Lukuaika 4 min
Neulepuserosta syntyy tuunaamalla kaunis koristetyynynpäällinen – helpohko ompeluprojekti niille, jotka haaveilevat neulotusta tyynystä, mutta eivät osaa itse neuloa tai löydä aikaa neulomiselle. Tuunaamisessa onkin se kiva puoli, että joku toinen on tehnyt osan työstä puolestasi. Tässä tapauksessa teollisesti tuotetusta neulepuserosta on tuunattu koristetyynynpäällinen, mutta aivan yhtä hyvin käsinneulotusta ja käytetystä neulepuserosta voi tehdä samalla periaatteella sohvatyynyn.
Tämän koristetyynyn materiaali eli neulepusero on ollut käytössä tyttärelläni Lindalla, ja se on peräisin hänen peruskouluajoiltaan vuosien takaa. Neulepusero on 100% puuvillaa ja se on nyppyyntymätön ja siisti. Se miksi puseroa Linda ei enää puseroa käyttänyt, johtui sen mallista, se ei tuntunut enää istuvalta. Näin neulepusero ajautui minulle. Koska rakastan pääsiäistipun keltaista, halusin siitä jotain näyttävää, jotain josta voisin iloita, kun se olisi näkyvillä. Niinpä neulepuserosta tuli sohvallemme koristetyynynpäällinen.
Neulepuserosta tyynynpäällinen – vinkkini ompeluun
Neulepuseron on oltava sen kokoinen, että sen etu- ja takakappale riittävät tyynynpäälliseen. Jos teet tyynynpäällisen villatakista, napita se ensin ja ompele napitus kiinni. Napeista tulee hauskat koristeet tyynynpäälliseen.
1. Etu- ja takakappaleen leikkaaminen
Koska neuleen luonteeseen kuuluu sen venyvyys ja erilaisista materiaaleista neulotut neuleet käyttäytyvät erilailla, neuleen leikkaaminen ei välttämättä ole helppoa. Koska oma neuleeni oli täyttä puuvillaa eikä se venynyt mahdottomasti, sen työstäminen oli mielestäni melko mukavaa.
Tällaisten neuletuunaamisten kanssa kannattaa ottaa maltti mukaan, sillä kaikkia kierrätettyjä neulemateriaaleja ei pysty millään täydellisesti hallitsemaan, ne saattavat liikkua ja venyä vielä senkin jälkeen, kun olet mielestäsi asetellut neuleen hyvin ja alat työstämään sitä. Annan tässä vinkkejä oman puuvillaneuleeni työstämiseen, mutta niitä seuraamalla ja soveltamalla onnistut varmasti oman neulepuserosi kanssa. Anna vain luovuutesi kukkia työn edetessä, soveltaminen on siis sallittua.
Sisätyynyni on kokoa 50 x 50 cm. Jos kyseessä olisi kangas, leikkaisin näiden tietojen perusteella tyynynpäällisen. Mutta koska kyseessä on kierrätetty neule, aloitin työstämisen siten, että sujautin sisätyynyn puseron sisään, ja asettelin puseron nätisti sisätyynyn päälle ilman liiallisia venyttämisiä. Kun neule asettui kauniisti sisätyynyn päälle, merkitsin nuppineuloilla neuleeseen ne kohdat, joiden alla sisätyynyn saumat kulkivat. Näin sain napakan ja sopivan koon tyynynpäälliselle ja neuleen leikkaamista varten.
Poistin sisätyynyn ja tarkistin mitat vielä ennen leikkaamista. Mitat näyttivät 45×47 cm, mutta jätin ne tällaisiksi, koska kyse on käytetystä neuleesta. Luotin silmiini. Leikatessa lisäsin jokaiselle sivulle 1,0 cm saumavarat.
Neuleen leikkaamista testasin ensin pienellä matkalla, ja koska neuleeni ei alkanut purkua tässä vaiheessa, leikkasin tyynyn etukappaleen neuleesta irti. Tämän jälkeen käytin tyynyn etukappaleen aukkoa mallina ja leikkasin tyynyn takakappaleen neuleesta.
2. Kappaleiden huolittelu ja vahvistaminen
Huolittelin sekä leikattujen etu- että takakappaleet saumurilla, mutta yhtä hyvin huolittelun voi tehdä ompelukoneen siksak-ompeleellakin. Tässä kohtaa mietin, että tukisinko neuloksen reunaa tukikankaalla huolittelmisen helpottamiseksi, mutta jätin tämän tekemättä. Reuna jäi kuitenkin huolittelun jälkeen hieman aaltoilevaksi, joten silitin huolittelun jälkeen ohutta tukikangasta runaan nurjalle puolelle tuomaan ryhtiä.
Neuloksen suunta kulkee omassa tyynynpäällisessäni samassa suunnassa kuin neulepuserossa, mutta neuleen suunta voi olla vaikka diagonaalisesti tai poikittain, jos niin haluat. Tässä kohtaa päätin mihin kohtaan ompelen pompom-nauhan, ja varmuuden vuoksi silitin kapean tukikankaan ompelulinjalle, näin varmistin etten venytä neulosta ompelun aikana. Sen jälkeen ompelin pompom-nauhan kummastakin reunasta etukappaleeseen. Halutessaan koristetyynynpäällisen alle voi ommella vielä vuoren, jos neule on kovin harvaa. Omassa tyynyssäni en käyttänyt vuorikangasta.
3. Ompeleminen
Etu- ja takakappaleet laitetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan kolmelta sivulta yhteen sentin päästä reunasta. Kulmiin ei tehdä hakkeja, neule ja kevyt tukikangas antavat myöden ja kulmat asettuvat kauniisti, kun kangas käännetään oikein päin. Sitten vain sisätyyny tyynynpäällisen sisälle, käännökset avoimen reunan reunoihin ja käsin ompelemalla reuna kiinni. Hieman pöyhintää ja tyynynpäällinen asettuu nätisti paikoilleen.
Vinkkejä sisustukseen
Neuleen alkuperäisiä yksityiskohtia kannattaa hyödyntää tyynynpäällisessä. Jos taas neule ei riitä tyynynpäälliseen, sen voi yhdistää toiseen kankaaseen ja ommella tästä tyynynpäällinen. Neuletta voi myös koristella kirjomalla, napeilla, tupsuilla tai kangaskukilla.
Neuletyynyt sopivat ihanasti skandinaaviseen sisustukseen ja viileisiin pohjoismaisiin päiviimme. Käsin tehty tyynynpäällinen sopii myös lahjaksi, ja mikäpä voisi olla sen ilahduttavampaa kuin saada omasta hyljätystä neulepuserosta kaunis koristetyyny omaan kotiinsa.
Mukavia hetkiä neulepuseroiden tuunausten parissa, Tuija