Parsintakehys paikkaamiseen, mutta voisiko sitä käyttää muuhunkin?

*kaupallinen yhteistyö MinskuKnitsin kanssa

Parsintakehys on näppärä apuväline paikkaamiseen. Parsintakehyksen kanssa on joutuisaa paikata reikiä, sillä kehyksen mekanismi pitää reiän napakasti paikallaan työskentelyn ajan. Loimilangat on helppoja ja nopeita luoda parsintakehyksen mekanismiin, ja kutominen tapahtuu sujuvasti, sillä parsintakehys nostaa kaikki loimet kerralla ”sukkulalle´´ avoimiksi. Paikka valmistuu tämän vuoksi parsintakehyksellä vauhdikkaasti ja reiät peittyvät suitsaitsukkelaan.

Paikkaaminen on oikeasti melko mukavaa puuhaa, varsinkin apuvälineen kanssa. Ehkäpä juuri siksi, kun nämä sukkieni paikat valmistuivat nopeammin kuin ajattelin, käytin parsintakehystä myös kohtiin, joissa ei ollut reikiä. Näin sukkiini syntyi lopulta myös hauskoja kolmiulotteisia koristeita.

Parsintakehys on näppärä apuväline paikkaamiseen, mutta sillä saa myös ihania koristeita neulokseen.
Parsintakehys on näppärä apuväline paikkaamiseen, mutta sillä saa myös ihania koristeita neulokseen.
Parsi, paikkaa ja koristele neulos, tämä kaikki onnistuu samalla apuvälineellä, parsintakehyksellä.
Parsi, paikkaa ja koristele neulos, tämä kaikki onnistuu samalla parsintakehyksellä.

Parsintakehys paikkojen ja koristeiden apuvälineenä

Kun parsintakehys irrotetaan lopuksi työstä, viimeiseksi hommaksi jää paikan yläreunan parsiminen kiinni sukan neulokseen. Paikka, joka on yläreunastaan vielä auki, näyttää mielestäni taskulta, ja tätä ideaa ajattelin kokeilla käyttämällä sitä sukassani kolmiulotteisena koristeena. Tasku on näissä sukissani ikään kuin kukkapurkki, jonka sisältä nousee kukkia. Kukkapurkin reuna jää irti sukasta ja tämä kolmiulotteinen yksityiskohta näyttää minusta tosi mukavalta sukassa.

Tällaisella pienellä parsintakehyksellä saa siis myös aikaiseksi pieniä koristeita, taskuja, joihin voi kirjailla sitten vaikkapa tällaisia kukkasia tai mikseipä vaikka pienen taskusta kurkistavan hahmon. Kun paikan yläreunan jättää auki, se tuo kolmiulotteisuutta koristeeseen, mikä näyttää todella veikeältä.

Parsintakehyksellä tehtyjä paikkoja ja koristeita polvipituisessa sukassa, jonka pohjaan oli tullut käytössä reikiä. Paikat saavat kunnolla näkyä sukassa, ja koristeet lisäävät niihin vielä iloista tunnelmaa.
Parsintakehyksellä tehtyjä paikkoja ja koristeita polvipituisessa sukassa, jonka pohjaan oli tullut käytössä reikiä. Paikat saavat kunnolla näkyä sukassa, ja koristeet lisäävät niihin vielä iloista tunnelmaa.
Parsimisessa käyttämäni parsintakehys ja langat.
Parsimisessa käyttämiäni välineitä eli parsintakehys ja lankoja. Reiät parsin Kirjopirkalla (75%villaa, 25% polyamidia), muita lankoja käytin kirjontaan.
Parsintakehyksellä tehdään taskut sen jälkeen, kun kukat on ensin kirjottu. Taskujen ylä- ja alareunojen paikat merkitsin vihreillä langoilla. Parsintakehyksen koukut asettelin ylälangan tasolle, tämä on samalla taskun yläreuna. Taskun alareuna asettuu alimman langan mukaisesti. Kun parsintakehys on aseteltu sopivasti neulokseen, alkaa tämän jälkeen loimilankojen luonti.
Paikan valmistumisen jälkeen yläreuna jää auki. Jos yläreunaa ei ompele kiinni, paikasta tulee pieni tasku.

Parsintakehyksiä saa MinskuKnits-verkkokaupasta. Parsintakehyksen toimintaperiaatteesta on nähtävillä myös video MinskuKnitsin sivuilla. Koodilla VÄRIKÄS23 saat -10% alennuksen loppuvuoden 2023 ajalla.

Kokemuksia parsintakehyksestä

Mielestäni apuväline, joka auttaa arjessa ja joka saa ottamaan asiat työn alle, on paikkansa ansainnut omassa työkalupakissani. Tämä parsintakehys on kooltaan pieni, ja se sopii pienille rei´ille, mutta parsintakehyksiä saa myös isompinakin, isommille rei´ille.

Parsintakehyksestä

  • helppo käyttää, näppärä!
  • mukana tuleva neula eli ´´sukkula´´ on sopivan pitkä, mutta ehkä se saisi olla hieman tylpempi, ettei halkoisi lankoja niin helposti. Tähän voi kokeilla myös tylppää neulaa.
  • parsintakehyksen kuvallinen ohje sekä video-oppaan linkki ovat selkeitä, niillä kyllä oppii helposti miten parsintakehystä käytetään
  • vinkki: jos haluat paikan juuri tiettyyn kohtaan, tietyn levyiseksi tai tiettyyn asentoon, piirrä esim. kangasliidulla tai merkitse nuppineuloilla alue. Alueen voi merkitä myös langalla kuten itse tässä omassa työssäni tein.
  • parsintalangoiksi sopii saman vahvuinen tai inasen ohuempi lanka kuin millä paikattava neulos on tehty. Puuvillaiseen sopii puuvillalanka, villasukkaan villalanka. Löysäkierteisiä lankoja varten on paketissa mukana koukku.
  • käytä parsintakehyksen kanssa mieluiten tarpeeksi pitkiä langan pätkiä, jotta saat koko paikan tehtyä kerralla
  • vinkki: kun paikka on valmis, nurjalta puolelta voi halutessaan poimia reiän reunojen silmukat langalle ja kiinnittää ne muutamalla pistolla paikkaan kiinni, tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä
Parsitut, paikatut ja koristellut sukkani taas valmiina käyttöön.
Rakkaudella parsitut, paikatut ja koristellut sukkani ovat taas valmiina käyttöön.

Parsimisen, paikkaamisen ja samalla koristelemisen iloa, Tuija