Näin tuunaat ruutupaidan klassikosta persoonalliseksi

Lukuaika 3 min

Ruutupaidan tuunaaminen oli vaihtoehtona sen korjaamiselle, sillä paita oli edelleen käyttökelpoinen, mutta sen helma oli rispaantunut eikä enää siisti. Toki tätä klassikkopaitaa voisi mainiosti käyttää hieman repaleisenakin, sillä pieni kuluminen sopii hyvin paidan kantrimaiseen ja rock-tyyliin. Päädyin kumminkin tuunaamaan paidan, sillä tykkään tuunaamisesta ja persoonallisista vaatteista, joihin olen saanut painaa oman sormen jälkeni, oman leimani.

Oikeastaan rakastan tuunaamista niin paljon, että usein päädyn mieluummin tuunaamaan kuin paikkaamaan. Tosin reikien paikkaaminenkin voi hoitua siinä samalla, joten aina en osaa vetää rajaa sille tuunaanko vai paikkaanko. Tämän paidan kumminkin tuunasin, sillä leikkasin paikattavan helman pois, muutin hieman mallia ja ripottelin paitaan omia kuvioitani.

Ruutupaidan tuunaaminen tekee klassikkopaidasta persoonallisen käyttöpuseron.
Ruutupaidan tuunaaminen tekee klassikkopaidasta persoonallisen käyttöpuseron.
Ruutupaidan tuunattuja yksityiskohtia.
Ruutupaidan tuunattuja yksityiskohtia.

Ruutupaidan pienet muutokset

Tämä tuunausprojekti perustuu puseron mallin helppoihin muutoksiin ja koristekuvioihin. Puseron muutoksia ovat

  • helman tasoitus, millä vältin sen paikkaamisen/korjaamisen
  • hihojen mansettien poistot
  • nappilistan kiinni ompelemisen
  • ruusuhuivin jämistä kuvioita, kyseiset kangaspalat jäivät kesän tuunausprojektista Rennot kesähousut isosta maatuskahuivista
  • mandala-koristekuviot
Ruutupaita alkuperäisenä, helmassa rispaantumista.
Ruutupaita alkuperäisenä, helmassa rispaantumista.
Ruutupaita tuunauksen jälkeen.
Ruutupaita tuunauksen jälkeen.
Ruutupaidan yksityiskohtia.
Ruutupaidan tuunattuja yksityiskohtia.
Pienin muutoksin paidasta tuli erilainen.
Pienin muutoksin paidasta tuli erilainen.

Tuunauksesta lähemmin

Miten tämän ruutupaidan sitten tuunasin tällaiseksi itseni näköiseksi arkipaidaksi? Tämän paitaprojektin ja muodon muutoksen aloitin leikkaamalla paidan helman ja hihansuut. Aluksi leikkasin helman suoraksi, tai siis melkein suoraksi, sillä jätin takaa helman hieman pyöreähköksi ja pidemmäksi kuin etuosan. Sivuun jätin jonkin verran halkiota. Hihoista leikkasin mansetit pois, halkiot saivat jäädä. Jos haluat ommella hihasauman kiinni, sitä ei kannata tehdä tässä vaiheessa, sillä ruusukankaan kuviot on helpompi ommella hihansuihin, kun halkio antaa siihen tilaa. Vasta kuvioiden ompelun jälkeen voi halutessaan ommella hihansuun halkiot kiinni, itse jätin ne kumminkin rennosti auki. Helma ja hihansuut huolitellaan, käännetään ja ommellaan, hihansuut ompelin käsin välttääkseni päällikeompeluiden päältä meneviä ompeleita.

Puseron nappilista ommellaan kiinni, jos siis haluat ommella sen kiinni, vasta lopuksi. Koska pusero on tässä vaiheessa edestä auki, se helpottaa kuvioiden piirtämistä ja rintataskun kangaskuvion ompelua. Mandala-kuvioista saa tarkkarajaiset ja siistit, kun ne maalaa sabluunan läpi kangastussilla. Tutustu kangastussiesi ohjeisiin, sillä jotkut tussit kiinnittyvät kankaaseen vasta esim. silityksen jälkeen. Omat kangastussini sopivat puuvillalle.

Valmiilla sabluunalla ja kangastussilla saa kauniin ja tarkkarajaisen kuvion kankaaseen. Oma sabluunani on jo moneen kertaan käytetty, yleensä maalaan sen avulla kuvioita.
Valmiilla sabluunalla ja kangastussilla saa kauniin ja tarkkarajaisen kuvion kankaaseen. Oma sabluunani on jo moneen kertaan käytetty, yleensä maalaan sen avulla kuvioita. Maalattuja mandaloita voit käydä katsomassa esim. artikkelista Pianon ja jakkaran huikea DIY-projekti.
Sabluunojen ja kangastussin avulla on helppo kuvioida kangasta.
Sabluunojen ja kangastussin avulla on helppo kuvioida kangasta.

Puseron kuviointia jatkoin kangastussien lisäksi vielä päällikeompelulla. Päällikeompelun tarkemmat ohjeet löytyy artikkelista Lempipaitulin pelastus onnistuu paikkaamalla reiät ja ikiliat päällikeompelulla. Ruusukankaan palojen muodon sain kätevästi piparkakkumuotista, jotenkin tämä muoto sopi mandaloiden ja kukkateeman kanssa kivasti yhteen. Näitä ruusukankaan paloja ompelin puseron hihansuihin kolme kappaletta ja yhden rintataskun suulle.

Piparkakkumuotti toimii mainiosti sabluunana. Päällikeompelun vaiheita, tukikankaina kaksipuoleista tukikangasta ja irtirevittävää tukikangasta paidan kankaan alle tukevoittamaan ompelemista.
Piparkakkumuotti toimii mainiosti sabluunana. Päällikeompelun vaiheita, ruusukangaspalojen tukikankaina kaksipuoleista tukikangasta, irtirevittävää tukikangasta paidan kankaan alle tukevoittamaan ompelemista.

Kun kangaspiirrokset ja päällikeompelut ovat valmiit, ompelin puserosta sen nappilistan kiinni. Itse tykkään arkivaatteissa niiden nopeasta pukemisesta, pään yli heitettynä pusero sujahtaa nopeasti päälle eikä aikaa kulu nappien kiinni laittamiseen. Taidan olla vähän kärsimätön pukeutuja…

Ruutupaidan flanelli on lämmin puserokankaana.
Ruutupaidan flanelli on lämmin puserokankaana.
Vaate on silloin mieluinen, kun se on mukava päällä, sopii omaan asusteeseen ja on oman näköinen.
Vaate on silloin mieluinen, kun se on mukava päällä, sopii omaan asusteeseen ja on oman näköinen.

Tällainen tästä ruutupaidastani sitten tuli tuunaamisen jälkeen. Paita on minulle melko istuva, joten tykkään, että voin olla varma, että se pysyy kiinni. Pään yli se sujahtaa mukavasti, sillä testasin ennen nappilistan kiinniompelua, että pääni tulee varmasti mahtumaan aukosta sisään. Tuunaustyönä tämä ei ole monimutkainen, mutta silti nämä muutokset kannatti tehdä. Itseni tuntien tällaista paitaa käytän mielelläni – tosin alkuperäisessäkään klassisessa mallissa ei ole mitään vikaa. Se on se fiilis ja persoonallisuus, joka tässä tuunauksessa ratkaisi – unohtamatta kumminkaan sitä rispaantunutta helmaa.

Mukavaa kuluvaa syksyä tuunailujen parissa, Tuija