Batiikki on värjäystekniikkana mielenkiintoinen ja täynnä yllättyksiä. Eläväinen pinta koostuu upeista värien ilottelusta tai vain yhden värin muutamasta tai lukuisista sävyistä. Batiikki on tällä hetkellä hyvin suosittua tekstiileissä ja vaatteissa, eikä syyttä, sillä kieltämättä se on hyvin kaunista.
Batiikki kuvioita on mahdollista saada kankaaseen muullakin tavalla kuin värjäämällä. Tekniikat, joilla batiikki kuvioita saadaan värien avulla kankaaseen, sopivat myös värin poistoon tekstiilistä. Kuviot ovat molemmissa yhtä yllätyksellisiä ja kauniita. Erona batiikin värjäyksessä ja batiikki kuvioiden aikaansaamiseksi värin poistossa on se, että värjäys tehdään valkoiseen tai vaaleaan kankaaseen ja värin poisto taas värilliseen kankaaseen.
Materiaalit, kemikaalien määrät ja laadut, vaikutusajat, tekniikat jne. sanelevat jokainen millaisia batiikki kuvioita ja värien sävyjä kankaisiin syntyy. Kerron tässä artikkelissa kuinka sain aikaiseksi mustan trikoopuseron täydellisen muodonmuutoksen syksyn hehkuviin väreihin. Lopuksi höystin vielä puseroa kierrätyskankaalla ja ompelin siitä trikoopuseroon tyttömäisiä rimpsuja.
Batiikki kuvioita värin poistolla
Tämä oma trikoopuseroni sisältää 95% puuvillaa ja 5% elastaania. Trikoopusero maksoi 9,99 euroa. Tähän työhön sopivat mainiosti myös käytetyt tekstiilit, mutta koska itse en käytä mustaa väriä vaatteissani, minun oli ostettava sellainen kaupasta. Värin poistoon käy kyllä mainiosti myös muunkin värinen tekstiili kuin musta. Lopputulos riippuu mm. kankaan materiaalista, pohjaväristä, kloriitin vaikutusajasta ja jopa kloriittipullon merkistä (koostumus).
Värin poistaminen kloriitilla ei kokemuksieni mukaan haurastuta kangasta, jos kosketus kloriittiin on lyhytaikaista. Villan lämpöominaisuudet kumminkin vähenevät kloriitikäsittelyssä. Kloriittia voi myös laimentaa, jolloin lopputulos on taas ihan erilainen.
Tämän oman puseroni kankaan olen poimuttanut ompelemalla siihen ompelukoneella poimutuslankoja. Tämän tein ihan kokeilumielessä, kun idea jostain tupsahti päähäni. Sykeröitä ja poimuja tehdään yleisemmin esim. kumilenkeillä solmumenetelmällä.
Poimutuslankoja olen ommellut etu- ja takapuolelle sekä hihoihin. Hihojen poimutuslangat on ommeltu siten, että hihaan on ommeltu vain yksi yhteinen poimutuslanka eli hihan etu- ja takakappaleet on tässä vaiheessa ommeltu kiinni toisiinsa. Poimutuslangat vedin tiukoiksi rypytyksiksi.
Tämän jälkeen aloitin värin poiston, mikä tapahtui kloriitilla. Kloriitin kanssa työskennellessä kannattaa suojata hyvin vaatteensa, ympäristönsä ja käsitellä kloriittia hanskat kädessä. Kuivaan trikoopuseroon on lisätty kloriittia niin paljon, että se oli lopulta läpi märkä.
Kun trikoopusero oli märkä kloriitista, myttysin sen tiukasti ja annoin kloriitin vaikuttaa 18 min. Kello käymään ja sitten vain odoteltiin.
Tämän jälkeen irrottelin poimutuslankoja, mutta osa niistä jäi vielä puseroon lopullisen pesun ajakisikin. Trikoopusero on huuhdeltu vedellä ja pesty kirjopesuaineella pesukoneessa.
Konepesun jälkeen poistin trikoopuserosta kaikki loput poimutuslangat ja annoin puseron kuivua. Silityksen jälkeen pusero näytti tältä. Aika ihana siitä sitten tulikin!
Hieman lisää näyttävyyttä rimpsuilla
Batiikki kuvioinen trikoopaita on kaunis ihan juuri tällaisenaan. Kuviot ovat abstrakteja ja yllätyksellisiä, niistä tulee juuri sellaisia kuin millaisiksi ne sattuvat tulemaan. Tässä piileekin batiikki värjäyksen ja batiikkia mukaelevan värin poiston viehätys.
Jostain syystä tuntui siltä, että halusin vielä vähän lisää tähän ihanaan läikehtivään puserooni. Viime aikoina olen tehnyt ompelutöissäni vaatteisiini rimpsuja ja nuo rimpsut kummittelevat jälleen mielessäni. Siksi tämä batiikki kuvioinen paitani saikin näitä tyttömäisiä rimpsuja, tällä kertaa olkasaumoihinsa.
Rimpsut olisi ollut parasta ommella trikookankaasta, mutta kun minulla sattui vain olemaan väreihin sopivaa lakanakangasta, ompelin rimpsut siitä.
Rimpsut ovat
- 7 cm leveää ruskeaa lakanakangasta
- niitä on 2 ja kumpikin on pituudeltaan n. 108 cm
- niiden kumpikin reuna on ommeltu suoralla ompeleella n. 1 cm päästä reunoista ja hieman purettu hapsuille
- niiden keskelle on ommeltu poimutuslanka
- poimutus on pituudeltaan hihanaukon sauman pituinen
- poimutusta on eniten keskiosassa (olkasauman kohdalla) ja vähiten kainalossa, johon loppuu rimpsun kumpikin pää
- omat rimpsuni ovat tasaisesti yhtä leveitä, mutta rimpsut voi olla juurikin sellaisia kuin haluat, vaikkapa olkasauman kohdalta leveämpi ja rimpsu voi kaventua alas kainaloa lähestyttäessä
Rimpsut ompelin
- nuppineuloituksen jälkeen keskeltä poimutuslankaa pitkin hihansuun saumaan kiinni
- poimutuslangan irrotin kiinni ompelun jälkeen, vaikka kaikkialta en siihen päässytkään käsiksi
- * taitoin lakanakankaisen rimpsun reunat vastakkain ja ompelin niiden juuresta rimpsut yhteen. Tämä siksi, että ne mielestäni näyttivät näin paremmalta, kun rimpsut aukaisi erilleen kuin että niiden keskelle jäisi ompelusauma näkyviin. Tämäkin on makuasia.
- * ompelin sieltä täältä koneella muutamia irrallisia tikkejä rimpujen reunoihin tai lähelle reunoja, jotta sain rimpsut pysymään kauniisti taas auki
- * -merkityt asiat saa jättää väliin ompelemalla rimpsut trikookankaasta
Tässä vielä vertailun vuoksi millainen rimpsu on kiinni ommeltuna olkasaumaan, ja sen lisäksi vielä yhteen ommeltuna.
Saman tyylisiä kuvioita olen saanut aikaiseksi myös ekoprinttauksella. Siitä voit halutessasi lukea artikkelista Kirpparimekosta muotiluomukseksi kotipihan kasveilla.
Batiikki kuviot pääsevät lopulta aina yllättämään
Aika pienellä vaivalla saa värillisestä tekstiilistä värinpoistolla upeita kuvioita. Värin poisto tulee usein halvemmaksi kuin batiikin värjääminen, menetelmät ovat kumminkin erilaisia. Batiikkia värjäämällä saa monivärisiä kuvioita, kun taas värin poistolla usein saman värin eri sävyjä.
750 ml kloriittipullo maksaa alle 2 euroa ja tekstiiliksi sopii vanha vaate. Tähän minun paitaani kului kloriittia n. 1/3 pulloa eli lopulta aika halpa ja nopea tapa saada muodikas batiikki kuvioinen vaate itselleen.
Houppi ihastui puserooni niin paljon, että halusi tehdä sellaisen myös itselleen. Ryhdyimme siis heti tuumasta toimeen. Tässä hän on solmuamassa kahden puseronsa ja muutamien sukkaparien kangasta. Laitan niistä kuvia Instagramiin, käypä kurkkasemassa.
Tämä syksyn kanssa kilvan loimuava pusero on erittäin mukava ja näyttävä käyttövaate. Pidän värikkäistä vaatteista ja tässä puserossa näitä värejä ihanasti sitten riittääkin. Siksi siitä tulikin itselleni mieleinen pusero, jonka mielelläni sujautan päälleni.
Ihania syksyisiä käsityöhetkiä, Tuija ja Hope
Kommentoi vapaasti mitä mieltä olet tästä puserosta, olisi mukava kuulla mielipiteesi.
Avainsanalla värjääminen löydät myös muita eri värjäysmenetelmien artikkeleitani.