Tuunaamalla neuletakin liian lyhyet hihat näyttäviksi pallohihansuiksi

Ostin kirpputorilta ihanan neuletakin, jonka hihat olivat minulle liian lyhyet. Tykkäsin neuletakista, sillä sen materiaali ja pitkä malli olivat ihan omaa tyyliäni, värikin osui vielä nappiin. Neuletakkiin kuului mukaan vielä hihaton, pitkähelmainen toppi, joka sekin oli mielestäni aivan ihana. Neulesetti oli siis tyyliseni ja istui muuten päälleni hyvin, mutta neuletakin hihat olivat minulle liian lyhyet. Ostin sen kumminkin, sillä päätin tuunata hihat pidemmiksi.

Täytyy myöntää, että olisin tykännyt neuletakista ihan sellaisenaankin, yksinkertaisena, mutta koska hihat olivat vain aivan liian lyhyet, ei auttanut kuin ottaa ompelukone esille. Aluksi ajattelin jotain yksinkertaisempaa hihojen jatkeeksi, mutta kun kaivelin kaappejani, eteeni osui monta vuotta sitten pastakuvioinnilla värjäämäni ohuehko villakangas, johon lopulta sitten päädyin. Kangas oli sen verran eloisa, että päästin irti alkuperäisestä ajatuksestani eli pidättyväisistä hihansuista. Hihansuista tuli lopulta pallomaiset, omasta mielestäni sellaiset erilaisen ihanat, joihin en ole neuletakeissa törmännyt.

Tuunattu neuletakkini

Neuletakin voi tuunata sopivasti näinkin

Liian lyhyet hihat muuttuvat näyttäviksi pallohihansuiksi

Neuleasu on materiaaliltaan pellavaa, jossa on mukana myös puuvillaa. Näiden luonnonmateriaalien rinnalle sopii hyvin villakangas, josta tein neuletakille hihansuut, miehustaan reunuksen ja hiusdonitsin. Tuunaukseen valitsemani villakankaan olen värjännyt pastakuvioinnilla kolme vuotta sitten. Villakangas oli kokeilumielessä värjätty kangastilkku, jonka nyt käytin ihan kokonaan tähän tuunausprojektiini. Koska kankaasta ei jäänyt ylijäämää eli jätettä (pienen pieniä miehustan reunan päiden suikaleita lukuun ottamatta), se oli kirjaimellisesti zero waste -ompelutyö. Harvoin näin täydellisesti pystyy kangasta hyödyntämään.

Tykkään todella paljon puhvi- ja pallohihoista, minusta ne on näyttäviä ja naisellisia. Tällaiseen kirjavaan ja kohtuullisen suuriprinttiseen kankaaseen sopii mainiosti näyttävät muotoilut, joissa myös kuviot pääsevät näkymään selkeästi. Kankaan ja neuleen värimaailmat sopivat yhteen, sillä molemmat ovat lämpimiä värisävyiltään ja kuuluvat kevään värikarttaan.

Ellen olisi päätynyt tähän villakankaaseen, olisin valinnut lakanakankaan. Myös pitsi ja trikoo toimisivat yhdessä, mutta nyt en ollut niin romanttisella tuulella, että olisin niitä harkinnut yhtenä vaihtoehtona. Mielessäni kyllä kävi, että ompelisin yksiväriset ranteen lämmittimet, jotka toimisivat irtonaisina neuletakin alla. Ne olisin ommellut esim. trikooresorilla, jonka päässä olisi levenevä hihansuu lakanakankaasta. Vaihtoehtona olisi ollut myös samalla periaatteella ommellut hihansuut, jotka siis olisivat kiinni neuleessa. Näissä vaihtoehdoissa olisin miettinyt tarvitsisiko miehusta ollenkaan reunaa, sen olisin päättänyt hihansuiden ompelun jälkeen.

Tätä samaa ideaa voi käyttää muutenkin uudistamaan hihansuut. Katkaise vain hihat haluamastasi kohdasta ja tuunaa niihin näyttävät pallohihansuut, ja asusi on saanut uutta keväistä ilmettä.

Pastavärjäämäni villakangas ja kirpputorilta ostettu neuletakki
Pastavärjäämäni villakangas ja kirpputorilta ostettu neuletakki
Kierrätysneuletakki ennen tuunausta lyhyine hihoineen
Kierrätysneuletakki ennen tuunausta lyhyine hihoineen
Neuletakki tuunauksen jälkeen
Neuletakki tuunauksen jälkeen

Ompeluohjeet

Tuunaustyönä tällainen hihojen pidennys ja miehustaan reunan ompeleminen on yksinkertainen.

Miehustan reunus:

 • pituus määräytyy neuleen miehustan pituudesta
 • leveys 8 cm saumavaroineen
 • reunuksen kummatkin päät viistotetaan
 • ommellaan saumurilla tai huolitellaan ompelukoneella siten, että taitetaan reunus pituussuunnassa kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain
 • ommellaan neuleen reunan alle, silitetään

Hihan suut:

 • leikataan 2,5 x hihansuuaukon pituinen kangas
 • korkeus määräytyy siitä kuinka pitkän hihansuun aiot tehdä
 • (huolittele, jos käytät ompelukonetta ja) ompele sivusauma saumurilla, silitä sauma auki
 • huolittele kummatkin reunat
 • ompele leveä käänne hihansuuhun, käänne voi olla jopa niin pitkä, että sen voi ommella käsin kuminauhan päälle, silitä
 • ompele poimutuslangat toiseen reunaan
 • ompele 0,8 cm levyinen kuminauha (omassani 25 cm pitkä) hihansuusta 5,5 cm päähän nurjalle puolelle
 • poimuta toinen reuna ja kiinnitä se neuleen hihansuuhun siten, että oikeat puolet on vastakkain, ompele paikoilleen

Lopusta kankaan palasta ompelin vielä kapean hiusdonitsin, ja siihen kangas sitten loppuikin.

Asuni korvakorut olen tehnyt kuivatuista appelsiinin viipaleista. Kurkkaa niitä artikkelista

Hauskoja keväisiä tuunaushetkiä, Tuija

Kierrätysneuletakki tuunattuna

Lisäys:

Huomasin ajan kanssa käyttäväni tämän neuletakin alla enemmän puuvillaisia toppeja kuin asuun kuuluvaa neuletoppia, sillä kaksi neuletta päällekkäin olivat yhdessä melko kuumia päällä. Neuletakkia käytän vain kesällä, sillä näiden nykyisten kookkaiden hihansuiden takia se ei mahdu talvella kunnolla toppatakin alle.

Asun neuletoppi jäi käytännön syistä siis vähemmälle käytölle, ja siksi tuunasin sen lopulta mekoksi siten, että katkaisin sen helman ja lisäsin isosta maatuskahuivista siihen hihat ja hulmuavan helman, johon jätin huivin hapsut helmakoristeiksi. Näin sain kummastakin vaatteesta sellaiset, joita käytän mielelläni, koska yhdessä ne eivät käytännössä toimineet kesäisillä keleillä. Ellei yhdessä niin erikseen, parasta onkin tuo tunne, että vaate toimii, kun sen on tuunannut itselleen mieleiseksi.

Artikkeli tuunatusta neuletopista ohjeineen: Tuunaamalla neuletopista ja maatuskahuivista ihana mekko