Näin teet irrotettavat muhkurusetit rantasandaaleihin

Irrotettavat muhkurusetit rantasandaaleihin on kätevät, sillä jos haluat joskus käyttää rantasandaaleja ilman näyttäviä koristeita, ne on helppo ottaa pois ja laittaa taas paikoilleen, kun siltä tuntuu. Nämä itse tehdyt muhkurusetit voi tehdä esim. Crocseihin, joissa on valmiit reiät koristeita varten, tarvitset lisäksi kaksi vanhaa, ja vaikkapa eriparistakin Jibbitz-kenkäkoristetta. Jibbitz-kenkäkoristeita käytetään kiinnitysmekanismina muhkurusettien kiinnittämiseen rantasandaleihin. Jibbitz-kenkäkoristeet sopivat Crocseihin, mutta yhtä hyvin ne voivat sopia kopiopistokkaisiinkin, kannattaa siis kokeilla.

Tein nämä muhkurusetit koristeiksi rantasandaaleihin lomamatkallamme Montenegrossa, kuvat otin Budvan meren rannalla ja Vanhassa kaupungissa illalla chillaillessa. Suunnittelin mielessäni rusetit jo ennen matkaamme, mutta en ennättänyt tehdä niitä kotona, joten pakkasin siis tarvikkeet matkaan mukaan. Työnä tämä ei vie kauaa aikaa ja itse ompelin nämä rantatuolilla, ja välillä kävin uimassa, poislähtiessä jalassani olikin sitten nämä tuunatut rantasandaalit.

Koska tein nämä rantasandaalien rusettikoristeet lomamatkallamme, mukanani oli vain käsinompeluun tarkoitettu neula (tai kaksikin, mutta hukkasin pienemmän, joten oli ommeltava isommalla), mutta yhtä hyvin rusetit voi ommella ompelukoneellakin, ja pienemmät kohdat sen lisäksi käsin.

Ranta-asuuni sopivat itse koristellut Crocsit.
Ranta-asuuni sopivat itse koristellut Crocsit
Rantasandaalini irrotettavilla muhkuruseteilla ja ilman niitä
Irrotettavilla muhkuruseteilla ja ilman niitä

Muhkurusetit randasandaaleihin, ihanan näyttävät yksityiskohdat!

Tykkään tällaisista yksityiskohdista asuissani, varsinkin kun tällaiset yksityiskohdat ovat irrotettavissa näppärästi, jolloin asun ja oman fiiliksen mukaan voi muunnella asun ilmettä. Kankaan värin valitsin tarkoituksella saman väriseksi kuin rantasandaalit, näin ne sopivat helpommin moneen asukokonaisuuteen.

Oma värimaailmani koostuu aina samoista värisävyistä, joita on helppo yhdistellä toisiinsa. Tämän vuoksi minun on myös helppo löytää kaapeistani sopivia kangastilkkuja uusiin projekteihini, kuten tämän Crocseihini natsaavan samettikankaan kanssa kävi, niiden sävyt sopivat hyvin yhteen. Tosin kankaiden ominaisuudet ja käyttötarkoitukset eivät välttämättä aina kohtaa. Tässä kohtaa kävi kyllä tuuri, sillä halusin yksivärisiin muhkurusetteihini lisäksi kimallusta, jota kankaassa oli jo valmiiksi, ja kangas sopi vielä mainiosti ominaisuuksiltaan tähän työhön.

Tämä samettinen kangaspala jäi yli muutamia vuosia sitten tekemästäni torkkupeitosta Houpille. Onneksi jämät tuli säästettyä.

Lue lisää Houpin torkkupeitosta artikkelista Kaksi super-ihanaa torkkupeittoa ja täydellistä lahjaideaa

Torkkupeiton ylijäämäkankaasta tehdyt muhkurusetit rantasandaaleihin
Torkkupeiton ylijäämäkankaasta tehdyt muhkurusetit rantasandaaleihin

Ohjeet muhkurusetteihin

Tarvitset

 • rantasandaalit, joissa on valmiina reiät Jibbitz-kenkäkoristetta varten. Jibbitzit sopivat Crocseihin, mutta saattavat hyvinkin sopia muihinkin rei´illä varustettuihin muovisiin pistokkaisiin
 • kaksi Jibbitz-kenkäkoristetta, koristeiden näöllä ei ole väliä, ne voivat olla kierrätetyt tai eriparia, sillä kenkäkoristeen tarkoitus on toimia kiinnitysmekanismina rusetille, joka napsautetaan sandaalin reikään kiinni. Jibbitz-kenkäkoristeet jäävät rusettien sisälle, joten valitse sellaiset koristeet, joilla ei olisi muuta käyttöä.
 • samettikangasta tai vastaavaa vahvuudeltaan
 • sakset, neula, lanka
Muhkurusetit rantasandaaleihin onnistuu itsekin tekemällä
Tyttäreltäni Lindalta saadut Crocsit saivat uutta ilmettä

Tee näin

Kankaaksi valittu kimalteinen sametti ei tarvitse käsin ommellessa reunojen huolittelua. Lisäksi sametti on tarpeeksi paksua, jotta se näyttää muhkulta ja asettuu kauniisti rusetiksi ilman tukikangasta. Rusetin voi tehdä muullakin tavalla, pääasia on rusetin kiinnittäminen rantasandaaliin siten, että sen voi tarvittaessa myös näppärästi irrottaa, jos rantasandaaleja haluaa käyttää myös ilman rusetteja.

Jos epäilet muhkurusetin kiinnittämisen onnistumista, kokeile sitä ensin pienillä kangaspaloilla, näin myös tiedät sopiiko oma kankaasi vahvuudeltaan kiinnitysmekanismiin. Jibbitz-kenkäkoristeeseen tulee siis mahtua kaksi kangasta ja vielä kiinnittyä rantasandaaliin. Tämä voi tuntua tiukalta, mutta kun saat mekanismin kohdalleen, muhkurusetit pysyvät kyllä hyvin käytössä paikoillaan, olen sen testannut.

Leikkaaminen ja ompeleminen

 • leikkaa kaksi rusettikangasta kuvan mitoilla
 • leikkaa kaksi rusetin keskiosakangasta kuvan mitoilla
Rusetin ja rusetin keskiosan (alhaalla vasemmalla) mitat. Kuvassa näkyy myös omat Jibbitzit, jotka ovat kierrätettyjä ja eriparia.
Rusetin ja rusetin keskiosan (alhaalla vasemmalla) mitat. Kuvassa näkyy myös omat Jibbitzit, jotka ovat kierrätettyjä ja eriparia (sandaalien alapuolella).
 • käännä rusettikankaan oikeat puolet vastakkain ja ompele sauma käsin tai koneella (kts. kuva), käännä oikein päin
 • taita päät vastakkain siten, että sauma jää keskelle (kts. kuva), ompele kaikki neljä kangasta yhteen samalla kertaa (sauma jää rusetin taakse eikä näy)
 • taita seuraavaksi rusetin keskiosan kankaan oikeat puolet vastakkain ja ompele sauma, käännä oikein päin
Ompele sauma nurjalta puolen, käännä, taita päät yhteen ja ompele
Ompele rusetin sauma nurjalta puolen, käännä, taita päät yhteen ja ompele

Rusetin kokoaminen ja kiinnitysmekanismin paikoilleen laittaminen

 • tässä kohtaa ole tarkkana ja seuraa myös alla olevia kuvia saadaksesi oikean kuvan muhkurusetin kiinnittämisohjeista rantasandaaliin, neuvon sinua eikä kiinnityssysteemin tekeminen ole vaikea, joten älä huoli
 • rusetin keskiosaan tehdään pienet reiät kummankin kankaan läpi (sauman viereen), tähän reikään asetellaan tässä vaiheessa Jibbitz-kenkäkoriste. Jibbitz asetellaan siten, että rusetin keskiosan saumapuolelle tulee Jibbitzin etupuoli (kts. kuva).
 • tartu rusetin keskiosasta kiinni ja kokoa siististi reunasta alkaen kangas yhteen, rusetti on nyt saanut muotonsa
 • asettele rusetin keskiosa Jibbitz-koristeineen rusetin keskelle siten, että rusetin keskiosa ommellaan kiinni rusetin taakse
 • nyt rusetti on sitten valmis ja kiinnityssysteemin takaosa (nuppi) näkyy rusetin takapuolella. Tästä saat nyt kiinnitettyä valmiin muhkurusetin rantasandaalin reikään kiinni.
Vasemmalla: rusetin keskiosan sijoittelu rantasandaaliin ja rusetin ympärille. Oikealla: valmis rusetti kiinnitysmekanismin kanssa rusetin nurjalta puolen, Jibbitz-kenkäkoristeen etupuoli jää siis rusetin sisälle piiloon.
Vasemmalla: rusetin keskiosan sijoittelu rantasandaaliin ja rusetin ympärille. Vaikka kuvassa näyttää siltä, että Jibbitz olisi jo Crocsissa kiinni, oikeasti se ei ole kumminkaan tässä vaiheessa siinä kiinni. Otin kuvan asetellen rusetin keskiosan siihen, mihin se valmiina tulee, jotta hahmottaminen kokonaisuudesta helpottuisi. Rusetti kootaan kuvan osoittamalla tavalla.
Oikealla: valmis rusetti kiinnitysmekanismin kanssa rusetin nurjalta puolen, Jibbitz-kenkäkoristeen etupuoli jää siis rusetin sisälle piiloon.

Nyt iloiset muhkurusettiset randasandaalisi on sitten valmiit! Sujauta ne vain jalkaasi ja kesästä nauttimaan! Itse ihastuin näihin omiini sen verran paljon, että huomaan käyttäväni niitä aika usein, käytännössä olen käyttänyt niitä päivittäin. Tämä tuunaus tuntuu kyllä ihan omaltani, Tuija

Lue myös artikkelini Montenegron Budvassa tehdystä helposta lomakäsityöstä:

Rantasandaalit iltamenoissa mukana.
Rantasandaalit iltamenoissa mukana.
Muhkurusettiset rantasandaalini toimivat mainiosti myös muunkin kuin ranta-asun kanssa. Kuva otettu Montenegron Budvan vanhassa kaupungissa.
Muhkurusettiset rantasandaalini toimivat mainiosti myös muunkin kuin ranta-asun kanssa. Kuva otettu Montenegron Budvan vanhassa kaupungissa.