Soodamaalaus on ihanan helppoa ja niin koukuttavaa!

Soodamaalaus on tekniikkana juuri sopiva, jos haluat pinnasta mukavan utuista ja samalla ihanan röpelöistä. Tämä tekniikka sopii monelle erilaiselle pinnalle ja sillä saa näppärästi uudistettua vanhat purkit ja purnukat tyylikkäiksi käyttöesineiksi. Soodamaalaus on tekniikkana helppo ja sitä pystyy tekemään lastenkin kanssa. Siinä käytetään vain akryyliväriä ja soodaa, joka on ihan samaa kuin kotikeittiössä käytettävä sooda. Akryylivärejä saa taasen ihan marketeistakin, joten materiaaleja saa hankittua kätevästi kauppareissun yhteydessä. Kuulostaa helpolta ja sitä soodamaalaus onkin!

Näin joulun alla soodamaalaus sopii moneen jouluiseen asetelmaan valkoisena, tuikkukipot ja kynttilänjalat voi taasen soodamaalata esim. sävytetyillä väreillä. Parasta tässä on se, että kaappien kipot ja muut joutilaat tavarat saa maalattua kätevästi samalla värillä tai sävyiltään toisiinsa sopiviksi, ja näin niistä saa yhtenäisen kokonaisuuden. Samalla käyttämättömät esineet saa uudelleen käyttöön!

Soodamaalauttu kierrätysastia sopii ihanasti jouluiseen astelemaan.
Soodamaalauttu kierrätysastia sopii ihanasti jouluiseen astelemaan.
Soodamaalauksella saa vanhoista esineistä käyttöesineitä, jotka sopivat omaan sisustukseen. Soodan määrää akryylivärissä, maalaustekniikka ja maalausväline vaikuttavat siihen millaiselta pinta lopulta näyttää.
Soodamaalauksella saa vanhoista esineistä käyttöesineitä, jotka sopivat omaan sisustukseen. Soodan määrää akryylivärissä, maalaustekniikka ja maalausväline vaikuttavat siihen millaiselta pinta lopulta näyttää.

Soodamaalaus sopii monelle materiaalille

Ennen kuivumistaan akryylivärit ovat vesiliukoisia, ja ne tarttuvat monille erilaisille pinnoille esim. puulle, pahville, kartongille, styroksille, keramiikalle, kankaalle ja kiveen. Kun akryyliväri on kuivunut, se ei enää ole vesiliukoinen, joten työvälineet kannattaa pestä ennen niiden kuivumista. Maalauspohjaa ei tarvitse erikseen pohjustaa, mutta pohjan on hyvä olla puhdas ja rasvaton. Sooda syventää ja tummentaa akryylimaalin väriä, lopputulokseen vaikuttaa myös pinnan materiaali ja soodan määrä.

Akryylimaaleissa on valinnanvaraa ja värivaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Akryyliväreiksi sopii ihan mikä vaan akryyliväri ja niitä voi hyvin sekoitella keskenään, näin saat paljon upeita ja erilaisia sävyjä omaan työhösi.

Näin se tehdään

Tarvitset soodamaalaukseen soodaa, erivärisiä akryylivärejä, astian, sekoitustikun, pensselin, maalattavan esineen esim. tuikun, kukkaruukun tai vaasin. Ja sitten vain hommiin!

Soodamaalattava esine voi olla materiaaliltaan melkein mitä vaan. Kirpputorilta ostamani tuikkukipot (yhtä olenkin jo alkanut maalata...) ja kulho sopivat mainiosti soodamaalaukseen.
Soodamaalattava esine voi olla materiaaliltaan melkein mitä vaan. Kirpputorilta ostamani tuikkukipot (yhtä olenkin jo alkanut maalata…) ja kulho sopivat mainiosti soodamaalaukseen.

Soodamaalilla maalataan siten, että akryyliväri kaadetaan astiaan ja siihen lisätään soodaa, ja sekoitetaan. Jos sekoitat oman värisävyn, etsi sopiva sävy ensin ja lisää vasta sitten sooda joukkoon. Soodaa käytetään seoksessa vähemmän kuin akryyliväriä, seoksen kokkareisuudesta ja pinnan ulkoasusta päätät kumminkin sinä itse.

Tällä soodamaalilla maalataan valitsemasi kierrätetty astia, mitään muuta käsittelyä et tarvitse. Pensselin valinnalla ja sen erilaisilla käyttötekniikoilla saa elävyyttä ja erilaisia kuvioita maalattavaan pintaan. Kannattaa siis kokeilla erilaisia suteja ja tekniikoita, jotta löydät oman tyylisi soodamaalata.

Soodamaalauksessa sekoitetaan akryyliväriin ruokasoodaa. Tällä maalataan rouhean rosoista pintaa kierrätettyihin tavaroihin. Näin ne pääsevät uudelleen käyttöesineiksi.
Soodamaalauksessa sekoitetaan akryyliväriin ruokasoodaa. Tällä maalataan rouhean rosoista pintaa kierrätettyihin tavaroihin. Kaapin pohjilla lojuvat tavarat pääsevät näin uudelleen käyttöesineiksi.

Erilaiset pinnat käyttäytyvät erilailla. Oma valkoiseksi maalattu kulhoni on keramiikkaa, ja sen pinta vaati kaksi maalikerrosta. Tuikkukipot olivat myös keramiikkaa, ja niiden pinta alkoi hieman yllättäen itsekseen krakeloitua. Tämä jälki näytti mielestäni kumminkin hyvältä omaan sisustukseeni, joten tuikkukipponi saivat yllättäen sellaisen pinnan, jota en alunperin lähtenyt niille edes tavoittelemaan. Huokoiset pinnat ottavat hyvin soodamaalia vastaan, mutta oman kokemukseni mukaan kannattaa vain reippaasti kokeilla millaista pintaa erilaisiin materiaaleihin saa aikaiseksi tällä helpolla ja ihanalla tekniikalla.

Soodamaalattua esinettä voi edelleen koristella lisää, jos niin haluat. Soodamaalauksen päälle voi ripotella ennen kuivumista kimalletta tai soodamaalatut esineet voi koristella kuumaliimaamalla niihin esim. nauhoja. Soodamaalaus on kivaa, nopeaa ja edullista askartelua, johon jää kyllä helposti koukkuun!

Askartelun iloa joulun odotukseen, Tuija

Jouluisen asetelman tuikut on soodamaalattu rouheiksi, soodamaalin päälle on ripoteltu kultaista kimalletta koristeeksi.  Asetelman peltitarjottimen maalasin valkoisella kalkkimaalilla ja tuputin sen päälle ruskeata vahaa, näin tarjottimesta tuli vanhahtavan ja kuluneen näköinen sekä myös värimaailmaltaan sisustukseeni sopiva.
Jouluisen asetelman tuikut on soodamaalattu rouheiksi, soodamaalin päälle on ripoteltu kultaista kimalletta koristeeksi. Asetelman peltitarjottimen maalasin valkoisella kalkkimaalilla ja tuputin sen päälle ruskeata vahaa, näin tarjottimesta tuli vanhahtavan ja kuluneen näköinen. Tämän lisäksi se sopii värimaailmaltaan omaan sisustukseeni.
Soodamaalilla maalatun astian voi koristella mm. kuumaliimaamalla siihen koristenauhaa.
Soodamaalilla maalatun astian voi koristella mm. kuumaliimaamalla siihen koristenauhaa.