Paketointia kestävästi ja kierrättäen itse kuvioiduilla lakanakankailla

Paketointia tulee jokaisen tehtyä, varsinkin näin joulun alla. Kestokäyttöiset kankaiset lahjapussit on oiva tapa olla tuhlaamatta lahjapaperia, ja näin ne vähentävät myös kuluttamista. Ne ovat myös vaivattomia, sillä tällaisiin monikäyttöisiin lahjapusseihin on helppo sujauttaa lahjat ja solmia pussin suu kiinni.

Toinen hyvä vaihtoehto lahjakääreeksi on se, että vanhoista lakanoista revitään tai leikataan paloja, jotka sitten helpolla kankaanpainanta-tekniikalla kuvioidaan, ja tämän jälkeen kääritään niihin lahjat. Kuten kierrätetyt kankaiset lahjapussitkin, nämä kierrätetyt ja koristellut kankaan palatkin ovat monikäyttöisiä ja niitä voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Ja mikseipä lahjan saaja voi ommella kankaasta myöhemmin jotain kivaa itselleen. Näin lahjakääre toimii samalla myös persoonallisena lahjana saajalleen.

Paketoida voi kestävästi kierrätetyillä kankailla, joita voi koristella itse erilaisilla kankaanpainanta-tekniikoilla.
Paketoida voi kestävästi kierrätetyillä kankailla, joita voi koristella itse erilaisilla kankaanpainanta-tekniikoilla.

Paketointia ja kankaanpainantaa

Kankailla paketointi-ideoita löytyy paljon mm. Pinterestistä, joista olen ottanut näihin omiin paketteihini myös mallia. Tapoja on erilaisia, yksinkertaisia ja haastavampia. Myös kankaiden laadut vaikuttavat millaisen lopputuloksen saat aikaiseksi.

Lakanakangas on mielestäni sopivaa materiaalia lahjakääreeksi, ja sillä voi paketoida myös monella eri tavalla. Lisäksi lakanakangas on puuvillaa ja siten se sopii hyvin kankaanpainantaan. Lisäksi lakanakangasta on helppo hankkia, jos omassa kaapissa ei satu olemaan ylimääräistä. Myös kuviolliseen ja värilliseen lakanakankaaseen voi painaa kuvioita, ja monet kankaanpainantatekniikat ja kangasvärit sopivat hyvin myös lasten kanssa työskentelyyn.

Nämä omat vanhat lakanakankaani olen kuvioinut erilaisilla kankaanpainatamenetelmillä. Omat kankaanpainantani ovat lähinnä kokeiluja, joita Artesaani-opinnoissani teimme kesän kynnyksellä. Erilaisia kankaanpainantatekniikoita ja värien käyttömahdollisuuksia kannattaakin reippaasti vain kokeilla, näin pääset tutustumaan omaan tapaasi kuvioida kankaita ja löytää se sinulle paras tapa toteuttaa itseäsi.

Vaikka nämä kuvioimani kangaskääreet ovat itselleni harjoituskappaleita, mielestäni ne sopivat ihanasti kierrätyspaketointiin. Kaiken ei tarvitse aina olla timantiksi hiottua, jotta sitä voisi käyttää. Uusien kierrätysideoiden ja käsityötekniikoiden kokeilujen myötä voi saada oivalluksia kulutuksen vähentämiseen sekä uuden, itselleen sopivan kestävän tavan syrjäyttää vanhat tottumuksensa. Näin uskon tässä kestolahjakääreiden kokeilussa itselleni käyvän, sen verran omalta ja mukavalta yhdistelmältä tämä kierrättäminen, kankaanpainanta ja paketointi tuntuivat. Kun taidot karttuvat, myös jälki paranee ja omia ideoita on helpompi toteuttaa.

Kestolahjakääreet on kierrätystä parhaimmillaan.
Kestolahjakääreet on kierrätystä parhaimmillaan.

Saatat pitää myös artikkelista Anna lahjaksi hellivä jalkakylpy!

Kankaanpainataa helpoin tekniikoin

Näihin kankaanpainatoihin on käytetty Emo-kankaanpainovärejä. Erilaisia tekniikoita kuviointiin on useita, tavallisimmin käytettyjä on mm. maalaus, lastapaino, leimasinpainanta, tuputus, värin raaputus, sumutaus, valmiilla kuvioidulla seulalla painaminen ja seulalla painaminen.

Omat kokeiluni

  • lakanakangas 1: telalla vihreä pohjaväri, jossa on emulsiota ja väripigmenttiä pari tippaa, peittopastalla perunaleimasimella kuvioidut tontut. Tällä kankaalla paketoin omenia.
  • lakanakangas 2: superlonin palasella tuputtamalla vihreä pohjaväri, jossa on emulsiota ja väripigmenttiä pari tippaa. Peittopastalla pyöreä kuvio leimasimella, joulupallojen muut osat siveltimellä. Tällä kuusenpallokankaalla paketoin pullon.
  • lakanakangas 3: seulalla painaminen, eri värisiä peittopastoja. Tällä kankaalla paketoin kirjan.
  • lakanakangas 4: pohja sumutus ruiskuemulsiolla, kuviot peittopastalla ja perunaan veistetyllä leimasimella. Tällä kankaalla paketoin paketin, johon muotoilin kankaalla kantokahva.
Erilaisilla kankaanpainantatekniikoilla ja -väri sekä -apuaineilla kuvioituja lakanakankaita.
Erilaisilla kankaanpainantatekniikoilla ja -väri sekä -apuaineilla kuvioituja lakanakankaita.

Lakanakankaat ovat kaikki n. 50 cm x 50 cm kokoisia, toki eroja kankaistani löytyy ja ainakin yksi kangas on hieman suorakaiteen muotoinen. Jätin myös yhteen kankaaseen lakanan pitsin mukaan, ja itse asiassa tästä tulikin aika hauska yksityiskohta kangaskääreeseen (lakanakangas 3, jolla paketoin kirjan). Halutessaan kangaspalat voi huolitella, omani eivät ole huoliteltuja, mutta harkitsen kyllä jatkossa huolittelua seuraavien töiden kohdalla.

Tässä vielä lähempää kuvia itse kuvioiduilla lakanakankailla paketoiduista paketeista.

Omenoita paketoituna itse kuvioituun lakanakangaskääreeseen (lakanakangas 1).
Omenoita paketoituna itse kuvioituun lakanakangaskääreeseen (lakanakangas 1) .
Pullo paketoituna kankaaseen (lakanakangas 2).
Pullo paketoituna lakanakankaaseen (lakanakangas 2).
Kirja paketoituna itse kuvioituun lakanakankaaseen (lakanakangas 3).
Kirja paketoituna itse kuvioituun lakanakankaaseen (lakanakangas 3).
Kangaspakettiin on muotoiltu kankaasta kantokahva (lakanakangas 4).
Kangaspakettiin on muotoiltu kankaasta kantokahva (lakanakangas 4).

Kankaisia lahjakääreitä voi hyvinkin leikata kankaista, joita ei ole itse kuvioinut. Ja itsekuvioiduista kankaista voi taasen ommella lahjapusseja. Lahjan koko ja muoto myös säätelee millaiseen pakettiin se on hyvä kääräistä.

Mukavaa joulun odotusta ja paketointia, Tuija