Miten maalaan kalkkimaaleilla taiteellisen seinän

Miten maalaan kalkkimaaleilla taiteellisen seinän? Kalkkimaalattu taideseinä näyttää todella upealta ja persoonalliselta, se suorastaan kutsuu hyggeilemään ja kaiken lisäksi sen maalaa vain yhden päivän aikana. Kalkkimaalit eivät haise ja ne kuivuvat samantien, joten koko maalaamiseen ja seinän käyttöönottoon voi varata vain yhden ainokaisen päivän. Mutta miten maalaisin sen?

Vierashuoneemme valkoinen seinä vaivasi minua ilmeettömyydellään ja mietin sen ilmeen pehmentämistä. Pikku-hiljaa ideoita alkoi muhia päässäni ja kun olin luonut vision tulevasta seinästä, aloin järjestelemään päivää työn tekemiselle. Huone on meidän vanhan talomme yläkerrassa, jossa pidän AirBnb-majoitusta. Sen vuoksi minun täytyi sulkea majoitustoiminta päivän ajaksi. Lisäksi halusin taiteellisen poikani projektiin mukaan. Sitten pöngin kätköjäni. Kartoitin mitä maaleja ja välineitä minulla sattui olemaan jo valmiina ja mitä tarvitsisi ostaa.

Mitä sitten saimme tuon yhden päivän aikana aikaiseksi? Millainen meidän kalkkimaaleilla maalatusta taideseinästämme tuli ja kuinka se muutti huoneen ilmettä? Katsotaanpa.

Miten maalaan kalkkimaaleilla taiteellisen seinän

Miten maalaan kalkkimaaleilla taiteellisen seinän? Vapaalla kädellä kalkkimaalattu seinä suorastaan kutsuu hyggeilemään. Helppoakin se on.
Miten maalaan kalkkimaaleilla taiteellisen seinän? Vapaalla kädellä kalkkimaalattu seinä suorastaan kutsuu hyggeilemään. Helppoakin se on.

Ajatuksena tälle seinän kalkkimaaleilla maalaamiselle oli yleisilmeen pehmentäminen valkoisesta seinästä joksikin muuksi. Yleisesti näin pienessä huoneessa valkoinen seinä tuo juurikin tilan tuntua.

Tässä makuuhuoneessa on vain kolme petiä, koska huone on tarkoitettu pelkästään vieraiden yöpymiseen ja lepäämiseen. Huoneen kaikki neljä seinää ovat valkoisia ja yhdellä seinällä on iso fototapetti liisteröity alustaan tauluksi. Oviaukosta näkyy parhaiten peräseinä, joka oli meidän maalauskohteenamme.

Kaipaan herkästi seinille värejä tai vähintäänkin jotain koristeita, sillä tyylini on pyöreän runsaan puoleinen, sellainen muheva, jossa saisi olla menoa. Näin siis päädyin kalkkimaalattuun taideseinään.

Projekti lähti liikkeelle kasasta erilaisia tavikkeita

Projektipäivänä keräsin maalien lisäksi kaikkea tavaraa mitä nyt vain kuvittelin, että voisimme käyttää. Sitten jäin odottamaan innostuneena Kallea.

Maalausprojektin kokoon kasattua tarvikemateriaalia.

Kun Kalle sitten saapui, tyhjensimme huoneen, suojasimme lattian ja istuimme neuvottelemaan. Alla olevasta kuvasta näkyy, että huone ja sen perimmäinen seinä eivät ole kooltaan isoja. Eli isosta seinästä ei ole kyse, mutta kumminkin ihan kokonaisesta seinästä, jossa ei ole aukkoja (ovia, ikkunoita).

Vapaan kalkkimaalausprojektin suunniteluhetki.

Seinän maalivalinnat ja maalaaminen

Emme tässä vaiheessa tienneet vielä mitkä kaikki käytettävissä olevista maaleista päätyisivät seinän maalaukseen. Maaleja oli enemmän käytettävissä kuin mihin lopulta päädyimme. Emme myöskään tienneet sitä, miten ja millä välineillä toteuttaisimme työn. Ainoastaan kaksi pohjamaalia olivat etukäteen valittu. Ne olivat Rust Oleumin kalkkimaaleja sisäseiniin ja niiden sävyt olivat Taupe ja Collar Grey.

Päätimme ennen työn aloitusta, että n. viisi maalia olisi juuri sopiva määrä tähän työhön. Maaleja oli lopulta seitsemän, joista myös teimme itse muutaman sekoituksen.

Annoimme seinän maalaamiseen itsellemme vapauden kokeiluun ja luovuuteen ja päätimme katsoa mitä saisimme aikaiseksi. Toisaalta vähän jännittikin, sillä näin vapaata maalaamista ilman tarkkoja suunnitelmia kokonaiselle ja näkyvälle seinälle emme olleet aikaisemmin tehneet. Toisaalta kutkuttelu oli myös innostusta uuden äärellä.

Maalit, jotka valitsimme työhön

Alla olevassa kuvassa on maalit, jotka lopulta työn edetessä päätyivät käyttöön joko sellaisenaan tai sekoitettuna eri sävyiksi jonkun toisen jo käytössä olevan maalin kanssa.

Kalkkimaalausprojektin maalit.
Kalkkimaalit (vesiliukoisia)
  • sisäseinämaali Rust Oleum, sävy Taupe
  • sisäseinämaali Rust Oleum, sävy Collar Grey
  • kalustemaali Rust Oleum, sävy Antique White
  • maali Annie Sloan, sävy Primer Red (kalusteet, seinät, efektit)
  • maali Annie Sloan, sävy 24 Barcelona Orange (vanhempaa tuotantoa)
  • maali Annie Sloan, sävy 37 Provence (vanhempaa tuotantoa)
Maali (vesiliukoinen)
  • maali Rust Oleum, sävy Glitter kulta (seinille, huonekaluille kodin esineille)

Timantteja, tussi ja keinokuituisia pensseleitä

Maalien lisäksi seinään laitettiin muutama pieni, erikokoinen kimalteleva timantti strassiapplikaattorilla. Lisäksi seinään on piirretty mustalla paksulla tussilla ääriviivoja. Vesiohenteisille maaleille käytimme keinokuituisia siveltimiä.

Seinän maalaaminen

  1. Pohja vedettiin teloilla ja Collar Grey -sävyllä. Toisessa telassa kokeiltiin narusidontaa, jolloin telaan tuli uomia, jälki kuvan oikealla laidalla. Vasen laita on normaalia telajälkeä.
Kalkkimaalausprojektin pohjamaalausta.

2. Seuraavaksi maalattiin pensselillä Taupe-sävyä. Kokeilin myös siveltimellä maalausta, jonka jäljen levitin harjalla. Tämä jäi kokeiluksi eikä mainittavaa mukavaa jälkeä syntynyt.

Kalkkimaalausprojektin pohjamaalausta.
Kalkkimaalausprojektin pohjamaalausta.
Kalkkimaalausprojektin pohjamaalausta.

3. Tämän jälkeen sekoittelimme värejä ja näillä kahdella syntyneellä sekoitevärillä maalasimme pensseliä käyttäen uutta pintaa vanhan päälle ja sekaan. Jo sekoitetuista väreistä myös jatkoimme uusia sävyvivahteita. Pensselin jälkiä pehmensimme sieltä täältä superloonin palasella töpötellen sekä veteen kastetulla rätillä. Kuivuneita kohtia myös hioimme hieman hienolla 240-hiekkapaperilla. Hionta ei tuonut mitään lisäarvoa, mutta superloonin ja märän rätin käyttö sopi hyvin kädenjälkeemme.

Kalkkimaalausprojektin pohjamaalausta.

4. Kun tausta näytti hyvältä, aloimme maalaamaan pienillä siveltimillä kaisloja. Mallina muodoille ja sävyille pidimme kuivunneita oikeita järviruokoja, joita sattui olemaan maljakossa. Maalatut järviruo´ot sulautuivat lopulta liikaa taustaansa ja kontrasti jäi vaimeaksi. Kokeilimme tuoda etualalla olevat kaislat paremmin esille piirtämällä paksulla mustalla tussilla niiden ääriviivoja. Tämä toimi mukavasti. Kauemmaksi jäävien järviruokojen ääriviivoja emme vahvistaneet tussilla.

Alla olevat kuvat ovat eri työvaiheista ja maalausta on työstetty lisää kuvien ottamisen jälkeen.

Kalkkimaalausprojektin yksityiskohtien hahmottelemista.
Kalkkimaalausprojektin yksityiskohtien hahmottelemista.
Kalkkimaalausprojektin yksityiskohtien maalaamista.

5. Kun järviruo´ot olivat valmiita, tuputtelimme seuraavaksi seinälle Glitter-maalia superloonin palasella taustaan ja siveltimellä järviruokoihin.

Kalkkimaalausprojektin yksityiskohtien hahmottelemista.
Kalkkimaalausprojektin yksityiskohtien hahmottelemista.
 Vapaalla kädellä kalkkimaalattu seinä suorastaan kutsuu hyggeilemään. Helppoakin se on.

6. Lopuksi kiinnitin strassiapplikaattorilla kahden kokoisia timantteja vasemmalle yläosaan. Timantit leijuivat kultakiehkurasta alaspäin järviruo´on lehdelle.

Vapaasti kalkkimaalatun seinän yksityiskohtia. Timantteja.
Vapaasti kalkkimaalatun seinän yksityiskohtia. Timantteja.

7. Valmis maalattu seinä

Seinästä tuli ihana. Siinä sykkii mielenkiintoinen ja eloisa tunnelma, jollaista haettiinkin. Näin joulun aikaan lisäsin myös seinällä jo valmiiksi olleeseen pieneen naulaan yksinkertaisen valotähden.

Koko eläväinen seinä toimii paremmin livenä kuin vangittuna yhteen pieneen sekunnin osaseen, jonka kamera tallentaa ja jähmettää jäykäksi hetkeksi ajanlaskussa. Ihan en päässyt tarjoamaan sinulle koko atmosfääriä kaikkine nyansseineen.

Toivon joka tapauksessa, että nautit työstämme ja sait kenties ajatuksia ja rohkaisua oman seinän tai pienemmän pinnan maalaamiseen luovalla tekniikalla ja anteeksiantavilla ja helpoilla kalkkimaaleilla. Ihanaa tämän tapainen työskentely todellakin on!

Vapaasti kalkkimaalattu seinä.
Vapaasti kalkkimaalattu seinä.

Kuinka kaksi taiteilijasielua sopivat saman työn tekijäksi?

Huone, jonka seinän maalasimme kalkkimaaleilla, on Kallen entinen huone. Seinän maalaaminen oli minun ideani, johon Kalle innostui lähtemään mukaan. Minä valitsin maalien värit ja lämpimän sävymaailman. Pläräsin Pinterestiä ja JDL-kalkkimaalikirjaa etsien kuvia lähinnä siksi, että pystyin näyttämään Kallelle visiota, jota tavoittelin.

Seinän taustamaalauksessa löysimme helposti yhteisen sävelen ja meillä oli hauskaa maalatessamme. Kalle maalasi seinän vasenta puolta, minä oikeaa. Työn edetessä puolet katosivat. Aika ajoin katselimme seinää kauempaa ohjeistaen maalaavaa osapuolta ja arvioiden teoksen taiteellista onnistumista. Olimme tässä kohtaa kumpikin erittäin tyytyväisiä työmme jälkeen.

Kun siirryimme yksityiskohtiin ja maalasimme kaisloja, Kalle tunsi menettäneensä tuon varman ja mukavan onnistumisen tunteen. Hän koki visionsa hämärtyvän, kun minä taas tunsin oman visioni selkeänä ja pyörivän mukavuusalueella. Juttelimme ja päädyimme siihen, että minun ajatukseni seinästä ei käynyt ihan yksiin hänen miehisen näkemyksensä kanssa. Kalle olisi jättänyt seinän ilman kaisloja, kun minä taas näin kaislat täydentävän kokonaisuutta.

Saimme pitää kumpikin omat mielipiteemme ja kuuntelimme mielellämme toistemme ajatuksia taiteen tuottamisesta. Kuunteleva keskustelu rikastuttaa ja avartaa omia näkemyksiä ja visioita. Mukavaa oli se, ettemme vaimentaneet toistemme luovuutta vaan lähinnä kannustimme toisiamme. Näin saimme tilaa ja sopu säilyi koko työpäivän ajan.

Se miten kumpikin koki koko tämän maalausprojektin, oli yhteistä: hyvän olon tunne taiteellisesta vapautuneisuudesta ilman teknisiä rajauksia. Se sai projektin tuntumaan rennolta ja erityisen antoisalta. Emme pistäisi vastaan uuden hankkeen tullessa eteemme.

Mielellämme siis suosittelemme kokeilemaan!

Mukavaa ja rentoa joulun aikaa, Tuija ja Kalle

.