Miten valitsen värit tuunausprojektiini? Kun aloitan uuden tuunausprojektin, mietin aina ensiksi esineen värimaailmaa ja vasta sitten materiaalit, teknisen toteutuksen ja höysteet. Värimaailma riippuu siitä millaiseen ympäristöön työ tulee, mikä on ympäristön värimaailma, kuinka voimakkaita värejä ja sävyjä halutaan käyttää ja millainen yleisvaikutelma halutaan saada aikaiseksi.
Tässä postauksessa keskityn yhteen yksittäiseen tuunattavaan jakkaraan, sen värien ja sävyjen valintaprosessiin sekä verhoilu-, entisöinti- ja koristelusuunnitteluun. Voit vapaasti kommentoida kuinka sekä prosessoinnissa että toteutuksessa lopulta olen mielestäsi onnistunut.
Miten valitsen värit tuunausprojektiini?
Miten onnistun valitsemaan sellaiset värit, joilla lopputulos olisi paras mahdollinen, mistä aloittaisin? Miten suhtautua kirjavuuteen?
Suunnitteluvaiheessa noudatan seuraavaa työjärjestystä
Avaan sinulle jokaisen vaiheen kerrallaan läpi ja kerron kuinka siinä toimin ja etenen.
1. Kylmät vai lämpimät värit?
2. Hienosäätöä värien suhteen
3. Verhoilukankaaseen liittyvät valinnat
4. Entisöintiin liittyvät valinnat
5. Koristeluun liittyvät valinnat
6. Lopputyöt
1. Kylmät vai lämpimät värit?
Tuunauskohteeni on vanhan kampauspöydän jakkara. Sen koti ja sen omistaja yhdistyvät kylmiin väreihin. Koti on sisustustettu kylmillä väreillä ja jakkaran omistaja käyttää itsekin kylmiä värejä. Värimaailmaksi valitaan siis kylmät värit. Ensimmäinen ja tärkein päätös on nyt tehty ja koko väri- ja sävyvalikoimasta on siis pudonnut puolet pois (lämpimät värit).
Tätä periaatetta noudattamalla pääset jo pitkälle: värimaailmasi selkeytyy, valinnat helpottuvat ja yksinkertaistuvat. Voit siis käyttää värejä jatkossa vain tällä ajatuksella, jos sinusta siltä tuntuu.
Värejä ja sävyjä vertaillaan aina päivän valossa tai päivänvalolampun alla, koska värillinen valo (esim. keltainen) muuttaa värin sävyä jopa kylmästä lämpimäksi, itsensä kaltaiseksi.
Tarkastellaanpa kumminkin asiaa vielä hieman syvemmältä. Jos kumminkin värien hienosäätö jatkossa alkaa ahdistamaan sinua, palaa kohdan 1. sisustajaksi. Kannattaa kumminkin jatkaa lukemista, sillä avaan asiaa hieman enemmän myös ensimmäisen kohdan värien käyttäjille.
2. Hienosäätöä värien suhteen
Jakkaran omistaja on värianalyysissä kesä ja hän haluaa sisustaa myös kesän väreillä.
Koska tässä työssä on annettu lupa olla rohkea, verhoilukankaalle valikoituu sävyksi yksivärinen kesälle sopiva raikas ja reipas luumu. Väreillä on nimensä ja ne saattavat vaihdella kuten eri sävyjen vivahteetkin.
Alkaako tämä nyt jo kuulostaa liiankin yksinkertaiselta?
A. Mitä jos oma valintasi osuukin kirjavaan kankaaseen? Miten sen kanssa toimitaan?
B. Entä jos et sittenkään halua sisustaa kotiasi värianalyysin mukaan?
A. Kirjavan kankaan tärkein väri on sen pohjaväri. Pohjavärin tulee olla kylmä ja sen tulee kuulua kesän värimaailmaan. Valitettavasti on usein todella vaikea löytää puhtaasti yhden vuoden ajan väreihin ja sävyihin sopivaa kirjavaa kangasta, joten tässä kohtaa on vain oltava armollinen ja katsottava kangasta kokonaisuutena.
Jos oikean sävyinen pohjaväri on pinta-alaltaan pieni, on kuvioiden oltava suurimmaksi osaksi kesälle sopivia. Jos pohjaväri on taas vallitseva, sävykirjo saa helpommin anteeksi ´´hairahdukset´´. Pohja- ja yleissävy siis ratkaisevat mille vuodenajalle kirjava kangas luokitellaan.
Jos taas kirjava kangas on todella kirjavaa, eikä sen värityksestä tahdo saada kiinni, jätä tuo sekametelisoppa kokonaan kauppaan. Se ei sovi yhtään kenenkään kotiin ja siitä on turha yrittää löytää mitään yksityiskohtaa, joka sattuisi natsaamaan kotona johonkin väriin. Aikaa eikä rahaa kannata haaskata, joten siirry vain eteenpäin selkeämpiin vaihtoehtoihin.
B. Jos taas haluat sisustaa tietyillä sävyillä, sinun on kumminkin tehtävä yksi päätös: käytä vain joko kylmiä tai lämpimiä sävyjä. Tällöin tulisi karsia pois joko kylmät tai lämpimät sävyt sisustuksesta, sillä kummankin ryhmän sävyjä löytyy varmasti jokaisen kodista. Tämä koskee varsinkin suuria pintoja (seinät, tekstiilit, huonekalut, lattiat yms.). Em. päätöksen jälkeen sinulta tippuu puolet maailman sävyistä pois ja sen jälkeen sisustat kaikilla lopuilla sävyillä mitä jäljelle jää. Tällä saat jo varmasti paljon selkeyttä kotisi väreihin, vaikka et tekisikään enempää hienosäätöä värimaailmaasi suhteen. Kuulut siis kohdan 1. Kylmät vai lämpimät värit? -värien käyttäjiin.
Sävyjen yhdisteleminen keskenään
Havainnollistan asiaa vielä kylmä-lämmin -vertailulla ja lämmin-lämmin -vertailulla.
Yllä olevassa kuvassa olen yhdistänyt kylmän ja lämpimän värin huonolla lopputuloksella: ne eivät toimi yhdessä. Kylmän sävyisen jakkaran päällä on lämpimän keltainen neule. Neule ja jakkara näyttäävät yhdessä likaisilta ja väriyhdistelmä jotenkin oudolta, jotain on pielessä, sillä kumpikin vie voimaa toisiltaan. Värit eivät toistensa seurassa hehku. Yhdistelmä on huono eikä toimi.
Yllä olevassa kuvassa olen yhdistänyt kaksi ´´samalla puolella´´ olevaa väriä, jotka kuvassa ovat lämmin-lämmin -pari. Tässä keltainen neule on lämpimän sävyisen jakkaran seurassa. Värit loistavat upeasti ja täydentävät toisiaan heleästi ja kauniisti. Yleisvaikutelma on miellyttävä ja värien voimakkuudesta huolimatta rauhallinen. Tämä toimii ihanasti, tässä on energiaa.
Hienosäätöä
Nyt jatkamme värien hienosäätöä.
Jakkaran verhoilukankaan väri on jo valittu ja seuraavaksi on päätettävä jalkojen väri.
Jakkaran jalkojen väriksi valikoituu hopea, joka on siis sävyltään kylmä. Sekä hopea että kylmät värit sopivat sekä kesälle että talvelle. Kultaa ei voi valita kylmien värien seuraksi, sillä kulta on sävyltään lämmin ja sopii siten vain kaikkien lämpimien värien vierelle (keväälle sekä syksylle).
Mikä tahansa kesän värisävyistä voi olla sinun valintasi, it´s up to you. Kirkas kylmä valkoinen sopii tai vaikkapa värikylläisemmät kesän värit, valitset vain mistä pidät. Musta ei sovi kesän värimaailmaan vaan se kuuluu talvelle. Toki, jos päädyt kumminkin mustaan, teet niin. Se ei lopulta ole kumminkaan se huonoin vaihtoehto vaan parempi kuin yksikään lämmin väri tähän kylmäsävyiseen projektiin.
Kertausta
Palataanpa vielä alkuun ja kerrataan:
Ensimmäisessä kohdassa valitsin kylmän ja lämpimän välillä. Valinta oli kylmä.
Tässä toisessa kohdassa valitsin värien hienosäädöllä vielä kylmän ja kylmän (kesä-talvi) välillä. Valinta oli kesä.
Näin meille jää lopulta jäljelle neljäsosa koko väri- ja sävymaailmasta. Niitä onkin sitten helppo yhdistellä, sillä ne kaikki toimivat hyvin yhdessä.
Kesän ja muiden vuodenaikojen värisävyt löytyvät https://www.instagram.com/varikaskadenjalki/
3. Verhoilukankaaseen liittyvät valinnat
Verhoilukankaan on kestettävä kulutusta. Kulutuksen keston tiedät martindalen arvosta (hankauksen kesto). Sen on oltava kotikäyttöön tarkoitetussa kankaassa 20 000 tai yli. Valonkesto yms. asiat kannattaa ottaa huomioon tarpeidesi mukaan. Itse pidän tärkeänä verhoilukankaan verhoiluun sopivia ominaisuuksia. Kyseisen jakkaran verhoilu tapahtuu siten, että erillistä kappaa ei reunaan ommella vaan verhoilu viedään reunan ali siten, että koko verhoilu tapahtuu yhdellä kankaalla. Tämä on teknisesti helpointa ja mahdolliset rypyt peittyvät reunakoristelun alle. Tästä johtuen vaadin kankaalta joustoa sitä työstettäessä.
4. Entisöintiin liittyvät valinnat
Pintakäsittelyyn valitsin maalin. Maalivalikoimasta valitsin sprayn. Olen tehnyt pohjatyöt (hionnat ja pohjamaalauksen) kesällä ja tämä mahdollisti spraymaalauksen, koska pääsin työskentelemään ulkona (yli +10 astetta). Tavallisissa sisätiloissa tämä ei onnistu. Spraylla saa kauniin tasaisen lopputuloksen, joka sopii kylmän hopean luonteeseen erinomaisesti.
5. Koristeluun liittyvät valinnat
Projektin edetessä kypsyttelen mielessäni koristeluvaihtoehtoja. Yleensä visiot paranevat ja kirkastuvat ajan kuluessa. Koristeiden tärkein valintakriteeri on se, että niiden värisävyt ovat kylmiä. Tässä projektissa niiden pinta-ala on pieni, joten jos koristeissa sattuu olemaan talven sävyjä (siis kylmiä) mukana, se ei haittaa lopputulosta. Muu jää oman taiteellisen näkemyksesi varaan.
Työn eri vaiheissa pysähdyn ja kokeilen miltä mikäkin koristeluvaihtoehto mahtaisi näyttää, sillä työhuoneessani on monenmoista nauhaa, tupsua, hapsua, timantteja sun muuta hörtsykettä, joilla voi testailla. Lopulta päätän koristelun kumminkin vasta sitten, kun jakkara on valmis.
6. Lopputyöt
Lopuksi suihkutan kankaan tekstiilisuojalla ja laitan huonekaluhuovat jalkojen alle.
Tässä taas pläjäys väreistä, sävyistä, niiden käytöstä ja valinnoista. Muutokset omassa värimaailmassa kannattaa aloittaa maltillisesti eikä stressiä asiasta kannata ottaa. Aika tekee tässäkin asiassa siis tehtävänsä ja auttaa asian sisäistämissä sekä värisilmäsi kalibroinnissa.
Jatkan kanssanne värien mielenkiintoisessa maailmassa ja käsitöitteni parissa tulevissakin postauksissani.
Värien käytöstä voit myös lukea lisää postauksestani Kuinka värejä yhdistellään oikein, osa 1.
Kevättä kohden ilolla ja nauttien!
Tuija
Hyvin opastettu . Hienosti tuli esiin värien sopivuus esim . Keltainen ja vihreä . Oikein silmät pullistu päästä niin ihanasti sopivat yhteen . ❤️
Kiitos ihanasta kommentistasi! On noilla värien sävyillä iso merkitys, mitkä sopivat yhteen ja mitkä eivät. Aion jatkossakin pureutua samaan asiaan, joten oli tosi kiva kuulla miten koit tuon tapani tuoda asiaa esille: sävyjä vierekkäin, kuvia niistä, jotkut toimivat ihanasti, jotkut vaan eivät 🙂