Tässä postauksessa tulen näyttämään sinulle, että opiskelijahaalarin kaventaminen on oikeasti helppoa. Tyttäreni opiskelijahaalarit olivat hänelle liian isot eikä haalarin alaosa istunut hänen päällään. Lopulta kaventamisen jälkeen haalarit olivat kuin tehty juuri hänelle.
Tulen auttamaan sinua siinä miten myös sinä onnistut kaventamaan omat opiskelijahaalarisi. Kuvista, joissa näet tilanteen ennen ja jälkeen kaventamisen, huomaat eron kuinka haalareista on saatu istuvat ja hyvännäköiset käyttäjänsä päällä. Lisäksi seuraamalla yksityiskohtaisia työohjeitani ja kuvia jokaisesta työvaiheesta huomaat, että osaat itsekin kaventaa omat opiskelijahaalarisi.
Opiskelijahaalarin kaventamisesta selviät helposti
Tyttäreni on 179 cm pitkä ja hoikka. Opiskelijahaalarin koon valinta on ollut tämän vuoksi pulmallista. Hän tarvitsee kokoaan isomman haalarin, jotta sekä yläosassa että lahkeissa olisi riittävästi pituutta. Koossa, johon hän päätyi, yläosan ja lahkeiden pituudet olivat sopivat, mutta alaosa oli liian tilava eikä siten istunut, ei silloinkaan kun haalarin alla oli farkut tai college-housut.
Kaventamattomat, alkuperäiset haalarit näyttävät tältä tyttäreni päällä.
Opiskelijahaalarin kaventaminen on oikeasti helppoa. Tässä ovat ohjeet siihen miten kavennat opiskelijahaalarin lahkeet itsellesi istuvimmiksi. Näin myös haalareiden käyttämisestä tulee mukavampaa ja ne ovat selkeästi paremman näköiset päällä.
Jos opiskelijahaalarin merkit irtoilevat tai repsottavat, lue myös täältä selkeät ohjeet merkkien napakkaan käsinompeluun. Lisäksi löydät postauksesta ne kaikki huolella puolestasi valitut välineet, jotka tarvitset saadaksesi parhaan lopputuloksen. Näiden ohjeiden jälkeen voit keskittyä vain olennaiseen eli opiskeluun ja haalarielämään.
Tarvikkeet:
– nuppineuloja
– ompelukone, ompelulanka, sakset
– mittanauha
– pitkä viivain
– kangasliitu
– joku kaverisi
– kokovartalopeili
Haalareiden sovittaminen ennen kaventamista
Pue haalari päällesi niin, että asetat siihen myös vyön, jotta se istuu päälläsi kunnolla. Kaverisi asettelee nuppineuloja toisen lahkeen sisäsaumaan alhaalta ylöspäin sitä mukaan kuin ohjeistat häntä ja sinusta näyttää kavennettava määrä sopivalta joka kohdassa. Riisu haalari sitten kun olet viimein tyytyväinen.
Kavennussauman merkitseminen
A. Ensin toinen lahje…
Haalari on nyt oikea puoli ylöspäin. Asettele lahje suoraan lattialle tai pöydälle siten, että kangas on suorassa kummaltakin puolen. Korjaa nuppineulat siten, että sisäsauma on tasan käänteessä (ei kummallekaan puolelle kääntyneenä) ja nuppineulat linjassa.
Seuraavaksi irrotat nuppineulat yksi kerrallaan siten, että asetat sen saman tien takaisin samaan paikkaan, mutta nyt nuppineulat jäävät vain päällimmäiseen kankaaseen kiinni (jotta saat käännettyä hetken kuluttua haalarin nurinpäin). Näin saat siirrettyä sauman merkit nurjalle puolelle, pääset piirtämään saumaviivan, jota pitkin uuden ompelet uuden sauman.
Käännä haalari nyt nurinpäin.
Voit nyt asetella uudet nuppineulat yksitellen siten, että ne laitetaan taasen kiinni molempiin kankaisiin (alapuolen ja yläpuolen). Samalla kun laitat nuppineulan paikalleen, poistat sisäpuolella olevan nuppineulan tarpeettomana.
Piirrä nyt kangasliidulla viiva nuppineulalta nuppineulalle käyttäen apunasi viivainta (tässä metrin pituinen) sekä osin myös vapaalla kädellä, koska viiva ei ole esim. sauman yläosassa suora vaan kaareva. Tämä viiva auttaa sinua suoran sauman ompelussa (sauma ei kiemurtele) ja sauma tulee juuri siihen kohtaan johon sen kuuluukin tulla. Älä poista nuppineuloja.
B. …ja sitten toinen lahje
Toisen lahkeen sauman ompeluviivan saatkin sitten kätevämmin.
Ideana on kopioida jo mitattu ja piirretty kavennettava sauma toiseen lahkeeseen.
Asettele toisen lahkeen sisäsauma tämän jo työstetyn lahkeen sisäsauman kanssa yhteen.
Huomaa taas, että kankaat ovat aina suorassa, tämä on tärkeää. Aseta saumat (ei siis reunat!) yhteen ja siirrä nuppineula nyt kaikkien kankaiden läpi, nuppineulat pysyvät kumminkin entisillä paikoilla.
Nuppineula näkyy nyt toisen lahkeen sisäsaumassa osoittaen siellä sauman kohdan. Käy läpi kaikki nuppineulat em. tavalla.
Tässä haalari on siis nurinpäin ja kummatkin lahkeet päällekäin suorassa saumoistaan. Lahkeet on kiinnitetty piirrettyä ompelulinjaa pitikin nuppineuloilla toisiinsa.
Käännä lahje ympäri siten, että yläkuvan oikea puoli tulee alapuoleksi.
Nyt voit piirtää toiseen lahkeeseen nuppineuloja pitkin liidulla ompeluviivan. Jos haluat, voit vielä mittanauhalla tarkistaa molempien lahkeiden piirrettyjen saumojen leveydet.
Poista nyt nuppineulat kokonaan.
Saumojen ompeleminen
Nyt sinulla on selkeät ompeluviivat, joita pitkin pääset ompelemaan sauman.
Jos sinulla on vain muutama ompelulanka valittavanasi eivätkä ne satu olemaan juuri haalarisi värisiä, täältä saat vinkkejä värivalintaasi. Myös em. linkissä haalarimerkkien ompelusta löytyy lankojen värivalintaan opastusta.
Jos koet olevasi epävarma, kiinnitä nuppineulat pitämään kankaita suorassa ja paikoillaan.
Nuppineulat kiinnitetään poikittain saumasta kankaaseen päin. Yksi nuppineula on kiinnitetty malliksi yllä olevaan kuvaan.
Kun ompelet, pidä vasemmalla kädelläsi ommeltavaa kangasta ylhäältä päin kiinni ja oikealla kädelläsi kangasta alhaalta kiinni. Älä vedä äläkä syötä kangasta, pidä se vain suorassa ja tukevasti käsiesi välissä ja huomaat, että ommel kulkee hyvin valkoista liituviivaa pitkin. Opiskelijahaalareiden kangasta on helppo käsitellä ja ommella.
Punttien kuminauharesorin yli uusi sauma ei kulje vaan sauma alkaa yläkuvan oikean lahkeen resorireunasta ja kulkee koko matkan toisen lahkeen resorisaumaan asti (ei siis alas asti).
Ompele alussa ja lopussa muutama kerta edestakaisin saumaa, jotta se ei ala purkua ja saat vain leikattua langat eikä niitä tarvitse solmia.
Käännä työ nyt oikein päin.
Valmis lahkeen sauma oikealta puolelta katsottuna. Koska resoriosuus on rypyillä, sauman loppuminen ennen resoria ei haittaa eikä siis näy käytössä |
Sovita päällesi
Nyt voit kokeilla miltä haalari näyttää päälläsi.
Vahvat saumat kovaan käyttöön
Opiskelijahaalarin kaventaminen on jo loppusuoralla, sillä työläimmät vaiheet ovat nyt takana päin.
Jos olet tyytyväinen kavennukseen ja haalaari istuu hyvin päälläsi, vahvista sen jälkeen saumat. Koska opiskelijoiden haalarit joutuvat todella koville erilaisissa tilaisuuksissa ja bileissä, minä ompelin saumat kolmeen kertaan.
Aloita joka kerta sauman vahvistusompelu aina uudelleen samasta kohtaa, sillä jos käännät lahkeen päässä/lopussa ompelun toisin päin ja alat ommella takaisin alkuun, kohtaat harmittavan ongelman. Ongelma tulee siinä, että koko haalari kulkee siinä tapauksessa ompelukoneen puolelta (oikealta) ahtaasta raosta. Helpompi on ommella joka kerta sauma siten, että koko haalari kulkee vasemmalla puolen ompelukonetta vapaasti eli niin kuin ylempänä neuvoin aloittamaan sauman ompelun. Aloita siis joka kerta sauman ompelu alusta.
Saumoista en leikannut ylimääräistä kangasta pois, vaikka se normaalisti leikataan ja myös huolitellaan. Opiskelijahaalareiden kangas on laadukasta. Suuri saumavara ei tässä pönkötä ulospäin, joten siksi päädyimme jättämään sen leikkaamatta ja antaa siis vain olla.
Opiskelijahaalarin kaventaminen onnistuu jokaiselta, kun varaa hieman aikaa ja keskittyy tekemiseen. Haalareita on selkeästi mukavampi käyttää, kun ne istuvat päällä. Opiskeluaika on pitkä ja haalareita käytetään paljon, siksi on tärkeää, että voit tuntea niissä olosi miellyttäväksi ja kotoisaksi.
Mukavia opiskeluhetkiä ja -tapahtumia hyvin istuvissa opikelijahaalareissasi!
Koitko tämän postauksen hyödyllisenä? Olen superkiitollinen, kun jaat sitä eteenpäin sosiaalisessa mediassa! Kiitos!