Trikooasu on koululaisen paras asu

Ompelin ekaluokkalaiselle lapsenlapselleni trikooasun näin syksyn ja koulun alkajaisiksi. Ekaluokka alkoi jännityksen saattelemana, mutta pikku-hiljaa jännityskin on alkanut kaikota ja tuntuu, että Houppi on kasvanut melkoisesti. Eskarilaisen ja ekaluokkalaisen eroa alkaa näkyä vaatetuksessakin, ei vielä paljoa, mutta muutosta on jo havaittavissa. Muiden koululaisten tavoin tämä meidänkin ekaluokkalainen seuraa isompien tyttöjen pukeutumista. Trikooasu on koululaisen paras asu ja se näkyy katukuvassa.

Ompelin Houpille trikooasun, johon hän on itse saanut vaikuttaa. Toiveena oli kuviollinen yläosa, jossa on myös keltaista. Laadukkaasta trikookankaasta on helppo ommella asusteita ja trikoiden ompelu sopii aloittelijallekin. Tuhdimpi trikoo toimii mainiosti legginseinä ja kevyempi yläosana. Hyvännököisen trikooasun saat onnistumaan laadukkaalla kankaalla sekä oikeilla nikseillä ja välineillä. Tällainen asu syntyi tällä kertaa.

Trikooasu on koululaisen paras asu ja onneksi on kankaita mistä valita

Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu

Tämä Houpin trikooasun yläosa on mukailtu hänen vanhasta puserostaan. Tein puserosta kaavat ja kaavojen avulla taas uuden puseron. Alaosa on piirretty jumppahousuista. Jumppahousut olivat kivan malliset, aivan kuin legginsit. Lisäsin lahkeeseen hieman leveyttä ja se tuntui olevan hyvä ratkaisu. Houpin trikooasun kankaat on ostettun Tampereen Tekstiili Fihl-Tuomiselta.

Onneksi tarjolla on paljon ihania trikookankaita, joista valita. Toisaalta, jos löytyy hyvänlaatuisia ja mieluisia trikoita, miksei ostaisi samalla useampia? Kaavat ovat yksinkertaisia ja samalla hyväksi testatulla kaavalla ompelee täysin eri näköisen asun. Eri kangas, erilainen asu, vaikkakin sama kaava. Lisäksi penillä koristeilla, jujuilulla, pituutta säätelemällä tai kivoilla yksityiskohdilla samoilla kaavoilla saa aivan erinäköisiä vaatteita.

Vanhoista vaatteista jäljennetyt kaavat on hyvä säilyttää, sillä niille löytyy varmasti käyttöä myöhemminkin.

Yksityiskohtia, jotka jäivät toteuttamatta

Trikooasu on koululaisen paras asu

Tähän Houpin asuun oli aluksi suunniteltu yksityiskohtia, joita ei sitten kumminkaan toteutettu. Tarkoitus oli ommella hihan- ja lahkeensuihin pehmeästä tyllistä pientä rimpsua.

Mietittyään jonkun aikaa Houppi halusi kuitenkin tylliä vain hihansuihin. Lopulta hän ei enää halunnut tylliä ollenkaan. Minusta ne olisivat olleet ihania, mutta tällä kertaa näin.

Olen ommellut aiemmin Houpille valomekon, jonka yläosa on tehty samalla kaavalla kuin tämä pidempi helmainen pusero/tunika/mekko. Valomekon hihansuissa on juuri se pehmeä valkoinen tylli, jota suunnittelimme tähänkin asuun. Sitä voi käydä katsomassa täältä.

Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu
Trikooasu on koululaisen paras asu

Hyvillä välineillä, nikseillä ja trikoolla onnistut varmasti

Trikoot ovat siitä kivoja kankaita, kun ne ovat nopeita ommella. Työn voi tehdä sarjatyönä. Ensin kaikki suunnitellaan valmiiksi, sitten leikataan sarjana ja ommellaan sarjana.

Trikoon ompelemisessa on otettava huomioon tiettyjä asioita. Punomo.fi -sivuilta löytyy ihan mahtava tietopaketti trikookankaiden kaavoista, esipesusta, leikkaamisesta, työvälineistä, joustavista kankaista, trikoo-ompeluun liittyvistä tarvikkeista ja reunojen huolitteluista. Joten kannattaa käydä kurkkasemassa Punomon sivuja, sillä sieltä löytyy erinomaista infoa joustavista kankaista.

Entäpä miten sitten tunnistat laadukkaan trikoon, jota on helppo ommella? Olen listannut laadukkaan trikoon ominaisuuksia artikkelissani Käsityön ihanuutta – trikooseen yhdistettynä ekologista kansanperinnettä.

Trikoo-asuissa on helppo olla. Itsekin viihdyn niissä, ei purista eikä kiristä ja liikkuminen on mukavaa. Hyvänlaatuisiin kankaisiin kannaattaa satsata, sillä silloin asusta saa pitkäikäisen ja se myös pysyy pitkään siistinä.

Haukoja ja iloisia ompeluhetkiä iki-ihanissa trikoissa, Tuija

Trikooasu on koululaisen paras asu.Värikkään Kädenjäljen blogi-artikkeli.