Pääsiäisen pyllytin ja somisteita pääsiäisasuun

Pyllytin voi olla näinkin toteutettuna toimiva lämmitin kevään oikukkaisiin keleihin. Ostin hiljakkoin ison palan tipun keltaista tekoturkista, ja koska sitä jäi aikaisemmista käsitöistäni vielä yli, ompelin itselleni tällaisen ihanan iloisen tekoturkispyllyttimen. Idean loi ilmoille opiskelukaverini, jonka vinkkasi minulle töidemme lomassa asiasta, tuloksena tällainen muunnelma ja omanlaiseni pyllytin.

Kun tämä minun pyllytin oli valmis, ajattelin vielä ommella tekoturkisjämistä hauskoja yksityiskohtia asuuni. Näiden tekoturkissomisteiden ideaa voi käyttää muihinkin teemoihin esim. punaisina jouluasuun tai oranssina Halloween-asuun. Ideaa voi hyödyntää myös lasten asuihin yhtä hyvin kuin ihan vaikkapa höysteeksi aikuisen arkiasuunkin maltillisemman värisellä tekoturkiksella.

Lämmin tekoturkispyllytin
Tekoturkissomisteet legginsien lahkeissa ja puseron hihansuissa

Pyllytin – kuinka se tehdään tekoturkiksesta

Tämä ompelemani tekoturkiksesta tehty pyllytin valmistui ihan tosi simppelisti. Mittasin löysästi lantioni ympärysmitan, ja toinen tärkeä mitta oli pyllyttimen korkeus.

Koska en ole kovin muodokas, minulle riitti yksi sauma pyllyttimen taakse. Tätä saumaa hieman kavensin vyötärölle päin. Kurvikkaammat voivat tehdä kaksi saumaa kummallekin sivulle, jolloin pääset muotoilemaan pyllytintä enemmän. Idea on kumminkin se, että pyllytin jää sen verran löysäksi, että saat vain pujoteltua sen housujesi päälle.

Jos ihanat kurvisi eivät tätä helpointa tekotapaa salli, eikä kurvisi taivu vielä sivusaumoihinkaan, pyllyttimeen voi ommella vetoketjun tai tarranauhan helpottamaan istuvuutta ja puettavuutta.

Tekoturkista ei tarvitse huolitella, mutta kannattaa varautua siihen, että tekoturkiksen nöyhtä pöllyää leikkaus- ja ompeluvaiheessa melko mukavasti. Siksi kannattaakin ottaa esille pölynimuri työskentelypisteeseesi vierelle.

Pääsiäissomisteet legginseihin ja puseroon

Leikatessani pyllyttimen tekoturkista kankaasta jäi jäljelle erilaisia jämiä ja suikaleita. Näistä jämistä keksin tehdä somisteita legginsien lahkeisiin ja puseron hihansuihin.

Ompelu oli jälleen kerran helppoa, sillä tekoturkis ei tarvinnut huolittelua, vain kiinnitysmekanismi oli ainut tehtävä, joka vaati vähän paneutumista. Nämä omat tekoturkissomisteeni ovat irrallisia koristeita, sillä en halua niitä aina käyttää, joten saan ne pois, kun siltä alkaa tuntua. Myös irralliset krumeluurit ovat käteviä, kun vaate sitten jossain kohtaa kaipaa pesua.

Näissä tekoturkissomisteissani kiinnitysmekanismina on kätevä tarrakiinnitys. Tarrakiinnityksessä kankaan kumpaankin päähän ommellaan tarrat, toiseen päähän tarra ommellaan kankaan ulkopuolelle, toiseen sisäpuolelle. Tekoturkiksen karvoja voi lopuksi nostaa neulalla tikkien alta, näin tikit uppoavat turkiksen sisälle ja karvat asettuvat pöyhkeästi ompeleiden päälle.

Tekoturkissomisteet voivat toimia myös rannekoruina, silti ne mielletään puseron somisteiksi

Lämmin ja näyttävä tekoturkis

Tästä samasta tekoturkispalasta olen jo aikaisemmin ommellut ja askarrellut huovutettuihin tossuihini somisteet ja pääsiäisasetelmaan alustan. Sekä tämä pääsiäisen pyllytin että asusteeni somisteet valmistuivat samasta turkispalasta, jonka löysin kangaskaupan palalaarista.

Tekoturkis on lämmintä ja kevyttä kangasta sekä pyllyttimeksi että somisteiksi. Pääsiäispyllyttimeni kuvauspäivä oli kaunis, aurinkoinen ja keväinen. Silti maa oli vielä jäässä ja tuuli puhalsi järven rannalla kylmästi.

Lyhyt kevyttoppatakki ja pelkät housut jalassa olisin varmasti tuntenut oloni viluiseksi, mutta yllätyin siitä kuinka lämmin oloni oli, kun lantion seutu oli lämpimästi puettu. Itse asiassa minulla oli todella sopivasti vaatetta päällä, ei ollut kylmä eikä kuuma, ja lämmintä oli juuri oikeissa kohdissa. Lisäksi tunsin itseni kotoisaksi juurikin noissa väreissä ja tässä asussa.

Irotonaisten tekoturkissomisteiden ideaa aion käyttää jatkossakin. Joihinkin asuihin voi kevyillä pistoilla ommella somisteen kiinnikin, ihan kuinka itsestä tuntuu sopivimmalta. Tekoturkiksia löytyy eri värisinä ja kirjavinakin, joten tarjontaa on kyllä olemassa mitä erilaisimpiin asusteihin. Tällä kertaa oma pääsiäisen iloni syntyi tästä tipun keltaisesta kankaasta ja yksinkertaisista ompeluista.

Ihan super-ihanaa pääsiäisen aikaa, nautitaan ja iloitaan kevään merkeistä!

-Tuija-