Makramee valaisin on epäilemättä yksi näyttävimmistä yksityiskohdista kodin sisustuksessa. Se huomataan varmasti ihan ensimmäisten asioiden joukossa, kun huoneeseen astutaan sisälle. Kodin huonekalut ja tekstiilit eivät sinällään kilpaile kodin katon avoimesta tilasta, joten käsin solmittu makramee valaisin saa taatusti huomiota kodin paraatipaikalla.
Tämän makramee varjostimen ohjeen on laatinut Taito Etelä-Suomi ry:lle Riitta Nevalainen. Markamee varjostin on nimeltään pieni Musta Saaristo-varjostin, jonka ohjetta muuntelemalla solmeilin näyttävän varjostimen oman kotimme olohuoneeseen.
Makramee valaisin -idea lähti Kädentaitomessu 2021 -tapahtumasta
Kädentaitomessut 2021 ja sen Taitokatu ovat koko tämän käsityötapahtuman se kohde, johon joka vuosi ihan ensimmäisenä pysähdyn. Tänä vuonna ensimmäiset ostokseni sijoittuivatkin heti messupäivän alkumetreille ja Taitokadulle, sillä jäin välittömästi koukkuun nähtyäni näitä Riitta Nevalaisen suunnittelemia Saaristo-varjostimia.
Yksinkertaisilla kaksoistasosolmuilla toistettuna varjostimesta saa ohjetta muuntelemalla ihan oman näköisen lampunvarjostimen. Toki kaikki ohjeiden alkuperäiset varjostinmallit ovat ihan sellaisenaan aivan kertakaikkisen hurmaavia ja upeita, mutta itseni tuntien ripottelen aina jotain omaani joukkoon.
Jokaisen solmeilijan käsiala saa varjostimesta tekijänsä näköisen. Solmujen välit ja renkaiden sijoittelu tuo varjostimelle sen muodon. Tarvikepakkauksessa on mukana yhteensä kuusi metallirengasta, joista voi käyttää vaikkapa kaikki samaan työhön. Jos työstä tulee pienempi, pellavanarua ja metallirenkaita riittää toiseenkin pienempään työhön. Tässä mallissa riittää variaatioita.
Makramee varjostimeen voi hyvin asentaa myös jouluiset valot kuten tässä alemmassa kuvassa Kädentaitomessuilla oli tehty. Omasta makramee varjostimestani tuli kumminkin keskelle kattoa pysyvästi jäävä lampunvarjostin, vaikkakin juuri tällaiset tunnelmavaloilla koristellut makramee työt houkuttelevat minua yhtälailla.
Muunneltu versioni alkuperäisestä mallista
Alkuperäisestä pienestä Musta Saaristo-makrameevalaisin –ohjeesta poikkesin
- leikkaamalla langoista 4,5 metrisiä, ohjeessa 5 m
- lisäämällä loppuun vielä yhden 20 cm metallirenkaan (ylimääräinen)
- solmimalla metallirenkaat varjostimeen omalla tyylilläni (siihenkin on kyllä ohjeet)
- venyttämällä kolmanteen ja viidenteen (ylimääräinen) metallirenkaaseen tultaessa solmujen välejä
- lisäämällä yhdeksännen solmurivin ohjeen loppuun (ennen viidettä ylimääräistä metallirengasta)
- lisäämällä kolme solmuriviä isoilla väleillä viidennen (ylimääräisen) metallirenkaan jälkeen
- solmimalla super-ison solmun jäljelle jääneistä pellavanaruista
- oman makramee valaisimeni pituudeksi tuli 90 cm (yläreunasta solmunarujen alareunaan)
Makramee solmeilu on yksinkertaisuudessaan juurikin näin helppoa
Tämä makramee valaisin koostuu alun leivonpääsolmuista ja koko valaisin solmeillaan kaksoistasosolmuilla. Siksi tämä makramee varjostin sopii mielestäni vallan mainiosti ensimmäiseksi makramee työksi aloitteleville solmeilijoille.
Käy lukemassa myös artikkelini Ensimmäinen makramee työni.
Metallisia kehikkoja kului itselläni kaikkiaan 5, ja päällystin ne kaikki kieputtamalla metallin luonnonmateriaalinarulla piiloon. Näin itse makramee solmeiluun käytetty pellavanaru ei luista ja kehikko sopii myös hyvin tyyliltään yhteen pellavanarun kanssa. Työskentelyn jaoin kahdelle päivälle.
Koukuttava makramee solmeilu
Makramee solmeilu on rentouttavaa ja ennen kaikkea todella koukuttavaa. Kun perussolmut ovat hanskassa, vain taivas on rajana siihen mitä kaikkea solmeilulla voi luoda. Olkoon työ pieni kuten korvakorut tai iso kuten matto, koristeellista makrameeta voi vielä koristella lisää riipuksin tai vaikkapa helmin. Makramee solmeilu on viihdyttävää ja mikä parhainta, siinä pääsee käyttämään myös omaa luovuuttaan joko tekemällä kokonaan omia malleja tai muuntelemalla valmiita malleja itselleen sopiviksi. Höystäminen on sallittua.
Makrameen materiaalia vaihtamalla työ näyttää aivan toisenlaiselta ja siksi makramee työt sopivatkin hyvin monenlaisiin tiloihin. Olohuoneeseemme tuntui sopivan Saaristo-malleista juuri pieni Musta Saaristo -varjostin (vaikkakin työn edetessä muuntelin sitä), mutta musta taasen värinä ei kuulu omaan sisustukseeni, joten vaihdoin narun pellavaan. Pellavanarua oli myös mukava työstää, vaikkakin se on karheampaa kuin esim. makramee töissä käytetyt langat.
Tämä oma solmeilemani makramee valaisin liittyy osaksi isompaa valaisinkokonaisuutta, johon kuuluu yhteensä viisi valaisinta. Tämän makramee valaisimen jälkeen valaisinkokonaisuudesta puuttuu vielä yksi varjostin ja sen jälkeen koko combo on vihdoin valmis. Tähän tulen palaamaan vielä tuonnempana kunhan ensin saan vielä yhden varjostimen tehtyä valmiiksi. En vielä tiedä millaiseksi tai mitä materiaaleja siihen käytän, mutta luotan itseeni ja siihen, että idea pulpahtaa kyllä itsellään, kunhan nyt jonkun aikaa katselen näitä jo valmistettuja varjostimia.
Millaisia ajatuksia tämä makramee valaisin sinussa herätti? Onnistuinko mielestäsi tässä omassa versiossani ja miltä se sinun silmääsi näyttää? Kommentoi vain vapaasti.
Lämmintä valoa ja tunnelmaa pimeän syksyn keskelle, Tuija
Upea ja hienon mallinen ja itse muistin tästä ,että pitääpäs hankkia pellavanarua.
Kiitos, pellavanarusta tulee kyllä upea makrameevalaisin ja sitä on kiva solmeilla.