Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen

Snooker pöydän verhoilu onnistuu itseltäkin kunhan tietää muutaman niksin kankaan eli veran uudelleen verhoilun vaiheista. Vera on sinällään helppo asentaa pöytään takaisin, sillä se on jo valmiiksi leikattu oikeisiin mittoihin sekä siinä näkyy jo valmiit pöydän muodot, joita voi käyttää hyväksi uudelleen verhoilussa. Koska snooker-pöydän pinta on oltava täysin tasainen, ihan ongelmaton jo käytössä olleen veran uudelleen verhoilu ei kylläkään ole.

Snooker on yksi suositun biljardin muodoista, ja vaikka en olekaan uudelleen verhoillut biljardi-pöytää, näistä vinkeistäni on varmasti myös apua biljardipöydän uudelleen verhoilussa. Tällä itse kootulla ja verhoillulla snooker-pöydällä on ahkerasti pelattu jo vuoden verran, eikä siinä ole ollut huomautettavaa, pallot kulkevat erittäin tasaisella pöydän pinnalla kuin unelma.

Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Täysin tasaisella snooker-pöydällä on ilo pelata
Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Snooker-pöytä siirrettynä uusiin tiloihin ja valmiina kovaan käyttöön

Snooker pöydän verhoilu ja verhoiluniksit

Tämä snooker-pöytä on poikani Kallen, joka on ostanut pöydän käytettynä. Kalle hoiti itse snooker-pöydän siirron ja pöydän uudelleen kokoamisen kavereittensa kanssa, apua hän pyysi minulta siinä vaiheessa, kun vera oli uudelleen verhoiltava pöydän pintaan, verhoilutaustastani kun oli tässä kohtaa apua, vaikken ollutkaan aikaisemmin snooker-pöytää verhoillutkaan.

Snooker-pöytiä on erilaisia, mutta yhteistä niille kaikille on se, että ne ovat isoja ja painavia. Tämän snooker-pöydän kansi koostuu useammasta kivitasosta, pöydän kokonaispaino on yli 1000 kg. Valtavan painavan snooker-pöydän kokoamisessa on otettava monta asiaa huomioon ennen verhoilua. Snooker-pöydän ympärille on järjestettävä tietty määrä tilaa, sen pitää olla vaatrattu 0,1 mm tarkkuudella suoraksi ja kaikki ruuvit, mutterit ja osaset pitää olla kohdillaan.

Kivisten pöytälevyjen pinnan tasaisuuden tarkistus on tärkeää monessa kohtaa snooker-pöydän kokoamista, myös ennen verhoilua. Kun kaksi luonteeltaan pikkutarkkaa tyyppiä yhdessä tarkastelee tällaisia asioita, huomautettavaa tuppaa löytymään. Päädyimme tämän pöydän pinnan tutkailujen kanssa siihen, että kivielementtien pinnoissa oli kuin olikin hienon hienoja epätasaisuuksia. Ne voisivat ehkä hävitä veran alle eivätkä haittaisi loppupeleissä yhtään mitään, mutta yhteistuumin halusimme kumminkin tasoittaa ne ennen veran asentamista paikoilleen.

Päädyimme siis levittämään tasoiteainetta löytämiimme pieniin koloihin. Kun tasoiteaineet olivat kuivia, hioimme ne hiomapapereilla tasaisiksi. Vasta tämän jälkeen olimme kumpikin tyytyväisiä, ja pääsimme aloittamaan Snooker-pöydän verhoilun.

Snooker-pöydän tasoittamista ja hiomista ennen uudelleen verhoilua.
Snooker-pöydän kivipintojen tasoiteaineen hiomista ennen verhoilua

Yksin ei näin suurta veraa kannata alkaa työstämään, joten tämän uudelleen verhoilun teimmekin Kallen kanssa yhdessä. Toki hän olisi varmasti muutenkin halunnut nähdä miten verhoilu tehdään, olihan hän jo tähän mennessä kaikki oman snooker-pöytänsä siirron työvaiheet läpikäynyt, varmasti nämä kokoamisen loppuvaiheet tuntuivat myös mielenkiintoisilta.

Snooker-pöydän vera on laadukasta ja kestävää verhoilukangasta, jonka Martindale-arvo eli kankaan kulutuksen kestävyys on 50 000. Koska vera on pöydän oma kangas ja se on ollut jo jonkin aikaa pöydässä, siihen oli kertynyt pölyä. Ennen asennusta puistelimme pölyn ulkona, tamppauksen arvioimme uudelleen käytettävälle veralle olevan haitaksi, sillä emme halunneet arvokkaan veran venyvän. Puistelun jälkeen annoimme vielä veran tuulettua kunnolla, vasta tämän jälkeen aloimme asentamaan sitä takaisin pöydän pinnalle.

Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Vera uudelleen asennettuna snooker-pöytään

Vinkit veran uudelleen verhoiluun snooker-pöydän siirron jälkeen

  • pyydä kaveri asennukseen mukaan
  • ravisteltu ja tuuletettu vera levitetään pöydän pinnan päälle siten, että kankaan kulmien ja reunojen pussien sekä kolojen pussien kohdat ovat kohdistettuina
  • veran verhoilusta on tarkoitus tulla tasaisesti sopivan tiukka. Uudelleen verhoiltava vera kertoo kuinka tiukalla se on aikaisemmin ollut. Veraa ei saa väkisin vetää eikä sitä saa kiskoa siten, että voima kohdistuu kerrallaan vain pieneen kohtaan kangasta kerrallaan. Veran verhoilussa on tarkoitus jakaa kankaan tasoittaminen ja siihen käytettävä voima suuremmalle kangasalalle kerralla, ja samalla saada kankaan löysyydet siloitettua kerralla suuremmalta alalta.
  • veraa silitetään toistuvasti painaen napakasti esim. käsivarrella, kämmenellä tai tasaisella kankaalla päällystetyllä esineellä keskeltä reunoille päin; veraa ei vedetä kaksin käsin reunoista, koska tällöin kangas venyttyy vedetystä kohdasta.
  • veraa voi halutessaan apukiinnittää niittipistoolilla siten, että nitominen tapahtuu löyhästi. Niitit on näin helppo poistaa, kun kangas on valmiina lopulliseen kiinnittämiseen
  • verhoillessa niittipyssyä painetaan kohtisuorassa tasoa vasten ennen kuin niitti lopullisesti ammutaan puuhun
  • vera nidotaan yksinkerroin (reunaa ei taiteta sisälle päin) sähkökäyttöisellä (tai paineilmakompressori-) niittipistoolilla siten, että yhtä kokonaista reunaa ei nidota kerralla kiinni vaan jokaista vastakkaista reunaa nidotaan vuoronperää saman verran, eteneminen tapahtuu jokaisella reunalla pienin askelin ja samaan tahtiin
  • nidonta aloitetaan reunan keskiosasta, silitellään joka välissä veraa keskeltä reunaan päin painaen napakasti, ja edetään pienin askelin kohti kulmia nitoen ja silittäen, samaa toistetaan vuoron perään aina vastakkaisilla reunoilla.
  • pitkien reunojen ja kulmien pussikohtien verat nidotaan kiinni vasta lopuksi
Niittipyssy snooker-pöydän verhoilun työvälineenä.
Rautakaupan sähköinen nitoja riitti hyvin tämän snooker-pöydän uudelleen käyttävän veran verhoiluun. Niitteinä 10 mm niittejä.

Kun vera on saatu verhoiltua paikoilleen, kiinnitetään snooker-pöydän pussit ja laidat paikoilleen.

Snooker-pöydän vera nidotaan kiinni yksinkerroin pöydän reunan puiseen osaan, kuvassa asennetaan verhoilun jälkeen kulmapusseja paikoilleen
Pussit paikoillaan

Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Snooker-pöydän laitojen paikoilleen kiinnitys
Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Laidat paikoillaan, pölyt vielä pyyhkimättä
Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Hyvä valaistus snooker-pöydän yläpuolella on tärkeää
Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Tasainen ja virheetön snooker-pöydän pinta on edellytys hyvälle pelattavuudelle

Itse siirretty snooker-pöytä on vaatinut monta työvaihetta, joista verhoilu on viimeisimpiä

Tämä Kallen snooker-pöytä on siirretty varoen ja taiten nykyiselle paikalleen, joten sen kokoaminen ja uudelleen verhoilu ei tuottanut vaikeuksia, vaikkakin kaikki työvaiheet veivät oman aikansa. Snooker-pöytä painaa melkoisesti, joten tilan parven rakentamisessa oli kantavuuslaskelmat käytävä moneen kertaan läpi. Pöydän kivikannen osat on nostettu nosturilla ylös parvelle, sillä niillä oli painoa kokonaista 140 kg/kpl.

Tähän kaikkeen siirto- ja kokoamistyöhön verrattuna snooker-pöydän verhoilu oli enää helppo ja nopea työvaihe koko projektissa, silti siinäkin tarvittiin erikoisosaamista, vaikka tällainen verhoilutyö ei työnä ole kovin vaativa. Muutaman verhoiluniksin sisäistettyä tällainenkin projekti onnistuu mainiosti.

Peli- ja verhoiluiloa, Tuija

Snooker pöydän verhoilu siirron jälkeen
Pitäisiköhän minunkin opetella tätä lajia…