Onko vanha jakkara mielestäsi tarpeen päivittää?

Onko vanha jakkara mielestäsi tarpeen päivittää? Yksi lempi-tuunauskohteistani on vanhat huonekalut, varsinkin nämä jakkarat. Jakkarat ovat huonekaluina kooltaa pieniä, joten niitä on yleisesti ottaen helppo käsitellä. Ja jos vanhan jakkaran rakenteet ovat vielä ehjät, ne ovat suhteellisen nopeita entisöitäviä ja kevytverhoiltavia. Kierrätettäviä vanhoja jakkaroita on myös helppo löytää kirppareilta ja kierrätyskeskuksista.

Harrastan näitä uuden elämän ja kasvojen kohotuksen saaneita vanhoja jakkaroita, tässä niistä on yksi sellainen. Se onko mielestäsi vanhan jakkaran tuunaus tarpeellista vai toimiiko vanha jakkara vielä sellaisenaan (ehjä kun on), voit sen ihan itse päättää. Itse olen sydämeltäni kierrättäjätuunaaja, joten en pysty pitämään näppejäni erossa ehjistäkään käytetyistä jakkaroista. Päivityksen kautta näen niissä kaikissa potentiaalia lisäämään jakkaran käyttövuosia sekä tuomaan särmää sisustukseen.

Kerron tässä artikkelissa myös miksi päädyin juurikin näihin muutoksiin ja mitä hain muutoksilla keventääkseni alkuperäisen jakkaran raskasta ilmettä.

Vanhasta jakkarasta saa näin kauniin tuunaamalla sen.

Onko vanha jakkara mielestäsi tarpeen päivitää?

Tässä on kuva alkuperäisestä jakkarasta, jonka pinta ja rakenne ovat siis täysin kunnossa. Jakkaran verhoilu on myös edelleen käyttökelpoinen.

Vanha jakkara, josta saa tuunaamalla ihan uuden.

Millaisena sitten näin tämän vanhan jakkaran, kun sen kirpparilta ostin?

Näin vanhassa jakkarassa paljon potentiaalia ja uskoin saavani siitä upean jakkaran, kunhan tuunaan sen. Jakkaran verhoilu oli kieltämättä ruma, joten ajattelin vaihtaa sen ilman muuta raikkaampaan. Jakkaran ruskeat ja siistit jalat kumminkin miellyttivät minua, mutta lakan korkeakiiltoisuudesta en taasen pitänyt. Mielestäni myös jakkaran jalat olivat niin massiiviset ja hallitsivat jakkaran ulkonäköä, että halusin tähän voimasuhteeseen muutosta.

Ensimmäinen ajatukseni oli siis muuttaa koko jakkaran uudeksi. Näin tässä jakkarassa upean ja yksilöllisen huonekalun, jonka mittasuhteet ja ulkonäkö olivat kumminkin ristiriidassa. Itseni tuntien tiesin heti, että jakkarasta saisi kumminkin aivan upean ja tyylikkään huonekalun, kunhan hieman käyttäisin siihen vain aikaani.

Uudeksi tuunattu vanha jakkara

Tuunaamisen tuomat muutokset

Kevytverhoilin tämän vanhan jakkaran myös sen reunojen yli, toisin kuin miten verhoilu oli alkuperäisessä jakkarassa. Tällä reunojen yli viedyllä verhoilulla sain näppärästi tasoitettua massiivisten jalkojen voimasuhteen ja jakkara näyttikin heti tasapainoisemmalta. Jakkaralla on myös miellyttävämpi istua, kun sen reunat ovat pehmeät.

Verhoilun reunassa käytin yhtä leveää timanttinauhaa ja timanttinauhan alareunaan lisäsin vielä yhden rivi toista timanttinauhaa. Kahdella samanhenkisellä, mutta erilaisella timanttinauhalla sain eloisuutta ja leikkisyyttä verhoilun reunaan. Lisäksi se toimii ikään kuin liukuvärjäyksenä siirryttäessä jalkoihin päin.

Onko vanha jakkara mielestäsi tarpeen päivittää?

Vanhan jakkaran jalat pohjakäsittelin ennen spraymaalaamista kullan värisellä maalilla. Jalkoihin lisäsin vielä yhden rivin samaa timanttinauhaa kuin leveäkin on. Näin myös sama teema toistuu jakkaran eri osissa.

Uudelleen verhoilussa jakkarassa sen puuosat siis pienenivät pinta-alaltaan, jolloin jakkarasta tuli sopusuhtainen ja jalat menettivät pääosan sen ulkonäössä. Myös jalkojen ´´katkaisu´´ kultanauhalla nilkkojen kohdalta kevensi mukavasti jalkojen massiivisuutta.

Jalkojen uusi kultainen väri toi taas lisää pehmeyttä ja keveyttä kokonaisuuteen, sillä värinä se sopii paremmin jakkaran massiiviisiin jalkoihin kuin niitä korostava alkuperäinen tumma petsi.

Tuunatun vanhan jakkaran yksityiskohta.
Näinkin rohkeasti ja ihanasti voi tuunata vanhan jakkaran.
Onko vanha jakkara mielestäsi tarpeen päivittää?

Jakkaran värimaailma

Jakkaran värimaailma voi olla yllättävä, mutta se on lopulta kumminkin hyvin harmooninen. Vihreä kevytverhoilu on sävyltään lämmin kuten myös jakkaran jalkojen kultainen väri. Näin kokonaisuus pysyy tyylikkäänä ja rauhallisena.

Olen aikaisemminkin puhunut värien ja sävyjen rauhallisesta rinnakkaiselosta. Kirkkaat ja runsaat sävyt voivat, ihme kyllä, näyttää seesteisiltä, kunhan ne osaa sijoittaa oikeiden sävyjen rinnalle.

Lue lisää aiheesta: Miten valitsen värit tuunausprojektiini?

Onko vanha jakkara mielestäsi tarpeen päivittää?
Tuunatun jakkaran reunus.

Vanhasta jakkarasta tulikin sitten oikea karkki! Ei ihme, että se löysi helposti oman paikkansa värikkääseen seuraan täällä omassa kodissamme. Pidän väreistä ja mielestäni huonekalun tulee olla sellainen, jossa katse ja mieli myös lepää. Siksi tuunaan kierrätetyn huonekalun, vaikka kyllä se joskus minullakin toimii ihan juuri sellaisenaan.

Voitte vapaasti kommentoida miltä jakkaran uudistus teidän silmissänne näyttää.  Toimiiko vanha jakkara mielestäsi päivitettynä vai tuliko siitä milelestäsi huti?

Tuija

Lue myös: 6x itse tuunattua huonekalua – värikäs kotini vai onko?

Tuunattuja huonekaluja.
Tuunattu jakkara voi näyttää vaikkapa tältä.