Testissä Vuonuen poistotekstiileistä valmistettu Toivo-lanka

*yhteistyössä: Lindström ja Vuonue

Suomalainen Toivo-lanka valmistetaan Lindströmin puuvillarullapyyhkeistä, joihin varmasti meistä jokainen on jossain julkisessa tilassa pyyhkinyt kätensä. Toivo-lanka koostuu 100-prosenttisesta kierrätyspuuvillasta, jossa on lisäksi 30% ekologista ja maatuvaa puuselluloosakuitua Tenceliä.

Testasin tätä ekologista kierrätyslankaa neulomalla siitä kauniin keittiöpyyhkeen. Keittiöpyyhkeen ohje on Lindströmin oma ohje ja pyyhkeen nimi on Kirsikankukka-keittiöpyyhe. Tämä Toivo-langan testineulontatyö on siinä mielessä itseltäni harvinainen käsityö, sillä en ole julkaissut aikaisemmin yhtään neulontatyötä blogissani. Neulominen on hurjassa suosiossa maailmalla, ja taidankin olla tässä mielessä hieman poikkeava käsityöläinen, etten ole vuosiin neulonut yhtään mitään. Olen nuoruudessani neulonut paljon, mutta tähän kauteen, missä minulta ei ole syntynyt yhtään neulottua käsityötä, löytyy kyllä syynsä.

Miltä tämä Toivo-lanka ja yleensä neulominen näiden muutaman vuosikymmenen jälkeen tuntuu, siitä kerron tässä artikkelissa.

Lindströmin kierrätetyistä puuvillarullapyyhkeistä valmistettu Toivo-lanka on neulomani Kirsikankukka-keittiöpyyhkeen materiaalina

Toivo-lanka ja neulominen testissä

Kun sain tämän Toivo-langan käsiini, samassa yhteydessä tapahtui muutakin, hieman yllättävää. Tuli joulu, ja sain pojaltani joululahjan, paketin, jonka sisältö yllätti ihanasti minut. Poikani oli ostanut minulle lankoja ja tarvikesetin, joka sisälsi silmukanpidikkeen, puikkokoukun, viimeistelyneuloja 2 kpl, apupuikon, mittanauhan ja kerroslaskurin. Langatkin olivat juuri oikean värisiä, joten hieman olin hämilläni tästä täydellisestä ihanasta lahjasta, hyvin hän näet minut jo tuntee.

Koska minulla oli nyt testattavana itselleni uusi Toivo-lanka, ohje ja lahjaksi sain vielä uusia käsityötarvikkeita, aloin iloissani luomaan silmukoita puikoille. Tuntui muuten todella pitkästä aikaa suorastaan taivaalliselta tämä silmukoiden luominen. Olen nuorena neulonut paljon, mutta jouduin lopettamaan neulomisen käsioperaation jälkeen lääkärin kiellosta. Nyt ajattelin kumminkin testata sekä uutta lankaa, käteni reagoimista neulomiseen että vanhoja neulomistaitojani, olihan tästä jo kulunut paljon aikaa ja käteni on kestänyt hyvin yleensäkin käsitöiden tekemistä.

Mutta mennäänpä itse asiaan…

Kirsikankukka-keittiöpyyhe

Toivo-lanka on vyyhdillä, joten se on ensin kerittävä keräksi. Vaikka en oikein pitänyt tästä vaiheesta (itse asiassa taisin olla kärsimätön), keriminen sujui niin hyvin, että vyyhtiä ei tarvinnut edes asetella mihinkään kerimisen ajaksi. Tästä pidin.

Toivo-lanka tuntuu käteen hieman raa´alta, siinä on jotenkin mukava luonnonmateriaalien tuntu, joka itseäni miellyttää kovasti, sillä pidän luonnonmateriaaleista. Voisin kuvailla langan käsituntumaa pellavan ja puuvillan sekoituksena, mitä lanka ei todellisuudessa kylläkään ole. Vyötteessä sanotaan, että puukuitu Tencel tuo lankaan silkkisen tunnun sekä vahvuutta että pehmeyttä. Lanka on mielestäni vahvaa, muttei puuvillamaisen pehmeätä kumminkaan.

Neuloessa lanka ei säikeile vaan se on mukavan napakkaa työstää puikoilla (neuloin puikoilla 3,5). Langan rakenne näyttäisi olevan S-kierteinen, sillä kuitusäikeet kiertyvät vasemmalle, joten koska Toivo on suhteellisen tiukkakierteistä lankaa, se pitää silmukat ehjinä.

Lankaa on siis hyvä neuloa ja se luistaa tarpeeksi, jotta neulominen on sujuvaa. Kirsikankukka-pyyhkeessä on kolmiulotteista kuviota, joten tällainen sileäpintainen lanka sopii tähän työhön mielestäni hyvin vai mitä mieltä sinä olet?

Kolmiulotteisiin kuvioihin on hyvä yhdistää tiukkakierteinen lanka

Entä miltä se neulominen tuntui vuosikymmenten jälkeen?

Hyvältä, ihan todella syvältä hyvältä. Olin jotenkin todella iloinen, että Lindström otti minuun yhteyttä Toivo-langan merkeissä. En ehkä olisi vieläkään tullut testanneeksi rannettani kestäisikö se neulomista ellei tätä projektia olisi tullut eteeni.

Ja kas, kyllä se ranne kesti neulomista. Tosin osaan kyllä kuunnella itseäni, säästellä itseäni ja jaksotan usein käsitöiden tekemiset siten, että välissä on liikuntaa ja muita käsitöitä tai tekemistä. Näin toimin virkkaustöissäkin, jossa käteni saattaa rasittua.

Tämä Vuonuen Toivo-langan testaaminen neulontatyössä toi minulle toivoa myös siitä, että pystyisin jatkossakin ottamaan mukaan käsitöitteni repertuaariin rakastamani neulonnan. Olen kaivannut neulomista pitkään ja siksi opettelin neulakinnastekniikankin, jotta se korvaisi minulle neulomisen riemun.

Toivo-lanka sopii muuhunkin kuin neulomiseen

Toivo-lanka sopii myös muihinkin käsitöihin kuin neulomiseen. Kirsikankukka-pyyhkeen ripustuslenkki on tehty virkkaamalla, ja vaikka ketjusilmukoita ei ripustuslenkkiin tullut kuin 12, tällä kokemuksella ja 3,5 virkkuukoukulla tuntuma lankaan oli hyvä. Lankavyötteistä läytyy puikkojen suosituskoot, joten niiden mukaan kannattaakin välineet valita, jotta lopputulos on hyvä.

Lanka sopii myös solmeiluun ja askarteluun. Kokeilin makramee-korvakorujen tekoa ja täytyy kyllä sanoa, että suorastaan ihastuin! Lanka on tarpeeksi ohutta pieniin korvakoruihin, joten se ei näytä tönköltä vaan sopivan kokoiselta suhteutettuna koruun. Lanka pysyy myös hyvin paikoillaan eikä solmut löysty, sitä on helppo työstää ja kammata auki.

Toivo-lanka sopii solmeiluun ihanasti

Näiden korvakorujen puuosat olen myös itse aikaisemmin tehnyt, ja solmeillut niihin myös Minimopilla. Minimopilla solmittuja korvakoruja pääset vertaamaan tästä artikkelista:

Huippu-muodikkaat laserleikatut koivuvanerikorut, kuinka onnistuin valmistamaan ne itse?

Toivo-lanka herätti mielenkiintoni aluksi sillä, että se on tehty tekstiilijätteistä. Kun sain langasta tuntumaa puikoilla, mielenkiintoni lisääntyi edelleen. Ja koska tykkään tehdä todella paljon korvakoruja, ja lanka tuntui todella upeasti sopivan solmeiluunkin, ajattelin, että tällä langalla on paljon käyttöä moniin eri tarkoituksiin. Täytyy siis sanoa, että tähän lankaan tykästyin.

Neulomisen iloa talvipäiviin, Tuija

Seuraa Värikästä Kädenjälkeä myös Instagramissa.