Mitä voisi viedä tuliaisiksi kylään talvella?

Mitä voisi viedä tuliaisiksi kylään näin talvella? Sekä minä että lastenlapseni Houppi olemme alkaneeet lumien tultua ruokkimaan pihoissamme lintuja. Lintujen ruokinta jatkuu meillä talven läpi siihen saakka kunnes lumet ovat sulaneet ja linnut saavat itsekin helposti ruokaa luonnosta.

Valmistimme Houpin kanssa kerralla ison määrän lintujen talviruokintaan sopivia herkkuja, teimme muutamia pieniä jääkoristeita ja kasasimme huikean buffetin pihan linnuille. Ison satsin valmistaminen kumminkin säästää aikaa ja tiskiäkin tulee kerralla paljon, joten parempi tehdä kerralla enemmän. Melkoisesti ruokaa, mutta entäpä kun ruokaa on kerralla liikaakin?

Mitä tuliaisiksi kylään talvella?

Mitä tuliaisiksi kylään näin talvella?

Lintujen ruokinta on mukavaa puuhaa ihan kaiken ikäisille. Lintujen ruokailua on myös mielenkiintoista seurata, sillä kenties osaa linnuista ei muuten onnistuisi edes luonnossa näkemään. Monipuolinen ja värikäs kattaus houkuttelee useampia lintulajeja aterioimaan, joten pieni panostus tuo näin enemmän mielenkiintoa lintujen talviruokintaan.

Lintujen ruokia on helppo valmistaa myös yhdessä lasten kanssa. Reseptit ovat yksinkertaisia eivätkä kovin tarkkoja ja mielikuvituksella saa mitä ihmeellisempiä tarjottavia pihapiirin linnuille. Lapset rakastavat eläimiä sekä näiden ruokien valmistamista.

Itse tehtyjä kauniita linnun ruokia on myös mukava antaa tuliaisiksi. On kumminkin hyvä ottaa etukäteen selvää ruokkivatko kyläpaikan väki lintuja läpi talven. Kauniit pienet kukkajääpalat ilahduttavat myös varmasti saajaansa, sillä niitä voi asetella parvekkeelle tai pihamaan kaiteelle koristeeksi ihan sellaisenaankin.

Mitä tuliaisiksi kylään talvella?
Mitä tuliaisiksi kylään talvella?

Resepti lintujen talviruokintaan

Tämän reseptin teimme kolminkertaisena

  • 500 g kookosrasvaa, johon voi lisätä hieman ruokaöljyä halutessaan pehmentämään ruokaa pakkaskeleille
  • 500 g siemeniä (maapähkinöitä, kuorittuja auringonkukansiemeniä, pellavan siemeniä, proteiinimix yms. ulkolintujen ruokintaan tarkoitettuja siemeniä ja siemensekoituksia)
  • 1 dl rusinoita

Kookosrasva sulatetaan ja siihen lisätään kiinteät aineet, annetaan hetken jäähtyä ja annostellaan vuokiin tai kuppeihin. Jäähdytetään loppuun ennen tarjoilemista linnuille.

  • omenia, marjoja, hedelmiä, pakastettuja tai kuivattuja pihlajanmarjoja yms. lisukkeeksi tarjoiluvadille

Talvilintujen ruokintapaikalla voi olla vaikka kakku.
Talvilintujen ruokabuffet
Mitä tuliaisiksi kylään talvella?

Pieniä jääkuutiokukkasia koristeeksi

Näin talvipakkasilla on ihana tehdä myös jääkoristeita. Näiden värikkäiden jääkuutioiden tarkoitus on houkuttaa mahdollisimman paljon ja erilaisia lintuja tarjottavien herkkujen ääreen.

Tällä kertaa jäädytimme minineilikan kukkia jääpalakuutioihin sekä pyöreisiin tikkarimuotteihin. Niistä tulikin yllättävän ihania!

Mitä tuliaisiksi kylään talvella?
Mitä tuliaisiksi kylään talvella? Linnunruokaa ja kauniita jääkukkakuutioita!

Mitä näin isolla määrällä talvilintujen ruokaa tekee?

Teimme reseptin kolminkertaisena eli ruokaa tuli enemmänkin kuin mitä tarjoiluvadille mahtui. Näin isoa määrää ei ihan kerralla kannata jättää linnuille tarjottimelle, pienempikin määrä riittää. Lapsen kanssa on ihana rakentaa bufee, mutta kun linnun ruuat lopulta jätetään linnuille, järkevämpää on annostella ruokaa.

Talviruokintaa linnuille.
Tämän verran enemmän tuli kolminkertaisesta määrästä reseptin aineksia kuin mitä tarjoiluvadillemme mahtui.

Itse olen tykännyt tehdä ison satsin linnunruokaa kerralla ja säilyttää ne ulkona muovisessa laatikossa ulkona, jonka kansi on napakasti suljettu. Näin jääkaappisäilytyksen tarvitseva rasva ei pilaannu eikä oma jääkaappi täyty lintujen ruuista. Säästän myös aikaa tekemällä kerralla jopa koko talven ruuat. Lisäksi tästä riittää vielä ylimääräistäkin eikä niissä tapauksissa tarvitse miettiä mitä veisi tuliaisiksi, kun kyläreissu yllättää.

Ruuantekotalkoita voi myös harrastaa yhdessä toisten lintujen ruokkijoiden kanssa ja samalla voi ison määrän valmista ruokaa jakaa talkoitsijoiden kesken. Porukalla voi syntyä todella huikeita ideoita ruokien visuaalisesta toteutuksesta ja ennen kaikkea yhdessä tekeminen on todella mukavaa puuhaa.

Lintujen talviruokinnassakin on muutama huomioitava seikka

Ruoka kannattaa laittaa 10 m kauemmaksi rakennuksesta suojaisaan paikkaan, missä linnuille on turvaa ja rauhaa aterioida. Linnuille ei myöskään tule kiistaa ruuasta, jos kaikkea ruokaa ei laita samalle astialle vaan esim. ripustaa osaan kakuista naruun ja roikkumaan puun oksaan. Taloyhtiöissä kannattaa etukäteen sopia onko lintujen ruokinta kaikille ok.

Lintujen ruokatarjotin on myös pidettävä ylhäällä ja se on pidettävä siistinä lintujen mahdollisista ulosteista.

Mitä tuliaisiksi kylään talvella?
Mitä tuliaisiksi kylään talvella?

Itse pidän lintujen ruokkimisesta sekä ruokailupaikan tarkkailusta. Kaikkia lintuja en tunne, mutta minulla on vanha pieni lintukirja, josta olen onnistunut joskus tunnistamaan jonkun linnun. Olisipa ihana, jos jokunen uusi tuttavuuskin sattuisi tänä talvena kiinnostumaan pihan ateriatarjoilusta.

Sydämellisen ihania linnunruokatekemisiä toivotellen, Tuija

Sydän. Talvilintujen ruokaa.