Romuromanttinen diy kattovalaisin – kuinka se valmistuu

Romuromanttinen ja ihastuttava diy kattovalaisin – kuinka se valmistuu? Tämä näyttävä ja upea diy kattovalaisin valmistuu oikeasti helpommin kuin luuletkaan. Ensin tarvitaan idea, sitten hankitaan välineitä ja aletaan hommiin. Kuulostaa helpolta ja sitä se kyllä onkin. Aikaa tähän askarteluun kuluu kyllä jonkin verran eikä tällä ihan 5 min askarteluiden joukkoon päästä. Mutta kun jotain kovasti haluaa, sen myös saa kunhan näkee vain vähän vaivaa.

Romuromanttinen diy kattovalaisin

Romuromanttinen ja ihastuttava diy kattovalaisin – kuinka se valmistuu

Kerron tähän alkuun kuinka sain idea tähän näyttävään romuromanttiseen kattovalaisimeen. Tämä ideani syntyi eräänä kesänä, kun hioin pihassamme entisöitävää huonekalua. Tässä huonekalussa oli paljon yksityiskohtia ja työasennot olivat välillä melkoisen eriskummallisia, kun mitään kunnon tiloja tälle työlle ei ollut käytettävissä. Siinä pihassa sitten vaan hioin ja yritin yltää pieniin yksityiskohtiin ja koloihin.

Pihassamme seisoo puutarharyhmä, jonka pöydälle olin asetellut aikaisemmin sisäkäytössä olevan metallisen hedelmäkorin. Se oli kaunis (oli sillä arvaat jo tässä vaiheessa, että se ei enää ole hedelmäkori vaan toimii nykyään kattolamppuna). Hion välillä pää alaspäin ja kun tuossa asennossa vilkaisin puutarhapöydällä olevaa hedelmäkoria, kiinnitin sen kauneuteen erilailla huomiota. Se näytti nyt ylösalaisin katsottuna silmissäni ihan kattovalaisimelta.

Hedelmäkorista saa myös kattovalaisimeen kauniin rungon
Hedelmäkori ylösalaisin kattovalaisimen runkona
Hedelmäkori romuromanttisen diy kattovalaisimen runkona
Kuva käännetty toisin päin, tässä näkyy millainen tämä hedelmäkori oikeasti on
Romuromanttinen diy kattovalaisin kodinhoitohuoneessa

Hiontatyöt ovat sen verran aikaa vieviä hommia, että siinä ennättää antaa ajatusten lentää. Halusin ilman muuta tuosta hedelmäkorista kattovalaisimen ja halusin koristella sen vieläpä näyttävästi. Rakastan pioneja ja ne tulivatkin ensimmäisenä mieleeni lampun koristeiksi. Ajattelin, että jos pionien lisäksi kattovalaisin vaatisi lisukkeita, ne ennättäisi myöhemminkin hankkia.

Minulla on tapana tehdä näitä omia käsitöitäni juurikin siten, että annan mieleeni tulleen idean jalostua matkan varrella ja aloitan työskentelyn siis jostain pienemmästä ajatuksesta. Olen niin monta kertaa huomannut, että loppuun asti mietitty idea ei minulla kumminkaan sellaisenaan koskaan toteudu. Aina käsityöni tuppaavat tehdessä muuttumaan suuntaan jos toiseenkin.

Yltiöromuromanttinen diy kattovalaisin

Mitä kaikkea tähän diy kattovalaisimeen tarvitaan?

Romuromanttinen diy kattovalaisin valmistuu seuraavilla tarvikkeilla

 • metallinen hedelmäkori tai vastaava, tilasta riippuen suorakaide, pyöreä tai soikea, myös hedelmäkorin koko tilasi mukainen. Valmis valaisin on ylösalaisin oleva hedelmäkori.
 • silkkipioneja ja/tai muita -kukkia
 • pieniä lehmän tai lampaan kelloja
 • metallisia timanttinauhoja (määrä riippuu hedelmäkorisi koosta ja timanttinauhojen pituudesta)
 • vettä ja vati metalliosien ruostuttamiseen (mahdollisesti suolaa, karkeaa hiomapaperia)
 • väriltää ja paksuudeltaan sopivaa rautalankaa
 • pihdit
 • sivuleikkuri
 • valaisintarvikkeet (lampunjohto, jossa on valmiina lampunpidike tai kaksi), lamppu/lamppuja, kenties koukkuja ja/tai ruuveja
Yksityiskohtia diy kattovalaisimessa

Miten kattovalaisin tehdään?

Tämä romuromanttinen diy kattovalaisin tehdään ensin ihan valmiiksi asti ja vasta sen jälkeen se kiinnitetään kattoon ja yhdistetään sähköverkkoon. Jos omassa kodissasi on katossa valmiina pistokevalaisimelle rasia, asia helpottuu melkoisesti. Tuolloin on helppo ostaa valaisinjohdot pistokkeella ja kiinnittää pistoke katon rasiaan ja valaisin koukuilla tai ruuveilla kattoon. Käytä kumminkin herkästi sähkömiestä, jos olet epävarma tai kotisi sähkötyöt vaativat sähkömiehen ammattitaitoa. Älä missään tapauksessa ala itse tehdä mitään sähkötöihin liittyvää, jos hiukankin epäröit.

Romuromanttinen diy kattoalaisin on uniikkia käsityötä

Sommittelin aluksi pionit tasaisesti ympäri valaisinta siten, että myös vihreät lehdet näkyivät kivasti ja peittivät alleen pionien varsia ja sähköjohtoja.

Omaan romuromanttiseen diy kattovalaisimeeni kului pioneja

 • 16 isoa valkoista
 • 4 pientä valkoista
 • 7 isoa punaista
 • 8 pientä punaista

Pionit kiinnitin useammasta kohtaa rautalangalla hedelmäkoriin ja toisiinsa. Tähän omaan pionivalaisimeeni upposikin lopulta melkoisesti kukkasia.

Diy kattovalaisimen materiaalia
Yksityiskohtia hedelmäkorista tehdyssä diy kattovalaisimessa

Lisää koristeita ja hyvältä näyttää

Kun pionit olivat kiinnitetty paikoilleen, aloin kaivata koristeluuni lisää höysteitä. Ihan sattumalta selatessani Toria, silmiini osui siellä ihastuttavia pieniä kuhmuraisia lehmänkelloja. Myyjä sattui asumaan melko lähellä meitä, joten kaupat syntyivätkin pian.

Lehmänkelloja olikin mukavasti pariton määrä (näyttää paremmalta)

 • 5 kpl

Asettelin lehmänkellot sopiviin kohtiin valaisinta ja kiinnitin ne rautalangalla paikoilleen. Asettelin yhden lemänkellon siten, että kun aukaisin kaapin ovea, ovi osui lehmänkelloon ja siitä lähti ihana pieni kilinä. Jotenkin tuntui niin mukavalta tuo ääni vanhassa talossamme.

Romuromanttisen diy kattovalaisimen materiaalia
Kattovalaisimen yksityiskohtia

Tämän jälkeen kaipasin kumminkin vielä lisää glamouria ja säihkettä. En vain voi itselleni mitään, tykkään niin kaikesta bling blingistä. Pöngin kaappejani ja löysin kaksi hauskannäköistä metallista timanttinauhaa, joita olin käyttänyt useana jouluna koristeina. Nämä sopivat mielestäni valaisimeen ihanasti, paitsi niiden metallilanka kylmän värinsä puolesta.

Kirkas metalllin väri ei soinnu romuromanttisen valaisimen materiaalien kanssa, sillä hedelmäkorin runko oli ihanasti jo ruostunut ulkosalla ja siis ihan eri värinen. Päätinkin ruostuttaa myös nuo timanttinauhat, joten laitoin ne vatiin ja veteen muutamiksi päiviksi. Muuta ei tällä kertaa tarvittu (ei suolaa tai metallin pinnan rikkomista hiomapaperilla). Ruostuminen toi timanttinauhoihin kaipaamaani vintagea ja nyt ne lopulta stemmasivat kivasti asetelmaan.

Nämä ruosteiset timanttinauhat kiinnitin valaisimen reunaan pyörittelemällä timanttien metallilankoja sieltä täältä hedelmäkorin runkoon kiinni. Ai että, nyt näytti niin hyvältä!

Jouluiset koristeet ruostutettuina ja valmiina liitettäväksi romuromanttiseen diy kattovalaisimeen
Romuromanttinen diy kattovalaisin kodinhoitohuoneessa

Eikä muuta. Tässä tämä näyttävä itse tehty romuromanttinen kattovalaisin nyt sitten on valmiina. Eikä vaadi niin ihmeitä käden taitoja, vähän vain viitseliäisyyttä. Lopuksi asetellaan sähköjohdot ja lamput paikoilleen ja valaisin kiinnitetään kattoon.

Kaunista ja yltiöromanttista

Romuromanttinen ja vähän överikin, mutta silti niin ihana

Tästä diy kattovalaisimesta tuli vähän överikin, mutta kumminkin juuri sopivasti kodinhoitotilaan, jonka katossa se on. Laitan tähän vielä pari kuvaa saman kodinhoitohuoneen toiselta puolelta, jotta pääsisit tilan tunnelmasta paremmin kiinni.

Tori-löytö
Torista hankittu peili ja lamput (lavuaarin yläpuolella)
Vanhaa kaunista käsityötä

Pienen ikkunan verhot. Nämä verhojen applikoinnit ovat ystäväni sukulaisen käsin tekemiä. Huh huh, miten taitavaa ja tarkkaa työtä hän on osannut tehdäkään, todella ihailtavaa! Valitettavasti työ jäi tekijältään kesken, mutta koska nämä hänen käsityönsä päätyivät minulle, en halunnut keskenerästä työtä pilata jatkamalla itse sitä. Niin taitava en ole.

Siispä ripustin nämä kauniit verhot pyykkipojilla sellaisenaan ikkunaan viritettyyn naruun, vähän niin kuin pyykkinarulle. Nykyaikainen kodinhoitohuonekin toimii pyykkitupana. Eri nimi, sama asia.

Pyykkitupa eli kodinhoitohuoneesta kuvaa
Oma pyykkitupani. Strutsinsulkahuisku odottelee näppärästi Arabian vanhassa kannussa käyttövuoroaan.

Jäin opikeluaikana koukkuun näihin diy lampunvarjostimien ja valaisimien valmistamiseen. En oikein osaa selittää mikä näiden valaisimien tekemisessä lopulta minua eniten viehättää, mutta kivaa niitä on inspiroida ja tehdä. Toivottavasti tämä romuromanttinen diy kattovalaisin inspiroi sinuakin omien valaisimiesi tuunailuun. Rohkeasti vain kokeilemaan.

Jos kiinnostuit lisää itse tehdyistä varjostimista, täältä voit käydä lukemassa kuinka Ikean 6,99 euron valaisin muuttuu design valaisimeksi.

Kesään kuuluu aina kukkaset ja voihan niitä hyvinkin olla läpi vuoden vaikkapa omassa katossakin vai mitä mieltä olet?

Kukkaisin tunnelmin, Tuija

Suomen kesää