Tästä syystä rakastan pihamme kuusta, naapurimme mustaherukkapensasta ja joulun odotusta

Pihakuusemme tuottaa joka kevät valtavasti kerkkiä. Niistä olen haudutellut vitamiinipitoista ja makoista siirappia. Naapurimme rehevän mustaherukkapensaan lehdistä taasen valmistin kesällä ensin lehtimehua ja lehtimehusta jatkojalostin siirappia. Joulun alla nämä kesän herkut on ilo käärästä kauniisiin paketteihin ja ilahduttaa niillä ystäviä. Näiden siirappien maut ovat mukavan eksoottisia ja niitä voi käyttää monien herkkujen päällä, siksi ne aiheuttavat saajassaan innostusta eivätkä ne jää takuulla testaamatta. Tästä syystä rakastan pihamme kuusta ja naapurimme mustaherukkapensasta.

Jouluisten koristeiden valmistelu on hyvä aloittaa ajoissa. Pieniä kauniita koristeita voi antaa sellaisenaan lahjaksi tai liittää koristeeksi joulupakettiin. Makoisten siirappireseptien lisäksi on hyvä paneutua jouluisiin koristeisiin. Ihastuttavilla appelsiinin, limen ja sitruunan viipaleita voi koristaa yhtä hyvin niin paketteja kuin kuusta, kuten Keski-Eurooppassa tehdään. Vintage-muoteista on myös helppo loihtia koristeita moneen tarkoitukseen. Paketoinnin taas voi korvata nopeammallakin vaihtoehdolla. Tästä syystä rakastan joulun odotusta.

Tästä syystä rakastan pihamme kuusta, naapurimme mustaherukkapensasta ja joulun odotusta

Mustaherukan lehtisiirappi ja kuusenkerkkäsiirappi ovat herkullisia ja niillä on mukava ilahduttaa ystävää. Jouluiset koristeet luovat tunnelmaa.

Tästä syystä rakastan pihamme kuusta

Kuusenkerkkäsiirappin ohje

Kuusenkerkkien hauduttamisesta ja haudutusliemestä olen kertonut tarkemmin ihoa hellivän kuusenkerkkäsaippua-reseptin postauksessa, josta voit lukea täältä. Samalla kun keräsimme lapsenlapseni Houpin kanssa kerkkiä siirappiin, keräsimme niitä myös saippuaa varten.  Toinen liemi valmistui saippuan tekoon ja toinen liemi jatkoi siirapiksi. 

Kuusenkerkät likoamassa 

Kuusenkerkät kannattaa huuhdella ennen käyttöä ja sen jälkeen ne liotetaan vedessä yön yli. Seuraavana päivänä vesi vaihdetaan uuteen, jossa myös kerkät haudutetaan.  Hauduttaminen tapahtuu 70-80 asteessa pari tuntia. Keittämistä kannattaa välttää, jotta saisi säilytettyä kerkkien hyvät ominaisuudet mahdollisimman tarkasti. 

Hauduttamisen jälkeen bioaines siivilöidään pois liemestä. Siivilöinnin jälkeen liemi saa jähtyä kunnolla.  Kuusenkerkkäliemi pilaantuu herkästi, joten se olisi syytä saada viileään jo 3-4 h:n kuluttua.

Olen käyttänyt kuusenkerkkälientä myös ekovärjäyksessä. Siitä voit lukea enemmän täältä.

Keittämisen jälkeen kuusenkerkät siivilöidään ja n. 1,5 litraa kuusenkerkkälientä keitetään sokerin kanssa (vajaa kilo) pari tuntia välillä hämmentäen. Mitä kauemmin keität, sen tummempaa siirappia saat. Lopuksi siirapin voi maustaa vanilijalla. 

Kuusenkerkkäsiirappia kiehumassa

Siirapin purkittaminen

Siirapin voi purkittaa pilttipurkkeihin. jotka kokonsa puolesta ovat sopivia makealle siirapille. Kiepautin pilttipurkeissa lähes kiehuvaa vettä ja tämän jälkeen täytin purkit kuumalla siirapilla ja suljin kannet.



Valmista kuusenkerkkäsiirappia pilttipurkeissa

Siirappipurkkien nimikointi ja koristeleminen

Siirappipurkin kylkeen revimme Houpin kanssa lakanakankaasta nimilapun, johon kirjoitin mitä purkki sisältää. Purkit saivat myös lakanasta sievät lakit.  Lakanakangas tuo mukavaa vanhanaikaista ja kotoisaa tunnelmaa, ja sopii samalla itsetehtyyn lahjaan.  Lisäksi lakanan repiminen on vaan niin kivaa, se krätinä-ääni mikä repimisestä lähtee kuulostaa jotenkin varmalta puuhalta, siinä kun ei vain voi mitenkään epäonnistua.  

Etiketti ja hattu valmiissa kuusenkerkkäsiirappipurkissa

Siirapin käyttö ja säilytys

Kuusenkerkkäsiirappia voi tarjota jäätelön kanssa. Se sopii mainiosti myös marjojen kanssa ja sitä voi hyvin laittaa riistaruokien lisukkeeksi.  Siirapit on hyvä säilyttää viileässä jääkaapissa.

Kuinka paketoit lahjasi?

Siirappipurkit paketoimme sellofaaniin ja koristeeksi laitoimme kuivatun appelsiinin viipaleen. Päätimme tässä kohtaa, että Houppi antaa näitä eskaritädeille joululahjaksi. He tulevat varmasti ilahtumaan näistä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Kuusenkerkk%25C3%25A4siirappi%2Beskarin%2Bt%25C3%25A4deille%2B2019%2B16.jpg
Joulutervehdys sellofaaniin pakattuna, valmista eskaritädeille vietäväksi

Tästä syystä rakastan naapurimme musteherukkapensasta

Naapurissamme kasvaa mustaherukkapensaita. Kesällä saimme Houpin kanssa luvan kerätä heidän pensaistaan mustaherukan lehtiä.  Lehdistä tein mummoni vanhalla reseptillä mehua, josta osan pakastin joulupöytään juomaksi.  Osan liemestä keitin siirapiksi samalla tavalla kuin kuusenkerkät ilman vanilijaa.  Mustaherukan lehtisiirappia on mukava myös antaa joululahjaksi tai tuliaisiksi, ja varmasti sen saaja tulee ilahtumaan siirapin erikoisesta ja makoisasta mausta.  

Houppi keräämässä mustaherukan lehtiä.

Mummoni resepti mustaherukan lehtimehuun, josta valmistetaan siirappia

Tässä mummoni ja samalla myös äitini mustaherukan lehtimehun resepti.  Osasta mehua jatkoin siirapin keittämistä. Mustaherukan lehtisiirappi on oma reseptini.

  • 4 l mustaherukan huuhdeltuja lehtiä
  • 1,5 kg sokeria
  • 5 l kiehuvaa vettä
  • 50 g sitruunahappoa (apteekista saa)

Pestyt lehdet laitetaan sankoon, kaadetaan kiehuva vesi päälle ja lisätään sokeri.  Pieneen osaan vettä sekoitetaan sitruunahappo, tämä kaadetaan sankoon, kansi päälle ja annetaan hautua yön yli. Seuraavana päivänä siivilöidään ja pullotetaan. Lehtimehu on parasta kylmänä.

Valmista, jätetään yön yli hautumaan.
Valmita musteherukan lehtisiirappia.

Tästä syystä rakastan joulun odotusta

Jouluisia koristeita

Appelsiinin, limen ja sitruunan kuivatut viipaleet on kauniita paketteihin, joulukuuseen, pöydälle kattaukseen tai vaikkapa jouluiseen mobileen, niitä voi käyttää melkein mihin vain.  Kuivattuja hedelmän siivuja näkee paljon Keski-Euroopassa koristeina, meillä täällä pohjoisessa ehkä kuitenkin vähän vähemmän.  

Koristeina
Appelsiinin kuivattu viipale
Appelsiinin, limen ja sitruunan viipaleiden valmistusohje

Appelsiini, lime tai sitruuna viipaloidaan ohuiksi siivuiksi. Siivut kuivatetaan uunissa 60-asteen lämmössä jopa 4-5h. Niitä on syytä käännellä välillä sekä pitää aika ajoin uunin luukkua auki, jotta kosteus haihtuisi.  

Yli 500 appelsiinin, limen ja sitruunan kuivattua viipaletta (homma taisikin taasen karata hanskasta). Kuivatuja viipaleita voi käyttää myöhemmin, ja ne säilyvät pitkälle seuraaviksi vuosiksikin.
Kuusenkoristeita, lahjapaketteihin tai vaikkapa lahjaksi juuri tällaisena.

Vaihtoehto paketoinnille


Valmiit eskaritätien joulutervehdykset asettelimme Houpin kanssa paperikasseihin. Lahjakassit koristelimme vintage-muoteilla ja pitsinauhoilla. 

Vintage-muotteihin liimasimme vanhoja kiiltokuvia ja servettien kuvia decoupage-tekniikalla. Lopulta porasin niihin reiät narua varten.  Näitä voi tehdä samalla enemmänkin, sillä niille löytyy kyllä käyttöä paketin ja joulukuusen koristeina. Vintage-muotit ovat kauniita myös lahjana.

Jouluisia koristeita.
Lahjakasseissa on kätevä kuljettaa siirappeja. Lahjan saajan on myös mukava kuljettaa lahja kassissa kotiin.

Tästä syystä rakastan pihamme kuusta, naapurimme mustaherukkapensasta ja joulun odotusta. Vaikka puuhailut on aloitettu jo paljon ennen joulua, kaikki on tuntunut mukavalta ja sen arvoiselta. Lisäksi pikku-hiljaa tekeminen ei kasaa kiireitä loppu-vuoteen.

Teen yleensäkin pitkin vuotta kaikenlaista pienempää askartelua ja yhdistelen näitä askarteluita sitten esim. paketointiin.  Aina en tekiessä edes tiedä mihin niitä käytän, mutta joka kerta kaikki askartelut lopulta löytävät paikkansa.

Olen jouluihminen. Kuusenkerkkiä ja mustaherukan lehtiä keräillessä kauniina kesäisenä päivänä, oman rakkaan lapsenlapseni kanssa, pieniä jouluisia ajatuksia karkasi mieleeni. Kesäpäivänä oli hyvä olla ja joulukin oli taas tulossa. Tästä syystä rakastan pihamme kuusta, naapurimme mustaherukkapensasta ja joulun odotusta.


Toivottelen iloisia puuhahetkiä, toivottavasti nämä askartelumme innostivat ja toivat jouluista hyvää mieltä!

Tuija