Unisieppari ja 14 vinkkiäni kuinka valitsen värit käsitöihini

Unisieppari ei ehkä ihan ensimmäisenä käy mielessä, jos olohuoneen taulut saisivat jotain uutta ja sopivaa kaveria viereensä. Näin itselleni kumminkin kävi, vaikka olohuoneemme seinällä ei ollut edes sille tilaa. Seinällämme olevat taulut olen teettänyt tilaustyönä, ja taulut on suunniteltu kolmen taulun yhdistelmäksi. Miten siis päädyin tällaiseen hieman yllättäväänkin ratkaisuun, jossa unisiepparista tuli taulujen kaveri ja se vieläpä istui kokonaisuuteen varsin ketterästi? Usein jos asioita ei suunnittele kokonaisuutena, saattaa myöhemmin olla hankalaa yhdistää kokonaisuuteen jotain uutta tai korvata jokin osa siitä uudella.

Mihin asioihin itse kiinnitän erityisesti huomioita, jotta pystyn näppärästi uudistamaan kotini sisustusta, ja oikeastaan vielä melko helpostikin yhdistämään vanhan rinnalle uutta?

Unisiepparissa saa näkyä omat värien ja materiaalien mieltymykset.
Unisieppari löysi paikkansa kotimme olohuoneesta.
Unisiepparin koristeita voi askarrella monin eri tavoin.
Unisiepparin koristeita voi askarrella monin eri tavoin.
Oma unisiepparini sopii hyvin olohuoneemme taulujen kaveriksi.
Oma unisiepparini sopii hyvin olohuoneemme taulujen kaveriksi.

Unisiepparin suunnittelusta toteutukseen

Tämä unisieppari kuuluu tuoteperheeseen, jota suunnittelen artesaanitutkinnossani. Tuoteperheeseeni kuuluu siis muitakin sisustustuotteita kuin tämä valmistamani unisieppari. Osa tuoteperheen töistä on vielä työn alla, osa valmiina kuten siis tämä unisiepparinikin.

Kun lähdin suunnittelemaan tuoteperhettä, ajatukseni oli se, että tuotteet olisivat sellaisia, joita itsekin käyttäisin mielelläni omassa sisustuksessani. Käytän väreistä tiettyjä sävyjä, joilla sisustan, ja pitäydyn omassa tyylissäni, jossa viihdyn. Tyyli voi muuttua, muuta sävyni eivät. Tuoteperheen tuotteiden sopivuus omaan kotiini oli itse asiassa jo pitkälti ennalta alustettu, sillä yleisesti pukeutumisessa, meikeissä, sisustuksessa ja käsitöissä käyttämäni värisävyt ovat oman värikarttani mukaiset. Tunnen myös oman tyylini, jossa viihdyn, tosin tyylini saa usein vaikutteita ja se muuttuu myös ajan kanssa, mutta silti värini pysyvät aina samoina.

Tuoteperheen tuotteille en ollut vielä miettinyt suunnittelu ja toteutusvaiheessa paikkoja olohuoneessamme, mutta koska suunnittelin tuotteet mieleisekseni, tiesin, että ne löytävät kyllä paikkansa. Kun tämä unisieppari valmistui, se löysi ihan vahingossa paikkansa taulujen keskeltä. Tämä johtui siitä, että keskimmäisen taulun ripustin petti ja taulu valui pois paikaltaan. Taulujen väliin tuli tyhjä tila ikään kuin tilauksesta, vähän niin kuin vinkiksi, että katsopa tätä, mitäs tästä paikasta tykkäät?

Mutta kuinka värikäs unisiepparini sopi taulujen keskelle, vaikka en sitä juuri tuohon tilaan ollut suunnitellut? Tähän minulla on omat niksini, jotka mielelläni kerron sinullekin. Oma reseptini piilee väreissä ja niiden sävyissä.

Värit ovat aina henkilökohtaisia ja jokaisella on omat mieltymyksensä ja mielipiteensä niistä. Haluan tässä kohtaa todeta, että olet yhtä oikeassa omien väriesi käytössä kuin minä omieni, voit jatkossakin käyttää niitä värejä ja väriyhdistelmiä, joista pidät ja joita tykkäät käyttää. Silti voit jatkaa tämän artikkelin lukemista eikä sinun tarvitse muuttaa mitään omien väriesi suhteen, käytät edelleenkin niitä mistä pidät.

Itse perustan sisustamiseni ja omien käsitöideni värivalinnat värianalyysiin, sillä koen tämän toimivan erityisen hyvin, ja samalla koen, että säästän sekä aikaa että rahaa.

Unisieppari istahti hyvin väriensä ja tyylinsä puolesta taulujen väliin.
Unisieppari istahti hyvin väriensä ja tyylinsä puolesta taulujen väliin. Taulujen raffia ja unisiepparin paperiini sopivat mainiosti vierekkäin. Unisiepparin yläosa toimisi myös sellaisenaan seinäkoristeena.

14 vinkkiäni värien valintaan käsitöissä ja sisustuksessa

Tässä nämä omat vinkkini värien yhdistelemiseen. Kun värisävyt sopivat yhteen, niiden yhdisteleminen on helppoa eikä minun tarvitse sen kummemmin miettiä sopivatko tekemäni käsityöni sisustukseeni, sillä kun käytän omia sävyjäni, ne sopivat aina ympäristöön myös hyvin.

  1. Käytän vain värianalyysin mukaisia värejä ja värisävyjä, jotka sopivat toistensa kanssa, näin kaikki sopivat keskenään eivätkä sävyt riitele. Tämä tuo varmuutta, ja vältyn kokeiluilta.
  2. En sekoita kylmiä ja lämpimiä värejä keskenään.
  3. Jos minulla on kirjava tapetti tai kangas, siinä on useimmiten sekoitettu kylmiä ja lämpimiä värejä keskenään. Kirjavan pinnan pääväri on sen taustaväri, joka on myös hallitseva. Muita värejä on oltava taustavärin värikartan mukaisesti enemmistönä. Ellei ole, kirjava pinta on pelkkää sekamelskaa eikä se toimi yhtään minkään kanssa, joten unohda tällainen väripläjäys ja etsi selkeämpää värikästä tilalle.
  4. Sävymuisti ei yleensä toimi, siksi minulla on sävyistä värikartta, josta tarvittaessa tarkastan käyttämieni värien sävyt.
  5. Päätän käsitöissäni käyttämäni värit ja sävyt etukäteen, en työn edetessä. Näin pysyn esim. tuoteperheeni kanssa linjassa. Tuoteperheeseen voi myöhemmin lisätä uusia värejä ja tuotteita, mutta ydinasiat kulkevat koko ajan mukana ja muuttumattomina.
  6. Näen vaivaa hankkiessani materiaaleja. Jos en löydä oikeita sävyjä, en myöskään sorru nopeisiin ratkaisuihin eli niihin ´´vierestä ja sinne päin´´ .
  7. Voin muuttaa suunnitelmaani, jos oikean sävyisiä materiaaleja ei löydy. Suunnitelman muutoksella löydän lopulta oikeat värien sävyt, sävyistä en siis koskaan tingi. Suunnitelmat on kumminkin oltava valmiina ennen kuin alkaa työstämään tuotteita.
  8. Vastavärit toimivat aina, vastavärien hyvä suhde on 1:3.
  9. Neutraalit ja perusvärit toimivat hyvin isoilla pinnoilla, tehostevärit pienemmillä pinnoilla. Toki tämä toimii oikeilla sävyillä myös toisin päinkin.
  10. Värien sävyt on parasta tsekata livenä, sillä kuvissa sävyt on usein vääristyneitä (näin myös tämän artikkelin kuvissani, pahoittelen, etten saanut niitä täsmälleen oikean sävyisiksi). Esim. jos tilaat materiaaleja netistä, voi niiden sävyt olla todellisuudessa hieman erisävyisiä.
  11. Tsekkaa värisävyt aina luonnonvalossa, sillä esim. keltainen valo värjää sävyä muuksi kuin mitä se todellisuudessa on.
  12. Käsityömateriaalivarastoani täydennän vain omilla oikeilla sävyilläni. Tämän vuoksi usein löydän itseltäni oikean sävyisiä helmiä, kankaan paloja, lankoja ym. lisukkeita tai täydennystä, jos suunnitelmani kaipaa jotain pientä lisää. Tämä helpottaa tekemisiäni ja ajan käyttöäni suuresti.
  13. En kuluta aikaa väri- ja sävymaailman pohtimiseen, sillä itselläni on selkeä käsitys käyttämistäni värisävyistä, ja varmuus siitä, että ne varmasti sopivat keskenään.
  14. Ympäristön teema toistuu tavalla tai toisella tilassa (muodoissa, värityksessä, materiaaleissa, aihepiirissä…). Valitsen huoneelle/tilalle yhden teeman, jonka ympärille rakennan sisustukseni kokonaisuuden. Väreillä pitää olla huoneessa myös kaverit. Hassutella saa ihan luvalla, kunhan perusjuoni on hanskassa.
Värikartta toimii apuna sävyjä valittaessa, sillä oma sävymuisti ei aina toimi.
Värikartta toimii apuna sävyjä valittaessa, sillä oma sävymuisti ei aina toimi.

Unisiepparin sulista osa on riikinkukon sulkia, joita keräsin kesälomareissullamme Rodoksella, artikkeli Matkalla Rodoksella – parhaat vinkkini.

Ohjeet unisieppariin

Tässä vielä ohjeet unisieppariin, jos värien ja niiden yhdistelemisen lisäksi sinua kiinnostaa tehdä ihan oma ja värikäs unisiepparisi. Unisiepparit ovat mielestäni tosi ihania, olen tehnyt niitä itselleni kolme ja luulen, että teen niitä vielä joskus lisääkin. Unisieppareissa on jotain maagisen viehättävää.

Tarvitset

  • luonnonvalkoista paperiinia (löysin kierrätyskeskuksesta)
  • luonnonvalkoista minipaperilankaa
  • kuumaliimapistoolin
  • metallikehikot 25 cm ja 10 cm
  • sakset, viivain/mitta, neula
  • erikokoisia puuhelmiä (ruskeita, liloja, vihreitä, luonnonvalkoisia)
  • helmiä (vihreitä)
  • siemenhelmiä (ruskeita)
  • eri värisiä sulkia

Tee näin

  • Kieputa ja kuumaliimaa paperiinia kummankin metallirenkaan ympäri.
  • Aseta pienempi metallirengas isomman keskelle.
  • Leikkaa 15 minipaperilankaa, joiden pituus on 60 cm. Leikkaa yksi lanka pitkäksi esim. 1,5 m, tästä langasta jää lopuksi unisiepparin ripustuslanka.
  • Taita lanka kaksinkerroin keskeltä, ja kiinnitä se pienempään renkaaseen Makramee-aloitussolmulla eli leivonpääsolmulla.
  • Pujota ruskeaan puuhelmeen lanka molemmilta puolilta ja asettele helmi lähelle sisärengasta.
  • Solmi langanpäät hevosenhäntäsolmuilla ulkokehikon molemmin puolin (2 solmua). Käytä mittaa, jotta sisäkehikko asettuu tasaisesti joka puolelta keskelle. Älä katkaise lankoja, sillä niitä tarvitaan myöhemmin.
  • Jatka solmimista aina vastakkaisilta puolilta, näin hallitset paremmin kehikon asettumista keskelle.
Metallikehikot päällystetään paperiinilla. Minipaperilanka pujotetaan puuhelmeen ja kiinnitetään leivonpääsolmuilla sisärenkaaseen ja ulkorenkaaseen. Vastakkaisilta puolilta edeten sisärenkaan saa parhaiten asettumaan keskelle.
Metallikehikot päällystetään paperiinilla. Minipaperilanka kiinnitetään leivonpääsolmuilla sisärenkaaseen, pujotetaan helmi ja solmitaan kahdella hevosenhäntäsolmulla ulkorenkaaseen. Vastakkaisilta puolilta edeten sisärenkaan saa parhaiten asettumaan keskelle.
  • Leikkaa 40 cm paperiinia 16 x 8 kpl = 128 kpl.
  • Taita paperiini kaksin kerroin ja solmi se napakasti ulkokehälle leivonpääsolmulla. Jokaiseen 16:een sektoriin tulee 8 paperiinia.
  • Käännä unisieppari nurinpäin ja solmi minipaperilangan päät paperiinien takaa kiinni kuvan mukaisesti. Nämä langat tukevat ulkokehän koristeita.
Paperiinit kiinnitetään ulkokehälle leivonpääsolmuilla, 8 kpl/sektori. Kaikki paperiinit solmittuina. Työ käännetään ylösalaisin ja solmitaan minipaperinarut yhteen tukemaan paperiinia oikeaan asentoon. Nurjan puolen minipaperiinisolmut jäävät siisteiksi näkymättömiin.
Paperiinit kiinnitetään ulkokehälle leivonpääsolmuilla, 8 kpl/sektori. Kaikki paperiinit solmittuina. Työ käännetään ylösalaisin ja solmitaan minipaperinarut yhteen tukemaan paperiinia oikeaan asentoon. Takapuolen minipaperiinisolmut jäävät siisteiksi näkymättömiin.
  • Kuumaliimaa linnun sulat paperiinisolmujen sisälle, voit auttaa neulalla löytämään sopivan kolon sulan tukirangalle.
  • Leikkaa kolme 70 cm minipaperilankaa roikkuville koristeille.
  • Suunnittele unisiepparin roikkuvat koristeet mieleisiksi.
Paperiiniien päälle asetellaan linnun sulkia ja ne kuumaliimataan paikoilleen. Kun unisiepparin keskiosa on valmis, suunnitellaan roikkuvien koristeiden pituudet ja koristeiden määrät ja paikat.
Paperiiniien päälle asetellaan linnun sulkia ja ne kuumaliimataan paikoilleen. Kun unisiepparin keskiosa on valmis, suunnitellaan roikkuvien koristeiden pituudet ja koristeiden määrät ja paikat.
  • Työstä kaikkia kolmea roikkuvaa koristetta rinnakkain. Mittaa minipaperilangat ja kiinnitä ne ulkokehikon nurjalle puolelle sopivin välein.
  • Etene jokaista roikkuvaa lankaa helmien ja sulkien kanssa samaa tahtia alaspäin kunnes työ on valmis. Käytä mittaa, jotta koristeet tulevat samalle korkeudelle.
  • Solmi ripustuslanka sopivalle korkeudelle.
Unisiepparin roikkuvien osien minipaperilangat sidotaan isomman kehikon takapuolelle kahden sektorin välein. Helmet pujotellaan lankaan ja stopparina toimii iso puuhelmi, johon linnun sulat kuumaliimataan. Valmiit koristeet kruunaavat unisiepparin.
Unisiepparin roikkuvien osien minipaperilangat sidotaan isomman kehikon takapuolelle kahden sektorin välein. Helmet pujotellaan lankaan ja stopparina toimii iso puuhelmi, johon linnun sulat kuumaliimataan. Valmiit koristeet kruunaavat unisiepparin.

Värien, kässäilyjen ja sisustamisen iloa, Tuija

Lue myös: Kaunis unisieppari valmistuu poronsarveen kalaverkkoa kutomalla.

Valmis unisiepparini.
Unisieppari on nyt valmis.