Pellavapyyhe kangaspuilla – kuinka opettelin ristitoimikkaan koodikielen

Pellavapyyhe kangaspuilla kudottuna on ollut hiljainen haaveeni tämän kevään aikana, kun aloitin Epilän Taitokeskuksessa Taitolähettilään pestissäni ja opettelin kutomaan kangaspuilla. Tämä työ on viides Taitolähettiläs-työni, ja nyt tämä pellavapyyhe on sitten valmis, tai itse asiassa pyyhkeitä tuli lopulta kudottua neljä, vaikka varovasti uskalsin tähdätä korkeintaan kahteen pyyhkeeseen.

Aloitin alku vuonna kangaspuilla kutomisen yksinkertaisesta palttinakudoksesta, ja tästä ensimmäisestä kudonnaisestani syntyi sitten kaunis pellavahuivi. Pellavahuivin jälkeen siirryin räsymattoon, kudoin sitten vielä räsymattokassinkin, ja näiden perussidosten jälkeen siirryin ristitoimikkaan pariin, ensimmäiseen johdettuun sidokseen. Ristitoimikkaat muodostavat kankaalla toisiinsa nivoutuneita salmiakkikuvioita. Nämä kaikki neljä pellavapyyhettäni on kudottu kauniilla ristitoimikas-sidoksella, jonka oppimisessa minulla oli monta mutkaa matkassa.

Matkani pellavapyyhkeiden kutomishaasteiden kanssa on ollut tunteiden vuoristorataa. Avaan sinulle oman oppimisprosessini tämän ristitoimikkaan koodikielen sisäistämisessä, ja samalla esittelen sinulle nämä upeat kierrätetystä pellavasta kangaspuilla kudotut pellavapyyhkeeni.

Koska minulla on diagnosoitu add (tarkkaavaisuushäiriö), käyn oppimistani ja siihen vaikuttavia häiriötekijöitä läpi keskittymisongelmaisen käsityöntekijän ja kokemusasiantuntijan näkökulmasta, en siis ole oikea pedagogi enkä terapeutti. Toki uskon, että moni saattaa hyötyä oman oppimisprosessini avaamisesta, ja siitä kuinka uuden käsityötekiikan oppiminen voi haasteista huolimatta onnistua.

Pellavapyyhe kangaspuilla - kuinka opettelin ristitoimikkaan koodikielen
Pellavapyyhkeet on kudottu kangaspuilla
Kangaspuilla saa kudottua kauniita pellavapyyhkeitä.

Pellavapyyhe kangaspuilla kudottuna – millainen oppimisprosessini oli?

Yksinkertaisen palttinan kutomisen opettelun olen kokenut pysymisenä omalla mukavuusalueellani, mutta ristitoimikkaan opettelun myötä siirryin epämukavuusalueelleni, sen verran haasteita ristitoimikas toi tullessaan. En kumminkaan arastellut tarttua uuteen haasteeseen, silti ristitoimikkaan koodikielen ymmärtäminen vei minulta enemmän energiaa kuin mihin olin itsekseni varautunut.

Suurin syy tähän omaan oppimisvaikeuteeni johtui siitä, että opeteltavia asioita oli samalla kertaa todella monta. Tästä syystä pellavapyyhkeen kutominen takkusi. Jouduin tilanteisiin, joissa minulla oli pitkiä jumeja ja olin kuormittunut, kun en ymmärtänyt miksi näihin jumeihin ajauduin.

Päätin etsiä ongelmat, jotka eniten vaikeuttivat oppimistani. Näitä suurimpia ongelmia minulla oli kaksi. Pienemmät ongelmat opettelin yksitellen, aina kun niitä tuli eteeni. Kun lopulta pienemmät ongelmat muuttuivat sujuviksi toiminnoiksi, pääsin pureutumaan isoihin ongelmiini. Kun isot ongelmat oli kartoitettu ja selvitetty, ja kaikki muu ympärillä alkoi sujua, aloin lähestyä kokonaisuuden hallitsemista. Tässä vaiheessa oven käyminen tai puhuminen kutoessa ei enää syössyt minua jumiin. Aika ihana tunne!

Kierrätyspellava keritään aluksi pienille rullille. Näistä rullista pellavapyyhe kudotaan kangaspuilla.
Kierrätyspellava keritään aluksi pienille rullille. Näistä rullista pellavapyyhe kudotaan kangaspuilla.

Tapoja oppia on monia. Oma hyväksi havaittu tapani oppia uutta noudattaa karkesti ja yksinkertaisesti seuraavaa järjestystä:

  1. Muistiinpanot (kynä ja paperia)
  2. Kokonaisuuden kartoitus
  3. Asioiden pilkkominen osiksi
  4. Osien läpikäyntiä ja kokonaisuuden kertaamista, joissa
  • pysytään vain asiassa, ei rönsyillä eteenpäin muihin tuleviin asioihin
  • riittävän usein kerrataan kokonaisuutta matkan varrella ja palautetaan mieleen miten läpikäytävä osa kuuluu kokonaisuuteen

Tätä itselleni toimivaa metodia sovelsin ristitoimikkaan kutomiseen opetteluun kangaspuilla. Mutta koska asiat eivät käytännössä ole koskaan näin yksinkertaisia, niin kuinka sitten sain tämän metodini kaikkine nyansseineen käytännössä toimimaan, sillä onnistuinhan lopulta kutomaan nämä neljä kaunista ristitoimikaspyyhettä? Entä mitkä kaikki asiat tekivät tämän kutomisen sisäistämisen ja oppimisen haasteelliseksi, mitkä asiat sekoittivat päätäni, entä kauanko koko prosessi minulla kesti kaikkinensa, kun homma vihdoin alkoi sujua? Heitäpä oma veikkauksesi, vastauksen tulet saamaan myöhemmin.

Pellavapyyhkeen kudontaa kangaspuilla.
Ensimmäinen pellavapyyhe on tässä kangaspuilla. Tässä näkyy vaikeuteni hahmottaa ristitoimikasta valkoisten raitojen kohdalla. Raitojen kohdilla kankaassa on virheitä.

Käyn seuraavaksi vähän tarkemmin läpi tätä omaa oppimistani.

Erittelen pääasioiden alla alakohtia, ja lasken lopuksi kaikki itselleni huomioitavat asiat yhteen. Niitä onkin todella paljon ja tästä paljoudesta yksi pellavapyyhekkangas eli kokonaisuus muodostuu.

Tämä saattaa alkaa kuulostaa varmaan tässä vaiheessa jo ihan rakettitieteeltä, mutta ei tämä sitä ole, jokainen oppii ihan varmasti kutomaan tällaisia pellavapyyhkeitä, ei siis mitään syytä huoleen, luota siihen.

Pellavapyyhkeet on juuri irrotettu kangaspuilta.
Pellavapyyhkeet on juuri irrotettu kangaspuilta.

1. Muistiinpanot (kynä ja paperia)

Kynä ja paperi auttavat tukemaan muistia ja samalla ne helpottavat tarkkaavaisuutta, sillä näin asioita kertaa samalla kun kirjoittaa niitä ylös. Innostun helposti ja muistini ei aina pelaa, varsinkaan kun kokonaisuus sisältää paljon asioita, isoja ja pieniä. Kynä ja paperi ovat minun parhaita tukijoitani arjessa.

2. Kokonaisuuden kartoitus

Kutomossa on ammattitaitoiset ohjaajat läsnä, pellavaloimet ovat valmiiksi luotuja ja apua on hyvin tarjolla. Myös se, että olin jo kutonut aikaisemmin peruspalttinaa, helpotti uuden sidoksen opettelua. Omat ongelmani tulevat esille tässä kohtaa, sillä minulla on usein vaikeaa hahmottaa kokonaisuutta. Unohdan myös kokonaisuuden matkan varrella ja se vaikeuttaa oppimistani.

Laskin, että itselläni oli pellavapyyhkeen ristisidosten kudonnassa 11 kohtaa, jotka muodostivat minulle pellavapyyhkeen kudonnassa kokonaisuuden. Lisäksi kukin kohta sisälsi useita alakohtia. Omalla kohdallani ainekset umpisolmuihin olivat nyt siis kasassa.

3. Asioiden pilkkominen osiksi

Ei siis ihme, että vaikka oma mielenkiintoni oli ihan tapissa (tämä lisää add-henkilön keskittymistä jopa ylikeskittymiseksi), minulle tuli jo alkusenteillä vaikeuksia. Näin monen asian sisäistäminen, monta eritahtista ja omaa elämäänsä kulkevaa toimintoa, keskeytyksiä, jalkojen solmuuntumista ja asioiden hahmotusvaikeutta, tämä kaikki sai pääni ihan tahmeaksi ja sekavaksi. Tuli jumeja ja isoja sellaisia. Päätin pilkkoa asioita.

  1. Rullasukkula. Yhdessä rullasukkulassa kulkee kaksi pellavalankarullaa, jotta ohuesta langasta saadaan aikaan yksi kude, haastavaa. Sukkulan pyörät kuljettavat sukkulaa siten, että sen pyörät ovat alaspäin. Lankojen pyörimissuunnat on hyvä olla samaan suuntaan. Lankojen kulkua ohjataan sukkulassa olevien reikien kautta (tärkeää). Lankarullat vaihdetaan usein eri aikaan, sillä ne kuluvat eri tahtia. Ohut ja epätasainen pellavalanka saattaa mennä sekaisin. Jos lankarullat on keritty liian löysiksi, langat kiertyvät helposti sukkulan metalliseen pidikkeeseen. Yhteensä 7 seurattavaa asiaa.
  2. Polkuset. Ristitoimikkasta kudottaessa polkusia painetaan seuraavassa järjestyksessä vasemmalta oikealle: 1,2,3,4,3,2,1… Kuulostaa yksinkertaiselta. Tämä järjestys tuotti kumminkin minulle kaikkein eniten vaikeuksia. Yhteensä 6 seurattavaa asiaa.
  3. Rullasukkulan heitto viriön läpi. Kudontatapahtuman järjestys: rullasukkulan heitto (suunta: vasemmalta oikealle tai toisin päin), reunojen ja lankojen oikaisu, polkusen vaihto ja painanta, luhan siirto. Yhteensä 6 seurattavaa asiaa.
  4. Pingotin. Pingottimen oikea mitta, joka otetaan loimilangoista läheltä niisivarsia. Pingottimen sijoittaminen reunalangan sisäpuolelle ja kiristys. Pingottin siirretään eteenpäin mahdollisimman usein. Yhteensä 2 seurattavaa asiaa.
  5. Reunat. Kankaan reunoja eli hulpioita on seurattava, jotta niistä tulee tasaisia. Myös jatkettujen lankojen pääitä, jotka jätin vapaasti roikkumaan reunoista, on kuljettettava mukana siten, etteivät ne sotkeudu kankaaseen. Yhteensä 2 seurattavaa asiaa.
  6. Käsiala. Kudontatiheyden on oltava samanlaista. Luhaa liikutellaan aina samalla voimakkuudella ja samasta kohdasta kiinni pitäen. Yhteensä 2 seurattavaa asiaa.
  7. Kude ja loimi samaa väriä. Raidat ja loimi ovat samaa väriä, joten sidoksen seuraaminen on haastavaa. Tämä kohta tuotti minulle toiseksi eniten vaikeuksia. Yhteensä 1 seurattava asia.
  8. Kankaan etenemisen mittaaminen. Reunojen taitteiden, reunojen, raitojen ja keskiosan mittaaminen työn edetessä. Yhteensä 2 seurattavaa asiaa.
  9. Kankaan siirto kangastukille. Kutomisen edetessä kangasta siirretään kangastukin ympärille. Siirto tapahtuu etu- ja takaratasten avulla. Yhteensä 4 seurattavaa asiaa.
  10. Ristimykset. Pellavakankaan kutomisessa on tärkeää seurata pellavaloimen sujuvaa juoksua kangaspuiden takana olevien ristimysten läpi. Ristimysten on myös pysyttävä lähellä takatukkia. Yhteensä 2 seurattavaa asiaa.
  11. Loimilangan katkeaminen. Kankaaseen kiinnitetään aluksi katkennut loimilanka nuppineulalla, nuppineula poistetaan myöhemmin ennen kankaan kangastukkiin kiertämistä. Katkennut loimilanka solmitaan uudeksi loimilangaksi. Yhteensä 3 seurattavaa asiaa.
Kauniit pellavapyyhkeet saa kudottua itsekin kangaspuilla.
Valmiita pellavapyyhkeitä

4. Osien läpikäyntiä ja kokonaisuuden kertaamista

Huomioitavia asioita pellavaisen ristitoimikkaan kudonnassa oli paljon, pääasioita neljä ja ala-asioita 37, yhteensä siis 41 asiaa. Kun kaikki osat kulkivat omaa tahtiaan, oli ulkopuolisia keskeytyksiä ja ristitoimikkaan koodikieli ei auennut, tartuin haastavimman kohdan ongelmaan. Päädyin siihen, että helpotan muistiani enkä yritä tässä kohtaa edes muistaa kaikkea.

Haastavimmaksi ongelmakseni koin siis polkuset. Jos polkuset kulkisivat vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle siten, että muita huomioitavia asioita kokonaisuudessa oli kenties vain korkeintaan viisi, polkusista ei olisi muodostunut ongelmaa. Kun huomioitavia asioita oli 41 ja keskeytyksiä paljon, pääni ja jalkani sekosivat tuon tuostakin. Ratkaisu tämän haastavimman toiminnon muistamiseen löytyi pahvin palasesta, muistilapusta, jota liikuttelin polkusten suunnan mukaan. Kun lappu oli vasemmalla, polkuset kulkivat vasemmalle, ja toisin päin. Tämä toimi suurin piirtein.

Toistoa, tauotusta, muistiinpanoja, taukoliikkumista, jokaista eri vaiheen läpikäyntiä rauhassa, yritystä hallita kokonaisuutta. Näin kului kolme kudontapäivääni, joina en kumminkaan oppinut ymmärtämään ristitoimikkaan kieltä.

Kaikkein suurin ongelmani kumminkin lopulta oli se, että jos kutomisessa tuli keskeytys esim. muutaman kerroksen purkaminen, en enää ymmärtänyt (muistiani virkistävästä pahvin palasesta huolimatta) mihin suuntaan kutomista jatkaisin. Ja nämä jumit kestivät aivan liian pitkään. Ymmärsin, että tämä kohta kutomisessa on se, joka minun tulisi ratkaista. Sen jälkeen en tarvitsisi enää muistini tueksi erityistoimia eivätkä ulkopuoliset keskeytykset eivätkä kudonnan moninaiset tekniset toimet häiritsisi ristitoimikkaan jatkamista tilanteesta kuin tilanteesta, keskeytyisi kudonta sitten jatkossa minkä tahansa asian takia.

Oivalsin, että kun osaisin lukea kuvioita, osaisin ja hallitsisin kokonaisuuden.

Pellavapyyhkeet voi itsekin kutoa kangaspuilla.
Pellavapyyhkeeni

Pellavapyyhe kangaspuilla, kankaan ristitoimikkaan koodin avautuminen

Tässä kohtaa takana oli kolme kudontapäivää, ja tässä kohtaa voin jo paljastaa vastauksen alussa ilmoille heittämääni veikkaukseen kauanko ristitoimikkaan koodin purkaminen minulla kesti: se kesti kolme päivää. Kannattaa kumminkin jatkaa lukemista, jos näin pitkälle olet pysynyt kyydissäni, sillä parhaat vinkit ovat nyt tässä…

Kun neljäs kudontapäivä alkoi, olin päättänyt seurata yhtä reunakuviota, joksi valitsin oikean laidan toisen salmiakkikuvion. Tämä oli suuri käänne omassa oppimisessani ja hyvä vinkki, jos itselläsi on opetteluvaiheessa ongelmia saada kudontasi koodeista kiinni. Tämän yhden reunakuvion seuraamisen jälkeen minulle avautui ristitoimikkaan salaisuus.

Itse kudotut pellavapyyhkeet kangaspuilla. Värikäs Kädenjälki
Pellavapyyhkeet, joiden raitakohtienkin ristitoimikkaat on kudottu oikein.

Valitsemani ristitoimikkaan seuraaminen kankaan reunassa

  • kun salmiakki aukeaa, polkuset kulkevat oikealle
  • kun salmiakki supistuu, polkuset kulkevat vasemmalle

Tämän jälkeen muistin tukena kulkeva pahvilappu oli turha, sillä saman asian pystyin nyt seuraamaan kankaan kuvioista.

Tosin ihan näin yksinkertaista asia ei käytännössä ole, mutta muistin tueksi kannattaa tehdä mielellään vain yksi tai korkeintaan muutama yksinkertainen muistisääntö. Kumminkin yksi asia tekee tässä kohtaa kutomisesta hieman monimutkaisemman prosessin. Tämä asia on se, että…

  • polkuset kulkevat ikään kuin kuvion edellä
  • tämä vaikeuttaa kuvion lukemista sekä polkusten suunnan hahmottamista (varsinkin laitimmaisissa polkusissa 1 ja 4)
  • tämä hieman ´´eritahtinen´´ koodikieli on opeteltava yksinkertaisen muistisäännön lisäksi (ymmärrät tämän varmasti kutoessasi; tärkeintä on, että tiedät tämän, jotta osaat kiinnittää asiaan huomioita)

Esimerkkinä yhden avautuvan salmiakin lukeminen:

  • avautuvassa salmiakissa polkuset kulkevat vasemmalta oikealle (1,2,3,4)
  • 1. pellavalanka luetaan siten, että jalka on polkusella 2 ja polkusten kulkusuunta on oikealle päin (polkuset kulkevat siis ikään kuin kuvion edellä)
  • kudottaessa sukkula siirtyy tässä kohtaa viriön läpi toiselle puolelle, vaihdetaan jalka polkuselle 3 ja luhalla siirretään kude kankaaseen kiinni (tämä toistuu seuraavissakin kohdissa).
  • 2. pellavalanka luetaan siten, että jalka on polkusella 3
Ristitoimikkaan lukemista.
Kuvassa luen aukeavaa salmiakkikuviota, viereiset sulkeutuvat salmiakkikuviot saattavat häiritä hahmottamista. Tämä ongelma poistuu, kun seuraat reunakuviota.
  • 3. pellavalanka luetaan siten, että jalka on polkusella 4
  • 4. pellavalanka luetaan siten, että jalka on polkusella 3 ja polkusten kulkusuunta on jo tässä kohtaa vaihtunut oikealta vasemmalle
Ristitoimikkaan lukemista.

Salmiakkikuvion sulkeutuminen tapahtuu taasen polkimien siirtyessä oikealta vasemmalle, noudattaen samaa lukukaavaa kuin salmiakkikuvion avautuminen.

Tämä oli itselleni kaikkein tärkein oivallus, sillä nyt pystyin keskeyttämään kutomisen, ja siitä huolimatta pääsin ilman vaikeuksia jatkamaan rennosti kutomista, ilman yhtään jumia. Hetken kuluttua luin jo kuvioita kankaan keskiosastakin, ja kutominen vapautui iloiseksi kangaspuiden kolisteluksi. Eihän kuulostakaan enää vaikealta?

4 itsekudottua pellavapyyhettä.
Ensimmäisen pellavapyyhkeen raitojen kohdalla tapahtunut kärkitoimikasvirhe ei juurikaan näy, ellet osaa sitä pyyhkeestä etsiä. Häiritsisikö se sinua käytössä, kun pyyhe roikkuu ripustuskoukussa?

Haasteet ovat tehty voitettaviksi

Tämä oma oppimisstrategiani tuntuu toimivan itselläni, mutta silti se ei välttämättä toimi ihan sellaisenaan sinulla. Kannattaakin kumminkin testailla, jos joku osio istuisi omaan tapaasi oppia helpommin haastavilta tuntuvia käsityötekniikoita. Isoihin jumeihin kannattaa myös pyytää apua ja oppimistilanteisiin on hyvä varata reilusti aikaa.

Itse olen joutunut työstämään itselleni omaa strategiaa, jolla saisin helpotettua oppimistani. Olen joutunut opettelemaan myös sietämään keskeneräisyyttä, aina ei kannata kiirehtiä oppisvaiheessa eteenpäin vaan pysähtyminen, hidastaminen ja itsemyötätunto ovat itselle sallittuja keinoja päästä omaan päämääräänsä.

Tässä tämän kertaisessa käsityöaiheisessa artikkelissani nostin esille omat vaikeuteni haastavan käsityötekniikan oppimisprosessissa. Itse koen asian olevan tärkeä, sillä mielestäni uusien käsityötekniikoiden opettelu saattaa joskus tyssätä siihen, ettei itsellä ole tarpeeksi uskoa omiin kykyihinsä tai itsellä voi olla vaikeuksia keskittyä, joka vaikuttaa suoraan uuden oppimiseen ja opittavan asian sisäistämiseen.

Olen suhtautunut aina oppimiseen ja opiskeluun positiivisesti, omasta add-diagnoosistani huolimatta. Toivon lämpimästi, että tämä artikkelini herätti sinussa hyvää mieltä ja toivoa, jos koet samaistuvasti tilanteeseeni. Sekä koko kudontaprojektin että tämän artikkelin olen työstänyt ilman adhd-lääkkeitä, ihan omana keskittymisongelmaisena itsenäni.

Käsityön ilolla ja oppimisen monikirjavaisella tiellä, Tuija

Itse kangaspuilla kudottu pellavapyyhe.
Enää pellavapyyhe ei ole kangaspuilla. Haaveilen jo uudesta pellavakankaasta ja uusista haasteista kangaspuiden äärellä.

Lue myös artikkeli koruista, joita virkkasin samasta pellavalangasta kuin mistä kudoin pellavapyyhkeet kangaspuilla

Seuraa minua myös Instagramissa.