Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!

Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen! Olen niin ihastunut näihin maatuskahuiveihin, että ostelen niitä aina kun sopivan värinen ja hintainen huivi osuu eteeni. Huiveja käytän asujeni kanssa ihan huiveina tai sitten innostun tuunailemaan niitä. Tällä kertaa maatuskahuivia näkyy farkkujeni lahkeissa.

Näihin farkun lahkeiden levennyksiin päädyin ihan oikeasta syystä. Ostin näet jokunen aika sitten sellaiset kapealahkeiset pillifarkut, mutta ne jäivät minulta täysin käyttämättä. Syy siihen, että ne ajautuivat farkkukasan alimmaisiksi oli se, että farkkujen kapeat lahkeet olivat aivan liian kapeat. Vaikka ne olivat stretchfarkut, ne puristivat kevyesti pohkeista. Käytössä se on epämiellyttävää.

Farkut olivat hyvät jalkaan, paitsi siis pohkeiden kohdalta. Päätin siis korjata muuten hyvin istuvien farkkujeni lahkeet, jotta saisin niistä itselleni käyttöfarkut, jotka on mukava vetäistä jalkaansa. Ja tähän farkkujeni lahkeiden levennykseen sopi mainiosti juurikin tällainen iki-ihana maatuskahuivikangas!

Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!
Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!

Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!

Tein tässä aikaisemmin kolmesta maatuskahuivista itselleni myös kimonon, josta jäi yli pieniä kangaspaloja. Kimonooni pääset halutessasi tutustumaan tarkemmin täältä. Tässä vielä kuva tästä maatuskakimonostani.

Maatuskahuiveista ommeltu kimono

Kimonon maatuskahuivikankaiden ylijäämäpalaoista sai materiaalia juuri ja juuri farkkujen lahkeiden leventämiseen. Aika värikäs ja hauska kokonaisuus kimonosta ja farkuista taisi tullakin…

Maatuskahuiveista ommeltu kimono. Ylijääneistä kimonon paloista tehty levennykset pillifarkkujen lahkeisiin.

Hurmaavia nämä maatuskahuivit osaavat olla… Meidän Houppi ihastui myös näihin maatuskakuosein ja pyysi minua ompelemaan itselleen oman kimonon. Pienen kimonon ompeleminen ei ollut vaikeaa. Se valmistui yhdestä isosta maatuskahuivista.

Mutta jatketaanpa pillifarkkujen lahkeiden leventämisen pariin…

Kuinka lahkeiden leventäminen tehdään?

Farkkujen lahkeiden leventäminen ei sinällään ole monimutkainen ompelutyö. Vain levennysten ompelussa koin työläänä niiden kapeimman pään työstämisen, mutta siitäkin selviää.

 • Valitse farkkujen lahkeiden leventämisen mukainen pala maatuskahuivikangasta (itselläni kiilan korkeus 35 cm ja alareunan leveys 20 cm)
 • Ratko lahkeiden ulkosaumat auki sopivalta pituudelta. Maatuskahuivikankaan tulee olla pidempi kuin ratkotun sauman pituus.
Farkkujen lahkeiden leventäminen
 • Leikkaa maatuskahuivista levennykset ja kovikekankaat niihin. Levennykset kannattaa leikata siten, että huivin reuna jää farkkujen lahkeen reunaksi. Näin sinulle jää jo valmiiksi käänteet alareunaan.
 • Silitä kovikekankaat levennyksiin ja huolittele jäljelle jääneet levennyksen kaksi reunaa.
 • Itse silitin kovikekankaat paikoilleen vasta, kun levennykset oli ommeltu lahkeisiin kiinni. Tämä johtui siitä, että kokeilin ensin kuinka ohut maatuskahuivikangas laskeutuisi paksumman farkkukankaan rinnalla. Lopputulos näillä omilla levennyksien mitoillani ei kumminkaan ollut hyvä eikä ainakaan näiden omien farkkujeni levennys laskeutunut kauniisti. Lisäksi maatuskahuivin kangas voi käytössä joutua sen verran venytykseen, että se voi alkaa purkautua yläosastaan. Tukikangas tukee tässä kohtaa kangasta ja sai omat lahkeiden levennykseni laskeutumaan nätisti. Runsaammassa röyhelömäisessä levennyksessä ei varmastikaan tukikangasta tarvitse kuin ehkä levennyksen yläosassa. Kokeilemalla se selviää.
Pillifarkkujen lahkeet voi leventää vaikkapa maatuskahuivista leikatuilla kankailla.
 • Käännä farkut nurin päin ja asettele levennyksen nurja puoli farkun reunan päälle nuppineuloilla. Toinen reuna jätetään tässä kohtaa nuppineuloittamatta, jota ompelu helpottuisi.
 • Ompele levennyksen sauma lahkeen alareunasta ylöspäin ja tikkaa muutaman kerran edestakaisin levennyksen huippu.
 • Nuppineuloita toinen reuna.
 • Ompele seuraavaksi toinenkin reuna lahkeen alareunasta ylöspäin siten, että kerit lahjetta ompelun edetessä lahkeen sisään, jotta pääset levennyksen kärkeen asti. Lahje kapenee ja työskentelytila pienenee, tässä kohtaa tarvitaan siis kärsivällisyyttä. Kannattaa edetä siis pienin askelin. Onnistut kyllä varmasti.
Pillifarkkujen lahkeiden leventämistä maatuskahuivin kankaalla.
 • Käännä lahje oikein päin ja ompele vielä toinen ommel aivan farkun reunaan oikealta puolelta. Itse silitin tukikankaan vasta tämän jälkeen maatuksahuivin kankaaseen sen nurjalle puolen.
 • Ompele toisen lahkeen levennys samanlailla.
 • Silitä saumat siistiksi ja valmista tuli.
Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!

Farkun lahkeista tuli ihanat ja mukavat

Olin ilahtunut, kun sain pelastettua hyvät farkut kaapin pohjalta käyttövaatteeksi. Lisäksi tykkäsin kovasti farkun lahkeiden leventämiseen valitsemastani kankaasta. Joskin maatuskahuivin kangas ei kestä kovaa venytystä, mutta tukikangas auttoi tässä kohtaa mukavasti.

Olen tehnyt myös kesäkenkiä ompelemalla niitä erilaisista kankaista. Tässä kuva maatuksahuivista ommelluista pirtsakoista espadrilloista, joista voit käydä lukemassa lisää täältä. Erilaisia maatuskahuiveja voi hyvin yhdistellä myös toistensa kanssa. Tässä kuva tekemistäni maatuskahuiviespadrilloista.

Maatuskahuivista voi tehdä vaikkapa espadrillot.

Nämä maatuskahuiviespadrilloni sopivat myös hyvin näiden tuunattujen farkkujeni kanssa.

Maatuskahuivien käyttöön idoita.

Rauhallisempi tyyli syntyy helposti, jos kengät tai yläosa ovat yksivärisiä.

Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!
Maatuskahuivi sopii ihanasti jopa farkkujen lahkeiden leventämiseen!

Jollain käsittämättömällä tavalla nämä maatuskahuivit vievät minua mennessään. Ne toimivat hyvin yhdessä, isoina pinta-aloina tai pieninä yksityiskohtina. Uusin maatuskahuivilöytöni on viime viikonlopun Tampereen Suvi-Vintage 2021 -päiviltä.

Tampereen Suvi-Vintage 2021 -päiviltä löydettu maatuskahuivi.

Eikö olekin ihana? En vielä tiedä mihin tämä lopulta päätyy, mutta nyt olen sen viikannut kauniisti muiden maatuskahuivieni joukkoon odottelemaan inspiraatiota.

Mitä mieltä sinä olet, sopiiko maatuskahuivi myös lahkeiden leventämiseen? Kommentoi vain vapaasti.

Minä toivottelen täältä ompelukoneen ääreltä suloisia kesäisiä käsitöitä ja aurinkoisia kelejä!

Tuija täältä Tampereen kesästä

Tampereen kesä 2021

Hieman väreistä:

Farkku sopii värianalyysissä kesän väreihin. Koska itse olen värianalyysissä kevät, maatuskahuivista tehty levennys on valittu kevään väreihin sopiviksi (kirjavan kankaan pohjaväri on lämmin valkoinen). Käytän sinisiä farkkuja, vaikka ne eivät kuulu omaan kevään värikarttaani. Farkun levennys sopii kumminkin hyvin asuni yläosiin, sillä yläosani ovat kevään värimaailmaan kuuluvia. Näin saan myös sidottua levennyksen värimaailmaa yläosan värisävyihin sopiviksi. Väriopillisesti tämä ei mene aivan oikein ja tässä on selkeästi olemassa ristiriitaa.

-Tuija-