Nahkatakista nahkalaukku, tämä kävi aivan ensimmäisenä mielessäni, kun aloimme suunnittelemaan käsityökoulussa nahkalukkua. Löysin kierrätyskeskuksesta 8 euron nahkatakin, joka oli käytetty, mutta silti siinä oli hyväkuntoisia osia kierrätettäväksi. Tästä nahkatakista tekisin itselleni nahkalaukun, niin paljon näin siinä itseäni.
Esittelen tässä artikkelissa sinulle ihanan nahkalaukkuni, kerron sen valmistusvaiheista ja siitä, miksi jouduin luopumaan ajatuksesta, että ihan koko nahkalaukku olisi tehty nahkatakista, täysin kierrätettynä. Käyn vielä läpi kuinka hoidin tätä jo paljon nähnyttä nahkatakin nahkaa ja mitä käyttämäni hoitoaine teki tälle käytetylle ja kuluneelle laukkuni nahalle. Tätä käyttämääni nahan hoitotuotetta voin vain suositella, niin ihana tuote se on.
Nahkatakista nahkalaukku, tästä se lähti
Nahka on materiaalina suorastaan aivan ihanaa. Itse pidän erityisesti ruskeasta nahasta, jossa ei ole keltaista tai punertavaa sävyä. Olen huomannut, että useat eläinnahat taittavat käsittelyjen jälkeen sävyään punertavaan päin, ja siksi koen, että minun ei ole aina helppoa löytää itselleni juuri oikean väristä nahkaa. Lisäksi pidän nahasta, jossa on joko oikeata patinaa tai nahka näyttää uutena jo patinoituneelta. Tämän vuoksi suuntasin nahkaostoksille Tampereen Nextiiliin, jossa kierrätetyt nahkatakit ovat todella edullisia. Lyhyessäkin nahkatakissa riittäisi mainiosti materiaalia pienehköön käsilaukkuuni. Juuri tällaisen käytetyn nahkatakin sitten löysinkin tähän nahkalaukkuprojektiini.
Valitsin omaan nahkalaukkuuni yksinkertaisen mallin, johon oli olemassa valmiit kaavat. Kaavoituksen voi hyvin tehdä itsekin, mutta mitä enemmän laukussa on yksityiskohtia, taskuja, solkia, ompeleita, lokeroita yms. sitä työläämpi oman mallin kaavoitus ja toteutus on. Omaan tyyliini ja kierrätyslaukkuuni sopi yksinkertainen malli myös siksi, että ajatuksenani oli tuoda joitakin yksityiskohtia nahkatakista laukkuun, ja antaa näille myös tilaa olla näkyvissä.
Jokainen meistä vaatii laukultaan eri asioita. Minulla ei tarvitse olla laukun sisällä lokeroita eikä taskuja, ja siksi tämä yksinkertainen perusmalli oli helppo valinta tähän kierrätyslaukkuuni.
Nahkatakista nahkalauksi, mielenkiintoisia työvaiheita
Valmiit nahkalaukun kaavat jäljensin aluksi pahville. Tämän jälkeen purin nahkatakin hihat pois työskentelyn tieltä. Seuraavaksi sovittelin kaavoja nahkatakin päälle ja kun nahkalaukun kappaleet löysivät takista paikkansa, piirsin kaavat nahkaan nahkakynällä ja leikkasin palat mattopuukolla irti.
Nahkalaukkuni hihnaksi hyödynsin nahkatakin vyön sellaisenaan.
Koska nahkatakin nahka oli pehmeää, siitä ei saanut mallin mukaista napakkaa laukkua. Tämän vuoksi päädyin leikkaamaan vielä uudesta 1,2 mm paksuisesta parkitusta lammasvuodasta laukun kappaleet.
Nahkatakin kierrätysnahan ja parkkinahan liimasin yhteen kontaktiliimalla siten, että ensin levitin liiman kumpaankin kappaleeseen ja tämän jälkeen annoin sen kuivua lähes kuivaksi. Vasta tämän jälkeen liimasin nahat yhteen. Kontaktiliimalla liimaaminen vaatii maskin, hanskat ja ilmastoidun tilan, jossa on mielellään imu.
Liimattu nahka saa kuivua kunnolla vähintään vuorokauden ennen kuin työtä voi jatkaa.
Kooste nahkalaukun kasaamisen työvaiheista
Artikkelista Kuinka yksilokeroinen nahkainen korttitasku valmistetaan löytyy nahkatöiden työvälineet sekä työskentely- ja ompeluohjeet. Samoilla nahkatyöohjeilla olen valmistanut myös tämän nahkalaukun.
Tässä on vielä kooste nahkalaukun osien kokoamisesta laukuksi. Aluksi kiinnitin nahkatakin vyön neppareilla sivupalkeen kumpaankin päähän. Ompelu alkoi takaseinän ja etuläpän yhteenompelemisella ja jatkui sivupalkeen ompelulla takaseinään. Viimeisenä ompelin etuseinän kiinni em. kokonaisuuteen.
Vielä viimeistelyt ja nahkatakista on tullut ihana nahkalaukku
Nahkatakista nahkalaukuksi, mutta ihan vielä tämä laukku ei kuitenkaan ole valmis. Se vaatii huolittelua, kiinnitysmekanismin ja kierrätetty nahka tarvitsee vielä huoltoa.
Kiinnityssysteemiksi riitti kevyt mekanismi, jollaisen tein nahkatakin hihan suun valmiina olevista tampeista. Ennen kiinniysmekanismin työstämistä paikoilleen, mittailin osien yhteensopivuutta ja sijaintia laukun etuosassa ja etuläpässä.
Kiinnitysosan vastinkappale
- toisesta tampista tuli sellaisenaan lipan kiinnitysosan vastinkappale
- valmiissa tampissa oli napin reikä, tampin toiseen päähän ompelin takin hihan suusta irrotetun napin
- tampin keskiosaan ompelin nahkaisen Värikkään Kädenjäljen logo-merkin
- tampin kiinnitin näppärästi paikoilleen pujottamalla sen laukun etuosaan tehdyistä rei´istä sisään
- laukun sisäpuolella kiinnitin tampin napin sen toisessa päässä olevaan napinreikään, aika ihanan helppo ratkaisu
Kiinnitysosan läppä
Kiinnitysosan läppänä toimii nahkatakin toisen hihansuun tamppi. Tamppi on ommeltu laukun läppäosan huolitteluvaiheessa kiinni ja sen loppuosa on liimattu kontaktiliimalla laukun läpän sisäpinnalle.
Näin yksinkertaisella mekanismilla on helppo käytössä aukaista ja sulkea laukku.
Lopuksi vuolin mattopuukolla reunat siisteiksi ja hioin niitä naskalin puisella kädensijalla.
Vielä nahkatuotteen hoitoa ja valmista tuli!
Nahkatuotteita tarvii hoitaa sekä uutena että arkikäytössä. Koulussa pääsin kokeilemaan erilaisia nahan hoitotuotteita omiin pieniin nahkatilkkuihin, jotka tästä työstä jäivät yli. Yhdestä tuotteesta tuli heti lempparini.
Tähän omaan kierrätettyyn nahkalaukkuuni (todennäköisesti kasviparkittua nahkaa) käytin aivan ihanaa Collonil-suihketta, joka suojaa ja hoitaa nahkaa lempeästi aidolla oliiviöljyllä. Suihkeessa ei ole liuottimia eikä ponnekaasuja ja siinä on todella pehmeä, luonnonmukainen ja miellyttävä tuoksu. Suihke saa rauhassa imeytyä. Omaa nahkalaukkuani en kiillottanut vaan jätin suihkeen vain vaikuttamaan, todella yksinkertaista ja helppoa. Collonil-sarjan tuotteita saa ostettua ihan tavallisista marketeista.
Miten Collonil-suihke sitten vaikutti omaan nahkalaukkuuni? Nahkalaukkuni kierrätysnahasta tuli pehmeämpää ja ihmeekseni jopa uuden nahan näköistä ja tuntuista. Toisaalta pienen patinan katoaminen vähän harmitti, sillä pidän patinoituneista pinnoista. Mutta käytössähän patina palaa, joten ei huolta.
Täytyy sanoa, että olen tosi tyytyväinen tähän itse valmistamaani olkalaukkuun. Sain ihanasti hyödynnettyä vanhan nahkatakin ompeleita, taskua, tamppeja, nappia, vyötä sekä kierrätettyä nahkaa.
Haastavinta mielestäni oli kahden nahan yhteen liimaaminen, sillä tässä kohtaa en halunnut epäonnistua. Mykkyrällä oleva nahka kun ei ole käyttökelpoista. Näihin yhteenliimattuihin nahkoihin liittyi myös toinen haasteellinen työvaihe. Valmiin nahkalaukun reunat olivat tässä työssä mielestäni työläitä siistiä, sillä nahat kulkivat terävän mattopuukon alla erilailla, ikään kuin eri tahtiin. Uskon, että käyttö tuo pehmeyttä lisää ja häivyttää mattopuukon jälkiä.
Aivan ihana ja mieluinen tästä nahkalaukusta tuli joka tapauksessa. Se sopii upeasti omaan tyyliini, joka suosii kierrätettyä, omaperäistä, itse tehtyä ja rentoa. Oloni oli ihanan keveä ja iloinen, kun sain tämän nahkatakista valmistetun nahkalaukkuani valmiiksi ja pääsin vihdoin ulkoiluttamaan sitä. Tätä tulee ihan varmasti käytettyä ympäri vuoden.
Hymyillen, Tuija