Ompele napakasti opiskelijahaalarin merkit kunnon välineillä

Ompele napakasti opiskelijahaalarin merkit kunnon välineillä ja näin merkit pysyvät koko opiskeluajan haalareissasi kiinni. Tässä postauksessa kerron sinulle miten ompelet käsin haalarimerkit napakasti paikoilleen ja millaisia välineitä tarvitset ompelemiseen.

Olen koonnut puolestasi sinulle myös erinomaisen opiskelijahaalarin merkkien käsinompeluun tarvittavan tarvikeboxin, Survival Kitin, jonka avulla selviät simppelisti ompelusta. Survival Kitin sisältö on koottu siten, että siinä ei ole mitään turhaa ja välineet ovat laadukkaat. Survival Kitin tarvikkeita voit myös ostaa kimppaan ja niitä voi jakaa keskenään.

Hyvät haalarimerkkien ompeluohjeet ja -niksit sekä sinulle huolellisesti valitut ompelemiseen tarvittavat täsmävälineet säästävät aikaasi tärkeämpään eli itse opiskeluun ja haalaririentoihin.

Ompele napakasti opiskelijahaalarin merkit kunnon välineillä

Survival Kitissä on kaikki mitä tarvitset haalarimerkkien ompeluun. Survival ei sisällä mitään turhaa, sen tarvikkeet ovat laadukkaita ja huolella valittuja puolestasi.

Survival Kitin sisältö:

1. käyräneula                     2,80e             (Prym verhoiluneuloja käyrä eri kokoja 3 kpl)         

2. lanka x2 kpl                   2,20e/kpl        (Nylbond harmaa 5005 ja beige 4578)

3. nuppineulat xkpl       8,90e             (Prym 48×0,80 mm)  

4. sakset                             8,90e             (Rainbow Thread Cutters, sharp ES-1181-SG)                   

5. rasia

6. vaahtomuovin pala/nuppineulatyyny

Välineillä on väliä. Ompele opiskelijahaalarin merkit napakasti kunnon välineillä. Seuraavaksi perustelen välinevalintoja yksi kerrallaan. Survival Kitin sisällön olen koonnut Ompelijanmaailman valikoimasta, sillä siellä tuotteet ovat laadukkaita. Hinnat ovat myös Ompelijanmaailman hintoja.

Jos haalarisi tuntuvat väljiltä eivätkä istu päälläsi, kavennat ne näppärästi selko-suomeksi tehdyillä ohjeillani, jotka löydät täältä.

Ompele napakasti opiskelijahaalarin merkit kunnon välineillä

Välineet

1. Käyräneula

Käyräneula

Käyräneulan muoto auttaa sinua koukkaamaan kätevästi kankaan alta päälle, se käy kuin itsestään. Esim. koko 4 on sopiva. Muitakin sopivia kokoja löytyy.

Helpottaa huomattavasti ompelua.

2. Lanka

Lankoja on monenlaisia moneen käyttöön.  Nylbondin bondattu kolmikierteinen lanka on ehdottomasti se paras valinta merkkien ompeluun.  Lanka ei katkea, se on vahva, joustava ja helposti ommeltava sekä käsin että myös koneella (tiedän kyllä ettei haalarimerkkejä kuulu ommella koneella).

Lankaa on saatavana 34 eri värissä. Yhdessä lankarullassa on 60 m lankaa, jolla ompelet jo monen monta merkkiä.  Valitsin kaksi sävyä: lämpimän beigen ja kylmän harmaan. Beigeä käytetään kaikille lämpimän värisille merkeille, harmaata kylmien. Näillä pärjäät.

Lämpimien ja kylmien värien eroista voit lukea tarkemmin täältä.

3. Nuppineulat

Parhaat nuppineulat ovat tavallisia pidempiä, koska sekä ommeltava merkki että haalarin kangas muodostavat suhteellisen paksun kombinaation. Ne ovat myös hieman paksumpia ja samalla tukevampia tähän tarkoitukseen. Kahdeksan nuppineulaa riittää Survival Kittiin, joten kimppaostos tässä kohdassa kannattaa.

4. Sakset

Saksien on oltava ompeluun sopivat, terävät, sekä kooltaan näppärät.  Älä käytä sakseja mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin ompeluun, sillä ne tylsyvät nopeasti esim. paperia leikatessa. Osta sakset, joita voit käyttää sekä langan leikkaamiseen että myös purkamiseen. Saksia on hyvä säilyttää niiden omassa tupessaan.

4. ja 5. Rasia ja vaahtomuovin pala/nuppineulatyyny

Neuloja voi säilyttää irrallisessa vaahtomuovin palasessa, joka tungetaan Survival Kittiin.  Vaahtomuovin tiheydestä riippuu kuinka nuppineulat uppoavat siihen.

Toinen tapa on tuunata itselleen nuppineulatyyny, josta on hyvät työohjeet postauksen lopussa.

Survival Kit itsetehdyllä nuppineulatyynyllä

Ompelu


1.  Asettele nuppineulat merkkiin ja haalarin kankaaseen alla olevan kuvan mukaisesti. Kankaan on oltava ehdottaman suora merkin alapuolella ja sen pidät suorassa mahdollisimman monella nuppineulalla.

2.  Ompelu aloitetaan tekemällä lankaan solmu. Kätytämme vetosolmua, sillä se on pitävä solmu. Sitä käytetään verhoilussa, joten siihen voi luottaa. Opettele tämä ja unohda koulusolmut.

Vetosolmun tekemisen esittelen alla olevissa kuvissa paksulla narulla ja suorastaan pelottavan isolla käyräneulalla (kumpaakin käytetään verhoilussa). Opetan nyt sinut tekemään tämän solmun, opit sen nopeasti.

1. Koukkase käyräneulalla haalarimerkin alta kuvan osoittamalla tavalla. Haalarimerkin alla solmu jää näppärästi piiloon. Vedä neula kankaasta.
2. Langan oikean puolen pää jää sen pituiseksi kuin kuvassa näkyy, vasemman langan päähän jää käyräneula kiinni
3. Vetosolmua aletaan tekemään lyhemmällä langalla eli vie se käyräneulan langan päälle
4. Koukkase lyhemmällä langalla nyt molempien lankojen alta
5. Pujota lyhyt lanka silmukan läpi kuvan osoittamalla tavalla.  Nyt vetosolmu on valmis ja seuraavaksi sitä aletaan sitten kiristämään.
6. Kiristä vetosolmua hieman pienemmäksi – tässä valmistellaan solmua vedettäväksi kankaaseen asti tiukaksi solmuksi. Tärkeä vaihe
7. Vedä käyräneulan langasta siten, että solmu luisuu kankaaseen asti.
8. Nykäise kireäksi. Solmu on valmis ja pitävä.
9. Katkaise lyhempi lanka kuvan mukaisesti, ei kumminkaan ihan solmun juuresta. Nyt voit aloittaa ompelun.

3.  Itse haalarimerkin ompelu tapahtuu jälkipistoilla.  Jälkipisto näkyy alla olevassa kuvassa. Käyräneula kulkee edellisen piston takaa ja koukkaa sen eteen kankaiden alta. Koko pisto koostuu 1 osasta piston takana ja 2 osasta edessä. Näin ompeleesta tulee tukevampi, koska ommel ikään kuin lukitaan. Eli takaa eteen, takaa eteen, takaa eteen…

4.  Lopeta ompelu seuraavasti: Tee ompelupisto viimeisen piston juureen ja tuo käyräneula langan lenkin läpi, kiristä solmu tiukaksi. Toista toisen kerran. Katkaise lanka.

Lopetussolmu lenkin läpi ja kiristys. Toista.

5. Alla olevasta kuvasta näkyy, että loppujen lopuksi lanka uppoaa melko huomaamattomaksi jälkipistojen ansiosta. Tämän vuoksi ei tarvitse ostaa montaa eri väristä lankaa vaan pärjäät kahdella (beige lämpimän värisiin, harmaa kylmän värisiin merkkeihin) kunhan sijoitat laatuun, jotta ommel pitää.

Kauempaa katsottuna et edes huomaa ommelta

Innokkaat voivat jatkaa vielä tästä itsetehtyyn nuppineulatyynyyn.

Nuppineulatyynyn teko-ohjeet


Mieleisesi nuppineulatyynyt voit valmistaa itsellesi helposti. Jalaksi sopii mikä vaan mikä on mielestäsi hauska tai johon nyt ajattelet saavasi päälle tyynyosan kiinni.

Tässä on ohje yllä olevaan mini-nuppineulatyynyyn, joka kokonsa puolesta sopii juuri Survival Kitin sisälle.

Jalka


Löysin kirpputorilta pienen puisen ´´jutun´´, jonka maalasin kalkkimaalilla ja maalin päälle hieroin vahaa (suojaa maalia kulutukselta).

Tyynyn ompelu

Tyynyosan kankaaseen piirsin pyöreää astiaa hyväksi käyttäen ympyrän, joka on suurempi kuin suuaukko esineessä. Ennen leikkausta testasin ympyrän kokoa siten, että laitoin täytettä kankaaseen ja puristin sen palloksi pidellen sen kaulaosasta käsilläni kiinni. Jos arvio haluamasi tyynyn koosta on hyvä, leikkaa piirrettyä viivaa pitkin ympyrä kankaasta. 


Ompele rypytyslanka kankaan reunaan etupistoilla (pisto kankaan alta ylös, alta ylös…). Vedä nyt rypytyslanka kireämmäksi, jolloin saat aikaiseksi pussin täytteelle, ei kumminkaan ihan suppuun. Neulaa ei tarvitse irrottaa tässä vaiheessa työstä.

Tyynyn täyte

Täytteeksi kelpaavat hiukset, eläimen karvat, kapokki, pumpuli tai vaikkapa vanhan tyynyt täytteet. Parhaat neulatyynyt olen itse tehnyt koiran karvoista, sillä koiran karvoihin neula uppoaa kuin ilmaan. Se on muuten ihana tunne, neula ei töksähdä, koska karvat ovat tasalaatuista täytettä. Pumpulikaan ei yllä ominaisuuksiltaan koiran karvaan tässä kohtaa.

Tyynyn kasaaminen ja kiinnittäminen jalkaan


Kun täytettä on tarpeeksi, vedä nyt rypytyslanka kireäksi ja ompele useita pistoja (puolelta toiselle) siten, että tyyny pysyy kasassa ja näyttää nyt pallolta. Liimaa kangasliimalla tai kuumaliimapyssyllä tyyny  kiinni alustaansa.

Lopuksi olen vielä laittanut huonekaluhuopaa neulatyynyn jalan alle. Tämä ei kumminkaan ole välttämätöntä.

Ompele napakasti opiskelijahaalarin merkit kunnon välineillä, jotta saat hyvää jälkeä aikaiseksi. Näin varmistat, etteivät haalarimerkit irtoile eivätkä repsota ja voit keskittyä rauhassa nauttimaan opiskeluelämästäsi.

Toivottelen mukavia ompeluhetkiä ja hauskoja haalaririentoja opiskelijaelämääsi!

Koitko tämän postauksen hyödyllisenä? Olen superkiitollinen, kun jaat sitä eteenpäin sosiaalisessa mediassa! Kiitos!