Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia? Ystävättäreni kysyi minulta apua vanhan puutuolinsa entisöinnissä, sillä hän ei itse harrasta entisöintiä. Perintötuoli toimi hänen uudessa kodissaan kauniina koristeena, mutta tuolin patinoitunut väri oli ristiriidassa kodin värimaailman kanssa. Hän halusi vanhalle puutuolille pintakäsittelyä, jotta tuoli sopisi sisustukseen paremmin.

Tuolin entisöintityöt riittivät minun harrastelijataustalleni ja ne pystyi suorittamaan ilman erillisiä tiloja ja erikoisvälineitä. Näytän tässä artikkelissa sinulle kuinka muutin jo valmiista kaunokaisesta ystävättäreni toiveiden mukaisen ja sävyisen huonekalun. Käyn läpi työvaiheita, välineitä ja valintojani entisöintityön suhteen ja huomaat, että tämä työ ei ole vaikea, mutta lopputulos on hurmaava. Sinäkin osaat sen tehdä.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia

Näin entisöin itse vanhan puutuolin sisustukseen sopivaksi

Tuoli oli selkeästikin vanha. Se oli tehty koivusta ja sen istuinosa oli tehty männystä. Puulajit ovat ominaisuuksiltaan erilaisia, toiset kovempia ja toiset pehmeämpiä. Puiden värikin vaihtelee. Mänty on kellertävämpää ja pehmeämpää kuin koivu. Lisäksi puun oma väri syvenee vielä lisää ajan kuluessa.

Tällä tuolilla ei istuta vaan sitä käytetään koristeena, mutta sen väri ei sovi ystäväni sisustukseen. Ystävättäreni halusi tuolista punaisen värin pois ja raikastaa tuolin yleissävyä. Rakenteisiin ei siis tarvinnut puuttua vaan pintatöihin keskittyminen riitti.

Tältä tuoli näytti alussa. Se oli kaunotar siis ihan jo tällaisenaankin. Tästä alkoi tuolin entisöintityöt.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
Mitä tarvitset entisöintityöhön
  • sikli
  • hiomapaperia karkeudeltaan 120, 150 ja 180
  • puuvahaa (Osmo 3172 silkki)
  • nukkaamaton rätti ja pieni sivellin
  • huonekaluhuopaa
Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
  1. Siklataan maali pois puun syyn suuntaisesti
  2. Hiotaan 120, 150 ja lopuksi 180 -karkeilla hiomapapereilla, puun syyn suuntaisesti
  3. Pyyhitään hiontapöly pois kostealla rätillä ja annetaan kuivahtaa
  4. Sekoitetaan puuvaha huuolellisesti ja hierotaan sitä rätillä puun syyn suuntaisesti tuoliin YKSI kerros
  5. Sivellään pienellä pensselillä pienet yksityiskohdat
  6. Kiinnitetään huonekaluhuovat tuolin jalkojen alle
Pohjatyöt

Siklaus oli työlästä, sillä jäljellä oleva maali oli todella tiukassa kiinni. Ajattelin tämän työvaiheen olevan kevyempi, koska maali oli kulunut jo osasta tuolia kokonaan pois. Istuin on tuolin kuluvin osa, joten siinä ei ollut juurikaan työtä tässä vaiheessa. Ehkäpä tämä sai työn tuntumaan helpommalta kuin miksi se osottautui. Tältä tuoli näytti siklauksen jälkeen.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia

Seuraavaksi hioin tuolin kauttaaltaan aloittaen 120 hiomapaperilla. Tuoli on kaunis ja patinan oli tarkoitus jäädä tuoliin. Hionta ei patinaa poistanut, sillä keskityin enemmänkin maalin rippeiden poistamiseen. Hionnoista pohjahionta on työläin ja työ helpottuu aina hienoimpaan hiomapaperiin siirryttäessä.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia

Puun pinnan suojaaminen ja käsittely

Pohjatyöt vievät entisöinnissä eniten aikaa. Kun työläät työvaiheet ovat ohi, on aika siirtyä puun pinnan suojaamiseen ja ulkonäöllisiin asioihin.

Vaikka vanhaa puutuolia ei käytetä istumiseen ja sen paikka on sisällä eikä ulkona, sen pinta on kumminkin suojattava. Koristeenakin puu altistuu kosteudelle ja lialle. Pohdin vaihtoehtoina öljyä tai vahaa, sillä uutta maalia ei ollut tarkoitus pintaan laittaa. Pyysin myös ystävättäreltäni kuvaa heidän kotinsa parketista.

Kokeilin pellavaöljyä pieneen osaan tuolin hiottua pintaa kohdassa, joka ei näy. Pellavaöljy korosti lisää koivun sille ominaista keltaista sävyä. Tässä työssä haettiin kirkkaampaa lopputulosta, joten pellavaöljy sai unohtua.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
Kuvassa näkyy hiottua ja käsittelemätöntä koivupuuta. Poikkipuun kapea suora osa on käsitelty pellavaöljyllä ja se näkyy tummempana ja kellertävämpänä.

Tässä alemmassa kuvassa on ystäväni kotiparketti. Kuvat voivat joskus vääristää sävyjä, joten parketilla näkyy myös tumma huonekalun jalka. Vertailemalla sävyjä toisiinsa ne avautuvat paremmin katsojalleen.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia. Parketin sävy mallina.

Tämän pellavaöljykokeilun ja parkettikuvan jälkeen päädyin vahaan. Jututin entisöintiopettajaani ja kävin kolmessa maalikaupassa, jonka jälkeen päädyin Osmo Colorin puuvahaan no 3172. Sen nimi on silkki.

Osmo Colorin puuvaha entisöintiprojektissani

Vahassa on valkoinen sävy, joka taittaa koivulle ominaista keltaista sävyä raikkaammaksi ja lähemmäksi parketin väriä. Vahaamalla saa aikaiseksi niin ikään hiemmeäkiiltoisen pinnan, joka sopii hyvin tuolin luonnolliseen ulkonäköön. Vahattu tuolin pinta ei ajan mittaan myöskään kellastu. Puisen tuolin syyt ja luonne näkyvät kuultavasti sävytetyn vahan läpi, kun vahaa levittää vain yhden kerroksen. Toinen kerros peittää jo tuntuvasti puuta.

Kokeilin myös tätä vahaa ensin pienelle alueelle näkymättömään hiottuun kohtaan. Annoin testialueen kuivua ja tarkastelin lopputulosta. Se näytti hyvältä.

Levitin rätillä vahaa tuon yhden kerroksen koko tuolille puun syiden mukaisesti. Pieniin kohtiin sivelin vahaa vesivärisiveltimellä. Tämän jälkeen vaha sai imeytyä 24h. Asetin vielä huonekaluhuovat jalkojen alle ja tuoli oli valmis. Alla olevassa kuvassa vasen puutuoli kolmen hionnan jälkeen, oikealla vahattuna.

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia

Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia
Miten vanhasta puutuolista saa raikkaan ilman maalia

Vanha puutuoli on vahauksen jälkeen raikas

Tässä puutuoli entisöinnin jälkeen ystävättären omassa kodissa (lisätty 26.10.2020).

Se miten entisöit itse vanhan puutuolin sisustukseen sopivaksi riippuu siitä mitä entisöinniltä haluat. Rakenteiden kunto, huonekalun käyttötarkoitus, puun laatu ja käsittely vaikuttavat myös siihen mitä huonekalulle tehdään ja kuinka laajasti entisöintityötä tuoli vaatii. Jos harkitset myös muita vaihtoehtoja kuin vahauksen, voit saada ideoita artikkelistani Miten valitsen värit tuunausprojektiini.

Tämä vanha puutuoli vaati vain pohjatyöt ja pintakäsittelyn, jonka valintaan oli uhrattava jonkin verran aikaa. Tuolissa oli myös käytetty kahta eri puulajia, jotka olivat myös eri värisiä. Huolellinen perehtyminen kannatti. Oikaisut prosessissa voivat kostaantua ja lopputulos ei tuolloin ole välttämättä tyydyttävä.

Olen huomannut maaliliikkeissä, että kaikilla myyjillä ei ole joka asiassa käytännön kokemusta, vaikka ammattitaitoa paljon löytyykin. Itse vaadin myyjältä kumpaakin ominaisuutta sellaisissa tilanteissa, jossa olen itse epävarma lopputuloksen suhteen. Jos itseltäni ja myyjältä puuttuu käytännön kokemusta, siirryn seuraavaan myyjään ja kauppaan. Olen vaativa tässä kohtaa, mutta se säästää itseäni, sillä en haluaisi tehdä työtä toiseen kertaan.

Toivon, että tästä entisöintityöstäni oli sinulle hyötyä ja iloa. On myös mukava, jos voit käyttää tätä minun kokemustani omiin ihaniin projekteihisi.

Ihanaa värikästä ja puuhakasta syksyä,

Tuija