Shibori värjäys on japanilainen tekstiilien värjäystekniikka, jossa kangasta taittelemalla, kiertämällä, solmimalla tai ompelemalla saadaan aikaiseksi erilaisia kuvioita. Shibori tekniikassa värin tarttuminen estetään em. menetelmillä kulkemasta osaan kangasta, jolloin kankaaseen muodostuu kuvioita.
Käsityökoulussa olemme tänä keväänä inspiroituneet Japanista. Olen taitellut, kiertänyt, solmeillut ja ommellut lakanakankaita, ja tämän jälkeen koevärjäillyt niitä. Väreinä käytin reaktiivivärejä, joilla aluksi testailin mikro- ja keittovärjäämällä puuvilla- ja pellavakankaiden värjäämistä. Värjäilykokeiluista mikrovärjäyksillä tuli juurikin niin ihania kankaita kuin mitä niistä halusinkin, keittovärjäyskokeiluni eivät taasen osuneet ihan nappiin, sillä niiden värisävyistä ei tullut sellaisia kuin tavoittelin, vaikka kauniita olivatkin.
Shibori värjäys sopii todella hyvin vanhoihin ja laadukkaisiin lakanoihin, joilla ei ole muuten käyttöä. Vanhat lakanat ovat luonnonkuitua ja erittäin hyvän laatuisia, joten ne sopivat mainiosti käytöstä poistettuina kierrätettäväksi ja värjättäviksi, sillä niillä on vielä paljon käyttöikää jäljellä. Tämän kertaisessa projektissani shibori värjäsin mikrovärjäyksenä uusiokäytettyjä lakanakankaita, ja ompelin näistä värjätyistä kankaista kodin design tekstiilejä. Vaikka lopputuloksena sain tyystin erilaiset värjäykset kuin mihin tähtäsin, johtuen värijauheen laskutoimituksessa tekemästäni isosta virheestä, lopputulos oli kaikesta huolimatta ihastuttava. Näinkin siis käsin värjäys voi yllättää värjärin.
Shibori värjäyksellä vanhoista materiaaleista upeita käyttötekstiilejä
Tämän tekstiilivärjäyksen idea lähti siitä, kun poikani perheen pussilakanat tarvitsivat uudet tyynyliinat, sillä toinen tyynyliinoista oli puhkikulunut. Tämä tyynyliina oli sen verran hiutunut ja revennyt, että se kulkeutui minulle arvioitavaksi voiko sille paikkaamalla saada lisää käyttöikää. Aluksi sitä paikkasinkin, mutta jouduin toteamaan, että täytyy nyt keksiä jotain muuta ratkaisuksi, tyynyliinaa ei saisi enää millään pelastetuksi.
Shiboria voi värjätä monilla eri tekstiiliväreillä ja tekniikalla. Nämä tyynyliinat värjäsin reaktiiviväreillä mikrovärjäyksenä. Mikrovärjäystä voi tehdä kankaille, joiden kuivapaino on max 200g. Reaktiiviväreillä voi värjätä sekä valkuaisainekuituja että selluloosakuituja, yleensä reaktiiviväreillä värjätään puuvillaa ja pellavaa, myös villalankojakin.
Lakanakankaani leikkasin etukäteen värjäystä varten siten, että takakappaleiden kooksi tuli tyynyn koko 50 x 60 cm (ilman saumavaroja, näin tyynyliinasta tulee napakampi) ja etukappaleiden kokoon tulee sisäkääntövaraa 50 x 80 cm.
Vanhoja lakanoita ei tarvitse pestä värjäystä varten, sillä niissä ei ole enää teollisuuden käsittelyiden kemikaalijäämiä. Jos olet ostanut käytetyn lakanan kierrätyskeskuksesta, voit pestä lakanan, mutta värjäyksen takia sitä ei tarvitse erikseen pestä. Värjätty kangas pestään lopuksi 60-asteessa lopun irtovärin poistamiseksi. Reaktiiviväri kestää hyvin tämän lämpötilan, jolloin vain irtoväri pestään kankaasta pois, lopullinen pysyvä väri jää kankaaseen.
Näin värjäsin shiborilla tyynyliinat
Koska käsin värjääminen on aina yllätyksellistä, lopputulosta ei voi täysin ennakoida. Vaikka tein tähän värjäykseen harjoitus- ja koevärjäyksiä sekä mikrovärjäyksenä että keittämällä, en kumminkaan päässyt siihen lopputulokseen, jota lähdin hakemaan, en edes sinne päinkään. Ajatuksena oli päästä lähelle vaalean harmaiden pussilakanoiden väriä, mutta lopulta laskuvirheeni puuttui lopulliseen värjäystulokseen.
Tyynyliinojen kankaat värjäytyivät todella reilusti tummemmiksi ja erosivat oikein kunnolla pussilakanoiden väristä. Kontrasti toimi kumminkin aivan erinomaisesti, yllätten. Tätä käsin värjäys on, koskaan ei täysin pysty ennakoimaan tai hallitsemaan värjäysprosessin kulkua, ja värijauheen laskuvirhekin voi muuttaa työn sellaiseksi, että se todellakin yllättää, jopa aivan ihanasti.
Shibori värjäämisen alkuvalmistelut
- reaktiivivärit tarttuvat ärhäkästi, joten suojaa ympäristösi ja itsesi huolella, ja käytä hanskoja
- värjäys aloitetaan punnitsemalla kuiva, mittoihin leikattu kangas. Turha kangas tarvitsee ja vie turhaan väriäainetta. Kankaan kuivapainoa tarvitset myöhemmin, kun kankaalle lasketaan värin määrää. Nämä omat vanhat lakanakankaani ovat paksua kangasta, joka painaa normaalia lakanakangasta enemmän. Oma värjättävä kankaasi paino määrittelee värin määrän grammoina. Oikean sävyn hakeminen kannattaa tehdä koevärjäyksien avulla. Koevärjäykset tehdään samaan kankaaseen, johon teet lopullisen värjäyksen.
- mikrovärjäykseen soveltuu max 200g kuivapainoinen kangas. Keittiön ruuan lämmitykseen tarkoitetulla mikrolla ei voi värjätä kankaita. Kankaat värjätään yksitellen mikrossa. Isommille kankaille suosittelen muuta värjäysmenetelmää, joissa voit myös käyttää esim. näitä samoja reaktiivivärejä. Värjäysmenetelmiä on erilaisia.
- värjättävä kangas taitellaan ensin kuviointeja varten. Kuvioita voi tehdä erilaisia ja monella eri tavalla.
- omien tyynyliinojeni kuviot on tehty seuraavalla tavalla: kuiva ja silitetty kangas levitetään alustalle ja suihkutetaan soodavedellä kosteaksi (n. 3 rkl väkevää soodaa kulholliseen vettä). Soodavesi säilyy aktiivisena 2h.
- kostean kankaan taittelu aloitetaan kulmasta siten, että taitteista muodostuu haitaria, kankaan voi taitella kuivanakin ja kostuttaa soodaveteen vasta ennen värjäystä. Itse en saanut kuivan kankaan haitaria pysymään koossa, mutta kostutettua kangasta oli helppo taitella ja se pysyi myös helposti haitarilla.
- kun koko kangas on taiteltu, sen ympäri sidotaan esim. kalalangalla tiukkoja solmuja tasaisin välein
- tämän jälkeen aloitetaan värjääminen
Shibori värjäys reaktiiviväreillä mikrossa
- reaktiivivärinä käytin tässä työssä mustaa kuivaväriä, josta oli tarkoitus laimentaa veteen 2% väriä. Veden määrällä ei ole niin väliä, värin määrä on tässä tärkeintä. Omien kankaitteni yhteispaino oli 462g (kankaat painoivat 106-125g/kpl). Värijauheen määräksi laskin tälle kankaiden yhteispainolle 9,24g.
- värin määrän laskin siten, että jos kangas painaa esim. 113 g ja haluan värjätä sen 2% mustalla värillä (vaalean harmaaksi), laskutoimitus on 113g x 0,02 = 2,26g mustaa väriä.
- tässä kohtaa tein itse laskuvirheen, eli käytin jokaiseen yksittäiseen kankaaseen kaikkien kankaiden yhteenlasketun värin määrän (eli 1 kankaaseen värijauhetta 9,0g). Värinä käytin siis vahingossa 8%:sta mustaa väriä (lasku: 113g x X= 9,0g eli X=9,0g/113g= 0,0796, joka on prosentteina (kerrotaan 100:lla) n. 8%), vaikka tarkoitus oli käyttää 2% väriä. Ei siis ihme, että sain värjäyksistäni näin tummia, enkä sitä haluamaani vaalean harmaata.
- liotin siis tämän 9,0 g mustaa värijauhetta viileään raanaveteen, vettä oli n. 3 dl, väri liukenee samantien ja on heti käyttövalmista. Tällä väriliuoksella värjäsin yhden kankaan. Kangaspalojen painot hieman vaihtelivat, mutta kaikki kangaspalat värjäsin 9,0 g:lla värijauhetta.
- taiteltu ja sidottu kangas laitetaan mikron kestävään astiaan, esim. kaupan irtokarkkirasiaan, ja lusikalla siirretään väriliemi kankaan päälle tasaisesti.
- mikrossa värjäysaika on 3x 2min. Mikro laitetaan täysille, ja jokaisen värjäyksen välissä suihkutetaan soodavettä värjättävän kankaan päälle, jotta kangas ei kuivu
- lopuksi kangas huuhdellaan raanavedellä, leikataan solmulangat auki, huuhdellaan ja pestään pesukoneessa 60-asteessa. Kun kankaat on kuivat ja silitetyt, niistä ommellaan tyynyliinat, jotka ovat valmiita käyttöön, sillä niistä ei enää irtoa jatkossa väriä.
Tyynyliinan ompeluohjeet löydät artikkelista Silkkinen diy tyynyliina hillitsee hiusten takkuuntumista ja ihokin voi paremmin!
Reaktiiviväreillä voi myös lumivärjätä vaatteita, tähän värjäysmenetelmään voit tutustua artikkelissani Lumivärjäys ja kierrätyskuvat tekevät vanhoista puseroista jälleen muodikkaita!
Muita värjäysaiheisia artikkeleitani löydät hakusanalla värjääminen.
Tässä vielä sidonta- ja värjäyskokeiluistani puuvillaiselle lakanakankaalle (ohuempaa kuin artikkelin tyynyliinojen lakanakangas).
Ihania värjäilyhetkiä sekä iloa ja värejä kevääseen, Tuija
Tässä shibori koevärjäilyjäni mikrovärjäyksenä ja erilaisten sidontojen kuvioita lakanakankailla. Erilaisia shibori sidontoja löytyy mm. Anna-Karoliina Tetrin Tekstiilivärjäys-kirjasta.