Snuuratut pääsiäismunat, tunnetumpia muualla maailmalla kuin meillä

Snuuratut pääsiäismunat ovat meillä täällä Suomessa vähemmän tunnettuja kuin muualla päin maailmaa. Tähän vanhaan käsityötekniikkaan pääsin tutustumaan 2 vuotta sitten käsityökoulussa, missä punoimme taipuvalla kuparilangalla erilaisia punoksia maalatun puumunan päälle. Nämä snuuratut munat toimivat meillä kotona pääsiäsimunina, mutta yhtä hyvin ne voivat koristaa kotia ympäri vuoden.

Slovakian kielinen sana snura tarkoittaakin juuri punosta, joka tehdään siis suoraan minkä tahansa esineen päälle. Pääsiäsimuna voi olla oikea kananmunakin, jolloin kuparilangan punos koristelee munaa, mutta samalla myös tukee munankuoren rakennetta.

Snuuraus on hyvin lähellä metallilankapunontaa, ja tätä tekniikkaa käytin myös kahden styroksisen pääsiäismunan koristelussa. Ja utelias kun olen, kokeilin vielä snuuraustekniikalla jotain muutakin, ja postauksen lopussa näet oman versioni tämän vanhan tekniikan soveltamisesta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on P%25C3%25A4%25C3%25A4si%25C3%25A4ismunat%2Bsnuuratut%2B2020%2B12.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on P%25C3%25A4%25C3%25A4si%25C3%25A4ismunat%2Bsnuuratut%2B2020%2B2.jpg

Snuuratut pääsiäismunat eri tekniikoilla

Snuuraamiseen voi käyttää metallilankaa tai ihan tavallistakin lankaa. Metallilangan vahvuudella on kumminkin väliä, sillä sen on oltava tarpeeksi ohutta ja taipuistaa, paksu ja jäykkä metallilanka kun ei tässä tekniikassa toimi. 

Näissä omissa pääsiäsimunissani olen käyttänyt kolmea hyvin tavallista tekniikkaa, joilla saa jo todella kauniita punoksia koristamaan pääsiäismunia.

Nämä omat puiset munat maalasin ennen snuurausta akryyliväreillä, ja metallilankana käytin 0.3 mm kuparilankaa.

Suuraustekniikkona käytin

  • kaksilenkkistä punosta
  • lenkkiin punottua punosta
  • yksilenkkistä punosta
Kaksilenkkinen punos
Lenkkiin punottu punos
Yksilenkkinen punos
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on P%25C3%25A4%25C3%25A4si%25C3%25A4ismunat%2Bsnuuratut%2B2020%2B8.jpg

Metallilankapunonnan tekniikka on lähellä snuurausta

Metallilankatekniikassa metallilanka on ensin väännelty kuvioiksi, ja sen jälkeen metallilanka on liitetty koristeeksi munan pintaan. Tekniikka on metallilankapunontaa. Kieltämättä nämä kaksi tekniikaa, snuuraus ja metallilankapunonta, ovat hyvin lähellä toisiaan.

Maalattuun styroxmunaan on punottu metallilangalla kaksi pitsilankaa, jotka on yhdistetty vastakkain yhdeksi ornamentiksi
Tämän styroxmunan sydänornamentti on tehty yhdellä metallilangalla


Sekä nämä snuuratut munat että metallilankapunonnalla koristellut munat ovat ensimmäisiä kokeilujani ko tekniikoilla. Todellisten snuuraustaiturien kädentaitoja voit halutessasi käydä ihailemassa

Snuuraustekniikalla voi kokeilla punoa korvakorujakin

Snuuramalla voi koristella myös esim. kiviä, lasipulloja tai keramiikkaa, tai sillä voi valmistaa vaikkapa koreja tai pannulappuja. Entisaikoina merimiehet hyödynsivät tätä suuraustekniikkaa ja punoivat juuttinarua pullojen päälle, jolloin ne kestivät ehjinä paremmin matkan rasituksia.

Väännellessäni kuparilankaa mieleeni tuli kokeilla snuurausta korvakoruihin. Korvakoruihin hain muotoa kananmunista. Tämäkin punonta vaatii minulta vielä harjoittelua, jotta käsityön jälki olisi tasaisempaa ja parempaa. Kokeiluna tämä kumminkin oli mielenkiintoinen ja mielestäni snuuraus sopii tällaiseenkin työhön mainiosti.

Mietityttämään kyllä jäi vielä mihin kaikkeen muuhun metallilanka mahtaisikaan taipua…

Ihanaa pääsiäisen odotusta ja paljon värikkäitä pääsiäsimunia, olkoonkin ne sitten millä tyylillä tahansa koristeltuja! Pääsiäinen kun ei ole pääsiäinen ilman pääsiäsimunia…

-Tuija-

Korvakoruni snuuraustekniikalla toteutettuina

                                     

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on P%25C3%25A4%25C3%25A4si%25C3%25A4ismunat%2Bsnuuratut%2B2020%2B11.jpg
Iloista pääsiäistä!