Silkkinen diy tyynyliina hillitsee hiusten takkuuntumista ja ihokin voi paremmin!

Silkkinen tyynyliina saattaa olla ratkaisu pörröisten hiusten ja takkuuntumisen hillitsemisessä sekä allergioiden ja kuivan ihon rauhoittamisessa. Silkki on luonnonmateriaali, joka ei hankaa eikä ärsytä, se on kankaana lempeä sekä hiuksille että iholle. Luonnonsilkki sopii materiaalina erinomaisesti hiuksille, jotka pörrööntyvät ja takkuuntuvat helposti. Ja koska silkki ei ime iholta ja hiuksista kosteutta itseensä, se auttaa ihoa ja vaurioituneita hiuksia pysymään hyvinvoivina yön aikanakin.

Silkin erinomaisiin ominaisuuksiin kuuluu myös sen antibakteerisuus, joten silkkinen tyynyliina ei kerää pöpöjä, jotka saattavat tukkia kasvojen ihohuokoisia ja tulehduttaa ne. Pölypunkit eivät myöskään viihdy silkissä, joten silkki sopii mainiosti myös allergikoille. Tässä onkin jo useita hyviä syitä sille, että silkkiä kannattaa kokeilla tyynyliinojen materiaaliksi.

Silkkiset tyynyliinat voi hyvin ommella itsekin
Silkkiset tyynyliinat voi hyvin ommella itsekin

Silkkiset diy tyynyliinat kokeilussa

Tyttäreni Lindan pitkät hiukset takkuuntuivat ja pörrööntyivät helposti, joten silkki tuntui kokeilemisen arvoiselta. Koska silkki on kallista, päädyimme siihen, että ostaisimme silkkikangasta alennuksesta paloina ja minä ompelisin niistä sitten Lindalle tyynyliinat.

Silkkiä löysimmekin lopulta edulliseen hintaan ale-palalaarista. Yksinkertaisena ompelutyönä tyynyliinojen työstäminen ei vienyt paljoakaan aikaa. Tyynyliinat ovat olleet nyt käytössä jo jonkin aikaa, ja Linda on tykännyt niistä tosi paljon. Hiusten kunto on parantunnut, hiukset eivät juurikaan enää pörröönny eivätkä takkuunnu nukkuessa. Silkki tuntuu myös ylelliseltä ihoa vasten, joten silkkiset tyynyliinat ovat siis antaneet juuri sitä apua mitä tässä kokeilussa lähdettiin testaamaan. Silkin ominaisuuksia ei siis ole liioiteltu.

Huonona puolena silkissä on sen kalliin puoleinen hinta. Onneksi kaikkia vuodevaatteita ei tarvitse vaihtaa silkkisiksi, tyynyliinat riittävät, ja onneksi pelkkiin tyynyliinoihin kuluu kangasta vain melko vähän. Silkkityynyliinat on myös pestäävä käsin, joten tämä voi tuntua jonkun verran työläältä.

Silkkinen tyynyliina on erinomainen vaihtoehto vuodevaatteeksi
Silkkinen tyynyliina on erinomainen vaihtoehto vuodevaatteeksi

Ompeluohjeet tyynyliihoihin

Tyynyliinojen ompeleminen on helppoa, joten vaikka et olisikaan ommellut paljoa, osaat varmasti ommella itsellesi tällaiset silkkiset tyynyliinat.

Lindan tyynyjen mittoihin sopivat tyynyliinat ovat 50 x 60 cm, joten annan ohjeet tämän mittaisiin tyynyihin. Jos ompelet tyynyliinat toisen kokoisiin tyynyihin, muutat vain ohjeen korkeuden ja leveyden. Leikattuihin kankaisiin ei tarvitse lisätä saumavaroja, näin tyynyliinoista tulee tyynyihin istuvammat.

  • tyynyliinan toinen puoli leikataan 50 x 60 cm mittaiseksi
  • toisen puolen mitaksi tulee 50 x 80 cm (kankaan leveyteen on lisätty leveä sisäkäännevara 20 cm, jonka alle tyyny lopuksi valmiissa tyynyliinassa asetellaan)
  • leveän sisäkäänteen reuna ja toisen kankaan vastaava reuna huolitellaan (tyynyn aukkoreunat). Ellet käytä saumuria, myös muut reunat huolitellaan.
  • ompele n. 2 cm käänne nurjalle puolelle leveän sisäkäänteen reunaan sekä toisen kankaan vastaavaan reunaan (tyynyn aukko)
  • käännä leveä sisäkäänne nurjalle puolelle, asettele ja nuppineuloita kankaiden oikeat puolet vastakkain ja kohdikkain
  • piirrä apuviivat nurjalle puolelle kolmelle reunalle, näin saat ommeltua saumoista varmasti suorat
  • ompele kolme reunaa, tyynyn aukkoreuna jää auki
  • käännä oikein päin ja silitä
  • ompele oikealta puolen läheltä reunaa vielä ommel, näin saumoista tulee kauniit
  • tyynyliina on nyt valmis, eikö ollutkin helppoa?
Tyynyliinan ompeluvaiheita
Koska ompelin saumat saumurilla, huolittelu on tehty vain sisäkäänteen reunaan. 1. Huoliteltu sisäkäänteen reuna käännetään nurjalle ja ommellaan ompelukoneella, toisen kankaan vastaavaan reunaan tehdään käänne ja se ommellaan. Nämä reunat jäävät tyynyaukkoon. 2. Kankaiden oikeat puolet asetellaan vastakkain tasaisesti siten, että sisäkäänteen oikea puoli jää nyt päälle päin, nuppineuloitetaan ja piirretään viivaimen avulla suorat ompeluviivat avuksi. 3. Tyynyliina on valmis ommeltavaksi kolmelta reunalta. 4. Tyynyliina on käännetty oikein päin ja sauman päälle aivan reunaan ommellaan huolitteluommel, näin tyynyliinasta tulee siisti.

Ihanasta silkkikankaasta jäi vielä materiaalia hiusdonitsiinkin

Itse ommeltaessa jää usein ylimääräistä kangasta, ja niin sitä jäi tälläkin kertaa. Koska silkki on erinomainen materiaali hiuksille, siitä on hyvä myös ommella hiusdonitseja. Silkki voi olla kankaana liukasta, mutta tämä meidän tyynyliinasilkki ei ominaisuuksiltaan sitä ollut, mainio valinta siis myös hiuslenkiksi.

Kokeilumme silkkisistä tyynyliinoista onnistui erittäin hyvin. Silkki todella hellii hiuksia ja ihoa, ja lisäksi se sopii hyvin allergikoillekin, seuraavaksi ompelen näitä kyllä itsellenikin.

Ihanaa kevään odotusta, Tuija

Silkki sopii mainiosti tyynyliinoiksi ja hiusdonitsiin sen erinomaisten ominaisuuksien vuoksi.
Tyynyliinojen ja hiusdonitsin kangas on 100% intialaista silkkiä