Japanilaistyylisen kimonon voi näppärästi ommella käytöstä poistetusta pussilakanasta. Aloin kiinnostua japanilaisesta käsityöstä siinä vaiheessa, kun Taitoliitto julkaisi vuoden 2021 käsityötekniikaksi parsimisen ja paikkaamisen. Helpot shashiko-kuviot veivät minut japanilaisten kädentaitajien töiden pariin, jolloin myös kiinnostuin muistakin japanilaisista käsitöistä. Huomasin pian selailevani myös japanilaisia kimonoja. Kuinka kiehtovia ja kauniita ne ovatkaan!
Tänä kesänä törmäsin sitten ihan aitoon japanilaiseen kimonon täällä Tampereella. Kävin ystäväni kanssa Tampereen Tallipihan Suvi-Vintage -päivillä ja sieltä löysin tuon aidon japanilaisen kimonon. Kimonon kangas oli todella kaunis, mutta kimono jäi kumminkin minulta ostamatta, sillä se oli minulle liian kallis. Ajatus itse ommellusta japanilaistyylisestä kimonosta jäi tuolloin itämään mieleeni – kunnes sitten ompelin itselleni sellaisen.
Yhteen kimonoon menee kumminkin paljon kangasta. Tässä kohdassa muistin komerossani lojuvat pussilakanat. Kimonon malli on yksinkertainen ja vaikka minulla ei siihen kaavaa ollutkaan, suunnittelin sen itse. Näytän tässä artikkelissa sinulle kuinka voit itse kaavoittaa ja leikata pussilakanasta oman kimonon ja ommella siitä itsellesi japanilaistyylisen uniikin vaatteen. Vaikeata se ei ole. Lisäksi käyn läpi heti alussa mille vuoden ajalle näin kirjava asu kuuluu väriensä puolesta ja perustelen sen sinulle myös.
Kimonon värimaailma
Värimaailmaltaan kimono on kirjava ja siinä yhdistyy sekä lämpimiä että kylmiä värejä. Kirjavat kankaat voivat olla hankala sijoittaa mihinkään värianalyysikategoriaan. Jos pohjaväri on pinta-alaltaan iso, se määrää onko pääväri kylmä vai lämmin.
Tämän kimonon pohjaväri on taitettu lämmin valkoinen (sopii syksylle ja keväälle). Olen sitonut värimaailman kevääseen hihan ja etuosan vihreällä, joka menee keväälle. Osassa kukista toistuu myös kevään värejä. Näin japanilaistyylinen kimononi värimaailma kuuluu siis keväälle.
Kuvien värisävyt voivat valitettavasti jonkun verran vaihdella eivätkä ne välttämättä vastaa täysin todellisuutta.
Näin ompelet kiehtovan japanilaistyylisen kimonon pussilakanasta
Tarvikkeet
- Iloinen kierrätetty pussilakana
- halutessasi toistakin kangasta kaula-aukon ja hihansuiden käänteisiin, mutta pussilakanasta saat koko kimononkin tehtyä (jos käytät lepsua kangasta, tarvitset käänteisiin myös tukikangasta)
- sakset
- nuppineuloja
- käyräneula tai tavallinen neula käsin ompeluun, lankaa
- mittanauha ja/tai mittaviivain (1000 mm)
- kangasliitu
- ompelukone, myös saumuri jos sellaisen omistat
- pusero tai kaava puseron/takin/mekon etuosasta (helpottaa kimonon piirtämistä)
Tämän oman kimononi vihreät, kiiltävät ja napakat kankaat olen ostanut Jerusalemin vanhan kaupungin kapeilta kujilta, basaarialueiden kaupunginosasta. Täältä voit käydä kurkkasemassa eksoottisia kuvia kankaista ja vähän muustakin.
Kimonon kaavojen tekeminen ja pussilakanan leikkaaminen
Kimonon kaavat saa helposti hahmoteltua ja piirrettyä joko omasta puserostasi tai esim. jo olemassa olevasta puseron kaavasta.
Käytin tähän kimonoon pellavatakkini etuosan kaavaa. Kun kimonon etuosalle saadaan piirrettyä kaava, kimonon takaosa piirretään kimonon etuosan kaavalla. Tämän vuoksi tarvitaan vain pellavatakin etuosan kaavaa koko kimonon kaavaksi.
Pellavatakin etuosan kaavalla saa mainiosti piirrettyä kaula-aukon ja kainalon kohdan. Juuri muuta et sitten tarvitsekaan, sillä loput kimonosta piirrämme yhdessä sinun kaavoihisi minun antamillani mitoilla ja ohjeilla. Tämä ei ole monimutkaista, sillä kimono tehdään helpoimmalla mahdollisella tavalla.
Aloitetaanpa sitten..
- leikkaa pussilakana kahdeksi kankaaksi saumoja pitkin
- kimonon etuosat leikataan toisesta kankaasta, toisesta kankaasta leikataan sen takaosa
Tehdään ensin etuosan kaavat ja leikataan etuosat
Kaikki mitat sisältävät saumavarat.
- taita kangas kaksinkerroin pystysuunnassa oikeat puolet vastakkain ja nuppineuloita kankaat toisiinsa, jotta ne pysyvät paikoillaan
- asettele puseron etuosan kaava kankaan taitteelle ja nuppineuloita se. Omaan kaavaani lisäsin taiteeseen 2,5 cm, jotta saisin vähän lisää väljyyttää kimonoon
- merkitse kaula-aukon ja hihan yläsauman kohtaamispiste kankaaseesi, merkitse samoin kainalon kohta. Merkitse nämä kohdat 1 cm saumavaralla, sillä kimonon kaava piirretään saumavarojen kanssa.
- alla olevasta kuvasta näet kuinka olen sijoittanut kaavan pussilakanan taitteeseen, piirtänyt hihat, suoristanut ja madaltanut pääntien sekä viistottanut ja pidentänyt helman (piirsin oman kaavani kankaan oikealle puolelle, jotta näet paremmin kuinka kankaan kukat asettuvat kimonoon)
Mitat etuosan kaavaan
- omaan kimononi pituus on 153 cm tässä vaiheessa (melko pitkä)
- leikkaa viivoja pitkin, saumavarat sisältyvät kaavaan
- älä leikkaa vielä tässä vaiheessa taitetta auki!
Seuraavaksi piirretään ja leikataan takaosa
- takakappaleen piirtämisessä käytetään kimonon etukappaletta kaavana
- kangas taitellaan kahtia pystysuunnassa oikeat puolet vastakkain ja nuppineuloitetaan kangasta
- piirrä (taitteella olevasta) etukappaleesta kankaan taitteelle kimonon takakappale
- piirrä kaula-aukko siten, että kaula-aukosta tulee matala ja hieman pyöreä
- leikkaa takakappale kankaasta, taitetta ei leikata takakappaleessa auki!
Lopuksi leikataan etukappale loppuun
- leikkaa lopuksi etukappaleen kankaan taite auki, näin olet saanut leikattua loppuun kummatkin etukappaleet
Etuosan alavaran mitat ja leikkaaminen
- etuosan alavarat (2 kpl) tehdään pussilakanan kankaasta
- etuosan alavaran pituuden saat mitattua omasta kimonostasi ja se riippuu siitä kuinka pitkän kimonostasi teet, leveys n. 12 cm
- etuosan alavaran mitta on helmasta hieman pidemmälle kuin mistä kaulan viistotus alkaa
- piirrä ja leikkaa
Kaula-aukon käänteiden ja hihan suiden käänteiden mitat ja leikkaaminen
- tarkista omat mittasi omasta kimonostasi tässä vaiheessa, ne voivat olla siis jotain muutakin
- kaula-aukon käänne tehdään yhdestä yhtenäisestä kankaasta, kankaastasi riippuen voit tehdä myös sauman niskaan, jos kankaasi pituus ei riitä
- kaula-aukon käänteen mitta on etuosan viiston alusta kaula-aukkoa pitkin ja siitä jatkuen toisen etuosan viiston loppumiseen + ylimenevät osat alkuun ja loppuun (n. 10 cm kumpikin)
- oman kimononi kaula-aukon käänteen pituus on 156 cm
- kaula-aukon käänteen leveys on 12 cm
- hihan suiden käänteet (2 kpl) ovat yhtä leveät kuin kaula-aukonkin
- mittaa oma hihan suusi ja lisää saumavaraa 1+1 cm. Omani ovat 100 cm pitkiä ja 12 cm leveitä
- sekä kaula-aukon että hihansuiden käänteet ommellaan siten, että ne taitetaan pituussuunnassa
Nyt on kaavat piirretty ja kankaat leikattu, seuraavaksi annan sinulle työohjeet kimonon ompelemiseen.
Ompelujärjestys
Ompeluohjeissa ei erikseen mainita huolitteluja eikä silityksiä.
- ompele olkasaumat
- ompele sivusaumat aina hihan suusta helmaan asti
- pyöristä hieman kaula-aukkoa olkasaumojen kohdalta
- seuraavaksi ommellaan etuosan alavarat kummallekin puolelle etuosaa
- kiinnitä lopuksi alavara reunastaan sieltä täältä muutamilla käsin ommeltavilla pistoilla kiinni, ettei se jää lerpsuttamaan ”irtonaisena”
- tikkaa alavarat oikealta puolelta sauman päältä
- ompele kaula-aukon käänteen päädyt (vihreä kangas)
- kiinnitä käänteen toinen reuna nuppineuloin paikoilleen oikeat puolet vastakkain etuosan kanssa, kaula-aukon keskiosa ja käänteen keskiosa kohdakkain
- kohta, missä siis kaula-aukon viistotus loppuu, loppuu myös nuppineuloitus. Ompele tästä eteenpäin käänteen avoimeksi jäänyt reuna ( ->käänteen loppuosa). Käänteen loppuosa jää siis itsenäiseksi ja menee yli kimonon kankaan.
- ompele koneella nuppineuloitetut kankaat yhteen
- nuppineuloita käänteen toinen reuna siten, että taitat sen äsken ommellun sauman päälle. Ompele käsin piilopistoilla kiinni. Piilopistoilla ja käyräneulalla saat siistiä ompelujälkeä, niin siistiä ettei pistoja edes näy.
- hihan suiden käänteet ommellaan ensin yhteen ympyräksi
- sen jälkeen hihan suiden käänteet nuppineuloitetaan hihan suihin ja ommellaan kuten pääntien käännekin
- käännä lopuksi vielä helma sopivan pituiseksi ja ompele se
Tsädääää!
Nyt japanilaistyylinen kimonosi on valmis! Eikö ollutkin lopulta melko yksinkertaista?
Lue myös: Hurmaava mekko valmistuu vaikkapa Pip Studion pussilakanasta
Näin ihanan kimonon saa kierrätetystä pussilakanasta!
Tämä japanilaistyylinen kimono sai minut totaalisesti pauloihinsa ja olin todella iloinen, kun sain viimeinkin sellaisen itselleni. Kun suunnittelin tätä kimonoa itselleni, tyttäreni viestitteli minulle ja kysyi minulta mitä puuhailen. Kerroin hänelle, että tässä juuri värkkäilen itselleni pussilakanasta japanilaistyylistä kimonoa enkä valitettavasti nyt pysty keskittymään mihinkään muuhun, että olen täällä pitkin ja poikin ja silleen ihan hurahtaneessa mielentilassa!
Tyttäreni viestitteli, että hurahtelu on sitten kertakaikkisen ihanaa, että jatka vain ja palataan linjoille myöhemmin.
Hän on niiiiiin oikeassa! Minusta on aivan ihana hurahtaa uusiin juttuihin, vaikkei ole siinä humahduksessa tietoakaan kuinka kauan sitä tulee kestämään. Kestää minkä kestää ja sitten taas hurahdetaan johonkin uuteen.
Ai niin, unohdin kertoa mihin käytän tätä omaa japanilaistyylistä kimonoani, jonka ompelin käytetystä pussilakanasta.
- pidän tätä kimonoa aamutakkina ja iltatakkina, aina kun juon teetä tai ihan vaikkapa kahvia
- pidän tätä kimonoa silloin, kun haluaisin olla Japanissa kirsikkapuiden kukkiessa tai muulloinkin, kun haluaisin olla Japanissa
- pidän tätä kimonoa silloin, kun haluan itseäni piristää näillä ihanilla kukkasilla ja väreillä ja silloin, kun haluan liihotella se päällä kotona
- pidän tätä kimonoa silloin, kun haluan nauttia siitä olosta, että olen itse omin käsin onnistunut luomaan jotain kaunista
Tämä oma japanilaistyylinen kimononi on siis oma hyvän tuulen asusteeni. Sellainen siitä tuli.
-Tuija-
Mitä pidit tästä ompeluksestani, voisitko itse ajatella käyttäväsi tällaista tai voisitko ajatella ompelevasi ohjeillani tällaisen kimonon pussilakanasta myös itsellesi? Mielestäni tällaisen voisi ommella myös erilaisesta kankaasta ihan ulkokäyttöönkin. Kommentoi vapaasti, olisi kiva kuulla mielipiteesi.
Upea kimono! Ihanan yksityiskohtaiset ja huolella tehdyt ohjeet. Pellavatakkisi on kaunein pukine, mitä koskaan on tehty. Haaveilen tekeväni samanlaisen.
Kiitos. Nyt menin sanattomaksi…
Upeeta <3 😀 Nyt sait kimonon ja ihanan pussilakanakankaan olet löytänyt. Yksinkertaisesti kaunis. Tulee mieleen se Tallipihan kimono. Ja hyvät ja selkeät ohjeet. Pitää varmaan kokeilla itsekin kimonon tekoa. Kiitos ohjeista. Ei muuta kuin liihottelemaan ja fiilistileen 😀 Japanilaisilla on paljon hienoa estetiikassa ja kädentaidoissa.
Kiitos, oli se meidän Tallipihan Suvi-Vintage -reissu kaikin puolin antoisa. Muistat varmaan kuinka olin liimaantunut siihen aitoon japanilaiseen kimonoon enkä tahtonut saada itseäni siitä irti. Nyt mullakin on sitten omani, paljon kukkia ja värejä 🙂 Nyt vain pussilakanat kimonoiksi! Olen samaa mieltä, että japanilaisilla on paljon taiteellisuutta, hyvää makua ja kädentaitoja. Mutta kyllä niitä meiltä suomalaisiltakin löytyy! Suomalaiset ovat osaavaa kansaa ja täälläkin on valtavasti kädentaitajia monella saralla, myös upeita muotoilijoita.
Näin on kyllä. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä ”Vintage-tapahtuma”- kimonoon.Huomasin sen heti kun ihastuit siihen. Ja suomalainen muotoilu ei yhtään häviä japanilaiselle. Upeita muotoilijoita ja taiteilijoita , kädentaitajia Suomessa paljon,
Juurikin näin 🙂
Kiitos!! UPEA!
Kiitos 🙂
Selailin kimonomallisen sauna-/aamutakin kaavaa ja törmäsin tähän sinun kimonokaavaan ja –tarinan. Kiva tarina ja hyvä vinkki käyttää kierrätyslakanoita – niitä minulla on. Taidan alkaa tehdä miniänpisaroille ja kälylle. Kälyltä sain pari kassillista lakanoita, joten on kiva yllättää hänet kuonolla hänen omista lakanoistaan.
Mukava tuo sinun todellinen kierrätysideasi eli jälleen kierrättää lakanat kälylle takaisin ommellen niistä tarpeellista:) Lakakoissa ja varsinkin pussilakanoissa on paljon kangasta vaikka mihin, mukava kun inspiroiduit!