Tästä tuunausprojektini paitapuserosta maksoin kierrätyskeskuksessa vain 2,50 euroa. Hinta oli mielestäni halpa, sillä paitapusero oli ehjä ja siisti, ja se vaikutti vain vähän käytetyltä. Maatuskahuivin tai oikeammin ruusuhuivin ostin jo aikaisemmin kaappiini odottamaan tuunausprojekti-ideoita. Huivi ei ole täyttä ohutta villaa, jota aidot ja alkuperäiset maatuskahuivit ovat, silti kutsun sitä maatuskahuiviksi, vaikka se onkin lähinnä ruusuhuivi. Rakastan tuunaamista, mutta koska tässä kierrätetyssä paitapuserossa ei ollut oikeastaan mitään vikaa, sen olisi voinut hyvinkin ottaa pesun kautta käyttöön, ihan sellaisenaan.
Miksi sitten aloin tuunaamaan hyväkuntoista ja nättiä paitapuseroa uuteen uskoon, lisäksi kun se vielä istui päällänikin kauniisti? Tykkään paitapuseroista ja tykkään käyttääkin niitä, mutta arjessa minun tulee kumminkin pidettyä paljon myös puseroita, joissa ei ole kauluksia, napituksia eikä mansetteja. Tämä johtuu siitä aivan yksinkertaisesta syystä, että näin arkipaidat ovat helpompia silittää ja pukea päälle. Taidan siis olla vähän mukavuudenhaluinen – ja laiskan pulskeakin, sillä kaikissa silitettävissä vaatteissani en kaipaa yksityiskohtia.
Tästä johtuen suunnittelin tällä kertaa poistavani kierrätyspuserosta sen kaulukset ja mansetit sekä ajattelin vielä ommella koko etupuolen napituslistan kiinni. Lisäksi halusin lisätä puseroon jotain mielenkiintoista ja värikästä. Värikkyydestä tupsahti mieleeni jälleen kerran nuo hamstraamani maatuskahuivit kaappieni kätköissä, joten puseron idea ja malli alkoivat olla kasassa.
Paitapuserosta puseroksi – muutamia vinkkejä tuunaamiseen
Paitapuseroista ja miesten kauluspaidoista on tullut melkoinen tuunaushitti, ja kieltämättä tykkään kyllä itsekin niitä tuunailla. Tästä paitapuserosta oli helppo tuunata kesäpusero, mutta joitakin kohtia oli silti hyvä pysähtyä miettimään tarkemmin. Koska tarkoituksenani oli tehdä maatuskahuivin kuvioista kuvioita puseroon, oli ensiksi pohdittava näiden kahden erilaisen kankaan yhteensopimista. Tämän lisäksi mietin maatuskahuivikankaan kiinnitystapaa puseroon.
Kaksi suunnilleen yhtä ohutta kangasta sopivat teknisesti yhteen ja niitä voi yhdistää, vaikka ne eivät ole täsmälleen samaa kangasta. Tässä tuunausprojektissani kummatkaan kankaat eivät ole joustavia, ja siksi niitä on helpompi yhdistää kuin siinä tapauksessa, että toinen tai molemmat kankaat olisivat joustavia.
Maatuskahuivikangas rispaantuu helposti, joten päädyin käyttämään päällikeompelutekniikkaa kankaan ompelemisessa paitapuseroon. Tässä tekniikassa käytetään tukikangasta kuviokankaan alla pitämään ohutta kangasta ryhdissä. Tämän lisäksi käytin tässä työssä toista tukikangasta ohuen puserokankaan alla, jotta tiheä siksak-ommel asettuisi kauniisti kuviokankaan reunaan eikä kummatkaan kankaat kupruilisi eivätkä vetäisi. Kahdella tukikankaalla saa kummatkin ohuet kankaat napakoiksi ompelun ajaksi, ja ompelemisesta tulee helppoa ja ompelujäljestä kaunista.
Jos olisin valinnut päällikekankaaksi esim. samaa kangasta kuin mitä paitapuserokin on, olisin voinut ommella kuvion kiinni suoralla ompeleella rennosti välittämättä sen tarkemmin missä ompeleet kulkevat. Pieni rispaantuminenkaan ei tässä haittaisi vaan itse asiassa se näyttäisi tosi hyvältä. Maatuskahuivikangas rispaantuu kuitenkin melko paljon, joten siksi en valinnut suoraa tikkiä tähän päällikeompelutyöhöni.
Päällikeompelu on tekniikkana ihana ja helppokin, kunhan kuvion saa ommeltua suhteellisen isoon tai vapaaseen kankaaseen. Tässä tuunaustyössäni hankaluuksia toi valmiit hihansuut, joissa oli vähän tilaa käännellä kuvioita ompelun edetessä. Tästä johtuen jouduin ompelemaan hihansuun kuviot keskeyttämällä ompelun ja muuttamalla ompelusuuntaa. Silti en onnistunut saamaan hihansuiden päällikeompelun jäljestä niin kaunista kuin esim. helman kuviossa. Toisaalta olisin voinut myös purkaa hihansuun saumoja jonkin matkaa saadakseni tilaa ompelemiselle, näin en kumminkaan tehnyt.
Jos kaula-aukon käänteisiin jää liian vähän kangasta tai ei halua alkaa leikata huolitteluun kaitaletta, yksi hyvä vaihtoehto on ommella käänteeseen joustamaton nauha tukemaan ja siistimään käännettä. Tämän tuunaustyön kohdalla puhun nimenomaan joustamattomasta ompelunauhasta, sillä tämän tuunauspuseroni kangaskaan ei jousta. Silloin nauhaksi on myös valittava joustamatonta materiaalia. Markkinoilla on myös joustavia ompelunauhoja joustaville kankaille, esim. collegepuseron niskasauman voi kätevästi huolitella tällaisella.
Päällikeompelutekniikan avaan tarkemmin artikkelissani Päällikeompelu ja tilkut luovat kauniita koristekuvioita kodin tekstiileihin.
Tuunaa helppo pusero näin
Kierrätettyyn paitapuseroon tehdään seuraavat muutokset
- kaulukset leikataan pois ja kaula-aukko muotoillaan V-malliseksi edestä ja takaa
- napituslista ommellaan kiinni
- helma tasataan
- hihojen mansetit leikataan pois jolloin hihansuista tulee tasaiset
- ommellaan maatuskahuivista kuvioita puseroon
Tarvitset
- kierrätetyn paitapuseron
- maatuska/ruusuhuivin
- kaksipuoleista liimaharsoa
- revittävää liimakangasta
- esim. puuvillanauhaa, jota käytetään kaula-aukon huolittelussa (itse löysin kaapistani äitini peruja olevaa vanhaa puuvillaista kanttinauhaa, joka toimi tässä ihan hyvin. Sainpa senkin nyt sitten käytettyä pois)
- ompelukone ja saumuri, jos sellaisen omistat (ilmankin pärjää)
- sakset, nuppineuloja, viivain, kangasliitu
- silitysrauta
Tee näin
- Mittaa olkapäältä kauluksen reunasta kaula-aukon syvyys eteen ja taakse (edestä hieman syvempi), piirrä viivaimella kankaaseen. Tee peilikuvana toiselle puolelle. Leikkaa kaula-aukko.
- Leikkaa tasaisesti hihansuut mansettien yläpuolelta.
- Tasaa paitapuseron helma.
- Ompele napituslista kiinni kummastakin reunasta.
- Huolittele ja käännä hihansuut ja helma.
- Huolittele pääntie. Käännä se nurjalle ja ompele nauhan kanssa läheltä reunaa. Ompele toinen tikkaus alempaa.
- Leikkaa huivista haluamasi kuviot irti. Ompele ne puseroon päällikeompelun ohjeiden mukaan (ohjeet löytyvät artikkelin alussa olevasta linkistä).
Tuunaamalla parempi
Tuunaamisessa on hyvää se, että tarpeeton tai pieneksi käynyt vaate saa jatkoa elämälleen eikä se päädy vielä käyttökelpoisena jätteeksi. Tuunaamalla saa valmiisiin vaatteisiin mukaan enemmän omaa persoonallisuuttaan, ja kuten tässä tapauksessa, varmistettua, että puseroa tulee käytettyä aktiivisemmin arjessa, kun se on juuri sellainen kuin sen haluaa olevan. Tuunattuna tämä paitapusero muuttui itselleni paremmaksi, joten vaivannäkö tässä kohtaa kyllä kannatti.
Mukavia kesäisiä tuunailuja, Tuija
Ihana kesäpaita! ❤️
Kiitos, tykkään kyllä itekin tosi paljon.
Eksyin blogiisi ihastelemaan… ☺️
Kiva idea ja hyvää kierrättämistä!
Kauniimpi ja heti mielenkiintoisempi paita noin tuunattuna
Kiva, kun eksyit tänne! Tykkään itekin, että näin tuunattuna on parempi, joskus pienetkin muutokset saa vaatteesta juuri sellaisen, että sitä käyttää mielellään, ja tämä oli juuri sellainen tuunausprojekti.