Päällikeompelu eli applikaatio on vanha käsityötekniikka, jota on käytetty jo tuhansia vuosia koristamaan uskonnollisia tekstiilejä, seinävaatteita, oviverhoja, vuoteiden verhoja, vaakunoita, asetakkeja ja hevosten varusteita. Varhaisin löydetty päällikeompelutyö on n. vuodelta 1000 ekr. Ei ole vaikea arvata, että menneinä aikoina, jolloin kaikki tehtiin käsin tekstiilin raaka-aineiden kasvatuksesta ja vuodan metsästyksestä alkaen, materiaaleja arvostettiin erityisen paljon. Niinpä oli luonnollista, että päällikeompelu liittyi usein tilkkutöihin, sillä taloudellisuus ja materiaalien tarkka hyödyntäminen olivat ihmisille tärkeitä asioita. Vaatteiden korjaamiseen käytettiin paljon kangaspalasia, mutta aikaa myöten päällikeompelutöihin tuli mukaan myös halu koristella ylijäämäkankailla tekstiilejä kauniiksi.
Olen nähnyt todella taidokkaita ja upeita päällikeompelutöitä, ja aikaa myöden minussakin on herännyt halu opetella tätä tekniikkaa enemmänkin kuin vain itsekseni ommellen, kokeillen ja katsoen mitä tulikaan saatua aikaiseksi. Päällikeompelun perehtymiseen minulle tarjoutui tilaisuus meneillään olevissa artesaaniopinnoissani, ja olin todella innoissani, sillä sain käsiini paljon materiaalia tästä tekniikasta.
Tarkoituksena oli ommella koristetyyny. Ensimmäiseksi aloin miettiä päällikeompelun kuviota ja kuvion aihetta. Menneinä aikoina päällikeompelun aiheet ammennettiin luonnosta, esim. kukat, lehdet ja eläimet olivat suosiossa. Värimaailmassa liikuttiin kahden toisistaan hyvin erottuvan värin kesken, materiaaleina käytettiin yleensä samettia, silkkiä ja pellavaa. Tästä inspiroituneena suunnittelin oman päällikeompelutyöni silkille ja koristeen aiheeksi valitsin peikonlehden, peikonlehden kankaiksi valitsin sekä kuviollisia että yksiväristä kangasta.
Tässä artikkelissa kerron päällikeompelukokemuksistani ja annan sinulle tarkat ohjeet peikonlehden päällikeompeluun, tekniikkaa voit sitten soveltaa mitä erilaisimpiin ommeltaviin applikointikuvioihin.
Päällikeompelun kokemukset
Haastavimmaksi koin tässä työssä materiaalien valinnan. Jos kangasvalinnat mietityttävät, kannattaa siinä tapauksessa testata kankaita etukäteen ompelemalla niitä ensin pienin tilkkukokeiluin, näin näkee kuinka materiaalit käyttäytyvät yhdessä ja tarvitseeko esim. ompelualueelle lisää tukea. Tukikankaita on erilaisia ja niistä löytyy valinnanvaraa.
Tarkkuutta päällikeompelussa vaati itseltäni erityisesti se vaihe, kun kuva piirretään osissa harsokankaalle. Tässä vaiheessa voi helposti jäljentää kuvan osat oikein päin, vaikka ne on tarkoitettu jäljennettäväksi peilikuvina. Toinen keskittymistä vaativa työvaiheeni oli se, kun kuviot leikataan irti kankaasta. Tässä vaiheessa helposti leikkaa kuviot viivoja pitkin, koska se tuntuu loogisemmalta. Kun mieltää koristeen eri työvaiheiden tarkoituksen, työskentely muuttuu helpommaksi.
Tähän omaan päällikeompelutyöhöni valitsin kuvioksi tuon perinteisen päällikekuvion eli lehden, joka oli itselläni peikonlehti. Peikonlehdestä tein ison ja yksinkertaisen, ja ainakin aluksi kuvio kannattaakin valita siten, että se on tarpeeksi selkeä ja sen osat helposti ommeltavissa. Kuvioita voi ommella myös päällekkäin ja siksakin leveyttä voi vaihdella. Ommella voi hyvin myös esim. vapaaompelutekniikalla, jolla saa hyvinkin rentoa ja kaunista jälkeä aikaiseksi.
Omaan koristetyynyyni käytin kankaana silkkiä. Silkin palanen jäi yli edellisestä projektistani, tämän artikkelin voit halutessasi lukea täältä: Silkkinen diy tyynyliina hillitsee hiusten takkuuntumista ja ihokin voi paremmin! Materiaalina silkki sopii hyvin tällaiseen työhön. Jossain applikoinnin vaiheessa näytti siltä, että silkki vetäytyi hieman kuprulle, ja mietin olisiko ollut tarpeen tukea silkkikangasta ompelun ajaksi esim. revittävällä tukikankaalla. Silityksen jälkeen pienet kuprut kumminkin hävisivät, ja valmis tyynyn päällinen ja sen kuvio olivat lopulta täysin sileitä sisustyynyn päällä.
Päällikeompelun mahdollisuudet käsitöissä ovat todella moninaiset, sillä sitä voi myös käyttää lisänä muiden käsityötekniikkojen kanssa. Päällikeompeluun saa hukutettua myös pienetkin tilkut ja kangasjämät, ja tämä erityisesti sai minut kiinnostumaan tästä tekniikasta. Innostuin sen verran, että hain Pinterestistä ideoita seuraaviin päällikeompelutöihin, ja huomasin, että vanhana tekniikkana päällikeompelu soveltuu mainiosti nykyaikaisiin käsitöihin, ja lisäksi se näyttää vielä ihanan raikkaalta ja trendikkäältäkin. Käsityötaidot ovat perinnettä parhaimmillaan, sama tekniikka kulkee aikakausien läpi näyttämättä kumminkaan vanhanaikaiselta.
Päällikeompeluun tarvitset
- silkkikangasta
- metrivetoketjua ja vetoketjulukko
- päällikeompeluun kolme kangasta, kaksi kuviollista ja yksi yksivärinen
- kangassakset
- paperia, kynä, paperisakset
- kaksipuolista liimaharsoa, jonka toisella puolella on paperia
- ompelukone, neljää eriväristä lankaa
- silitysrauta ja -lauta
- sisustyyny
Oma päällikeommeltu koristetyynysi on sen kokoinen, miksi sen itse haluat. Tämä minun tyynyni on ommeltu 40 cm x 40 cm kokoiselle sisustyynylle, joten tyynyn etupuoli on leikattu kokoon 40 cm x 40 cm. Tyynyn mitat ovat siis samat kuin sisustyynyn, saumavaroja ei ole siis laskettu mittoihin lisäksi. Tämä johtuu siitä, että tyynystä tulee kauniimpi ja napakampi, kun tyynynpäällinen on pari senttiä pienempi kuin sisätyyny. Koska saumavarat ovat yleensä tuon 1 cm, tyynynpäällisestä tulee joka suunnassa 2 cm pienempi kuin sisätyyny.
Koristetyynyn päälliseen ommellaan taakse lipallinen vetoketjukiinnitys, joten takakappale koostuu kahdesta osasta. Tämän artikkelin lopussa on linkki artikkeliini koristetyynyn päällisen leikkauksesta ja ompelusta. Tässä vaiheessa ei välttämättä tarvitse leikata kuin etukappale sisustyynyn mitoilla, ja pääset suoraan päällikeompelun pariin.
Päällikeompelu koristetyynyn päälliseen
Koristeompelu ommellaan ensin tyynyn etukappaleeseen. Kun koristeompelu on valmis, ommellaan tyynyn päällinen valmiiksi.
Työvaiheet peikonlehtikuvion siirtämiseen harsokankaalle
- Piirretään ommeltava kuva (peikonlehti) paperille
- Kankaat silitetään
- Piirretään peikonlehti osiksi ja numeroidaan osat
- peikonlehden osat piiretään kaksipuolisen harsokankaan paperipuolelle. Kaikki osat piirretään peilikuvana ja ne numeroidaan alkuperäisen kuvan mukaisesti.
- kuvioiden osat leikataan irti siten, että niiden ympärille jätetään työskentelyvaraa
Työvaiheet peikonlehtikuvion osien siirtämiseen eri kankaille
- kuvion kankaiden järjestys valitaan peikonlehtikuvioon. Sommittelun apuna voi käyttää esim. Canvaa siten, että ottaa kuvat vasemman ja oikean puoleisista kangassuunnitelmista ja yhdistää ne Canvalla yhdeksi kuvaksi. Kankaat nimetään ja kirjoitetaan niiden nimet oikeisiin kuvion osiin.
- kuviopalat silitetään (ilman höyryä) numerointien mukaisesti niille valittujen kankaiden nurjille puolille
Työvaiheet peikonlehtikuvion kangasosien siirtämiseen koristetyynyn kankaalle
- leikataan kangassaksilla kangaspalat paperiin piirrettyjä viivoja pitkin
- irrotetaan liimapaperit ja asetetaan kuviot oikein päin sisustustyynyn kankaan oikealle puolelle. Silitetään kiinni. Tässä kohtaa voidaan kuvioon lisätä vielä osia, jos kuvio sitä kaipaa (näin tein itse, sillä halusin lisätä peikonlehdelle vielä pienen varren).
Työohjeet kuvion ompeluun koristetyynyn päälliseen
- säädetään siksak-ommel sopivaksi kokeilemalla niitä koetilkkuun
- ommellaan tiheällä siksakilla kuvioiden reunoista siten, että ommel jää hieman kuviokankaan yli. Alalankaa ei vaihdeta, mutta ylälankaa vaihdetaan aina sen mukaan mitä kuvion osaa ommellaan. Alalangan kireyttä hieman löysätään, jotta lanka ei nouse oikealle puolelle kangasta. Silitetään ompeleet.
Nyt koristeltu koristetyynyn päällisen etupuoli on valmis ja seuraavaksi ommellaan itse tyynyn päällinen. Koristetyynyn päällisen ompeluohjeet löydät artikkelista Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista.
Iloisia päällikeompeluhetkiä mitä ikinä sitten keksitkin koristella ja ommella!
Varoitus: tämä käsityötekniikka voi viedä mennessään 🙂 Tuija