Lukuaika 3 min
Tämän askarteluohjeeni korvikset tehdään kierrätysmateriaaleita hyödyntäen siten, että ohjeen keskiössä ovat jämälangat. Näissä korviksissa saa näkyä niiden materiaalit eli langanpätkät, ja jos haluat hieman utuisempaa lopputulosta, sekin onnistuu, ja siihenkin minulla on antaa sinulle omat vinkkini.
Tein korviksia yhteensä kolmet eri värisillä jämälangoilla. Kaksien korvisten rakenteessa näkyy langan pätkiä, mutta sydänkorvisten kuvioista ei helposti arvaa mistä materiaalista korut on tehty. Niissä jämälankojen ääriviivat näkyvät hennosti vain joissain kohdin, ja lankojen värit ovat sekoittuneet siten, että kuvioita voisi helposti luulla maalatuiksi. Mielestäni näihin jämälankakorviksiin sopii kivasti juuri tällainen hieman utuisempi jälki, jossa erottuu kuitenkin myös lankoja.
Korvikset jämälangoista
Jämälankojen materiaali voi vaihdella sen mukaan millaisia ylijäämiä kaapistasi löytyy. Koska korvikset ovat pinta-alaltaan pienet, valitsin jämälangoiksi ohuita lankoja. Langoiksi valitsin puuvillalankoja, tai sellaisia, joissa oli mukana myös puuvillaa. Suurin osa langoistani oli myös melko löyhäkierteisiä. Puuvilla on luonnonkuitua, ja se imee itseensä hyvin nestettä, tässä askartelussa nesteenä toimi käyttämäni valkoinen liima.
Puuvillalankaa käyttämällä sain valmiin pinnan rakenteen näyttämään pehmeältä eikä langan pätkiä välttämättä edes tunnistaisi joka kohdassa langoiksi. Jäin myös miettimään saisiko villalangastakin samanlaista jälkeä, onhan villa myös luonnonkuitua. Tätäkin voisi kokeilla.
Langan pätkät saksin hyvin pieneksi silpuksi, ja liimaa käytin niin paljon, että lanka oli kokonaan märkää. Lankojen materiaalia, värejä, paksuutta, kokoa ja liiman määrää vaihtelemalla saa erilaisia pintoja aikaiseksi. Kannattaa siis vain rohkeasti kokeilla ja nauttia tekemisestä!
Pahveista parasta oli mielestäni sellainen kierrätyspahvi, jossa ainakin toinen puoli oli pinnoitettua. Tällaisessa pahvissa runsaan liiman kosteus ei käpristänyt kuivuvaa pahvia, tosin pinnoittamattomankin pahvin sai suoraksi kuivumisen jälkeen. Korvisten kuvio kannattaa kumminkin pitää yksinkertaisena ja selkeänä.
Tee näin
Korviksiin tarvitset
- jämälankoja
- valkoista liimaa (puuliimaa esim. Erikeeper)
- sakset
- sekoitusastian ja välineen, jolla sekoitat
- pahvia
- sabluunoita tai muotteja
- tussin
- tuorekelmua
- kaulimen, joka voi olla esim. pahvipilli
- ison neulan reiän tekoa varten
- hiomapaperia
- korviskoukkuja, -välikappaleita, -piikkejä, mitä nyt omiin koruihisi tarvitsetkaan
- erilaisia koruosia (siemenhelmiä, puuhelmiä, helmiä yms.)
- 2x lattapihdit, pyöröpihdit, sivuleikkurit
Näin ne tehdään
- piirrä pahviin sabluunalla tai muotilla neljä samanlaista kuviota, leikkaa ne irti. Toki voit tehdä tämän vasta lopussakin, kun työ on kuivunut.
- sekoita pieneksi leikatut langan pätkät liimaan
- tee kaikki neljä pahvia näin: aseta pahvi tuorekelmulle, laita pahville langan pätkä-liima -seosta, päälle tuorekelmua
- kauli ohueksi ja tasaiseksi
- nosta kuivumaan
- siisti kuivuneeseen pahviin sen muoto
- hio reunat hiomapaperilla siistiksi
- liimaa pahvien takapuolet yhteen
- tee reikä korvikseen
- tee toinen korvis samoin
- korviksen reunan voi maalata tussilla tai liimata yksi-kaksi lankaa vierekkäin tai päällekkäin reunan ympärille
- kiinnitä lopuksi koruosat, mieleisesi koristeet ja korviskoukku paikoilleen
- nyt korvikset ovat valmiit!
Omat koruni on tehty kokonaan kierrätetyistä materiaaleista lukuun ottamatta korviskoukkuja ja -piikkejä. Ne olen ostanut uutena, jotta tiedän mitä materiaalia niissä on käytetty. Itse tykkäsin, että korviksista tuli tosi kivat, ja se tuntui erityisen mukavalta, että niihin sai käytettyä kaikkea omista kätköistään löytyviä materiaaleja.
Askartelun iloa päivääsi, Tuija