Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työniloni

Oletko sinä täysin tyytyväinen omaan neulatyynyysi vai kaipaatko siihen pientä lisää, muttet osaa ihan sanoa mitä se kumminkaan olisi? Tuntuuko sinustakin, että se kerran tehty tai ostettu neulatyyny ei välttämättä joka tilanteessa palvele ihan parhaiten. Vai tuntuuko, että tarvitsisit enemmän kuin yhden neulatyynyn?

Olen tehnyt useita neulatyynyjä ja kokeillut niitä kaikkia käytännössä. Kaikki toimivat, mutta itse olen kokenut, että ahkerasti käsitöitä harrastavalle olisi hyvä olla muutama erilainen ja eri tilanteissa toimiva neulatyyny. Viimein sitten keksinkin, että juuri tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli oman työniloni.

Tämä neulatyyny viimeisteli työniloni

Erilaisten käsitöiden ja eri työvaiheiden kanssa toimin erilailla ja siksi minulla on ollut käytössä kaksi erilaista neulatyynyä. Toinen neulatyyny on pöydällä oleva, toinen rannemallinen.

Istuessani olohuoneessa ompelemassa olen käyttänyt neulatyynyä, joka on pöydällä. Pöydällä pidettävä neulatyyny on minulla myös ompelukoneen vieressä ompelupöydällä työhuoneessani. Kun taas sovittelen esim. vaatetta päälleni peilin edessä, käytän ranteessa pidettävää neulatyynyä.

Näillä kahdella neulatyynymallilla olen tähän asti pärjännyt, mutta olen kaivannut näiden lisäksi parempaa ratkaisua käsitöille, joita teen enemmän paikoillani olohuoneessa. Tämä johtuu siitä, että esim. keinutuolissa istuskellessani vieressäni ei ole laskutilaa nuppineulatyynylle. Kovin aktiivisesti en kumminkaan ole tätä ´ongelmaa´ pohtinut vaan tämän neulatyynyn tarve kirkastui minulle siinä vaiheessa, kun tulin tehneeksi vanhasta puisesta kynttilänjalasta neulatyynyn. Tämä tapahtui niihin aikoihin, kun minulla oli päällä neulatyynyjen tuunausvimma.

Neulatyyny, joka seisoo lattialla ja on aina käden lähettyvillä, on oma ratkaisuni sellaisiin ompeluhetkiin, joissa olen pitkiä aikoja paikoillaan. Saatan käyttää jopa kaikkia kolmea erilaista neulatyynyä saman työn eri työvaiheissa. Tämä kombinaatio toimii minulla erittäin hyvin.

Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työiloni. Lattiamallinen neulatyyny on tehty puisesta kynttilän jalasta.

Minulla on tapana nousta usein käsitöitä tehdessäni ja vaihtelen myös huonetta aina, kun se on mahdollista. Nousen mielelläni myös ompelukoneen äärestä, oion jäseniäni ja liikun tekemään toista työvaihetta ihan toiseen huoneeseen. Pitkä istuminen ja staattiset työvaiheet on mukava katkaista ja hakea vaihtelevuutta työskentelyyn. Sopii mainiosti ainakin minulle.

Koska olen tällainen liikkuva käsitöiden tekijä, olen pitänyt kahta nuppineulatyynyä. Oikeastaan kyllä kolmeakin, sillä kolmannessa nuppineulatyynyssä on hefta- ja käyräneulani verhoilua varten. Tämä nuppineulatyyny on omassa kassissaan verhoilutarvikkeiden joukossa. Kotona käytän aktiivisesti juurikin näitä kahta tavallisten nuppi- ja ompeluneulojen neulatyynyjä.

Tajusinkin siis oikeastaan vasta jälkeen päin kuinka tarpeeseen tämä kolmas tavallisille neuloille tarkoitettu neulatyyny tuli. Se pysyy paikoillaan olohuoneessa ja on sopivasti käden korkeudella ja ulottuvissa. Eikä huku kankaiden ja koristenauhojen alle ompelupöydälläni. Joskus jopa vien sen ompelukoneen viereen, sillä näin neulatyyny ei huku työni alle.

Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työiloni. Lattiamallinen neulatyyny on tehty puisesta kynttilän jalasta.

Esimerkki työstä, jossa minulle oli apua useasta neulatyynystä

Esim. Pipariksi menneessä ompelutyössäni käytin todella paljon nuppineuloja ja tarvitsin ahkerasti nuppineulatyynyjäni. Hyvä esimerkki työstä, joka kesti ja jota tein useamman päivän. Työn aikana liikuin paljon eri huoneissa (osaksi myös ihan luomis- ja epäonnistumistuskankin vuoksi) ja koin, että minua myös rauhoitti se, että paljon tarvitsemiani nuppineuloja oli hyvin esillä.

Nuppineulatyynyjen ja tarvikkeiden ripotteleminen eri huoneisiin vähensi minulta myös stressiä, sillä sain keskittyä enemmän itse asiaan. Olen siis sellainen sählääjä, että unohdan tällaisissa hommissa minne milloinkin lasken tarvikkeitani ja energiaa kuluu ihan turhaan tavaroiden etsimiseen 🙂 Tämä neulatyynykombinaatio toimii siis myös turhautumisen jarruttajana.

Kuinka valmistin korkeajalkaisen neulatyynyn

Tämän korkeajalkaisen neulatyynyn olen tehnyt vanhasta lattialla seisovasta ja puisesta kynttilänjalasta. Jalan olen hionnut ja spraymaalannut. Pohjaan laitoin huonekaluhuopaa, jotta se ei naarmuttaisi lattiaa eikä luistaisi. Puisen kynttilänjalan sijaan voi käyttää myös sopivaa kukkajalkaa.

Itse neulatyynyn tyynyosan tein pyöreäksi leikatusta kankaasta, jonka reunaan ompelin poimutuslangan. Poimutin kangasta ja täytin sen ystäväni koiran trimmauskarvoilla. Kun tyynyssä oli sopivasti täytettä, poimutin lisää kangasta ja ompelin tyynyn suuaukon käsin siten, että se pysyi koossa.

Koristepitsit ja -nauhat ovat myös joko poimutettu tai vain aseteltu sellaisenaan kerroksittain koristeeksi. Sekä tyyny että koristeet ovat liimattu kynttilän jalkaan kuumaliimalla. Lopuksi tyynyosan päälle on vielä poimutettu pieni pitsiliina.

Vanhasta puisesta kynttilänjalasta tehty neulatyyny.
Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työiloni. Lattiamallinen neulatyyny on tehty puisesta kynttilän jalasta.
Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työiloni. Lattiamallinen neulatyyny on tehty puisesta kynttilän jalasta.

Neulatyynyn tärkein ominaisuus on sen täyte

Mielestäni neulatyynyt kaikkein tärkein ominaisuus on kumminkin sen täyte. Neulatyyny voi olla tällainen lattiamalli, sitä voi pitää ranteessa, sormuksessa, rintaneulassa, magneetissa, ompelukoneessa itsessään tai ihan vaan pöydällä. Neulatyynyjä voi olla vain yksi tai niitä voi olla useampi. Nuppineulatyynyn kangas voi olla vaikkapa verhoilukangasta, kukallista, yksiväristä, punaista tai keltaista, mitä vaan mieleistäsi, mutta jos sen täyte ei ole parasta mahdollista, neulatyyny ei ole hyvä neulatyyny.

Kaikkein parhaimmillaan nuppineula uppoaa neulatyynyyn kuin pehmeään poutapilveen. Neula ei töksähdä eikä sen sulavaa etenemistä hidasta pienimmätkään säröt täytteessä.

Hyviä neulatyynyn täytteitä ovat mm. (nämä olen itse hyväksi todennut)

  • koiran karvat, varmasti muutkin karvat käy
  • lampaan kiehkurat/villa
  • kapokki
  • hiukset

Jotkut käyttävät neulatyynyn täytteenä hienoa hiekkaakin. Täytteen joukkoon sekoitettu teräsvilla taas teroittaa samalla nuppineulojen kärkeä, itse en ole kyllä sitäkään kokeillut. Smirgelijauhetäyte kuulemma puhdistaa nuppineulan tahmeuden, siitäkään ei itselläni ole valitettavasti kokemusta.

Pumpulia en suosittele täytteeksi, sillä se ei ole koostumukseltaan homogeenista. Itse en saanut pumpulista hyvää täytettä, vaikka venyttelin ja revin sitä. Tein kauniin kahvikuppineulatyynyn, jonka täytteeksi kokeilin pumpulia, mutta käytössä tuo neulatyyny jäi sivuun. Pumpulitäytteessä en pitänyt nuppineulan töksähtelemisestä ja siksi jouduin hakemaan sopivaa kohtaa, johon sain törkättyä esteettä neulani. Eihän se kivalta tuntunut, kun työvälineet eivät täysin toimineet.

Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työiloni. Lattiamallinen neulatyyny on tehty puisesta kynttilän jalasta.
Lattialla seisova neulatyynyni.

Lattiamallinen neulatyyny voi toimia myös osana sisustusta

Jokaisella on varmasti omat toiveensa neulatyynyn suhteen. Mikä toimii toisella, ei toimi toisella. Itselläni tällainen lattiamalli on ollut tarpeen silloin, kun ompelen käsin tai teen jonkun pitempään kestävän työvaiheen muualla kuin ompelukoneen äärellä. Kun siirryn taas ompelukoneelle, käytän työpöydällä pöytämallista neulatyynyä. Nuppi- ja ompeluneuloissa en ole säästellyt, niitä riittää kyllä jokaiseen nuppineulatyynyyn.

Tämä on se neulatyyny, joka viimeisteli työiloni. Lattiamallinen neulatyyny on tehty puisesta kynttilän jalasta.

Tätä lattiamallista neulatyynyä olen pitänyt myös samanhenkisten kukkajalkojen rinnalla osana sisustusta. Siihen se on näppärästi sulautunut korkeiden kukkajalkojen joukkoon, onhan tämä neulatyyny alkuperältään lattiamallinen kynttilän jalka.

Kun minun kukkaseni kuoli, tämä neulatyyny jäi yksinäiseksi, mutta se silti sopii siinä lattialla olemaan ja odottelemaan käyttöä. Hiukan se minua yllättikin, sillä jotenkin miellän nuppineulatyynyn työhuoneen vakiasukkaaksi, en niinkään olohuoneen koristeeksi.

Millainen/millaisia sinun neulatyynysi ovat ja käytätkö sinä usempaa neulatyynyä vai riittääkö sinun tarpeisiisi vain yksi? Mikä sinulla toimii parhaiten? Minun työniloni täyttyi lopullisesti vasta, kun keksin tämän kolmen erimallisen neulatyynykombinaation.

Kommentoi tätä neulatyynyjuttua vain vapaasti, olisi kiva jakaa ajatuksia ja saada vaikkapa uusia ideoita omaan tapaan työskennellä 🙂

Käsityön iloa, Tuija

Työniloa lattiamallisen neulatyynyn kera. Neulatyyny on tehty kynttilän jalasta.