Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista

Vaikka olen ikuinen kierrättäjä ja arvostan vanhaa, siitä huolimatta myönnän, että pidän monista Ikean oivalluksista. Saatan tehdä Ikeaan pelkän ideointireissun enkä pidättele itseäni, jos mukaani tarttuu jotain. Kumminkin joskus etsitty tuote voi olla juurikin oikea, mutta sen käyttötarkoitus on väärä. Näin meille kävi tyttäreni kanssa, kun etsimme jättikokoisia koristetyynyn päällisiä, mutta löysimmekin ihanan päiväpeiton. Miten siis ratkaisimme ongelman?

Näytän tässä artikkellissa sinulle kuinka ompelen jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista. Koristetyynyt ommellaan päiväpeitosta. Ne ovat vetoketjullisia ja vetoketjut ovat kauniisti piilossa lipan alla. Olen tehnyt sinulle koristetyynyihin tarkat laskelmat, leikkaussuunnitelmat ja ammattilaiset ompeluohjeet. Paljastan sinulle myös oman niksini kauniiden kulmien aikaansaamiseksi. Lopuksi olen ommellut tyynyyn vielä luonnonläheisiä koristeita. Näin siis ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista.

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista

Tältä Ikean päiväpeitosta ommellut jättikokoiset koristetyynyt näyttävät sängyn päällä. Jättityynyt ovat aivan ihania arkikäytössä jo niiden suuren kokonsa vuoksi.

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista

Mistä Ikean tuotteista jättityynyt on tehty?
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista

Ikean farkkuhenkinen päiväpeitto on yllä olevassa kuvassa ylimmäisenä ja jättityynyn sisätyyny alimmaisena. Kahteen jättityynyyn tarvitaan päiväpeittoja yksi ja sisätyynyjä kaksi.

Ikean Skärmlilja-päiväpeitto löytyy täältä.

Ja Ikean tyynyn löydät tästä linkistä. Tämä projektini ei sisällä kaupallista yhteistyötä Ikean kanssa.

Mitä jättityynyjen ompelemiseen tarvitaan?
 • Ikean Skärmlilja-päiväpeitto 1 kpl (tutotenumero 104.476.46)
 • Ikean Skogsfrägen-sisustyynyjä 2 kpl (koko 70×90 cm)
 • ompelukone ja lankaa
 • sakset
 • mitta
 • nuppineuloja
 • ratkoja
 • metrivetoketjua 2x 90 cm
 • kangasliitu
 • metrin metalliviivain tai vastaava
 • puukiekkoja (ja porakone reikiä varten) tai nappeja 10 kpl
 • purasin eli piikki alkureiän tekoa varten, jos poraat reikiä
 • ompeluneula käsin ompeluun
 • silitysrauta ja -lauta
Ompelusuunnitelma päiväpeitosta

Päiväpeiton materiaali on sellaista, että siitä voi ommella joko pituus- tai leveyssuunnassa. Nämä kaksi tyynynpäällistä saa ommeltua yhdestä päiväpeitosta, kun tyynyt leikataan pituussuunnassa eli poikittain.

Leveysuunnassa yhden päiväpeiton kangas ei riitä kahteen tyynyyn.

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista

Jättityynyjen leikkaussuunnitelma päiväpeitosta

Tyynyn mitat leikkaussuunnitelmassa ovat samat kuin sisätyynyn. Saumavaroja ei ole siis laskettu mittoihin lisäksi. Tämä johtuu siitä, että tyynystä tulee kauniimpi ja napakampi, kun tyynynpäällinen on pari senttiä pienempi kuin sisätyyny. Koska saumavarat ovat yleensä tuon 1 cm, tyynynpäällisestä tulee joka suunnassa 2 cm pienempi kuin sisätyyny.

Lipan osuuteen saadaan 4 cm lisää kangasta purkamalla kankaan toinen pituussuuntainen käänne .

Vasemmassa reunassa leikataan käänne pois ennen kankaan mittaamista.

Kuinka tyynynpäälliset sitten ommellaan?

Kun ompelen kaksi samanlaista koristetyynyä, ompelen niitä yhtäaikaa. Ompelen kummankin tyynyn työvaiheet samaan aikaan ja näin tyynyt valmistuvat yhtäaikaa. Näin varmistelen, että käsialani on samanlaista kummassakin tyynyssä.

Aloitetaanpa sitten.

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
 • pura yksi pituussuuntainen käänne, jotta saat 4 cm lisää kangasta
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
 • leikkaa ompelusuunnitelman mukaisesti tyynyjen kappaleet lankasuorasti. Ole tarkkana, että kappaleiden raidat tulevat aina kohdikkain jokaisessa kappaleessa.
 • huolittele reunat ja silitä kaikki kankaat
Kuinka vetoketju ja sen lippa ommellaan?

Havainnollistetaan kuvilla mitä seuraavaksi alamme tekemään.

Metrivetoketju ommellaan kiinni toisesta reunasta yläosaan ja toisesta reunasta alaosaan. Oikean puoleisessa kuvassa hahmotellaan kuinka yläosaa tuodaan vetoketjun ompelemisen jälkeen alaosan päälle lipaksi, jonka alle vetoketju jää piiloon.

 • nyt alat vetoketjun ompelun: ompele kankaan oikea puoli ja vetoketjun oikea puoli yhteen
 • ompele toinen kangas ja vetoketjun toinen puoli yhteen oikeat puolet vastakkain. Asettele tarkasti nuppineuloilla vetoketujun kummankin puolen kankaat viivojen kohdilta yhteen.

Nyt vetoketju on siististi kummassakin kankaassa kiinni. Seuraavaksi teemme lipan vetoketjun päälle, jolloin vetoketju jää piiloon. Lippaan tulemme ompelemaan lopuksi koristenapit. Napinläpiä emme tee vaan vetoketju toimii kiinnityssysteeminä tyynyssä ja napit koristeena.

Vetoketjun piilottaminen lipan alle
 • taita yläosasta lippa vetoketjun päälle. Mittaa sivusaumat siten, että ne ovat tasan 70 cm pitkät, myös keskeltä useista kohdista. Asettele nuppineuloilla lippa paikoilleen siten, että sekä ylä- että alaosan kankaiden viivat kulkevat kohdikkain.
 • käännä nyt koko kangas nurja puoli ylöspäin
 • ompelemme lipan paikoilleen kankaan nurjalta puolen. Piirrä yllä olevien kuvien mukainen ompeluviiva helpottamaan ompeluasi. Piirrä viivat myös toiseen reunaan.
 • ompele viivan mukaisesti
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
 • silitä, lippa on nyt valmis. Yllä olevassa kuvassa on valmis piiloon ommeltu vetoketju lipan alla.
Koristetyynyn kankaiden yhteenompeleminen ja kulmien pyöristäminen

Seuraavaksi ompelemme tyynyn molemmat puolet yhteen.

Tässä lupaamani niksi. Näytän miten saat kulmista nopeasti kauniit. Ennen ompelemista teemme kulmien kohdalla pienen pyöristyksen. Tämä siksi, ettei tyynyyn jäisi pitkiä kulmahiippoja.

Kulmien pyöristystä varten olen kehitellyt sabluunan, jonka avulla saa piirrettyä nopeasti kaikki kulmat samanlaisiksi.

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
 • tyynyn etu- ja takakappale asetellaan oikeat puolet vastakkain. Kankaat nuppineulotetaan yhteen siten, että kankaiden raidat asetellaan tarkasti päällekkäin.
 • tämän jälkeen mitataan leveydeksi joka kohdasta 88 cm ja korkeudeksi 68 cm
 • piirrä metalliviivaimella, kulmasabluunalla ja kangasliidulla ompeluviivat. Tämä kannaattaa tehdä, niin voit olla varma, että saat tyynystä suoran, tasaisen ja kauniin. Näin tulet voittamaan aikaa ja selviät saumoista kerralla.
 • ennen kuin alat ommella, tarkista, että vetoketju on vähän auki. Näin saat käännettyä tyynynpäällisen oikein päin, kun sinulla on olemassa aukko.
 • ompele viivaa pitkin
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
 • leikkaa kulmien ylimääräinen kangas pois ja tee muutama hakki kulmaan. Hakit antavat tilaa kankaalle kääntyä kauniisti oikein päin.
 • aukaise kynsin saumoja ja käännä kangas oikein päin. Oio vielä kulmia ja saumoja kauniiksi sisäpuolelta käsin.
Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
Lopuksi koristenapit

Puisista kiekoista saa kauniit luonnolliset napit koristetyynyyn. Kiekkoja voi sahata vaikkapa luudan varresta esim. vannesahalla tai ihan tavallisellakin sellaisella. Porasin jokaiseen kymmeneen puukiekkoon kaksi reikää. Reikiä en sen kummemmin mittaillut vaan silmämääräisesti pistin piikillä alkureiät ja niihin kohtiin porasin reiät napeille.

Napit on nyt valmiita ommeltavaksi lippaan kiinni ja sitten jättikokoiset koristetyynyt ovatkin valmiita.

Koristetyynyjä voi ommella muutenkin kuin tällä vetoketjun piilotetulla mallilla. Olen ommellut koristetyynyjä myös siten, että vetoketju ommellaan näkyviin. Näitä ompelemiani valloittavia ja yllättäviäkin koristetyynyjä ja niiden ompeluohjeita voit kurkata täältä.

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista

Joskus etsimäsi tuote voi olla ihan vääränä artikkelina kaupan hyllyllä. Se saattaa harmittaa, mutta hetken miettiminen voi tuottaa oivalluksen, joka auttaa ratkaisemaan ongelman. Tämä oma oivallukseni Ikeassa kantoi hedelmää ja saimme kuin saimmekin jättikokoiset tyynynpäälliset, juurikin sellaiset kuin tyttäreni halusi.

Mitä mieltä olet näistä jättikokoisista löhötyynyistä, jotka ovat ommeltu päiväpeitosta? Sopisivatko ne koristamaan kotisi sänkyä? Kommentoi vapaasti, sillä olisi mukava kuulla mielipiteesi mitä mieltä olet näistä tyynyistä ja niiden toteutuksesta.

Ompelun iloa ja oivalluksia alkavaan syksyyn! Tuija

Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista