesi mukaisesti. Jopa pitkäksikin, jolloin kannattaa kaavaa muuttaa sen verran, ettei se kapene helmaan päin mentäessä.
Kimonon kaava (ei mittakaavassa)
Kuvassa olevat korvakorut olen askarrellut 1940-luvun kiiltokuvista.
Tarvikkeet maatuskahuivi-kimonoon
- 3 maatuskahuivia (määrä riippuu huivien ja kimonosi koosta)
- hapsunauhaa ja pientä pompom-nauhaa
- ompelukone
- sakset
- nuppineuloja
- mittanauha
- ratkoja
- kangasliitu ja iso viivain
- kaavapaperia ja kynä, jos haluat piirtää paperille oikeassa koossa olevat kaavat (itse en tehnyt kaavoja erikseen paperille vaan mittailin ja piirsin suoraan kaavan osat huiveihin)
Työohjeet maatuskahuivi-kimonoon
- ratko huiveista huonot hapsut pois siten, että huivin ommeltu taitos jää purkamatta
- pese huivit
- piirrä ja leikkaa huiveista kaavan mukaiset kankaat ja huolittele ne sivut, joissa et ole voinut hyödyntää valmiiksi ommeltuja käänteitä. Itselläni nämä valmiit huivien käänteet jäivät etuosan reunoihin, hihan suuaukkoihin ja takaosan helmaan.
- ompele hartiasaumat oikeat puolet vastakkain, silitä saumat auki aina jokaisen ompeluvaiheen jälkeen
- ompele hihat paikoilleen siten, että hihan keskitaite ja olkasauma ovat samalla kohtaa
- ompele hihojen alasaumat ja kimonon sivusaumat
- ompele niukka käänne kaula-aukkoon
- ompele hapsut. Aloita hihojen etuosasta, jonne ommellaan hapsunauha reilusti sauman yläpuolelle. Näin hapsut laskeutuvat kauniisti kimonon etupuolelle. Ompele hapsunauhan päälle pom pom -nauha.
- ompele hapsunauha ja pompom-nauha hihansuihin
- käännä helmareuna ja ompele helmaan edelliseen tapaan nauhat lähelle reunaa
Vinkkejä
- maksoin jokaisesta käytetystä huivista 1,50-5,00 e. Kannattaa siis olla kärsivällinen huivien metsästyksessä eikä kannata maksaa niistä liikaa.
- ole tarkka ompelukoneen tikin kanssa. Huivit ovat hieman eri paksuisia ja ohuet huivit vaativat pidemmän tikin.
- hapsu- ja pompomnauhojen ompelemisessa saa olla rento käsi, sillä niitä ei saa ommellessa kiristää tiukan suoraksi. Kaksi kireälle ommeltua päällekkäistä nauhaa alkavat helposti vetää ohuita huivikankaita rypyille.
- käytin hihojen hapsujen ompelussa alalankana punaista ja ylälankana beigeä. Näin leveän punaisen hihan alalanka ei näy käytössä.
- muuta kaavaa suoraksi helmaa kohti, jos se sopii vartalollesi paremmin
- työjärjestystä voi muuttaa esim. siten, että ompelee hihat hapsuineen valmiiksi, sitten kimonon sivusaumat ja sen jälkeen hihat paikoilleen
Maatuskahuiveista sai näppärästi ommeltua kauniin ja värikkään kimonon. Tässä työssä en kokenut missään vaiheessa ongelmia, en purkanut tai tuskastellut itse tehdyn kaavani kanssa. Toisin sanoen tämä on hyvin helppotekoinen käyttövaate.
Lapsenlapseni Houppi tuli koulun jälkeen yökylään meille ja kun hän näki tämän maatuskahuivi-kimononi ja ylimääräiset maatuskahuivini, hän ilmoitti haluavansa samanlaisen kimonon. Otin hänestä mittoja, laskin oman kimononi suhteita ja niitä hyväksikäyttäen piirsin melko nopeasti 7-vuotiaalle kimonon kaavan. Vielä en ole kimonoa hänelle ommellut, mutta kun saan sen valmiiksi, lisään siitä kuvia Värikkään Kädenjäljen Instagram-tilille.
Kimonon voi toteuttaa muistakin huiveista kuin maatuskahuiveista. Mielestäni kumminkin kimonoissa saa olla väriä ja kuvioita, jotta se pääsee edukseen. Mukavaa tällaisessa vaatteessa on se, että sitä voi käyttää eri vuodenaikoina. Ja ommellessa tulee iloisesti kesä mieleen.
Värikkäitä ompeluhetkiä näin keskitalven lumisina päivinä!
Tuija
Jos koit tämän maatuskahuivi-kimononi mielenkiintoiseksi käsityöohjeeksi, olisin super-iloinen, jos jakaisit sitä ystävillesikin.
Onpa kaunis! Minäkin rakastan maatuskahuiveja. Jossain vaiheessa huomasin niitä kertyneen niin paljon, että haikein mielin möin osan pois. Kangashyllyssä muutama rikkinäinen odottaa inspiraatiota. Teen niistä ehkä jonkinlaisen laukun.
Kiitti.
Oih, aivan ihana idea tuo laukku! Noista kimonon huiveista jäi myös paloja ja säästin ne. Niistäkin saa vielä jotain…