Strömsö on ihastuttava kohde Vaasaan suuntaaville matkaajille. Olen jo pitkään halunnut päästä tutustumaan kulissien taakse tätä Ylen tuottamaa vapaa-ajan lifestyle-ohjelmaa Strömsössä, jossa kierrättämisestä ja ekologisuudesta innostunut ryhmä askartelee, hoitaa puutarhaa, nikkaroi ja kokkailee edullisesti ja tuotantotaloudellisesti. Olin lähdössä jo kaksi vuotta sitten tälle samaiselle reissulle, mutta korona sotki tuolloin retken toteutumisen, aivan kuten vuosi sitten.
Tänä keväänä Taitokeskus Epilän järjestämä Strömsön retki sitten vihdoin toteutui, ja pääsin lähtemään yhdessä monen muun Strömsö-fanin kanssa Vaasan Västervikiin. Opastetun retken ohjelmaan kuului muutakin kuin pelkkä Strömsö. Vierailimme…
- Vaasassa
- Strömsössä
- Raippaluodon sillalla ja ravintola Bernyssä (annan täydet 10 pistettä!)
- käsityötalo Loftetissa
- ulkoilmamuseo Stundardissa ja
- Sjöderfjärden törmäyskraaterissa
Vaasassa paistoi aurinko, oli sopivasti lämmintä eikä näin toukokuussa näkynyt juurikaan turisteja meidän lisäksemme, joten matka-ajankohta oli ihan nappivalinta. Itse tykkäsin koko reissusta ihan superpaljon ja voin vain suositella sekä Vaasaa että juurikin Strömsötä kesän matkakohteeksi.
Kaikkiin Strömsön kuviin olen saanut julkaisuluvan.
Strömsö – retkemme pääkohde
Strömsöstä on tullut nykypäivänä osa televisiokulttuuriamme. Strömsön tarina alkoi v. 1852, jolloin ruukinpatruuna Adolf Grönberg rakennutti Strömsön itselleen, kanoilleen ja taloudenhoitajalleen kesänviettopaikakseen. Tuolloin 170 vuotta sitten Strömsön maa-alat olivat laajemmat ja rakennuksia oli enemmän kuin tänä päivänä.
Vanha päärakennus toimii nykyään Ylen kuvauspaikkana, mutta rakennuksen tilojen rajallisuus on tuonut omat haasteensa sarjan tuotannolle. Lisätilaa on saatu rakentamalla modernit toimitustilat vanhan päärakennuksen taakse.
Lue lisää Ylen artikkelista: Miten Strömsöstä tuli Strömsö?
Mutta lähdetäänpä nyt kurkkasemaan ihanan Strömsön päärakennuksen sisätiloihin ja kuvauskulissien taakse, sieltä siirrymme sitten ulos kauniiseen Strömsön puutarhaan ja edelleen Strömsön upealle uimarannalle.
Strömsön päärakennuksessa on neljä huonetta, joissa suosittua tv-ohjelmaa kuvataan. Näiden huoneiden lisäksi rakennuksessa on käsityö- ja askartelutilat sekä tekniset tilat, jotka ovat myös avoinna yleisölle.
Strömsön päärakennuksen kierros jatkuu
Kuvauskalusto ja -tekniikka vie paljon tilaa sisätiloissa. Katsoja saa aivan erilaisen kuvan omalla kotisohvallaan Strömsön tilojen koosta kuin mitä se on paikan päällä. Koska kuvaksissa rajataan ihmiset ja esineet pois epäolennaisesta, katsojalle jää illuusio tilojen väljyydestä. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen, sillä vanhan rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut täysin eri kuin mitä se tällä hetkellä on. Tästä huolimatta tiloissa viipyilee kodikas, rauhallinen ja rakennusta kunnioittava ilmapiiri – huolimatta kuvauskalustosta, joita oli kulkiessaan jopa joissain tiloissa väisteltävä.
Edellisessä kodissamme täällä Tampereella Yle kuvasi tv-sarjaa, ja siksi olen kerran päässyt seuraamaan oikeita kuvauksia keskellä äksöniä. Oman talomme takana oleva kohtuullisen kokoinen parkkitila oli täynnä liikuteltavaa kalustoa, sen suurta kokoa ja määrää ei voinut kuin vain hämmentyneenä katsella. Lisäksi itse kuvaustyössä työskenteli todella suuri tiimi teknisine laitteineen. Tätä kokemusta muistellessani ymmärrän hyvin Strömsöhön rakennetun erillisen tuotantotilan tarpeellisuuden, kuvataanhan Strömsössä jokainen päivä uusia pätkiä tuleviin jaksoihin.
Kokkailua Strömsössä
Strömsön kokkailuun käytettävät tilat näyttivät suorastaan kutsuvilta, vaikken itse edes juurikaan pidä ruuan laitosta huolimatta siitä, että olen paljon ruokaa vuosien varrella perheelleni laittanutkin. Tilaa saarekkeen ympärillä on sopivasti kotikokkailuun, siis ilman kameroita ja teknistä henkilökuntaa. Kokkailu ja kuvausryhmän työskentely samassa tilassa vaatii varmasti jo hieman enemmän kaikilta. Näissä tiloissa voisin kyllä kumminkin itsekin helposti innostua keittiöpuuhista.
Strömsön kaikkein vaikuttavin elämys
Minun mielestäni Strömsön kaikkein mielenkiintoisin huone löytyy pienestä vanhan Strömsön päärakennuksen varastotilasta, täältä en millään olisi malttanut siirtyä oppaan ja ryhmämme mukana muualle. Huoneessa säilytetään käsityötaidetta. Tämän takia minä tulin Strömsöhön.
Seisoin vähän täristen tässä varastotilassa. Tässä pienessä tilassa huipentuu itselleni Strömsön sydän, innostavat ja innovatiiviset kädentaitojen mestariluomukset, askarteluja Strömsön kuvausvuosien varrelta.
Tärkeitä tiloja Strömsön kuvausten kulisseissa
Strömsön päärakennuksessa kuvattavia työntekijöitä puvustetaan ja meikataan niille osoitetuissa tiloissa. Tilat näyttivät minusta mukavan kokoisilta ja ne olivat hyvin siistit, aivan kuten kaikki muutkin Strömsön tilat.
Strömsön muut rakennukset
Pihapiirissä on useita muitakin rakennuksia, joita käytetään myös aktiivisesti. Näissä rakennuksissa järjestetään juhlia, kuvataan, nikkaroidaan, puuhataan puutarhaan liittyviä asioita ja tuotetaan ohjelmaa.
Strömsön puutarha ja uimaranta
Strömsön pihapiiri ja puutarha on kaunis, avoin ja rento. Mantereen puolella pihaa sijaitsevat piharakennukset ja kokeilevat puutarhaviljelmät.
Strömsön upea uimaranta sijaitsee näköetäisyydellä päärakennuksesta. Merenrannan puolella pihapiirissä vanhat tammet ovat niin korkeita, että ne luovat hyvin katvetta niille, jotka haluavat nauttia puutarhan lumosta vaikkapa picnicillä. Strömsön sijainti on erinomainen, ja tänä päivänä Strömsöstä saakin nauttia jokainen turisti ja retkeilijä omalla tavallaan.
Strömsö on suosionsa ansainnut
Retkikohteena Strömsö on aivan ihana, sillä varmasti aivan jokainen löytää Strömsöstä itselleen raikkaita, uusia ideoita omaan kotiinsa tai puutarhaansa. Pidän tällaisista kohteista, joita on helppo hallita, ne eivät ole liian isoja, mutta kohde on silti monipuolisesti inspiroiva. Lisäksi Strömsön anteihin ennättää aivan rauhassa tutustua eikä siellä ennätä väsyä. Strömsö tuntui jo muutenkin ennakkoon tutulta, sillä onhan ohjelma pyörinyt tv:ssä nyt jo tasan 20 vuotta, siksi siihen ei tarvitse etukäteen tutustua.
Mielestäni paras tapa tutustua Strömsöhön on osallistua opastettuihin kierroksiin, silloin Strömsöstä saa eniten irti. Meidän opaskierroksemme kesti yhden tunnin, ja se tuntui mainiosti kyllä riittävän, paitsi että olisin voinut siellä askarteluvarastossa viipyä paaaaaljon kauemminkin. Toki jos tutustuisin Strömsöhön omatoimisesti, viettäisin siellä paljon enemmän aikaa, toisaalta taas sesonkiaikana tuo tunti ei todennäköisesti tulisi väen paljoudesta johtuen edes riittämään.
Koska Strömsö sijaitsee Västervikissä meren rannalla, kannattaa Strömsön retkeen liittää muutakin kuin pelkkä käynti kuvauspaikoilla. Kiertely alueen pienissä kylissä ja merenrantapaikoissa sekä tutustuminen vaikkapa alussa mainitsemiini omiin retkikohteisiimme, on ehdottomasti vaivan arvoista. Vaasassa on paljon muutakin kuin Strömsö, joka oli itselleni kumminkin se koko tämän retkemme kohokohta.
Kun Strömsön jälkeen olimme kiertäneet kaikki muutkin päivän retkikohteemme, alkoi kotimatka kohti Tampereetta. Kotimatka sujui mukavasti bussissa virkaten ja jutustellen kavereiden kanssa. Näiden retkeläisten kanssa lähtisin kyllä koska vaan uudelle reissulle kohti uusia mielenkiintoisia käsityökohteita, ja niitähän meillä täällä Suomessa onneksi riittää.
-Tuija-
Kiitos Taitokeskus Epilä ja Marja-Liisa erittäin hyvin järjestetystä ja elämyksellisestä Strömsön retkestä!