Postasin tässä aikaisemmin kipsitöinä tehdyistä lampaista ja lammaslaumastani. Tässä artikkelissa annan sinulle ohjeet lampaiden askarteluun, monistusmuotteihin sekä kipsivaluihin. Askartelumassa- ja kipsityöt sinällään voi olla monelle tutumpaa kuin tekniikka, jolla esineille valmistetaan muotti tarkoituksena helpottaa niiden askartelua ja tuottamista monistamalla.
Käyn tässä artikkelissa läpi yksittäisen lampaan askartelun, muotin teon kipsitöiden sarjatyöstöön sekä kipsitöiden valmistamisen. Muotilla voi vaivattomasti monistaa esineitä ja muotista voi uudelleen valmistaa ihan uuden muotin uuteen työhön.
Ohjeet lampaiden askarteluun, monistusmuotteihin sekä kipsivaluihin
Nämä työohjeet liittyvät askartelemiini lampaisiin, jotka esittelin postauksessani Lampaita askartelemalla toteutin unelmani. Käy ihmeessä fiilistelemässä postauksen upeita kuvia ja tunnelmia! Pääset nauttimaan samalla kanssamme yhteisestä hauskasta metsäretkestämme Tampereen Kaupin metsään.
Seuraavaksi käynkin sitten läpi koko lammaslauman valmistusprosessin, johon kuuluu
A. Yksittäisen lampaan askartelu askartelumassasta
- Tarvikkeet ykittäisen lampaan askarteluun
- Työvaiheet yksittäisen lampaan askarteluun
- Lampaiden ulkonäön viimeisteleminen
B. Muotin valmistus lampaan monistamiseen askartelumassatorsosta
- Tarvikkeet Vinamold-muotin valmistamiseen
- Työvaiheet Vinamold-muotin valmistamiseen (vaiheet 1-6)
C. Kipsivalujen valmistaminen ja lampaiden monistaminen Vinamold-muotilla
- Kipsijauheen käsittely ja kipsivalun valmistaminen
A. Yksittäisen lampaan askartelu askartelumassasta
Lampaiden askarteleminen on ihan simmpeli juttu, mutta jos haluat kasvattaa itsellesi lammaslauman, suosittelen nopeuttamaan prosessia monistamalla. Monistamisesta on lopussa omat ohjeensa.
Tarvikkeet ykittäisen lampaan askarteluun
- askastelumassaa
- tulitikkuja
- koiran, lampaan tms karvoja
- sakset
- maalia ja/tai vahaa sekä siveltimiä
- liimaa
- musta tussi
Työvaiheet yksittäisen lampaan askarteluun

- Muotoile askartelumassasta torsot ja päät lampaille.

- Laita tulitikut jaloiksi ja tarkista, että lammas seisoo hyvin. Anna kuivua kunnolla vähintäänkin yön yli.

- Hio kuivuneen lampaan pään rosoisuudet 240 karhenteisella hiomapaperilla. Jos haluat tehdä lampaille monistusmuotit ja monistaa niitä lisää kipsivaluilla, siinä tapauksessa jatka kohdasta B. (Muotin valmistus lampaan monistamiseen askartelumassatorsosta). Muotit tehdään siis näistä askartelumassasta tehdyistä torsoista.
- Muoteilla askarrellaan jatkossa lisää lampaita kipsivalutöinä.
- Kun olet monistanut lampaita tarpeeksi, voit jatkaa tästä kohtaa taas eteenpäin viimeistelemään yhtäaikaa kaikkien muovailumassasta tehtyjen sekä monistettujen lampaiden ulkonäön.
Lampaiden ulkonäön viimeisteleminen

- Maalaa ja/tai vahaa lampaiden päät. Näissä lampaissa on käytetty kalkkimaaleja ja Annie Sloanin ruskeata vahaa (Dark).
- Piirrä tussilla lampaille silmät, nenä ja suu.

- Liimaa koiran tai vaikkapa lampaan karvoja lampaille turkiksi. Itse käytin kavereideni villakoirien trimmauskarvoja ja Kädentaitomessuilta ostettua Shetlannin lampaan villaa.
- Kun turkit ovat kuivuneet, keritse lampaat sakseilla. Jos keritsemisen jälkeen näkyy vielä kohtia, joista pilkottaa askartelumassaa, lisää vielä karvaa liimaamalla. Keritse tarvittaessa vielä.

B. Muotin valmistus lampaan monistamiseen askartelumassatorsosta
Yksittäisten lampaiden valmistaminen sujuu hyvin askartelemalla ne askartelumassasta. Tällöin saat jokaisesta lampaastasi yksilöllisen näköisen. Jos taas haaveilet kokonaisesta laumasta, kannattaa muutaman lampaan torso monistaa ja hakea sen jälkeen jokaiselle lampaalle yksilöllistä näköä sekä maalilla, turkin karvoilla että jalkojen asennoilla.
Monistin omia lampaitani neljällä erilaisella lampaan torsolla. Torsojen monistaminen tapahtui muoteilla, jotka valmistin Vinamold-massasta. Vinamold-massa on kuumennettavaa silikonia, jota voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Itse lampaat valmistin valamalla ne kipsistä muotteihin. Muottien valmistamisen opettelin Tampereen Ahjolan kipsityökurssilla, jonka opettajana toimi Sirkka Haavisto (tähän julkaisuun on hänen lupansa).
Tarvikkeet Vinamold-muotin valmistamiseen
- esim. pahvia tai maitopurkki, jos se on sopiva kooltaan monistettavalle torsolle. Astian tulee kestää kuumaa Vinamold-massaa
- maalarin teippiä ja kenties jesaria
- Vinamold-massaa
- mikron kestävä astia
- sakset
- valmiita monistettavia lampaan askartelumassatorsoja
- hanskat
- veitsi/mattopuukko
Työvaiheet Vinamold-muotin valmistamiseen
1. Muotin idea
- Kun Vinamold-muotti on valmis, se on jähmettynyt astiaan. Muotti käännetään ylösalaisin ja torso otetaan sen sisältä pois. Näin valun yläosasta tulee lopuksi pohja valmiille muotille.
- Tekovaiheessa torson pohjaan ei jää Vinamold-massaa, sillä torso on teipattu pohjastaan astian pohjaan tiiviisti kiinni. Tämän vuoksi muottiin tulee jäämään aukko (=torson pohja). Aukosta kipsivalu voidaan valuttaa muotin sisään, silloin kun valetaan muotteihin uusia torsoja. Valmista muottia siis käytetään ylösalaisin.
2. Astioiden valmistaminen valua varten
- Ensin valmistellaan ns. astit Vinamold-muotin valua varten. Tarkoitus on tehdä sopivan kokoinen lammastorsolle esim. pahvista.
- Lampaan ympärille on jäätävä tilaa vähintään 3 mm sivuille, jotta muotti pysyy koossa, kun siihen tehdään kipsivalu.
- Muottiin on jätettävä korkeutta, sillä Vinamold-massaa kaadetaan torson päälle n. 1 cm ja sen lisäksi korkeuteen on jäätävä vielä työskentelyvaraa. Korkea reuna myös estää kuuman massan roiskimista.
- Alla oleva kuva havainnollistaa millainen astian tulisi olla ja kuinka torsot asettuvat muottiin.

- Astia teipataan tiiviiksi maalarinteipillä sekä ulkoa että sisäpuolelta. Teippiä ei kannata laittaa siihen kohtaan, johon torso tullaan kiinnitämään. Torso teipataan pohjastaan asian pohjaan kiinni eikä teippi tartu hyvin toisen teipin päälle.

- Torson pohjaan asetetaan teippiympyrä ja torso kiinnitetään sillä tiiviisti astian pohjaan keskelle astiaa.
4. Vinamold-massa sulatetaan, kun astiat ovat valmiit ja niissä on monistettava lammas kiinni
- Vinamold-massaa voi käsitellä paljain käsin, mutta käytä kumminkin käsineitä silloin, kun massa on kuumaa.
- Palastele saksilla Vinamoldin massa pieniksi palasiksi mikron kestävään astiaan.
- Sulata massaa mikrossa aina vähän kerrallaan ja sekoittele välillä. Kun otat massan pois mikrosta, se jatkaa edelleen sulamista.
- Älä mikrota massaa ihan kokonaan sulaksi asti. Sula massa ei saa myöskään kuplia, sillä kuplat siirtyvät muottiin ja todennäköisesti pilaavat koko tulevan valusi.


- Nyt massa on valmista muotin valamiseen. Jatka tästä samantien muottien valuun, sillä sula Vinamold-massa alkaa pikkuhiljaa jähmettyä takaisin alkuperäiseen olotilaansa.
5. Seuraavaksi siirrytään muotin valuun


- Kaada tasainen sulanut massa varovasti astioihin torsojen päälle niin, että torsot peittyvät kunnolla.
- Vinamold-massaa on hyvä olla ainakin yli 1 cm torson korkeimman kohdan yläpuolella . Kopauta ilmakuplat pois.
- Mikroastiaan jäänyt massa saa rauhassa viilentyä, jolloin se on helppo vain kaapia talteen uudelleen käyttöä varten.
- Muotit jätetään jähmettymään yön yli. Niitä ei tarvitse peitellä.
6. Valmiiden muottien irrottaminen astioista ja torsojen irrottaminen muottien sisältä
- Seuraavana päivänä on aika irroitella sekä massa astioista että torso massasta. Aluksi pahvi revitään massan ympäriltä pois.
- Irrota torso varovasti Vinamold-muotista. Torso irroitetaan muotista sen pohjapuolelta. Ole varovainen, sillä esim. korvat murtuvat helposti ja niistä saattaa jäädä paljoja muottiin. Puukolla voi hieman isontaa torson pohjapuolen Vinamold-reikää.


- Vedä hellästi torso pois muotista levittämällä muotin reunoja erilleen ja siirtelemällä varovasti torsoa eri asentoihin. Näin torso liukuu pikku-hiljaa muotista ulos ja voit askarrella ehjästä torsosta lampaan myöhemmin.

- Muotit ovat nyt valmiita ja niillä voi monistaa jatkossa lisää kipsisiä lampaita.
- Kokeilemalla kipsivaluja saat tietää kuinka hyvän muotin onnistuit valmistamaan. Itselläni onnistui kolme muottia neljästä. Menetin myös yhden askartelumassatorson.
- Muotteja voi tehdä aina uudestaan ja uudestaan, sillä Vinamoldia voi käyttää useita kertoja. Sulatat vain Vinamold-muotin mikrossa ja valat siitä uuden haluamasi muotin.
C. Kipsivalujen valmistaminen ja lampaiden monistaminen Vinamold-muotilla
Kipsijauheen käsittely ja kipsivalun valmistaminen
- Nyt kun sinulla on nyt olemassa valmiit muotit, voit jatkaa tästä lampaiden monistamista valmistamalla niitä kipsijauheesta. Tämä onkin näistä kolmesta vaiheesta nopein ja helpoin.
- Kipsivalujen valmistamisen kipsijauheesta käyn läpi toisessa postauksessa. Työohjeet löydät Marilynin taulun työohjeet ja mielenkiintoisesta syntytarinasta. Ohjeet kipsin käsittelyyn ja valamiseen löytyvät postauksen alun jälkeen. Työohjeet ovat siis niiltä osin täysin samat kaikessa kipsivalamisessa.
- Muista lisätä kipsilampaille valun aikana tulitikkujalat, sillä kipsin kuivuttua niitä ei voi enää jälkikäteen lisätä. Toki jos haluat lampaan makaavan maassa, jätä tulitikkujalat siinä tapauksessa pois.
Toivottelen oikein ihania askarteluhetkiä lampaiden parissa!
Tuija
Erittäin selvät ohjeet, mutta taidan tyytyä ensin vain parin yksittäisen lampaan tekoon, katsotaan sitten innostunko valmistamaann useampia!
Kiva, kun innostuit. Musta nuo lampaat on ajattomia, ei pelkästään pääsiäispöytäkoristeita. Pään muotoiluun otin itse mallia netistä ja valokuvaamalla lampaita. Täytyy sanoa, että lampaitakin on todella monenlaisia.
Tarvetta olis kahdelle valkoiselle lampaalle,karitsalle ja aikuiselle,etupolvista taipuvat ja normaalinkokoiset ja näköiset lampaat jouluseimen vierelle.
Onkohan tietoa kuka taitava helsingin seudulta osaisi tehdä.
Heippa, nyt en osaa kyllä neuvoa tässä asiassa.