Rento pellavalaukku valmistuu käden käänteessä pyyhkeestä ja köydestä eikä siihen kulu paljoakaan aikaa. Pellava on materiaalina miellyttävää ja se kestää sekä aikaa että kulutusta. Laadukas ja tukeva pellavapyyhe on juuri sopiva huolettoman ja trendikkään laukun materiaaliksi.
Suunnittelemani pellavalaukku valmistuu helposti ompelemalla. Jätin kaiken ylimääräisen taiteilemisen pois, jotta malli olisi toteuteutukseltaan mahdollinen myös vähän ompelua harrastaneille. Pellavalaukun tarvikkeet on myös pidetty minimissään eikä erikoisvälineitä tarvita.
Näytän sinulle kuinka valmistin pellavalaukkuni pyyhkeestä ja köydestä ja huomaat, että näinkin yksinkertaisesti voi tehdä kauniin ekologisen kierrätyslaukun itselleen.
Rento pellavalaukku valmistuu pyyhkeestä ja köydestä
Valmiin pellavalaukun mitat ovat 38 x 40 cm, riippuen siitä miten laukkua mittaa. Laukku on lötkö, joten mitat varmasti vaihtelevat.
Kuinka pellavalaukku tehdään?
Mitä tarvitset?
- paksun pellavapyyhkeen
- sakset
- ompelukoneen ja lankaa
- nuppineuloja
- ratkojan
- ison puisen helmen
- köyttä 165 cm tai vähemmän, reilun sentin läpimittaista
- kolmioviivaimen
- kynän
Alkuvalmistelut
- Tämän vahvan pellavapyyhkeen koko on 54 x 85cm.
- Pellavalaukku on koottu siten, että pyyhe on taitettu keskeltä kahtia ja pyyhkeen pitkät reunat ovat laukun ylä- ja alaosana.
- Pellavapyyhkeen pitkät sivut ovat hulpioreunoja, jotka eivät siis purkaannu. Näin ne toimivat myös ihanasti laukun suuaukossa, sillä käänteitä ei tarvita.
- Aluksi purin ripustuslenkin pois.
- Tämän jälkeen voi leikata kummatkin reunataitteet pois, jos haluat. Toisen reunataitteen säästin, sillä siitä tulee pellavalaukun puisen helmen varsi, toisen jätin leikkaamatta. Pellavakangas on niin anteeksiantavaa, että minua ei tässä kohtaa haitannut paksut saumat.
- Pyyhe leikataan taitteesta tämän jälkeen keskeltä kahtia siten, että lyhyet reunat ovat vastakkain.
- Leikatut reunat kannattaa huolitella, koska pellavakangas purkaantuu helposti.
Ompeleminen
- Asettele nuppineuloin oikeat puolet vastakkain ja ompele laukun pitkät sivut ja pohja kiinni.
- Tämän jälkeen ommellaan pohjaan kulmat. Aseta pohjasauma ja sivusauma päällekkäin. Jotta saat kulmasta suoran, kannattaa tässä vaiheessa olla tarkkana. Aseta nuppineula kiinni pohjasaumaa pitkin alapuolella olevaan sivusaumaan.
Tarkasta toiselta puolelta, että pohjasauman läpi laitettu nuppineula kulkee myös tarkasti laukun sivusaumassa.
- Mittaa ja piirrä suora, jota pitkin ompelet kulman. Asettele kolmioviivain siten, että viivaimen kulma on pohjan kulman suuntaan. Kolmioviivaimen keskiviiva kulkee pohjasauman päällä. Kolmion alhaalla olevan mitan mukaisesti kummallekin puolelle jää tasan saman verran senttejä. Minun mittani näyttää olevan väärin päin, mutta joka tapauksessa sauman kummallakin puolella on 3,5 cm.
- Piirrä ommeltava sauma viivaimen mukaisesti.
- Lisää nuppineuloja, jos siltä tuntuu. Ompele piirretyn viivan mukaisesti.
- Leikkaa ylimääräinen kangas pois ja huolittele.
- Tee toinen pohjakulma samanlailla. Vedä kynnellä ompelusaumat kauttaaltaan erilleen toisistaan. Käännä oikein päin.
Sekä pohja- että sivusaumat osuvat yhteen ja näin kulmasta on tullut suora.
Entäpä sitten?
Pellavalaukun suuaukko käännetään kokonaisuudessaan toiselle sivulle vapaasti roikkumaan. Laukkuun ei tule kiinnitystä vaan siihen tullaan kiinnittämään puinen pallo/iso helmi painoksi, jolloin laukun käännetty suuaukko pysyy itsestään paikoillaan.
Mitään erityistä kiinnitystä tai lenkkiä puiselle pallolle ei siis tarvita. Painovoima auttaa tässä kohdassa ja näin ompelija pääsee myös helpommalla. Laukun suuaukko ei jää avoimeksi, mikä on käyttäjälleen turvallisempaa.
Tämän laukun käännös on 12 cm.
Kantohihnan eli köysien kiinnittäminen laukkuun
Köysi pujotetaan rei´istä ja solmitaan sen pää isolle solmulle. Mitään erikoistuotteita esim. metallisia reikärenkaita ei tähän laukkuun tarvita vaan reiät tehdään yksinkertaisesti ja helposti.
- Ratko kaksi reikää sivusauman kummaltakin puolelta. Reiät tulevat n. 13-14 cm yläreunasta.
- Ompele siksakkia miten sattuu läheltä reikää ja pidemmältäkin. Tämä ei ole millään lailla tarkkaa, sen kun revittelet ja tarpeeksi. Jälkeenpäin itseäni harmitti, etten vaihtanut lankaa näkyvämpään, sillä tuo ´paikkaaminen´ olisi ollut tosi ihana yksityiskohta laukussa. Tämän laukun fiilikseen se olisi sopinut täydellisesti.
- Pujota köysi reikien läpi kuvan mukaisesti. Solmi solmu köyden päähän ja hapsuta päät. Köyttä on helppo lyhentää myöhemmin, jos niin haluat. Tee vain solmu ylemmäs ja lyhennä hapsut toisen solmun hapsujen mittaisiksi.
Laukun puuhelmikoriste
Alkuvalmistelujen yhteydessä leikattua käännettä tarvitaan nyt tässä vaiheessa. Käänteestä tulee puuhelmen kiinnitysnauha ja sen on pituudeltaan n. 40 cm.
Nauha kiinnitetään laukun takaosaan eli toiselle puoleelle kuin missä kantohihnan solmut ovat.
- Pujottele puuhelmi nauhaan ja tee solmu nauhan päähän.
- Tee solmu myös nauhan toiseen päähän.
- Mittaa takaosan puoliväli ja asettele kuvan mukaisesti nauha nuppineuloilla kiinni kankaaseen.
- Ompele nauha molemmista laidoistaan kiinni.
- Kaunis pellavalaukku on nyt valmis.
Pidä luonnonmateriaaleista ja varsinkin pellavasta. Kuvissa olevan pellavatakin olen ostanut Tallinnasta, pellavahousut kirpputorilta kuten myös laukun pellavapyyhkeenkin. Pellava on ekologinen valinta, sillä se säästää pohjavesiä, koska se ei vaadi keinokastelua. Pellavakankaasta valmistetut tuotteet parenevat käytössä eivätkä nukkaannu, joten pellava sopii erinomaisesti kierrätettäväksi.
Pellavalla on paljon muitakin erinomaisia ominaisuuksia. Pellava tuntuu miellyttävältä ja viileältä iholle kuumillakin ilmoilla. Toisaalta se taas lämmittää mukavasti viileillä ilmoilla. Se hengittää, imee tehokkaasti kosteutta ja kuivuu nopeasti. Pellavan elinkaari on pitkä ja se hylkii likaa, se on antibakteerinen eikä allergisoi.
Pellavalaukku sopii mainiosti myös muunkin asun kanssa kuin kokonaan pellavaisen. Tuunatut farkut istuvat ihanasti rennon pellavalaukun seuraksi. Niitä pääset kurkkasemaan täältä.
Tämä pellavalaukkuni on aivan uuden veroinen, vaikka se on kierrätetty pyyhkeestä. Rakastuin laukkuuni jo suunnitteluvaiheessa ja uskon, että tämä rento pellavalaukku kulkee mukanani monet tiet ja polut. Se on tehty kestämään. Hyvä niin, sillä minulla on tunne, että se ei tule pääsemään kanssani helpolla.
Piditkö sinä tästä rennosta pellavalaukustani? Voit vapaasti kommentoida. Ja jos pidit, olisin ilahtunut, jos jaat tämän artikkelin somessa. Kierrätetty helppotekoinen pellavalaukku voi ilahduttaa ja inspiroida ystäviäsikin ompelemaan.
Ompeluiloa, Tuija