Pitsipontso on kaunis kuin vanha pöytäliina tai verho, näin voin sanoa omasta pontsostani. Pöytäliinoista ja verhoista on todella moneksi. Minua kiehtoo kieltämättä vanhat tekstiilit ja niiden uusiokäyttö ja kierrätys. Eikä haittaa reiät eikä pienet värjäymät, sillä ne kielivät vain tekstiilin ahkerasta käytöstä ja sen kestävyydestä.
Ompelin itselleni tällaisen ihanan pitsipontson, joka sopii monen vaatteeni kanssa hyvin yhteen. Pontsollakin on hyvä olla kaavat, jotta se istuu päällesi hyvin. Tässä artikkelissa näytän sinulle miten saat näppärästi kaavat omaan ihanaan pontsoosi.
Kuvan trikoomekkoon voit halutessasi tutustua artikkelissa Käsityön ihanuutta – trikooseen yhdistettynä ekologista kansanperinnettä.
Pitsipontso on kaunis kuin vanha pöytäliina tai verho
Keräsin omaan pontsooni materiaalia kaapeistani ja Tampereen Nextiilistä aina kun siellä piipahdin. Tämä meidän Nextiili on tekstiilien kierrätyspaja, jossa kaikki tuotteet on lahjoituksina saatuja ja hinnat todella vaatimattomia. Yksi lempi-paikoistani ehdottomasti täällä Tampereella.
Näin tein tilkkupontsoni
Pitsipontsolle kaavat
Vaikka pontso on helppo valmistaa, kannattaa kumminkin piirtää ensin sille kaavat. Näin pääset loppujen lopuksi helpommalla, sillä tilkuista ompeleminen on eri asia kuin kankaasta.
- piirsin kaavat vanhasta istuvasta pontsostani
- merkitsin keskitaiteen ja mittaasin kaavan sivut saman pituisiksi ja yhteneviksi
Pitsipontson ompeleminen
- vanhojen pöytäliinojen ja verhojen on hyvä olla suurin piirtein saman vahvuisia
- sommittelin kankaan palaset kaavan päällä. Tässä kohtaa huomasin, että tilkut asettuivat kauneimmin V-aukkoiseen pontsoon. V-aukko oli myös helpompi toteuttaa tässä työssä
- kiinnitin nuppineuloilla etuosan palat yhteen ja hieman päällekäin. Ompelin ne yhteen, kankaita ei tarvinnut huolitella
- takaosan kokosin taittamalla etuosan kaavan yli jääneet osat osaksi takaosaa, nuppineuloitin ja ompelin tilkut yhteen
- päänaukon reunat huolittelin ompelemalla taitteet
- pontson reunaan ompelin ympäriinsä hapsunauhaa
Tilkkutyön helppous yhdistyy tässä pitsipontsossa
Tämä tilkkutyö ei ole monimutkainen toteuttaa. Valmista pitsipontsoa voi halutessaan myös korjata olkapäiltä istuvammaksi siinäkin vaiheessa, kun se on jo valmis. Olkapäälinjaa voi siis helposti muotoilla sisäänotolla. Itse olen harteikas, joten malli istahti päälleni hyvin eikä minun tarvinnut muotoilla olkasaumoja.
Materiaali oli myös helppoa työstää eikä sitä tarvinnut huolitella. Jos jokunen lanka jäi hapsottamaan, se oli vain tässä työssä kaunistus.
Pitsipontso sopii upeasti monenlaisiin asusteisiin. Laitan tähän vielä pari kuvaa pontsosta housujen kanssa.
Mitä pidit tästä pitsipontsosta? Sopiiko se mielestäsi sekä mekon että housujen kanssa?
Kommentoi vain vapaasti 🙂
Sydäntalven ompeluksien parissa, Tuija
Hei Tuija. Ihana poncho 😀 😀 Olet kuin Pitsi-Intiaani Prinsessa talven keskellä . Vanhoista tekstiileistä voi syntyä vaikka mitä. Aarteita.
Kiitos, olipa hauskasti sanottu 🙂 Juurikin, vanhat tekstiilit ovat aarteita, olen samaa mieltä!
Ihana pontso!
Kiitti, tosi mukava, kun tykkäsit siitä. Se on kyllä monikäyttöinen ja tuntuu omalta, joten luulen, että varmasti käytän sitä ahkerasti.