Suitsukkeet ja tuoksuvat öljyt, aisteille aromeja ja mielelle rauhoittumista

* kaupallinen yhteistyö Suitsukekauppa.fi kanssa, sisältää mainoslinkkejä

Suitsukkeet ja tuoksuvat öljyt sisältävät yllättäviäkin tuoksulöytöjä, joista itse löysin muutaman helmen käyttööni. En ole aikaisemmin tutustunut suitsukkeiden ja tuoksuvien öljyjen käyttöön, lähinnä vain nuuhkinut ja haistellut niiden tuoksuja kaupoissa tai matkoilla. Näiden erilaisten tuoksujen maailmaan annoimme omille aisteillemme luvan tunnustella ja poimia erilaisia aromeja, ja huomata miten erilailla erilaisissa ympäristöissä voimmekaan tuoksuja kokea ja aistia.

Testailimme tässä syksyn aikana tyttäreni Lindan kanssa suitsukkeita, kartiosuitsuketta, eteeristä öljyä ja huoneöljyä. Lisäksi kokeilimme suitsukkeille tarkoitettua telinettä sekä hiekkaa ja riisiä suitsukkeen alustaksi. Hiekasta ja riisistä innostuin askartelemaan kaksi erilaista asetelmaa, joiden keskellä poltin suitsukkeita.

Tässä artikkelissa testailemme Lindan kanssa Suitsukekauppa fi :n tuotteita, teemme käsitöitä, rentoudumme, tuoksuttelemme ja askartelemme tuoksuasetelmia, joiden äärellä voi rauhoittua pimenevinä syysiltoina.

Suitsukkeiden ja tuoksuvien öljyjen käyttöön voi paremmin tutustua Suitsukekauppa.fi sivuilla.

Suitsukkeet ja tuoksuvat öljyt rauhoittavat. Yhdessä käsitöiden kanssa ne tehostavat  rentouttavaa ja mielialaa tasoittavaa vaikutusta. Asetelmassa palaa Satayan Yogic meditation -suitsuke, käsityönä minulla on meneillään sashiko-kirjontatyö.
Suitsukkeet ja tuoksuvat öljyt rauhoittavat. Yhdessä käsitöiden kanssa ne tehostavat rentouttavaa ja mielialaa tasoittavaa vaikutusta. Asetelmassa palaa Satayan Yogic meditation -suitsuke, käsityönä minulla on meneillään sashiko-kirjontatyö.

1. Suitsukkeet ja itse tehdyt tuoksuasetelmat

Suitsukkeet kokeilussa

Suitsuke on kasviperäinen aromaattinen aine, joka kytiessään levittää savua ja suitsuketuoksujaan ilmaan. Suitsuke on sekoite useampaa ainetta kuten pihkaa, kaarnaa, yrttiä, maustetta tai öljyä. Suitsukkeen ainesosat kuivataan, ja sen jälkeen joko hienonnetaan tai sekoitetaan tahnaksi. Lopuksi suitsukkeeseen lisätään vielä jotain palamista edistävää ainetta kuten esimerkiksi hiiltä.

Kokeilimme Lindan kanssa Yogic meditation, Sataya -suitsuketta, jossa on vivahteita seetri- ja santelipuusta. Linda tuoksutteli suitsuketta suitsuketelineessä Suksi, joka osoittautui näppäräksi ja kooltaan mainioksi. Suitsuketelineen kuvio on kaunis, koristeellinen, mutta vähäeleinen ja siksi sopii hyvin moneen tilaan. Värimaailmaltaan Suksi sopi mainiosti myös Lindan kodin sisustukseen.

Linda tutustui suitsukkeen aromeihin kahdessa eri paikassa, sisällä ja ulkona. Suitsuke on hänen mielestään lämminhenkinen ja hento puun tuoksu tuntuu aistikkaalta, sillä se erottuu juuri mukavasti tuoksujen eri kerrosten välistä. Yogic meditation Sataya -suitsuke on voimakas ja tiheätuoksuinen pienessä sisätilassa käytettynä, mutta terassilla ulkotilassa aromikkuus tuntui miellyttävästi pehmeältä ja kotoisalta. Suitsuke toimi siten parhaiten hyvässä ilmastoidussa ja tilavassa ympäristössä. Aromirikas ja miellyttävä suitsuke.

Lindan tuoksuhetki Yogic meditation suitsukeen, Sataya ja suitsuketelineen Suksi parissa.
Lindan tuoksuhetki Yogic meditation Sataya -suitsukkeen ja Suksi-suitsuketelineen parissa.

Suitsukkeet ja niille tehdyt asetelmat

Itse kokeilin samaa Yogic meditation -suitsuketta tilavissa sisätiloissa eikä minulla ollut alustaa suitsuketikulle. Ajatuksenani oli askarrella suitsukkeille erilaisia asetelmia, joissa olisi turvallista materiaalia alustaksi ja suitsuketikulle tukea pystyssä pysymiseksi. Tuoksuasetelmia syntyi kaksi, joista kumpikin valmistui peltiselle alustalle, toisen suitsukeasetelman tein hiekkaan ja toisen riisiin.

Yogic meditation -suitsuke on itselleni täyteläisen aromirikas, mutta silti tarpeeksi pehmeä. Koen tuoksun rauhoittavana ja tasapainottavana. Tykkäsimme Lindan kanssa kumpikin siitä, että tuoksujen sävyjä pystyi aistimaan eri kerrosten välistä. Tuoksut eivät näin sekoittuneet paksuksi eivätkä yhdeksi vaan kulkivat sopuisasti rinnakkain ja erikseen, jolloin kokonaisuus pysyi raikkaana.

Lindalla on aikaisempaa kokemusta tuoksujen käytöstä toisin kuin minulla. Hän on etsinyt rauhoittumista omista tuoksuhetkistään tekemällä samalla käsitöitä. Hänen esimerkkiään seuraten sytytin oman Yogic meditation -suitsukkeeni ja otin esille oman sashiko-kirjontatyöni. Tämän koin lopulta myös itselleni parhaaksi tavaksi nauttia suitsukkeen meditatiivisesta vaikutuksesta. Tämä Lindan vinkki on ehdottomasti kokeilun arvoinen ja tämä suitsuketuoksu toimii hyvin lisäämään tuoksuhetkien terapeuttisia vaikutuksia.

Yogic meditation -suitsuke on näistä kokeiluista itselleni mieluisin, ja se jää ehdottomasti käyttööni. Myös suitsukealustojen askartelusta tuli itselleni uusi tapa tehdä asetelmia kotiini.

Itse tehty tuoksuasetelma, jossa hiekan keskellä on Yogic meditation Sataya -suitsuke palamassa. Asetelmassa on koristeena kauriin, pienten tunnelmavalojen ja tuikkukynttilöiden lisäksi luonnonmateriaaleja, kuivattuja unikon siemenkotia, ruusunmarjoja, kastanjoita, oravan syömiä kävyn runkoja, käpyjä, tammenterhoja, kanervaa ja tuijan oksia.
Itse tehty tuoksuasetelma, jossa hiekan keskellä on Yogic meditation Sataya -suitsuke palamassa. Asetelmassa on koristeena kauriin, pienten tunnelmavalojen ja tuikkukynttilöiden lisäksi luonnonmateriaaleja, kuivattuja unikon siemenkotia, ruusunmarjoja, kastanjoita, oravan syömiä kävyn runkoja, käpyjä, tammenterhoja, kanervaa ja tuijan oksia.
Yogic meditation Sataya -suitsuke tuoksumassa riisipedillä. Tuoksuasetelmassa on tuijan lehtiä, villiviinin oksan käppyröitä, kierrätetty lasihelminen kynttilän mansetti ja pieni tunnelmavalo tuikkukynttilöiden lisäksi.
Yogic meditation Sataya -suitsuke tuoksumassa riisipedillä. Tuoksuasetelmassa on tuijan lehtiä, villiviinin oksan käppyröitä, kierrätetty lasihelminen kynttilän mansetti ja pieni tunnelmavalo tuikkukynttilöiden lisäksi.

2. Eteerisen öljyn tuoksuttelu diffuusorissa

Eteeriset öljyt tuotetaan kasvien osista. Eteeriset öljyt ovat näin luonnollisia ja niitä voi käyttää hajusteina tai aromaterapiahoidoissa. Linda kokeili Maroman Clear Thoughts nimistä eteeristä öljyä omassa diffuusorissaan. Tässä hänen tunnelmiaan tämän tuoksuttelun parissa…

Tunnelmallisten iltojen aikaa
Syyssateet kutsuvat vetäytymään kodin lämpöön. Lämpimät juomat, kynttilät sekä diffuuseri symboloivat minulle rauhoittumista. Toisinaan aika voi käydä kotona pitkäksi ja siksi viime syksynä tartuin ensimmäiseen käsityöprojektiini. Ensimmäinen työni oli muhkea kaulahuivi, jota neuloin jouluun saakka.


Samoihin aikoihin sain äidiltäni lahjaksi diffuuserin eli ilmankostuttimen. Diffuuseri kosteuttaa kuivaa sisäilmaa puhaltamalla vesihöyryä. Kun diffuuserin vesisäiliöön ripauttaa muutaman pisaran eteeristä öljyä, laite puhaltaa ilmaan kevyesti tuoksutettua vesihöyryä. Pidin tätä konseptia niin mainiona, että ostin samaisena jouluna ystävälleni lahjaksi oman diffuuserin ja eteerisen öljyn.


Tänä syksynä diffuuserin uudeksi aromiksi valikoitui Maroma Span Clear Thoughts – eteerinen öljy, joka sisältää muun muassa basilikaa, kardemummaa, laventelia ja piparminttua. Pakkausselosteessa kerrotaan tuoksuyhdistelmän rauhoittavan mieltä ja vahvistamaan keskittymistä. Käytän diffuuseria yleensä juuri silloin kun teen käsitöitä, luen tai kasaan palapelejä. Tässä mielessä Clear Thoughts oli minulle hyvä valinta. Diffuuseriin laitoin kaksi tippaa eteeristä öljyä, mutta mielestäni pienemmässä tilassa yksi tippa öljyä riittää hyvin tuomaan juuri sopivasti tuoksua huoneeseen.

Eteerinen öljy Clear Thoughts, Maroma diffuusorissa. Eteeristä öljyä tiputetaan diffuusorissa olevaan veteen, tätä tuoksuvettä diffuusori höyrystää lempeästi huoneilmaan.
Eteerinen öljy Clear Thoughts, Maroma diffuusorissa. Eteeristä öljyä tiputetaan diffuusorissa olevaan veteen, tätä tuoksuvettä diffuusori höyrystää lempeästi huoneilmaan.

3.Tuoksuöljy sopii tuoksulyhtyihin, diffuusereihin, potpourriin ja kuivattuihin kukkiin

Tuoksuöljy poikkeaa eteerisistä öljyistä siten, että tuoksuöljy on keinotekoisesti tuotettua toisin kuin eteerinen öljy. Tuoksuöljyissä synteettiset aromiaineet yhdistetään erilaisiin luonnollisiin tuoksuihin ja tämän vuoksi niiden tuoksu voi tuntua raikkaammalta.

Kokeilin Golokan Arruda Rue Huonetuoksua, joka on tällainen tuoksuöljy. Tätä tuoksuöljyä voi verrata valkoiseen salviaan tai Palo Santoon. Palo Santo on puu, joka palaessaan tuoksuu mystisesti männyn, mintun ja sitruunan vivahteilta.

Kokeilin Arruda Rueta ulkoa kerättyjen heinäkasvien sekä kaupasta ostettujen kuivakukkien tuoksuina. Tuoksu on raikas ja juuri sellainen kuin sitä kuvaillaankin tuoteselosteessa. Pidin erityisesti sen puhtaasta tuoksusta ja siitä, että tuoksu oli mieto, kun säätelin sen voimakkuutta ripottelemalla sitä kohtuudella kuivattujen heinäkasvien päälle. Tuoksun männyn osuutta kaipasin lisää, sillä pidän männyn tuoksusta.

Tämä huonetuoksu jää käyttööni, suosittelen.

Golokan Arrude Rue Huonetuoksu tuoksuu raikkaan mietona kuivatuissa heinäkasveissa.
Golokan Arrude Rue Huonetuoksu tuoksuu raikkaan mietona kuivatuissa heinäkasveissa.

4.Kartiosuitsuketta on miellyttävä käyttää

Viimeisenä tuoksukokeiluistamme on kartiosuitsuke. Erityisesti kartiosuitsukkeen käytön koin miellyttäväksi. Kartiosuitsuke on nimensä mukaisesti kartion muotoinen, ja sitä voi polttaa esim. painamalla sen hiekkaan pystyyn ja sytyttämällä sen kytemään.

Kartiosuitsukkeista valitsin Golden Nag Forestin raikkaan metsäisen tuoksun. Kokeilemistani kahdesta suitsukkeesta tämä oli raikkaampi. Suitsuke ei kumminkaan tuonut ensimmäisenä mieleeni suomalaisten metsien tuoksuja, mutta kevyenä ja hyvin tuoksuvana se tuntui miellyttävän rauhoittavalta. Itselleni tuli tuoksuista mieleen yrttien ja kukkien tuoksut, jotka ovat kietoutuneet toisiinsa ikään kuin ne olisivat poimittu samalta alueelta ja jopa vierekkäisiltä pientareilta. Kartiosuitsuke paloi mielestäni nopeammin ja vahvemmin kuin tavallinen tikkusuitsuke.

Kartiosuitsukkeen hieman mystinen tuoksu tuntui seesteiseltä, ja pidin sen aromikkuudesta, tämä on itselleni myös hyvä valinta yhdeksi suitsuketuoksuksi.

Kartiosuitsuke Golden Nag Forest asetelman keskellä hiekkaan painettuna. Yrttien ja kukkien tuoksut leviävät huoneilmaan miellyttävästi suitsukkeen kytiessä.
Kartiosuitsuke Golden Nag Forest asetelman keskellä hiekkaan painettuna. Yrttien ja kukkien tuoksut leviävät huoneilmaan miellyttävästi suitsukkeen kytiessä.

Vinkkimme suitsukkeisiin ja tuoksuviin öljyihin

Pidämme Lindan kanssa tärkeänä sitä, että suitsukkeista ja tuoksuvista öljyistä nauttii niille sopivassa ympäristössä. Liian pienessä tilassa hyväkään tuoksu ei pääse välttämättä oikeuksiinsa, vaikka se toimisi mainiosti terassilla tai väljässä tilassa. Tuoksut ja kokemukset ovat erilaisia erilaisissa ympäristöissä, tähän kannattaa kyllä kiinnittää huomiota.

Toiseksi koimme kumpikin, että hyvin valitut tuoksut rauhoittavat mieltä ja tuovat lisää nautintoa hetkiin, joihin haluaa ne yhdistää. Tuoksut eivät ole kalliita ja ne saattavat kestää pitkäänkin käytössä. Itse koen suitsukkeiden ja tuoksuvien öljyjen tuovan lisää tunnelmaa ja mielihyvää omaan arkeeni, tästä olen iloinen.

Lindalle suitsukkeet ja tuoksuöljyt olivat jo entuudestaan tuttuja, ja hän on vakiinnuttanut niiden käytön omaan arkeensa ja vapaa-aikaansa jo pidemmän aikaa. Itse löysin tämän tuoksujen maailman vasta näiden kokeilujen kautta. Odotankin jatkossa löytäväni lisää uusia tuoksusävyjä, sen verran ihana kokemus tämä on ollut itselleni.

Suitsukekauppa.fi ´n tuotevalikoimasta löytyykin todella paljon erilaisia suitsukkeita ja tuoksuvia öljyjä, ja uskon, että niistä löytää varmasti sen oman lempituoksunsa. Niiden lisäksi tuotevalikoimassa on mm.

  • suitsukepihkaa
  • erilaisia tuoksulyhtyjä
  • saippuaa
  • seinäkankaita
  • tuulihyrriä
  • uisieppareita
  • valaisimia…

Kannattaakin käydä vilkaisemassa.

Hymyä huuleen

Hauskoilta kommelluksiltakaan en välttynyt tutustuessani näiden ihanien tuoksujen maailmaan. Tutustuin ensimmäistä kertaa kartiosuitsukkeisiin ja olin siitä myös innoissani.

Avasin kartiosuitsukkeen paketin pään ja otin sieltä esille kartiosuitsukkeen, jonka laitoin palamaan. Ihmettelin suitsukkeen pyöreää ja litteää muotoa, sillä kartioksi sitä en osannut mieltää. Lisäksi en saanut sitä syttymään eikä se tuoksunut miltään. Useiden sytytyskertojen jälkeen huomasin kartiosuitsukkeeni olevan suitsukepaketin kosteudenpoistaja. Juu, olin siis ottanut ensimmäisen käteeni osuvan tuotteen paketista eikä se ollut sisäpussissa oleva kartiosuitsuke vaan todellakin tuo paketin kosteudenpoistaja.

Tässä tuli siis samalla testattua kosteudenpoistajakin epähuomiossa ja todettua, ettei se vedä vertoja suitsukkeiden aromien ihanille tuulahduksille eikä niiden helppokäyttöisyydelle, sillä suitsukkeet saa kyllä helposti palamaan ja ne kytevät ja tuoksuvat erittäin hyvin, toisin kuin tuo paketin kosteudenpoistaja.

Aisteille aromeja ja mielelle rauhoittumista myös sinun syksyysi, Tuija

Testissä olevat suitsukkeet ja tuoksuavat öljyt sopivat mainiosti tasoittamaan kiireen tuntua arjessa.
Testissä olevat suitsukkeet ja tuoksuavat öljyt sopivat mainiosti tasoittamaan kiireen tuntua arjessa.