Tee itse lankakerälle säilytin

Lankakerälle ommeltava säilytin on mainio apuväline, jonka arvon oikeastaan huomaa sitten, kun on sellaisen ottanut käyttöön. Jokainen virkkaaja ja neuloja kokee varmasti parhaimmaksi juuri omat tapansa kuljettaa lankaa työnsä mukana. Aikaisemmin itse annoin kerän juosta melko vapaasti vierelläni tai jos olin reissussa, kerä oli usein taskussani tai laukussani. Sieltä sitä sitten nykäisin lankaa, lähinnä virkatessani. Nettiä selaillessani törmäsin erilaisiin lankakerän säilyttimiin, ja ajattelin, että voisin tähän omaan vapaaseen lankakerän kuljetustyyliini kehitellä rinnalle myös jotain muutakin. Varsinkin sellaiselle matkaversiolle olisi itselläni käyttöä.

Tarve oli siis olemassa, ja säilytin unelmissani. Joskus sattumat vievät eteenpäin ja tilaisuus tupsahtaa eteen. Artesaaniopinnoissani Askartelu- ja kiertotalouskurssilla meille annettiin tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa säilytinsarja. Yhdeksi säilyttimeksi suunnittelin sitten tällaisen käsivarrella pidettävän lankakerän säilyttimen. Tämä säilytin vastasi juuri sitä mitä kaipasin omaan käsityöläisen elämääni, tässä säilyttimessä lankakerä kulkee mainiosti mukana ja lanka pysyy siinä siistinä. Tällä samaisella kurssilla suunnittelin myös koukuille ja sukkapuikoille omat säilyttimensä. Täytyy sanoa, että kaikki nämä kolme säilytintä tulivat ihan tarpeeseen, haaveilin niistä, mutten saanut aikaiseksi tehdä niitä. Mutta nyt tämä kolmen säilyttimen trio on sitten valmis, ja täytyy sanoa, että olen tyytyväinen, jokainen säilytin on ollut käytössäni heti valmistuttuaan ja olen tykännyt niistä tosi paljon.

Lue myös artikkelini, joissa on ohjeet virkkuukoukku- ja puikkosäilyttimien valmistamiseen

Lankakerälle on helppo ommella säilytin ihan itse.

Suunnittelemalla oikean kokoinen säilytin lankakerälle

Käsivarrella pidettävän lankakerän säilyttimen mitat ja kaavat tehdään siten, että säilyttimessä pidettävä lankakerä toimii mittaamisen lähtökohtana. Lankakerän koko määrittelee säilyttimen syvyyden, leveyden sekä lanka-aukon koon. Tämän lisäksi oma käsivarsi ja omat mieltymykset määrittelevät säilyttimen lopullisen korkeuden, sangan leveyden ja käsiaukon koon.

Piirretyillä säilyttimen kaavoilla ommellaan ensin koeversio kankaasta. Kun koeversio tuntuu omalta, päästään itse lankakerän säilyttimen ompelemiseen päällyskankaasta ja vuorikankaasta. Tässä omassa säilyttimessäni käytin kierrätettyjä materiaaleja, päällyskangas on vanhaa pellavapyyhettä ja vuorikangas on itse ekoprinttaamaani vanhaa lakanakangasta. Kankaat kannattaa valita siten, että että ne toimivat yhdessä hyvin.

Säilytinsarja, joka sisältää säilyttimet lankakerälle, puikoille ja koukuille.
Säilytinsarja, jossa on säilyttimet lankakerälle, puikoille ja koukuille.

Säilyttimen kaavojen piirtäminen

Oman lankakerän säilyttimen kaavan voit piirtää seuraavasti omilla mitoilla. Annan sinulle myös oman säilyttimeni mitat ja kaavan, jos haluat käyttää sitä omassa työssäsi.

 • mittaa lankakerää ja käsivartta apuna käyttäen säilyttimelle korkeus ja leveys
 • mittaa sangalle sopiva leveys ja kahdelle aukolle sopivat korkeudet
 • suunnittele säilyttimelle muodot, pohjan muoto ja aukkojen muodot
 • piirrä mittojen avulla kaavat siten, että kaavoissa näkyy sangan taite, kääntöaukko ja sivujen ja pohjanpituudet sekä mahdolliset hakit
 • piirrä kaavoihin saumavarat siten, että suorien osuuksien saumavarat ovat 1,0 cm ja kaarevien osien (aukot) saumavarat ovat 0,7 cm
 • merkitse kaavaan langansuunta
 • ompele kaavojen avulla koeversio. Jos koeversio tarvitsee muutoksia, tee ne ja ompele uusi koeversio. Kun koeversio on onnistunut, voit näillä kaavoilla ommella varsinaisen säilyttimen. Säilyttimen syvyys määritellään vasta ompeluvaiheessa, kun pohjan kulmiin  ommellaan kulmaompeleet.

Lankakerän säilyttimen suunnittelua. Piirretään suunnittelun jälkeen kaava, josta ommellaan koeversio.
Lankakerän säilyttimen suunnittelua, minkä jälkeen piirretään kaava. Kaavasta ommellaan koeversio.
Oma kaavani lankakerän säilyttimelle. Kääntöaukkona toimii koko säilyttimen pohja, joka ommellaan nurjalta yhteen. Pohjan kulmien koot voit itse määrittää.

Ompeluohjeet

Leikkaa kankaat silitetyistä kankaista. Silitä saumat auki työn edetessä. Ompele seuraavasti

 • ompele päällyskankaan sivut, jätä pohja auki
 • ompele vuorikangas samoin
 • laita oikeat puolet vastakkain
 • ompele pienempi aukko ympäri
 • toista aukkoa (isompaa aukkoa) ei voi ommella vuoritettuun työhön kuten ensimmäistä aukkoa. Koska toista aukkoa ei voi ommella yhdellä kerralla (yhdellä ompeleella) se on ommeltava osissa.
 • seuraava vaihe on tärkeä, jotta saat ommeltua toisen aukon siististi: asettele nurjat puolet vastakkain, käännä saumoja nurjalle puolelle ja pidä sormin tästä kiinni. Tarkoitus on, että löydät sauman oikeassa asennossa, kun työ käännetään seuraavassa vaiheessa nurin päin. Tämä saattaa tuntua aluksi hankalalta, mutta se ei sitä oikeasti ole. Tsemppiä, osaat tämän varmasti!
 • aseta seuraavaksi vuorin ja kankaan väliin käsi, ota tästä kohdasta kiinni ja käännä nurin päin
 • ompele tästä sauma puoleen aukkoon asti vuorin puolelta, ota työ ompelukoneesta pois
 • ompele nyt aloituskohdasta toinen puolikas kankaan puolelta
 • ompele lopuksi vielä käsiaukkoihin päällitikkaukset nurjalta puolen
 • ompele päällys- ja vuorikankaan pohjat yhteen nurjalta puolen
 • ompele pohjiin kulmat. Omassa säilyttimessäni pohjan kulma on 6,0 cm.
 • nyt säilyttimesi on valmis!
Lankakerä kulkee siististi mukana käsivarrella roikkuvassa kierrätysmateriaaleista tehdyssä säilyttimessä.
Lankakerä kulkee siististi mukana käsivarrella roikkuvassa kierrätysmateriaaleista tehdyssä säilyttimessä.

Ompelun ja lankatöiden iloa alkavaan kevääseen!

Tuija